Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: FTX'i Bir Kez Daha Batırmaya Gerek Yok

Borçların ödenmeye başladığı, satış baskısının hafiflediği bir haftayı geride bıraktık. Pozitif bir gündeme girişin sinyalleri geliyor gibi görünüyor. Gelin son gelişmelere beraber bakalım.

5 Şubat 2024 09:09

Güncellenme: 5 Şubat 2024 09:29

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

FTX’in mevcut yönetimi hatırı sayılır bir miktar para toplamayı başardı. Havuzda biriken para bu kadar yüksek olunca borsanın tekrar faaliyete geçebileceğiyle ilgili açıklamalar bile yapılmıştı. Geçen hafta bu plan rafa kalktı. Havuzda toplanan para tüm kullanıcılara tam geri ödeme yapabilecek düzeye erişince, yeniden faaliyete geçmek yerine borçları kapatmak tercih edildi. 


Tam geri ödeme, FTX’in iflas sürecine girdiği anki fiyatlar baz alınarak yapılacak. Dolayısıyla kullanıcılar yine de günümüzdeki fiyatlara kıyasla daha düşük bir geri ödeme alacaklar. Yine de diğer örneklere kıyaslandığında geri ödeme almaları bile önemli bir olay. 


Yeniden faaliyete geçiş planları ise yatırımcıların isteksizliğinden kaynaklandı. Ciddi bir fonlama olmayınca FTX’i bir kez daha batırmaya gerek olmadığına karar verdiler neyse ki. Marka ismi doğal olarak artık kimsede güven çağrışımı yapmıyor ki bir borsa için sanırım en önemli şey güvenin sağlanmasıdır. 


FTX markasını çağrıştıran OPNX borsası da kısa bir süre önce faaliyetini sonlandırdı. Bu borsanın ana faaliyetleri, FTX alacaklılarının geri ödeme haklarını trade edebilmeleriydi. Yani geri ödeme kararını beklemeden hakkınızı satabiliyordunuz. Tabii çok daha ucuz bir miktar karşılığında gerçekleşiyordu satışlar. OPNX’in ana faaliyet alanı geri ödeme kararıyla birlikte sonlanmış oldu. Borsa da faaliyetleri sonlandırdı. 


Celsius Geri Ödemeleri 

Bir diğer geri ödeme, Celsius alacaklıları için başladı. Celsius, herkese tam geri ödeme yapacak kadar para toplayamasa da tatmin edici alternatif bir çözüm buldu. Şirketin havuzundaki 3 milyar dolarlık likidite, bazı alacaklılara nakit, bazılarına kripto para bazılarına da hisse olarak geri ödendi. FTX’e alternatif olan kısım hisse ödemeleri oldu. 


Celsius iflas etmeden önce zaten belirli bir boyutta BTC madenciliği yapıyordu. Şirkete ait cihazlar, Ionic Digital adlı yeni bir şirket açılarak oraya transfer edildi. Hut 8 madencilik şirketi, bu cihazların operasyonunu yönetmek için Ionic Digital ile 4 yıllık bir sözleşme imzaladı. Yani sürdürülebilir, riski düşük bir iş koluna sahip yeni bir şirket ve bu şirkete ait hisseler üzerinden ödeme yöntemi geliştirilmiş oldu. Dolayısıyla hem alacaklılar için hem de sektör için pozitif bir çözüm bulunmuş oldu.


Hacklemeler 

  • Kodlardaki bir yuvarlama hatası nedeniyle Abracadabra platformunda teminat karşılığı basılabilen MIM adlı stabilpara karşılıksız şekilde basılmış oldu. Hacker, daha düşük bir teminatla olması gerekenden daha yüksek miktarda stabilpara üretmeyi başardı. Toplamda 6.4 milyon dolarlık bir zarar olduğu tahmin ediliyor.

  • Gündemde sıkça dolaşan bir de XRP hacki var. Ancak sanılanın aksine bu hack Ripple ile ilişkili değil. Ripple yöneticilerinden Brad Garlinghouse’un kişisel hesaplarına erişmeyi başaran hackerlar 213 milyon XRP’yi borsalara aktarmayı başardı. Resmi soruşturma başlatıldı ve borsalara haber verildi. Tespit edilen bazı cüzdanlardaki varlıklar donduruldu. Kısacası, hack olayı doğru ancak Ripple’daki bir güvenlik açığından kaynaklanmıyor. Tamamen şahsi bir hata.

Zorunlu Mütevazılık 

Opensea, NFT rüzgarı başladığından bu yana tabiri caizse krallığını sürdürdü. Rakipleriyle arasında her alanda açık ara fark bulunuyordu. Bu başarısını taçlandırmak için fon toplamaya başlayan Opensea, bir kripto şirketinden beklenmeyecek şekilde bu fonları geleneksel yollarla topladı ve token çıkartmadı. Bu tercih o dönemlerde pek önemli gözükmüyordu çünkü ciddi bir rakip yoktu. Hatta toplanılan fonlarla o fark iyice açıldı. 


Blur’un ortaya çıkması ciddi bir başarı oldu ve platforma ait token üzerinden yaratılan hacim Opensea’ye ciddi bir rakip olmaya başladı. Bu hacmi desteklemek için başlatılan, NFT yaratıcılarına komisyon ödemesinin opsiyonel olup olmaması gibi her türlü tartışma Opensea’yi hep tereddütte bıraktı ve bu tereddüt şirketin sürekli itibar kaybetmesine yol açtı. Daha önce bir taraf seçmeden herkesi kucaklamayı başaran şirket bu sefer taraf seçerken bir oraya bir buraya savrulunca Blur pazar payını iyice arttırdı.


Geçen hafta, Opensea CEO yaptığı açıklamada şirketi satın almak için yapılacak tekliflere açık fikirle yaklaştıklarını açıkladı. Opensea markası halen güçlü olduğu için açıklama biraz şaşırtıcı ama yukarıda saydığım sebeplerden ötürü aslında pek de şaşırtıcı değil. Çünkü hacimlerde Opensea bırakın açık ara önde olmayı artık önde bile değil. Tacını kaybedince şirketin şöhretli günlerinden, mütevazi veya CEO’nun söylemiyle ‘açık fikirli’ dönemine geçiş yaptığını görmüş oluyoruz. Opensea satılır mı satılmaz mı tabii ki şu an böyle bir haber yok. Ancak sektörde önemli bir dönüm noktasını ifade etmek için bu röportajın önemli olduğunu düşünüyorum.




Daha Fazla Oku

    nftOpenSeaFTXCelsius

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk