Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Yeni Kayıplar

Geçen hafta batık şirketlerin kurtarma planlarının onaylanması, geleneksel taraftan önemli kripto para entegrasyonları gibi pozitif olaylara şahitlik ettik. Maalesef hack olayları da eksik olmadı.

2 Ekim 2023 11:01

Güncellenme: 2 Ekim 2023 11:32

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Her zamanki sadece en önemli gelişmeleri derledim, keyifli okumalar.


Kurtarma Planları Onaylanıyor 

Batık şirketlerden BlockFi’ın kurtarma planı mahkemeden onay aldı. Yavaş yavaş krizi resmen bitirecek noktaya ulaşıyoruz.


Bir diğer şirket Celsius, kurtarma planı dahilinde şirketi tekrar faal hale getirecek. Alacaklılara şirketin bütçesindeki 2 milyar dolara varan kripto para dağıtılacak. Geri kalan miktar için şirket hissesinden pay verilecek. Bu teklif, alacaklıların neredeyse tamamı tarafından onaylandı. Sonrasında mahkemenin onayına sunulacak. Şirket batmadan önce madencilik işinden kaynaklanan cihazlar, stake edilmiş ETH ve çeşitli gayrimenkullere sahipti. Yeni şirket bu varlıklar üzerine inşa edilecek. Likit miktar alacaklılara dağıtılacak.


Mevcut FTX yönetimi, arka arkaya davalar açıyor. SBF’nin ailesine yönelik davanın hemen ardından, şimdi de FTX’e bağlı ve doğrudan SBF’nin yönettiği düşünülen Hong Kong merkezli Salameda şirketinin 5 çalışanına dava açıldı. FTX, iflas yasası gereği, iflas başvurusundan 90 gün öncesine kadarki ödemelerini geri talep edebiliyor. Salameda, bu süre içerisinde toplamda 123 milyon dolar çektiği için bu paranın geri iadesi talep edildi. Ayrıca iddialara göre FTX’in Salameda’ya doğrudan para gönderdiği, Salameda’nın bu parayla yine FTX üzerinde kullanıcılara karşı trade yaparak kar ettiği söyleniyor. Yani kullanıcı paralarıyla kullanıcılara karşı trade yapılarak kar edilmiş.


Yeni Kayıplar 

Hazır likidite kriziyle başlamışken yine negatif bir konuyla, hacklemelerle devam edelim.


  • İsmini FTX’e benzer şekilde HTX olarak değiştiren Huobi, 5000 ETH kadar hacklendiğini açıkladı. Justin Sun, paranın yerine geri koyulduğunu, miktarın borsanın 2 haftalık gelirini temsil ettiğini yani endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Mixin Network, 200 milyon dolar civarında hacklendiğini açıkladı. Platformun kullanılmaması tavsiye edildi. Son açıklamalara göre zararın beklenenden daha az olabileceği belirtilse de platformdaki açık henüz giderilmiş değil.


Kayıpların ikinci bölümünü sevindirici kayıplara ayırmak istiyorum. 


  • Curve platformunun kullandığı üçüncü bir parti üzerinden hacklenmesi sonrasında, platformun kurucusu Michael Egorov’un özellikle Aave üzerinde CRV teminat vererek aldığı borçlar endişe kaynağı olmuştu. CRV’nin aşırı değer kaybetmesi halinde likidasyonun gerçekleşmesinden korkuluyordu. Bu olay sektördeki çeşitli isimlerin yardımıyla engellendi. Egorov, geçtiğimiz hafta Aave’deki tüm borcunu ödeyerek kapattı ve bu riski tam olarak ortadan kaldırmış oldu. Egorov’un 4 platformda CRV üzerinden 42 milyon dolarlık borcu daha var. Ancak bu borcun çok daha üzerinde bir CRV miktarına sahip olduğu için borçlar problem teşkil etmiyor.

  • Uzun bir süredir nerede olduğu bilinmeyen Su Zhu, Singapur’dan kaçmaya çalışırken tutuklandı. İflas sürecinde mahkemeyle ve likidatörle iş birliği yapmadığı için 4 aylık bir hapis cezasına çarptırıldı.

Yapı Taşları Döşeniyor 

Bu başlık altında altyapı çalışmalarına değinmek istiyorum. JPMorgan, birkaç yıl önce Onyx adlı kendine ait kapalı bir blok zinciri ağı kurup, günümüze kadar oldukça yüklü işlemleri sorunsuz şekilde gerçekleştirmeyi başardı. Bahreyn merkezli ABC Bankası, ülkedeki merkez bankasıyla birlikte 2 yıldır Onyx’i entegre etmek için yürütülen testlerin sonuna gelindiğini ve ağın entegrasyonuna başlanacağını açıkladı. Bankaların blok zinciri alt yapısına alışması, ağ üzerinde hizmet vermesi, her türlü finansal varlığın tokenize olması ve sonunda da kripto paralarla entegre olması anlamına geliyor.


Moneygram, kripto para dostu politikalarını devam ettiriyor. Ripple-SEC davası öncesi Ripple ile yapılan işbirlikleri, dava sonrasında Stellar ile yürütülmeye devam edildi. Stellar, yüklü bir yatırımla Moneygram’a ortak olup, yönetim kurulunda bir koltuğu kaptı. Kısa sürenin ardından 2024’ün ilk çeyreğinde şirketin kendi kripto para cüzdanını faaliyete geçireceği açıklandı. Kullanıcıların özellikle stabilcoinleri Moneygram üzerinden bu cüzdanla kullanmaları bekleniyor.


Stellar, ayrıca Circle’ın yeni Euro endeksli stabilcoini EURC tokenine de ev sahipliği yapmaya başladı. EURC aynı zamanda Ethereum ve Avalanche ağında da faaliyet gösterecek. MiCA sonrasında gelen regülasyon netliği, Avrupa merkezli girişimlerin hızını arttırdı.


Binance, Rusya’ya yapılan yeni yaptırım kararları sonrasında faaliyetini sürdürmenin imkansızlaştığını belirtmişti. Ülkedeki bankaların yaptırıma sokulması, özellikle fiat para kanalını engellediği için ciddi sorun çıkartıyor. Bu nedenle Binance, Rusya’daki operasyonları CommEX’e devretme kararı aldı. CommEX’in yapısı Binance’e çok benzediği için şirketin sadece isminin değiştirildiğiyle ilgili yorumlar yapıldı. CommEX, AB ve ABD’li kullanıcılara hizmet vermediği için yaptırımlara uymak zorunda değil.


Şangay’daki bir mahkeme, verdiği karar metninde Bitcoin’i tanımlarken özgün bir para birimi tanımlamasında bulundu. Çin’deki kriptopara yasağına karşın hukuki altyapının istenen şekilde geliştiğinin görülmesi sevindirici oldu.


Microstrategy, geçen hafta 5445 BTC daha satın aldı. Toplamda 158.245 BTC sahibi olan şirket, BTC’yi ana rezerv varlığı olarak kullandığı için çok önemlidir. Nasıl ki Nvidia yapay zekanın ve çip ihtiyacının gelişmesiyle birlikte çok hızlı bir tırmanış gerçekleştirdiyse, BTC’nin yükselişiyle Microstrategy’nin kazanacağı yükseliş ivmesi, hem güzel bir reklam hem de BTC’nin rezerv varlık statüsüne güzel bir vurgu oluşturacaktır.


Gensler vs Kongre 

Gensler geçtiğimiz hafta Kongre’de tabiri caizse haşlandı. Finansal Komite Başkanı Patrick McHenry, Gensler’den FTX ile ilgili gizli-açık her türlü bilgiyi daha önce talep etmişti. Gensler’in bu talebe cevap vermemesi nedeniyle McHenry ile Gensler arasında ciddi bir konuşma gerçekleşti.


McHenry, yasalara göre Gensler’in cevap verme süresini aştığını söyleyerek, Gensler’in ya kongreye gereken saygıyı göstermesi gerektiğini ya da başkan olarak Gensler’e mahkeme celbi göndereceğini ve işi resmi bir soruşturmaya dökeceğini söyledi. Kendisinin SEC’e celp gönderen ilk başkan olmak istemediğini ve Gensler’in de kongreden celp alan ilk başkan olmak istemeyeceğini söyleyerek bir nevi Gensler’e sopa gösterdi.


Pudgy Penguin 

Ünlü NFT koleksiyonu Pudgy Penguin, bir süre önce çocuk oyuncakları satmaya başlayacağını duyurmuştu. Bu süreç tamamlandı ve 2000 Walmart şubesinde bu ürünler satışa sunuldu. 


Ürünlerin her biri kendilerine ait bir QR kod içeriyor. Bu kodlar, Pudgy Penguin koleksiyonundaki bir NFT’nin özelliklerinin kazanılmasını sağlıyor. Kazanılan özellikler, kurulan oyun platformunda oyuncak sahiplerine veriliyor. Buradaki önemli olan nokta, NFT sahibi olan kişi, bu oyuncakların satışından pay kazanıyor. 


Açıkçası, gelirden pay hakkı denildiği anda gözler hemen SEC’e çevriliyor. Regülatör ne gibi bir karar alır bilinmez ancak Pudgy’nin gerçekleştirdiği bu genişleme ve atılım son derece cesur ve sevindirici. NFT’lerin yerini fiziksel ürünlerle de sağlamlaştıran, kullanıcılarla duygusal bağın güçlendirilmesini sağlayan bir etkinlik olarak değerlendirilebilir.




Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışnftGary Genslerkripto iflas

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk