Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Spot ETH ETF Halen Soru İşareti

Olağan satış baskısı sonrası yeni dönemin ilk ışıkları ayın son haftasında göründü.

29 Ocak 2024 09:12

Güncellenme: 29 Ocak 2024 09:24

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

ETF gündeminde ilgi çekici yeni veriler karşımıza çıktı geçtiğimiz hafta. Bunun dışında, yeni satış baskıları ve adaptasyon süreçlerine dair dikkate değer gelişmeler oldu. Gelin beraber inceleyelim.


Olağan Şüpheli

ETF onaylandığından beri Grayscale haricindeki tüm ürünlere hatrı sayılır diyebileceğimiz girişler olmuştu. Ancak GBTC diğerlerine kıyasla bünyesinde zaten yüksek miktarda BTC bulundurduğu için oradaki satış baskısı hepsini geride bıraktı ve fiyat üzerinde ciddi bir düşüşe yol açtı.


GBTC satanlardan birisi pek de şaşırtıcı olmayan bir şekilde FTX oldu. Yeni yönetim, fırsat bulduğu anda elindeki GBTC’leri satarak şirketin likidite havuzuna ekleme yaptı. Daha önce bu varlıkları değerinde satamadığı için Alameda üzerinden Grayscale’e açılan davaya da artık gerek kalmamış oldu ve dava geri çekildi. ETF onayına sektörde sanırım en çok Grayscale’in kendisi sevinmiştir.


Bu arada Hong Kong yaptığı kriptopara açılımından sonra şimdi ABD’yi takip ediyor. Spot BTC ETF onaylanınca, kendilerinin de bu yılın ortalarına doğru borsada benzer bir ETF onayına hazırlandıkları söylendi. Çin Hong Kong üzerinden pazara ortak olup ABD ile rekabeti sürdürmek istiyor. ETF kapısını da tamamen ABD’ye bırakması sürpriz olurdu.


Spot ETH ETF Halen Soru İşareti

Bitcoin’in ardından hemen Ethereum’un da onaylanması bekleniyordu. 


Ancak SEC klasik bir şekilde onay sürecini erteledi. En yakın onay görüşmesi 23 Mayıs’ta yapılacak. Şunu belirtmek gerekiyor ki BTC onaylandı diye Spot ETH ETF onayına garanti olarak bakmak son derece yanlış olacaktır. Ethereum PoS altyapısına geçtikten sonra SEC’in ETH için görüşlerinde ciddi değişimler oldu ve ETH’nin menkul kıymet olduğunu söylemeye başladılar. Daha öncesinde, Ethereum’un sahip olduğu merkeziyetsizlik nedeniyle BTC ile aynı kefeye koyuluyordu. 


PoS sonrasında bu durum değiştiği için ve Gensler BTC onayıyla ilgili açıklamasında pozisyonunun aslında aynı olduğunu söylediği için ret çıkma ihtimalini de ciddi şekilde göz önünde bulundurmak gerektiği kanaatindeyim. Eğer herşey pozitif gider ve ETH için de benzer onay çıkarsa, o zaman neredeyse tüm büyük kriptoparalar için onay süreçleri peşi sıra gelecektir. Geleneksel borsaları bir nevi kriptopara borsasına çevirmenin önünde engel kalmayacaktır.


Yeni Satış Baskısı

ABD Hükümeti’nin kamu açıklamasında, Silkroad operasyonuyla bağlantılı olarak yasadışı ilaç satışından ele geçirilen 2875 BTC’nin satılma niyetinde olunduğu bildirildi.


Dark web veya deep web olarak bilinen internetin yasadışı kısmının en büyük ticaret altyapısı Silkroad çökertildiğinde hükümetin eline yüklü miktarda BTC geçmişti. Bu varlıkların zaman zaman elden çıkarıldığına daha önce tanık olmuştuk. Satışlar genellikle açık arttırma usulüyle yapıldığı için doğrudan fiyata etki etmeyebilir.


Bir İflas Bir Tazminat Bir de Hapis

Uzun, yorucu ve yıkıcı bir likidite krizinin ardından halen tamamlanmamış hesaplaşmalar var. 


SEC ile davası devam eden ve Kwon geri iade edilmediği için Nisan ayına ertelenen Terra Labs, kendisini dava süreci boyunca koruma altına almak için resmi iflas başvurusunda bulundu. Başvurunun, platformdaki geliştirmelere ayrılan desteğin kesintiye uğramaması amacıyla yapıldığı söylendi. 


Nexo, benzer iş kolundaki ortaklarının hepsinin ciddi iflaslar yaşaması nedeniyle iflasına kesin gözüyle bakılan bir şirketti. Sanılanın aksine bu süreçten iflas etmeden çıkan Nexo için şirketin merkezinin bulunduğu Bulgaristan’da bir soruşturma başlatılmıştı. Soruşturmanın sebebi büyük bir ihtimalle olası bir iflasta varlıkların ülke dışına çıkarılmadan el konulmasıydı ancak herhangi bir suçlama olmadı ve soruşturma kapandı.


Nexo, soruşturma nedeniyle şirketin itibar kaybettiğini, bu sebeple o dönem planlanan ABD’ye genişleme operasyonlarının ve çeşitli sponsorluk anlaşmalarının iptal edildiğini belirterek Bulgaristan’dan 3 milyar dolar tazminat talep eden bir dava açtı.


Son olarak, Binance CEO görevinden ayrılan ve suçunu kabul eden CZ için uçuş yasağı kararı verildiğini sanırım hepimiz hatırlıyoruzdur. CZ, vatandaşı olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitmek istemiş, bu seyahat yasağı da aslında bu yüzden getirilmişti. çünkü BAE’nin suçlu iade anlaşması yok. 


CZ geçen hafta, bir yakınının sağlık problemiyle ilgili sorun yaşaması nedeniyle onu ziyaret etme amacıyla BAE’ye gitme isteğini yineledi. Gerekirse 4.5 milyar dolarlık varlığının tamamını teminat olarak bırakabileceğini belirtti. Başvuru yine reddedildi. CZ her geçen gün olası bir hapis cezasının stresiyle ABD de bir nevi mahsur kaldı.

 

Altyapı Çalışmaları

DeFi alanına gelirsek 4 önemli gelişmeden bahsetmek gerek.


  • Near Foundation ve Eigen Labs arasında bir işbirliği anlaşması yapıldı. Anlaşmaya göre Eigen Layer üzerinde daha ucuz ve hızlı rollup işlemlerinin yapılabilmesi için ortaklaşa bir altyapı çalışması yapılacak.

  • Dünya çapında 380 milyondan fazla kullanıcısı olan Telefónica, Hellium ile Meksika’daki servisini geliştirmek için anlaşma sağladı. Helium’un altyapısı mevcut Telefónica sim kartlarına entegre şekilde çalışacak. Böylelikle kullanıcıların daha ucuz ve stabil hizmet alması planlanıyor.

  • Aave platformunun Scroll ağında faaliyete geçmesi için yapılan oylamada, topluluk evet oyu verdi. 

  • Sonuncusu ve belki de en önemlisi, Magic Eden’in altyapısının açık kaynak kod olarak paylaşılmasıyla ilgili karar oldu. Platform, Non-Fungible DAO adlı bir DAO üzerinden kodlarını toplulukla paylaşacağını açıkladı. DAO’nun ileride NFT ismiyle token çıkartması planlanıyor.



Daha Fazla Oku

    regülasyonscrollBitcoinEthereum

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Scroll Up İstanbul'da: Ethereum Ekosistemine Köprü

29 Nisan 2024 11:53

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk