Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

FTX Çöküşünden Sonra Bile Yatırım Fırsatları Devam Ediyor

Yaşanan salgından çok da korkmayanlar için fonlarda opsiyon/vadeli işlemlerde, kripto hisselerinde ve tabi ki token’larda önemli avantajlar söz konusu.

4 Aralık 2022 16:00

Güncellenme: 4 Aralık 2022 16:00

Christopher Robbins

Author

2022’nin son günlerini yaşadığımız şu dönemde kripto yatırımcıları mutlu edecek şeyler var. Ancak bunları fark etmek o kadar da kolay değil. 


FTX’in çöküşü ve ardından kripto sektörünü saran salgın dönemi, bu hafta BlockFi’ın iflas açıklamasıyla hız kesmeden devam ediyor.


BlockFi’ın geldiği noktanın beklenen bir durum olduğunu hatırlatmamız lazım zira şirket, bu yıl içerisinde işten çıkarmalara başlamıştı ve şirketin değeri yüzde 66 oranında erimişti. FTX’in çöküşü tabuta çakılan son çivi oldu.


Tüm bunlarla birlikte deneyimli yatırımcılar en kötü dönemlerde bile bazı güzel yatırım fırsatları çıkabileceğini iyi bilir.


Finansal danışmanların kriptoya meraklı müşterileri de, sadece ellerindeki varlığı korumak ve saklamak için tavsiye almak değil bu fırsatları da öğrenmek ister. İyi de bu fırsatlar nerede?


Fonlar

 

ARK Investment’ın baş yatırım yöneticisi Cathie Woood’un da söylediği gibi, fırsatların bulunabileceği kaynaklardan biri kripto fonları.


Grayscale Bitcoin Trust Fund (GBTC) geçtiğimiz haftalarda net varlık değerine kıyasla yüzde 45 iskontolu işlem görüyordu. Diğer birçok açık uçlu veya kapalı uçlu kripto fonu da benzer büyük ıskontolara maruz kalmıştı. 


Bu fonların ellerinde bulunan dijital varlıkların değerlerinin tekrardan yükseleceğine inanıyorsanız o zaman bu fonları bu kadar iskontolu bir fiyattan almak bir dolarlık banknota 55 sent ödemek gibi bir şey.


Elbette ki bu fonların ellerindeki varlıkların premium fiyatlarından işlem göreceğinin garantisi yok, ancak birçok finansal varlık ortalamada bir geri dönüş eğilimi gösterebilir.


Opsiyonlar ve vadeli işlemler

 

Borsada işlem gören bir fonu (ETF) bulunan ProShares Investments’dan küresel yatırım stratejisti Simeon Hyman’a göre kriptoya meraklı yatırımcılar için bir diğer potansiyel seçenek de opsiyonlar. 


Hyman, yazdığı e-postada, “Bitcoin vadeli işlem bağlantılı ETF’ler (ProShares Bitcoin Strategy ETF ve ProShares Short Bitcoin Strategy ETF gibi) bir denge mekanizması sağlayabiliyor. Bu fonlar düzenlemelere tabi vadeli işlemler üzerinden bitcoin ile alakalı getiriler elde edebiliyorlar” diyor. 


Hyman ProShares bitcoin vadeli işlemler ETF’lerinin son dönemde kripto varlıklarındaki fiyat değişkenliğine rağmen salış ve satış fiyatı arasındaki aralığın dar (tight spread) olduğunun altını çiziyor.


Kripto hisseleri

 

Ontario Teachers Pension Plan gibi büyük ölçekli emeklilik fonları ve Sequoia Capital gibi uzmanlaşmış yatırım fonları FTX yatırımları nedeniyle milyonlarca dolarlık zarar yazıyorlar.


Bu vergiden düşme operasyonları sonrası kurumsal yatırımcılar dünyasının kriptoya bakışı biraz daha gevşeyebilir zira özellikle halka açık emeklilik fonlarının alokasyonları detaylı biçimde incelenmiş olacak. Bu rahatlama ve gevşeme token fiyatları ve iflas dalgasıyla sarsılmış olan bireysel yatırımcılara da sirayet edebilir.


Coinbase Global gibi halka açık işlem gören kripto hisseleri 52 haftalık tepe değerlerinin yaklaşık yüzde 90 altına düşmüş durumda. Birçok kripto hissesi bireysel yatırımcıların altına hücum misali yatırım yaptığı dönemde aşırı değerlenmiş olsalar da günümüzde bazı şirketlerde ileriki dönemde değerlemelerin artmasına dair fırsatlar mevcut.


Ya da token alın gitsin…

 

Token’ların dibe vuran fiyatlarına, geleceğe dair belirsizliğin sürmesine ve hatta bugün pazarda olan token’ların gelecekte var olup olmayacağına dair kaygılara rağmen token almak fena bir fikir olmayabilir. En azından CFA Institute’un yaptığı araştırma böle söylüyor. 


Kripto alanına eleştiri getirenler son 12-18 aydır token fiyatlarının ABD’deki borsalarla olan korelasyonunu vurguluyorlar. Özellikle de S&P 500 gibi ana endekslerle ve XLK gibi büyük ölçekli sektör fonlarıyla olan korelasyondan bahsediyoruz…


Son üç yılın varlık fiyatları üzerine bir çalışma gerçekleştiren CFA Institute BTC, ETH, LTC, XRP ve ADA beşlisinin hisse temelli endekslerle ve sektör fonlarıyla korelasyonunun daha zayıf olduğunu belirledi. Her ne kadar genelde bir korelasyon görülse de (endeksler aşağı giderken token’ların da onları takip ediyor) bu bire bir korelasyon değil.


CFA Institute’daki araştırmacılar, “Kripto paraların fonlar ve ETF’ler ile olan korelasyonunun pozitif ama düşük olması piyasalar arası işlemlerin artmasına ve kriptonun popülerliğinin yükselmesine zemin hazırlayabilir” diyorlar ve ekliyorlar: “Faizlerin yükseldiği bir ortamda yüzde 60 hisse/yüzde 40 bono mantığıyla kurgulanan klasik portföy yaklaşımının cazibesi azaldıkça kriptonun geleneksel varlıklarla olan korelasyonunun düşük görülmesi uzun vadede dalgalanmalara dayanabilen uzun vadeli yatırımcılar için bir portföy çeşitlendirmesi imkanı sağlayabilir. Tüm kripto paralar düşük korelasyon göstermeseler de yatırımcılar bu sepet içinden uygun olanları seçebilirler.”



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Layer-2 Coin'leri Öne Çıkıyor

22 Nisan 2024 18:24

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk