Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: SEC’in Açtığı Davalar, Do Kwon’un Yakalanması

Geçtiğimiz hafta, banka krizine ek olarak bir de SEC’in Tron ve Coinbase’e dava açması, işleri iyice karıştırdı. Bankacılık krizi şu anda durulmuş gözükse de piyasa son derece tedirgin. En önemli olay ise Do Kwon’un sonunda yakalanması oldu. Gelin ana başlıklara ve detaylarda kalan haberlere göz atalım.

25 Mart 2023 11:13

Güncellenme: 25 Mart 2023 12:20

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Sırbistan haberi doğruymuş

Do Kwon’un Arabistan üzerinden Sırbistan'a doğru kaçak bir şekilde geçiş yaptığına dair daha önce haberler çıkmış ama doğrulanamamıştı. Montenegro otoriteleri, geçtiğimiz günlerde Do Kwon’un fotoğraflarına ve tanımına uygun bir kişiyi yakaladıklarını, sahte kimlik ve belgelerin ele geçirildiğini açıkladı. Sonrasında da bu kişinin Do Kwon olduğunu doğruladılar.


Kırmızı bültenle dünya çapında aranan Do Kwon, daha önce SEC tarafından resmi suçlamaya maruz kalmıştı. Ancak tutuklamadan saatler sonra New York Mahkemesi’nde acele bir şekilde menkul kıymet, para transferi ve emtia dolandırıcılığından resmi bir suçlamada daha bulunuldu. ABD’nin geri kabul anlaşmalarıyla bir şekilde Do Kwon’u ülkeye getirmek istediği tahmin ediliyor.


FTX varlıklarını toplamaya devam ediyor

 FTX ve Alameda, varlıklarını o kadar çok yere dağıtmışlar ki aylardır ciddi bir miktar toplanmasına rağmen halen yeni anlaşmalar gelmeye devam ediyor.


SBF’nin Modulo Capital’e yönetilmesi için 475 milyon USD para gönderdiği ortaya çıktı. FTX ve Modulo arasında 460 milyon USD tutar üzerinden anlaşma sağlandı. 402 milyon USD doğrudan FTX’in kasasına, geri kalan ise Modulo yöneticilerinin FTX’i dava etmemeleri karşılığında onlara verilecek.


FTX’in ayrıca Sui Labs’daki hakları da 96 milyon USD karşılığında satıldı. FTX, geçen sene bu haklar için 101 milyon USD ödemişti.


Bunun yanında, FTX’in alt şirketlerinin satılması için mahkemeden çıkan onay doğrultusunda LedgerX şirketinin satılması için 4 Nisan’da teklifler toplanacak.


Varlıkların şu ana kadar alınamadığı bir tek yer var o da Bahamalar’daki SEC. Krizin erken aşamasında şirketin varlıklarına el koyan regülatör, sürecin Bahamalar’da yürütülmesini istiyor. FTX ile regülatör arasında bir türlü anlaşma sağlanamadı. İki taraf da birbirini suçluyor. İş çıkmaza girince FTX, ABD’de bir dava açarak Bahamalar’daki FTX departmanının, FTX varlıkları üzerinde herhangi bir tasarrufunun olmadığına dair karar aldırmak için harekete geçti. Bahamalar’daki SEC’in yönetiminde yüz milyonlarca USD varlık olduğu düşünülüyor.


Celsius, Bitzlato, Zipmex’in problemleri

 Bu 3 şirket, likidite problemleri sonrasındaki süreçlerle boğuşmaya devam ediyorlar. Celsius’un bugüne kadar avukat ve danışmanlara ödediği komisyon 140 milyon USD’yi geçmiş durumda. Her geçen gün alacaklıların cebinden gidiyor.


Neyse ki, Celsius sürecinde mahkeme custody müşterilerine geri ödeme yapılmasına hükmetti. Custody servisinde para bulunduranlar yüzde 72 oranında bir geri ödeme alabilecek.


ABD ve Europol tarafından yaptırıma maruz kalan Rus Bitzlato borsası, kullanıcılara varlıklarının yarısını BTC cinsinden ödedi. Geri kalan için ise bir ödeme garanti etmedi. Yaptırım nedeniyle el konulan varlıklara ulaşılamazsa borsanın kar ettiği tutardan geri kalan kısmın uzun vadede ödenebileceği konuşuluyor.


Zipmex Borsası ise V Venture ile anlaşarak likidite krizinden çıkmak üzereydi. V Venture, 4. ödemeyi aksattı ve ödemeyi yapmadı. Borsanın çağrılarına da cevap vermedi. Zipmex çalışanlarının maaşlarının tam olarak ödenemeyeceğini belirtti.


Banka krizi

 Kriptonun likidite probleminden sonra bankaların likidite problemine gelelim.


Halkın panik yapmasını engellemek ve acil durumda likidite bulundurmak için FED uluslararası bir anlaşma imzaladı. USD’nin dünya ticaretinde kullanılması, ABD’deki bir krizin global krizi tetiklemesini sağlayabileceği için herkes bu anlaşmaya destek verdi. 


FED, AMB, Kanada, İngiltere, Japonya, İsviçre merkez bankaları, anlaşmaya göre USD cinsinden swap anlaşmaları üzerinden Nisan sonuna kadar likidite sağlayacaklar. Bu anlaşma piyasalara bir nebze olsun güven verdi.


Regülatör tarafından herhangi bir acil durum sinyali alınmamasına rağmen kapatılan Signature Bank, içindeki varlıklarla birlikte New York Community Bankcorp, Inc.'ye ait Flagstar Bank tarafından satın alındı. Banka, 38.4 milyar USD varlık ve 12.9 milyar USD krediyi sadece 2.7 milyar USD ödeyerek aldı.


Flagstar Bank, Signature’nin kripto para departmanını kapatarak müşterilere paralarını iade edecek. Yani New York regülatörü resmen krizi fırsat bilerek kripto para servisi veren Signature’ı cezalandırdı ve kapattı. 


ABD’deki krizden sonra likidite problemiyle gündem olan İsviçre’nin ikinci en büyük bankası Credit Suisse, benzer bir hükümet operasyonuyla acele bir şekilde en büyük banka UBS’e satıldı. UBS 3.2 milyar USD ödedi anlaşma uyarınca. İsviçre MB, 162 milyar USD kaynak sağlayacağını açıklayarak kriz söylentilerini bitirmeye çalışıyor.


TRX ve BTT menkul kıymet mi?

 SEC, Justin Sun’a TRX ve BTT token’larının pazarlanması nedeniyle çeşitli suçlamalardan resmen dava açtı. Menkul kıymet yasalarının ihlali, sahte hacim üzerinden piyasa manipülasyonu, dolandırıcılık gibi suçlamalar yöneltiliyor. 


SEC Justin Sun ile yetinmedi, bir de Coinbase’e Wells Notice gönderdi. Bu belge, SEC’in soruşturmayı tamamladığını, Coinbase’i suçlu bulduğunu ve hukuki girişimlerde bulunulmasının planlandığını bildiren bir mektup. Yani dava açılacağı kesin değil ancak büyük ihtimalle açılacak.


Coinbase’in staking servisi üzerinden yürümesi beklenen davada ETH için de emsal niteliğinde bir karar çıkabilir. Coinbase’in karşı dava açması bekleniyor. SEC’in politik davrandığı ve iyi niyetle hareket etmediği Coinbase’in davasının dayanak noktası.


Hafta başında da Sushiswap’ın CEO’su Jared Grey, SEC tarafından yine dava edildi. Sushiswap merkeziyetsiz bir oluşum olduğu için Jared Grey’in DAO’yu temsil ettiği düşünülerek böyle bir dava açıldığı tahmin ediliyor. Ayrıntı paylaşılmazken, Sushi DAO 3 milyon USD tutarında bir legal fon kurdu. Dava buradan finanse edilecek.


Eyaletler CBDC konusunda kararsız

 Florida valisi DeSantis, FED’in çıkaracağı olası bir CBDC’nin eyalette kullanılmasını yasaklamak için bir yasa duyurdu. CBDC’nin distopik bir izleme aracına dönüşeceği savunuluyor.


Senatör Ted Cruz da FED’in CBDC geliştirmesini engellemek için bir yasa teklifini Senato’ya sundu.


Bunlar yaşanırken Wyoming Eyaleti ise tam tersi bir karar aldı. Vali Mark Gordon, eyalette resmi bir stabil paranın oluşturulmasına izin veren yasayı onayladı. Buna göre, stabil paranın basılmasından ve yönetiminden, sadece bu iş için kurulacak özel bir komite sorumlu olacak. Bütçeden 500.000 USD komite için ayrıldı. 


AMB’nin önceliği finansal mahremiyet

 Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, bir süredir bankanın CBDC çıkartma konusunda istekli olduğuna dair açıklamalar yapıp bunun önemini dile getiriyor. Yapılan araştırmalarda ise halkın finansal mahremiyet ve veri güvenliği konusunu önceliklendirdiği görüldü. Bu nedenle CBDC altyapısında merkez bankasının verilere erişiminin minimumda tutulacağı ve kesinlikle bu verilerden finansal gelir elde edilmeyeceğinin güvencesi verildi. Ancak bir yandan kara parayı aklayıcı önlemlerin alınıp diğer yandan mahremiyetin nasıl üst seviyede korunacağı sorusu hâlâ güncelliğini koruyor. 


Dijital Ruble’ye az kaldı

Özellikle savaş sonrasındaki ekonomik yaptırımlardan aldığı hasarı azaltmak için CBDC konusundaki çalışmaları hızlandıran Rusya’da alt meclis Duma, Dijital Ruble’nin üreticisinin ve regülatörlerinin yasal çerçevesini oluşturan bir yasayı onayladı. 


Ayrıca, parlamentoda Dijital Ruble’nin nakit olmayan para birimi olarak tanımlanması ve miras hukukuyla ilgili düzenlemeler gerçekleştirildi. Kısacası CBDC ile ilgili yasal boşluklar bir bir dolduruluyor. 


Avrupa Parlamentosu sektörün sesini dinledi

 Avrupa Parlamentosu’nun (AP) kripto para ödemeleriyle ilgili düzenlemesinde ticari kuruluşların harcama limiti 1.000 Euro ile sınırlıydı. Sadece lisans sahibi kuruluşlar bunun üzerine çıkabiliyordu. Ayrıca kişisel cüzdanlar (Metamask gibi) kimlik bildirimi tam olarak yapıldıysa harcama yapabiliyordu.


Güncellenen yasada harcama limiti 7.000 Euro olarak değiştirildi. Artık ticari ve kişisel cüzdan sahipleri, kimlik bildirimi yapmadan bu limite kadar harcayabilecek. Lisanslı şirketler ve cüzdanın kendisine ait olduğunu doğrulayan şahıslar, bu limiti geçebilecek. Yasa bu haliyle parlamentodan onay aldı.


Uzak Doğu, ABD’nin yerini doldurmak için harekete geçti

 ABD’de kripto para şirketlerini bankasızlaştırmak için yapılan açık operasyonlar sonucunda ülkedeki hava iyice negatife döndü. Böylece en son boğa piyasasında 1 trilyon USD değere ulaşan piyasayı ülkesine kabul etmek için ellerini ovuşturan hükümetlere de fırsat çıkmış oldu. Sektörün ülkeye çekilmesi, aynı zamanda global bir girişimci ve inovatif topluluğun da ülkeye kazandırılması anlamına geliyor.


Bu amaçla yapılan hamlelerden en ciddisi Hong Kong’dan geldi. Halihazırda bir fintech hub’ı olan Hong Kong, Web3.0 açılımı yaparak 2024’e kadar regülasyonları tamamlama niyetinde olduğunu bildirdi. Hükümetin öncelik sıralamasında üst sıraya koyduğu web3.0 açılımına, bütçeden ayrıca pay ayrıldı. Mevcut fintech altyapısıyla kripto şirketlerinin beraber çalışabileceği platformlar da kuruluyor.


Regülasyon belirsizlikleri ve krizler, güvenli limanların tercih edilmesini sağladı. Kripto para dostu regülasyonlara sahip olan İsviçre bankaları şu anda ciddi talep görüyor. Özellikle kripto için bir nevi finans merkezi haline gelmesi için çalışılan Zug Kantonu, en çok talep alan bölge oldu.


İsviçre’de hem yerel hem federal düzeydeki yönetimin kripto para dostu olması, özel sektörün de bu yönde girişimlerde bulunmasını sağlıyor. Geçen hafta gayrimenkul şirketi Engel&Völkers BTC ve USDT kabul etmeye başladı.



Uzakdoğu’dan son hamle ise Japon teknoloji devi Fujitsu’dan geldi. Fujitsu, kripto para alım-satım, Metaverse ve NFT ticareti konularını içeren bir dizi marka başvurusunda bulundu. 


Son olarak, Cebelitarık’da regüle bir banka olan Xapo Bank, müşterilerine resmen SWIFT yerine USDC üzerinden para transferi yapma imkânı sunmaya başladı. Banka, mevduatların kredi verilmediğini, 1 USDC karşılığında 1 USD vermeyi taahhüt ettiklerini belirtiyor. 


Merkeziyetsiz Finans

 Geleneksel taraftaki atılımların ardından kendi içimize, merkeziyetsiz finansa dönelim.


  • Bağımsız bir geliştirici grubu, Telegram üzerine yazdıkları bir bot sayesinde mesajlaşma uygulamasından USDT transferi yapılmasını mümkün kıldılar. Telegram halihazırda BTC transferlerine izin verirken, uygulama dışından yapılan bu geliştirme Telegram’ın bir ödeme aracına doğru evrilmesini sağlayabilir.
     
  • Web 3.0 oyun üreticisi Gala, geçtiğimiz Kasım ayında hizmet aldığı Pnetwork’ün hatası nedeniyle hacklenerek 4.5 milyon USD kaybettiği için Pnetwork’e 28 milyon USD tutarında dava açtı.
     
  • Uniswap, BNB ağından sonra şimdi de Avalanche ağında faaliyet göstermeye başlayacak. Bu ağa geçişleri sağlayacak köprü hizmeti için ise LayerZero ile anlaşma sağladılar.
     
  • Ethereum, hem Blur-Opensea rekabeti sayesinde hem de banka krizleri nedeniyle Uniswap üzerinde oluşan hacim sayesinde 2 aydır işlem yoğunluğuna uğruyor. Yoğunluk demek her işlemde daha çok ETH yakılması anlamına geldiği için 2 aydır ETH ciddi bir deflasyon içerisine girmiş bulunuyor. Yani üretilenden daha çok ETH yakılıyor ve ETH nadirleşiyor.
     
  • Microsoft, kendi Edge tarayıcısına kripto para cüzdanı entegre edeceğini duyurdu.
     
  • 140 ülkeye 15.000’den fazla ATM satan General Bytes şirketinin bulut sistemi hacklendi. Tüm bilgilere erişen hacker, şirketin sıcak cüzdanından 1.5 milyon USD çalmayı başardı. Şirket bulut servisini kapatarak, kendi kontrolündeki serverlar üzerinden çalışmaya devam ediyor.

NFT Piyasasından Gelişmeler

  • Golf topluluğunun oluşturduğu Links Golf Club DAO, topladığı para sonucunda İskoçya’daki Spey Bay Gold Club’ı satın almayı başardı. Bir DAO topluluğunun neler başarabileceğini göstermesi açısından son derece önemli bir gelişme.
    https://twitter.com/LinksDAO/status/1636401868623720448?s=20
     
  • Aavegotchi’yi geliştiren Pixelcraft stüdyosu, 2020 yılından bu yana GHST üzerinden yapılan fon toplama sürecinin tamamlandığını, bugüne kadar 30 milyon USD topladıklarını açıkladı. Ayrıca, Aavegotchi artık Polygon üzerinde kendi ağında faaliyet gösterecek. Ağın ana tokeni GHST olacak.
     
  • Magic Eden, hem BTC NFT’leri için ayrı bir market açtı, hem de Web 3.0 oyunları için Steam benzeri bir hub niteliğindeki yeni oluşumunu duyurdu.
    https://twitter.com/MagicEden/status/1638575117273022465?s=20
     
  • Web 3.0 oyunları üzerinde beraber çalışmak için Immutable ve Polygon, birlikte çalışma kararı aldılar.
     
  • Balmain, fiziksel olarak da teslim edeceği yeni ayakkabı koleksiyonunu NFT olarak satışa çıkarttı.
    https://twitter.com/Balmain/status/1637770961905676290?s=20

    Benzer bir hamle de Nike’dan geldi. Air Force 1 serisi NFT’lerin fiziksellerini teslim edeceğini açıklayan Nike, Nisan sonu Mayıs başı aralığında talepleri toplamaya başlayacak.
    https://twitter.com/RTFKT/status/1637016638741463041?s=20
     
  • NFT piyasasına yeni bir giriş daha gerçekleşti. Aeropostale markası 30.000 adet avatar NFT’si ile sektöre giriş yaptı.

NFT bilet uygulaması NFT-Tix, dünyaca ünlü Exit Festival ile uzun vadeli bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Ayrıca Exit Festival, tanesi 10.000 Euro olan NFT’leri satışa çıkartacak. NFT sahipleri festivalden VIP olarak yararlanacak.




Daha Fazla Oku

    do kwonSEC

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
P2 Ventures, Polygon Ekosistemindeki Girişimcilere 50 Milyon Dolar Taahhüt Etti

17 Nisan 2024 17:26

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk