Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Son Kalıntılar

Likidite krizinin son kalıntıları da yavaş yavaş tarihe gömülerek piyasanın önünden çekiliyor.

4 Haziran 2024 15:53

Güncellenme: 4 Haziran 2024 17:54

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Gemini ve Genesis arasında kriz yaratan Earn ürünü, sonrasında DCG’yi etkileyen bir kartopuna dönüşmüştü. Geçen yazıda, Genesis’in yapacağı geri ödemeden bahsetmiştim. Şimdi de Gemini’nin yapacağı geri ödeme belli oldu.


Kripto para borsası Gemini, kullanıcılarına 2,18 milyar dolar ödeme yapacağını açıkladı ki bu %224 oranında bir geri ödeme anlamına geliyor. Yani faiz geliri beklentisiyle bu ürüne para yatırıp mağdur olan yatırımcıların ana paralarının üzerine faiz gelirleri de eklenecek. %224 oldukça yüksek bir oran olduğu için faiz gelirinin üzerine ek bir özür ödemesi de yapılmış gibi duruyor. Böylelikle, büyük ihtimalle kullanıcıların oldukça memnun ayrılacağı bir iflas sürecinin daha sonuna gelmiş oluyoruz.


Bir başka kalıntı ise Terra Labs ve SEC arasında süregelen dava süreci. Mart ayında başlayan duruşmalar sonrasında, iki tarafın prensipte anlaşmaya vardıkları açıklandı. Kısa süre içerisinde bu anlaşmanın yazıya dökülmesi bekleniyor. Anlaşma prensibin ötesine geçip gerçekten sağlanırsa, dava süreci oldukça hızlı bir şekilde bitebilir.


FTX yargılamalarında ise yöneticilerden Ryan Salame’ye 90 ay hapis cezası verildi.


Veto 

Bankaların kripto para saklayabilmesini örtülü şekilde engelleyen SAB-121’in iptali için alınan karar, Biden tarafından reddedildi. Biden, kripto paraları düzenleyen yasa tasarısı için veto yetkisini kullanmayacağını söyleyip SAB-121’i reddediyorsa bu bize aslında çok net bir mesaj veriyor. Kripto paraların regülasyonuyla ilgili beyaz sarayın da artık bir aksiyon almak istediğini, ancak Silicon Valley Bank krizi henüz yeni yatışmış iken kripto paraların tekrar bankalarla etkileşime girmesinin istenmediğini görüyoruz. Bankalar ve kripto paralar iki ayrı sektör olarak tutulmak isteniyor.


Mastercard 

Visa ve Mastercard, iki ödeme devi de kripto paralarla oldukça içli dışlı sayılacak kadar ilgililer ancak genellikle ürün çıkartma konusunda Visa daha ön planda bulunuyordu. Mastercard, geçen haftaki Crypto Credentials altyapısıyla pilot bir projeye başlayarak ciddi bir adım atmış oldu.


Güney Amerika ve Avrupa’yı kapsayan bu proje, P2P kripto para işlemlerinin Mastercard’ın Crypto Credentials altyapısı üzerinden yapılmasını sağlıyor. Kullanıcıların hangi varlık hangi blok zinciri destekliyor diye bilgi sahibi olmasına gerek kalmadan, bu kontrolleri kendi yapan bir sistem bu. Yani gönderdiğiniz varlık, alıcının cüzdanı tarafından tanınmıyorsa, işlem hiç yapılmıyor. Dolayısıyla parayı gönderdim ama gitmedi veya kayboldu gibi problemler ortadan kalkıyor. Ayrıca ENS benzeri cüzdan isimleri mevcut. Doğrudan isim üzerinden transfer yapılabiliyor.


Şu anda Mercado Bitcoin, Bit2Me ve Lirium platformları bu altyapıyı destekliyor. Proje aynı zamanda Travel Rule regülasyonuyla da uyumlu.


Semler Scientific 

Medikal cihaz üreticisi Semler Scientific, şirketin birincil rezerv ürün olarak Bitcoin bulundurmaya başlayacağını açıkladı. İlk adımda ise 40 milyon dolarlık Bitcoin satın aldıklarını duyurdu. 


Haber, aslında miktar olarak bakıldığında Bitcoin’i ciddi biçimde etkileyecek bir önem taşımıyor. Ancak Bitcoin’i rezerv varlık olarak seçen şirket sayısı, bir elin parmaklarını geçmediği için aslında çok önemli bir gelişme. Çünkü MicroStrategy’nin başını çektiği bu strateji, şirketin gerçekten de uzun vadede devasa kar etmesine neden oldu. Global gelişmelerden minimum etkilenen, kendi dinamiklerine nispeten daha bağlı olan ayrı bir piyasa kriptoparalar. Bu nedenle Bitcoin, şirketlerin rakiplerinden ayrışmak için kullanabileceği oldukça güvenli bir araç haline geldi. Ayrıca, Bitcoin’in getirdiği avantajlar Bitcoin ile sınırlı kalmıyor. Boğa piyasası beklentisiyle şirketin Bitcoin alması pozitif görüldüğü için bu haber sonrasında hisseler %27 artış gösterdi. Bitcoin ile başarılı olan şirket sayısı ne kadar artarsa, adaptasyon da o kadar hızlanacaktır. 


Hack 

Bir süredir hack haberleriyle pek karşılaşmıyorduk. Maalesef geçen hafta bu güzel trendi sonlandıran gelişmelere konu oldu.


Japon kriptopara borsası DMM Bitcoin hacklendi. Hacker, 4502 adet Bitcoin çalmayı başardı. DMM Bitcoin, gerçekleşen en büyük hackler arasındaki yerini şimdiden aldı.


Linea üzerindeki Velocore DEX hacklendi. 700 ETH hacklemeyi başaran hacker’ın varlıkları Linea ağından dışarı çıkartamaması için ağ durduruldu.


Telif Hakkı 

ZkSync blok zincirini geliştiren Matter Labs, 9 ülkede isim hakkı için telif başvurusunda bulundu. Topluluktan tepki çeken bu hamle, ayrıca Starkware, Polygon ve Polyhydra’nın yayınladığı ortaklaşa bildiri üzerinden de protesto edildi.


Matter Labs, başvurunun Zk ismini yasal olarak kullanabilmek için yapıldığını, kimsenin bu ismi kullanmasını kısıtlamadıklarını söylese de topluluğun tepkisi sonrasında başvuruların geri çekildiği belirtildi. Topluluğun verdiği ana mesaj, Zk’nin bir teknoloji olduğu ve hiçbir şirket tarafından telif hakkı ile sahip olunamayacağı şeklindeydi. 


Kısa Kısa 

  • PayPal’ın stabil parası PYUSD, artık Solana ağında kullanılabilecek.

  • Bir başka Solana entegrasyonu LayerZero’dan geldi. LayerZero’nun desteklediği 70+ blok zincire Solana da eklendi.

  • Taiko’nun mainnet’i faaliyete başladı.

  • Uniswap’ın UNI tutanlara airdrop yapmayı planladığı geliştirme önerisi bir kez daha ertelendi.

  • Tether, Bitdeer madencilik şirketinin ortağı oldu. 100 milyon dolarlık hisse alan Tether, 50 milyon dolarlık daha opsiyona sahip.

  • Stani Kulechov, Aave’nin V4 planları dahilinde kendi blok zincirlerine geçme planlarının olduğuna dair ipucu verdi.

  • Telegram, cüzdan uygulaması için KYC getiriyor. İsim, doğum tarihi ve telefon numarası zorunlu olacak. Para çekme işlemleri KYC’siz devam edecek.

  • Google Cloud, Fantom ağında doğrulayıcı oldu.

  • Ethena’nın algoritmik stabil parası sUSD, Blast ağında faaliyete geçti.

  • Mythical Games, Pudgy Penguin’in mobil oyununun geleceğini duyurdu.



Daha Fazla Oku

    Haftaya Bakışmastercardhack

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk