Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Yeni Yılın İlk Haftasında Gündem ETF, Güvenlik ve DeFi

Yılbaşı ve sonrasında genellikle sakin geçen bir piyasaya tanıklık ettik. Geçtiğimiz 2 haftanın en önemli gelişmelerini derledim. Keyifli okumalar

8 Ocak 2024 22:57

Güncellenme: 8 Ocak 2024 23:06

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

İlk Ciddi Adım

Avrupa Merkez Bankası (AMB), CBDC konusunda çeşitli adımlar atmıştı. 


Başkan Lagarde, pilot çalışmalara başlandığını ancak CBDC için onayın kendilerinde değil parlamentoda olduğunu söylemişti. O nedenle hep acaba olacak mı olmayacak mı tartışmaları devam etmişti. 


AMB, Amazonun da içerisinde bulunduğu bir grup özel sektör temsilcisine CBDC ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmesi için sözleşme imzalamıştı. Bunun ikinci bir adımı olarak bankanın bu geliştirilecek projelere 1.3 milyar Euro bütçe ayırdığı açıklandı. 5 özel sektör temsilcisi, çevrimdışı ödeme sistemleri ve her türlü dolandırıcılığa karşı güvenlik sistemleri üzerine CBDC altyapısı oluşturacaklar. Bu 5 katılımcının arasında yine Amazon gibi şirketler bulunup bulunmadığı belirli değil. Ancak sözlü aksiyonun ötesinde ilk kez pratikte, ciddi bir bütçeyle çalışmanın başladığı söylenebilir.



ETF Halen Belirsiz

Piyasada yaşanan ciddi yükseliş ve düşüşlerde ETF beklentisinin payı büyük.


Bu nedenle konuyla ilgili çokça yazılıp çiziliyor. En sonki ciddi düşüşün nedeni birçok kişi tarafından, Matrixport analistinin ETF başvurularıyla ilgili ret beklentisine bağlandı. Buna karşın, başvuran şirketlerin SEC ile görüşmelerinin ardından arka arkaya başvurularında güncellemeler yaptıkları ve bir sonraki form aşamalarına geçtiği de biliniyor. Yani kısacası gelişmeler pozitif görünse de SEC’in sağının solunun belli olmadığını da unutmamak gerekiyor. Ancak ETF ile ilgili konu üzerindeki belirsizliğin kalkmadığını, yazılanların analistlerin şahsi tahminleri olduğunu unutmamak gerek.



Biri Satıyor, Biri Alıyor

Celsius, alacaklılara yapılacak ödemelerin hazırlığı kapsamında, sahip olduğu stETH tokenlerin tekrar ETH’ye dönüştürüleceğini açıkladı. Yani tokenler stake sisteminden çekilecek. 


Michael Saylor ise BTC alımlarına devam ediyor. 2014 yılında kazandığı bir hisse opsiyonunun süresinin dolmak üzere olduğunu o nedenle bu hisseleri satma kararı aldığını, kazanılan gelirle de BTC alacağını açıkladı. En son, satılması beklenen 400k hissenin 325k adetlik kısmının satıldığı ve 216 milyon dolarlık kazanç elde edildiği duyuruldu.


Kredibilite Sorunu

Hindistan, ülkede yasadışı faaliyet gösterdiği için Binance, Kucoin, Huobi, Kraken, Gate.io, Bittrex, Bitstamp, MEXC Global ve Bitfinex borsalarının site adreslerine erişim engeli kararı getirdi. 


Ancak Hindistan sık sık kriptoparalarla ilgili hem banlama hem de adaptasyona yönelik kararlar alıyor. Bu kararların da hangisinin uygulanıp hangisinin uygulanmadığı pek belli değil açıkçası. Bazen birbiriyle çelişkili kararların alındığı bile görüldü. O nedenle erişim engeli haberi de çok yankı getirmedi. Halbuki nüfusu ve ekonomisi bakımından getirmesi gerekiyordu. Büyük bir ihtimalle VPN üzerinden olağan akış sürmeye devam ediyor.


DeFi Gelişmeleri

  • Cake, oylama sonucunda tokenin arzının azaltılması konusunda karara vardı. Toplam arz 750 milyondan 450 milyona düşürülecek.

  • Avalanche, Culture Catalyst programı kapsamında kendi ağı üzerindeki Meme tokenlere fon ayıracağını duyurdu.

  • Ethscan, benzer platformun Solana ağı için kurulmuş olan versiyonu Solscan’ı satın aldı.

  • Binance, ANT, FIRO, KP3R, MDX, MOB, REEF, VAI, XMR, ZEC ve ZEN kriptoparalarının artık listeleme kriterlerini sağlamadığını ve delist edileceklerini açıkladı.


Hacklemeler

  • Osmosis ağındaki Levana platformu 1.1 milyon dolar hacklendi. Zararın karşılanması için bir airdrop üzerinde duruluyor.

  • Arbitrum üzerindeki Radiant platformu 4.5 milyon dolar hacklendi.

Pasta Büyüdü

Bitcoin ağındaki NFT’lerin kullandığı BRC-20 token standardı konusunda sektörde süregelen tartışmalar, genellikle NFT’lerin Bitcoin ağında olmamaları gerektiğiyle ilgiliydi. Ancak bu sefer BRC-20 kullananlar içerisinde de tartışmalar başladı. 


Standarda getirilecek yeni güncellemenin hatalar içerdiği ve acele edildiğini savunan bir gruba karşılık, standardı kendilerinin getirdiği ve şu anki nasıl çalışıyorsa yenisinin de öyle çalışacağını savunan iki grubun tartışmaları başladı. Uzlaşma sağlanamazsa ki ayrı standart sistemi söz konusu olabilir. 


Bitcoin NFT’lerine olan ilgi büyüyünce, pasta da büyüdü. Dolayısıyla bu tür karışıkların oluşması da kaçınılmaz.




Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışETFnftEthereumBitcoin

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin'in Ani Düşüşü

25 Temmuz 2024 17:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk