Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Silvergate’in Batışı, DeFi’ın Yükselişi

Geçen hafta Silvergate ve Silicon Valley Bank’ın batması gibi negatif olaylar gündemdeydi. Ancak, kripto topluluklarının özellikle DeFi alanında yaptıkları geliştirmeler de gözden kaçmadı.

11 Mart 2023 12:27

Güncellenme: 14 Mart 2023 15:18

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Geçtiğimiz hafta, kripto karşıtı regülasyonlar, Silvergate ve Silicon Valley Bank’ın batması gibi birçok negatif olayın yanında geliştirmeye ara vermeyen kripto topluluğunun (özellikle DeFi tarafının) haberleriyle doldu. ABD’deki negatif olaylar, kripto karşıtlığının puan kazanmasını sağladığı için genel trend bu yönde olsa da ABD dışında sektörün oldukça güçlü bir büyüme trendinde olduğu görülüyor.


Haftanın Bombası: Silicon Valley Bank

 Silicon Valley Bank, finansal problemler yaşamaya başlamış ve bankanın kendini satmaya çalıştığına dair haberler çıkmıştı. Ancak bu banka Silvergate gibi doğrudan kripto para şirketlerine hizmet veren bir banka olmadığı için sektörde çok da ciddi bir gündem oluşturmamıştı. Halihazırda kripto para fonları da bu bankadan varlıklarını çekmeye başlamıştı.


California regülatörü bankanın faaliyetlerini durdurmasına ve ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) operasyonları devralmasına karar verince öğrenildi ki USDC’nin yaklaşık 10 milyar USD kadar parası bu bankada duruyormuş. Bankada rehin kalan varlıklar, USDC’nin teminat parası olduğu için stabil paranın karşılıksız hale gelmesini sağlayabilir. FDIC, sigorta kapsamında 250.000 USD’ye kadar olan tüm ödemelerin Pazartesi gününden itibaren yapılmaya başlanacağını açıkladı. Ancak USDC için ayrı bir süreç gerekebilir. Karar ne olursa olsun USDC’nin piyasayı ciddi bir şekilde etkileyeceğine kesin gözüyle bakılabilir.


Savcılık Müttefiklerini Arttırıyor

 FTX-Alameda davasında birçok üst düzey yönetici resmi suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Geldiğimiz noktada ise Caroline Allison, Gary Wang gibi isimler SBF’ye karşı ifade verme karşılığında savcılıkla anlaştı ve suçlamalardan kurtuldu. Borsanın teknik sorumlularından Nishad Singh bu kervana katılan son isim oldu. Savcılık resmi suçlamada bulunduktan sonra Singh’in savcılıkla anlaşmak için görüşmelere başladığı belirtiliyor.


FTX, Grayscale’yi Dava Etti

 Şirketin tüm varlıklarını toplama faaliyetleri kapsamında borsanın Grayscale üzerindeki GBTC ürünü de göze batmaya başladı. Çünkü bu ürün şu anda yüzde 50 kadar indirimli bir fiyatta bulunuyor. Yani FTX, GBTC’lerini satıp parasını geri almak isterse yüzde 50 daha az bir değerle satmak zorunda kalacak. Bu nedenle FTX, Grayscale’yi resmen dava etti. Şirketin ürünü iyi yönetemediği suçlamasıyla açılan davada Grayscale tarafı ürünü iyi niyetle yönettiğini söyleyerek suçlamaları reddetti. Kanıt olarak, Grayscale’nin ürünü ETF yapmak için şeffaf bir çalışma yaptığını ve bu başvuruyu kabul etmeyen SEC’i dava ederek çalışmalarını sürdürdüğü öne sürüldü.  (Ürün ETF olursa yüzde 50 indirim ortadan kalkıyor)


Davayı FTX’in kazanması halinde borsa, Grayscale’den 550 milyon USD civarında bir ödeme alabilir. Kazanamaması halinde ise 250 milyon USD civarında bir ödemenin alınması mümkün gözüküyor.


Varlıkların tek elde toplanması faaliyeti kapsamında ayrıca, Alameda Research’ün Sequoia Capital’de bulunan haklarının satılması için Abu Dhabi merkezli bir yatırım fonu ile anlaşma sağlandı. İflas mahkemesi anlaşmayı onaylarsa Alameda 45 milyon USD daha kasasına koyacak.


Silvergate Bankası Faaliyetlerini Sonlandırdı

 FTX krizinden sonra bankanın borsayla olan yakın ilişkileri nedeniyle aslında bu senaryo bir süredir konuşuluyordu. Son olarak borsanın SEC’e iletmesi gereken raporları geciktirmesi ve yaptığı açıklamada sermaye yetersizliğine dikkat çekmesi şüpheleri hat safhaya çıkartmıştı. Hemen ardından kripto şirketleri bir bir Silvergate ile olan ilişkilerini sonlandırdıklarını açıkladı. 


9 Mart itibariyle banka resmen operasyonları durdurduğunu, tüm kullanıcılarına tam geri ödeme yapacağını açıkladı.


Banka ile kredi ilişkisi bulunan madencilik şirketi Marathon Digital, bankaya 50 milyon USD ödeyerek teminat verdikleri 3132 BTC’yi geri aldığını ve ödemeyi tamamladığını açıkladı.


Banka, ayrıca Blockfi şirketine 10 milyon USD ödeme yapacak. 


Voyager’da Sona Doğru (Mu?)

 Binance.US’nin açık arttırmada yaptığı teklifle şirketi almaya hak kazanmasının ardından SEC başta olmak üzere çeşitli regülatörlerin itirazları nedeniyle süreç belirsiz hale gelmişti.


Davada SEC avukatı, Binance.US’nin Binance ile bağlantılı olduğuna dair imalarda bulunarak şirketin yasadışı işliyor olabileceğini ve Voyager’ın VGX token’ının menkul kıymet olabileceğine dair görüş bildirerek itirazını sürdürdü. Ancak bu itirazın SEC’in resmi itirazı olmadığı belirtildi. Dolayısıyla davadaki bu görüş, avukatın şahsi görüşü olarak kayda geçti.


Yargıcın SEC’in delillerini yetersiz bulması sonrasında SEC avukatı kamuya açıklanamayacak bilgilerin olduğunu öne sürerek özel görüşme talep etti. Görüşme sonrasında yargıç gizliliğe gerek olmadığına ve itirazın kamuya açık yapılmasına hükmetti. SEC avukatı böyle bir hamle yapmayınca yargıç sürecin devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Ancak halen daha konu nihayete ermiş değil. İlerleyen süreçte resmi itirazlarla süreç tıkanabilir.


Ayrıca, Alameda Research iflas koruması kapsamında Voyager’a ödediği 450 milyon USD’yi geri talep etmişti. Bu davaya bakan yargıç, söz konusu meblağın ayrılmasına hükmetti. Yani Voyager bu parayı alacaklılara ödemeyecek ve davanın sonucunu bekleyecek. Eğer davayı Alameda kazanırsa Voyager’ın alacaklıları yüzde 48 oranında geri ödeme alacak. Kazanılamazsa bu oran yüzde 73’e yükselecek.


Voyager, ayrıca kripto paralarını yavaş yavaş satmaya devam ediyor. Geçtiğimiz 6 haftada toplamda 358 milyon USD değerinde kripto para satılarak stabil paraya çevrildi.


 Kurtarma Planları

 Likidite krizinden etkilenen şirketlerin kurtarma planları geçtiğimiz hafta yavaş yavaş şekillendi. Hong Kong merkezli Babel Finance, BTC ve ETH teminatlı HOPE stabil parasını ve Light Token ile kuracağı sistemle kullanıcılara borcunu ödemeyi planlıyor. 


Coinflex borsası ise alacaklılara borsanın hisselerinden ve borsanın FLEX token’larından oluşan bir paketle ödeme yapacak. Ayrıca rvUSD adlı yeni bir stabil para piyasaya sürülecek. Borsanın en önemli hamlesi ise bu değil. 3AC’den tanıdığımız Zu Shu ve Kyle Davis artık Coinflex’in başında bulunuyor. 


Likidite krizinin baş aktörlerinden olan bu ikiliyle birlikte Coinflex isim değiştirerek OPNX ismini aldı. Borsanın sunduğu özellik ise iflas eden şirketlerden alacağı olan kullanıcıların bu alacaklarını satışa sunabilmeleri. Yani 100.000 USD alacağı olan bir kişi bunu 60.000 USD karşılığında satabilecek ve süreci beklemesine gerek olmayacak. Yine de Zu Shu ve Kyle Davis’e ne kadar güvenilir sorusu kocaman bir belirsizlik taşıyor.


Celsius’un Novawulf tarafından satın alınması ve şirkete yatırım yapılarak alacaklılara hisse olarak ödeme yapılması planı güncelliğini koruyor. Yargıç, Celsius’un anlaşmayı tamamlaması için ay sonuna kadar süresi olduğunu belirtti. Anlaşma yapılırsa Celsius iflas korumasından çıkarak normal işleyişine devam edebilecek. Aksi takdirde Voyager örneğindeki gibi bir açık arttırmayla şirketin varlıkları satılacak.


Account Abstraction güncellemesi

 Ethereum’a belki Merge geliştirmesi kadar önemli olan Account Abstraction güncellemesi resmen geldi. Bu güncelleme sayesinde akıllı kontratın yönettiği ve private key’e ihtiyacımızın olmadığı cüzdanlar yaratılabiliyor.


Kontratların yarattığı cüzdanlar sayesinde;

- harcama limiti

-otomatik ödeme talimatı

-birden fazla komutun tek bir işlemde yapılması

- işlem ücretlerinin arzu edilen ERC-20 token’ıyla ödenmesi

-işlem ücretine sponsor olunabilmesi (başka bir cüzdan sizin komisyonunuzu ödeyebiliyor)

-2FA gibi güvenlik önlemlerinin entegrasyonu

-Birden fazla onay gerekliliğinin eklenmesi 

-Cüzdanın bağlı olduğu cihaza erişilememesi halinde bile varlıkların kurtarılabilmesi gibi pek çok özellik gelmiş oldu. İleride bu özellikler çok daha çeşitli hale gelebilir.


Sushi Atağı

 Yeni CEO ile beraber gelirlerini çeşitlendiren Sushiswap, stratejisinin meyvelerini toplamaya başladı. Açıklamaya göre platformun hazinesi 30 milyon USD değerine ulaştı. Ayrıca platformun hazineye maliyeti yıllık 9 milyon USD’den 5 milyon USD’ye düşürüldü. Ek gelir kanalları açıldıkça bu maliyet daha da düşerek hazinenin üzerindeki yük azaltılacak.


Buna ek olarak, Reddit’in en büyük grubu “r/cryptocurrency” ile anlaşma sağlayan Sushiswap, bu gruba ait Moon adlı token’ın paritesini açacak ve likidite sağlayıcılar hem Moon hem Sushi token ile ödüllendirilecek. 


zkEVM Yarışı

 Güvenlik açısından işlemlerin doğruluğunun kanıtlanması sürecinde işlem içerisindeki bilginin gizli kalmasını sağlayan bir altyapı kurma yarışında sona geliniyor. 2 yıl önce sadece bir teoriden oluşan bu altyapı hızla pratiğe geçti.


-Scroll, Goerli testnetindeki son denemelerini tamamladı ve ana ağda faaliyet gösterme planına doğru ilerliyor.

-Polygon, kendi zkEVM altyapısının 27 Mart’ta faaliyete başlayacağını açıkladı.

-Consensys, kendi zkEVM ürününün halka açık testlerine 28 Mart tarihinde başlayacak.


Yeni Tornado Cash

 Privacy Pools adı ile duyurulan platform, aynı Tornado Cash gibi bir mixer görevi görüyor. Ancak yaptırımdan kurtulmak için farklı bir çözüm sunuyor. Kullanıcılar bu mixer’ı kullanmak için havuza para koyduklarında etkileşime geçtikleri paranın suça karışmadığını kanıtlayabilecekler. Kullanıcıların parasının suçlularınkine karışması bir nevi engelleniyor. Dolayısıyla deneysel olsa da işe yarayabilecek bir çözüm olabilir.


Iron Bank - Alpha Homora

 Geçen sene Şubat ayında bir hacker’ın Alpha’nın kontratlarını taklit ederek platformdan yetki almayı başarması sonucunda Alpha adına Iron Bank’dan 37,5 milyon USD kredi çekilmişti. Bu zararın halen karşılanmadığını belirten Iron Bank, Twitter üzerinden Alpha’ya suçlamada bulundu. Ayrıca, Alpha’nın platformdaki varlıklarının dondurulduğu ve geri ödeme olmadan açılmayacağı belirtildi.


Kısa Kısa DeFi

  • Pancakeswap, platformun 3. versiyonunu yayınlayacağını duyurdu.

  • Compound 3(son sürüm), Polygon ağında çalışmaya başladı.

  • MakerDAO, şu ana kadar aldığı 500 milyon USD değerindeki hazine tahvillerine 750 milyon USD daha eklemeyi tartışıyor.

  • TraderJOE platformu BNB ağında faaliyete başladığını duyurdu.

  • Balancer, Avalanche ağında faaliyete başlayacak. Oylama kabul edildi.

Yeni bir stabil coin projesi: Nakadollar

 Bitmex borsasının kurucusu Arthur Hayes, yeni bir stabil para projesi duyurdu. Tamamen BTC ile teminatlı olacak olan stabil para için ayrıca bir de “Inverse Perpetual Contract” açılacak. Örneğin 1 milyon USD değerinde token için aynı değere karşılık gelen BTC rezervde bulunacak. Ancak BTC değer kazanıp kaybettiği için buradaki fark türev ürünle kapatılacak. Kontrat BTC ile ters performans gösterecek. Yani BTC yükselerek değer kazanırsa kontrat aynı miktarda zarar edecek. Eğer BTC düşer ve değer kaybederse kontrat aynı miktarda kâr edecek ve dolayısıyla bir stabilite yakalanmış olacak. Hayes, bu plandaki en zayıf noktanın kontratın açılacağı borsa olduğunu, borsadaki bir hatanın sistemi çökertebileceğini belirtiyor.


Borsalar

  • MtGox alacaklıları 6 Nisan tarihine kadar ödemelerini nasıl alacaklarına dair bir seçim yapacaklar. Erkenden ödeme almak isteyenler alacaklarının bir kısmından feragat ederek Eylül ayında ödemelerini alabiliyor. Tam ödeme almak isteyenler ise biraz daha bekleyecek.

  • New York Başsavcılığı, Kucoin borsasının New York’ta yasadışı hizmet verdiği belirterek regülasyon gereklilikleri karşılana kadar eyaletteki faaliyetlerini durdurdu. Daha da önemlisi ise savcılık ETH’yi menkul kıymet olarak tanımladı.

  • Robinhood, önce California Baş Savcısı’ndan sonrasında SEC’den celp kâğıdı aldı. Soruşturmanın sebebi borsanın kripto para hizmeti sunması olarak gösterildi.

  • Kraken, SEC tarafından suçlu bulunmasına karşın büyüme hedeflerini sürdürüyor. CEO, Kraken’in kendi bankasını kuracağını ve çok yakında faaliyete başlayacağını açıkladı.

Daha Çok Vergi 

 ABD’nin 2024 mali bütçesinde kripto paralarını ilgilendiren önemli düzenlemeler bulunuyor. Buna göre kripto para şirketleri vergi konusundaki bilgi alışverişinde yükümlü kılındı. Ayrıca yurt dışında yüklü miktarda kripto parası bulunanlar bu varlıklarını belirtmek zorunda kalacak.


Vergi konusundaki en önemli kısım ise bildirim tarihinden hemen önce zarardaki varlıkları satarak vergiden düşen, bildirim tarihinden sonra da aynı varlığı geri alan kullanıcıların bu işlemlerinin yasaklanması oldu. Buradaki verginin de toplanmasıyla toplamda 31.6 milyar USD ek gelir elde edilmesi planlanıyor.


CBDC Geliştirmeleri

  • Avustralya Merkez Bankası, geçtiğimiz Ağustos ayında başladığı CBDC testlerini bir üst noktaya taşıyarak araştırmaları çevrimdışı işlemler, kart ödemeleri(çevrimdışı) ve 7/24 yurt dışı para transferleri üzerine genişletti.

  • Uluslararası bankacılık kurumu BIS, İsrail, Norveç ve İsrail merkez bankalarıyla CBDC kullanarak uluslararası transfer yapılabilmesini sağlayan bir altyapı üzerine çalıştığını açıkladı.

  • Brezilya Merkez Bankası, CBDC testlerine resmen başladı. Banka, kredi maliyetlerinden repo alım-satımına kadar CBDC’nin birçok noktada maliyetleri düşüreceğini belirtti.

  • Çin’in sosyal ağ ve ödeme platformu WeChat, Alipay’den sonra Dijital Yuan’ı ödeme yöntemi olarak ekleyen ikinci platform oldu.

Regülasyonlar

  • Kripto para madencilerinin doğaya saldığı emisyon ve çevreye etkilerine dair denetlenmesini içeren bir teklif Senatör Edward Markey ve Jared Huffman tarafından hazırlandı.

  • Çin, tüm finansal regülatörleri tek bir çatı altında toplama kararı aldı. Yetki karmaşasını engellemek için CFTC ve SEC’in tek çatı altında birleştirilmesi de ABD’de bir süredir tartışılıyor.

  • CFTC Başkanı Behnam, stabil paraları SEC’in aksine emtia olarak sınıflandırdığını açıklayarak regülatörler arası görüş ayrılığı olduğunu göstermiş oldu.

  • Alman regülatör BaFin, NFT’lerin menkul kıymet olmadığını, sadece yatırım beklentisi yaratılmasının menkul kıymet için yeterli bir sebep olmayacağını belirtti.

  • Illinoi, New York’daki BitLicense uygulamasına benzer bir lisanslamayı zorunlu kılmayı planlıyor. Bu durumda servis standardı yükselirken, lisans almak zor olduğu için girişimlerin sayısı ciddi oranda azalıyor.

NFT Piyasası Hareketli

  • Piyasa, Amazon’un Nisan ayında NFT alım-satımı için market kuracağı haberiyle çalkalandı. Amazon’dan konuyla ilgili resmi açıklama gelmese de bu gelişmeye kesin gözüyle bakılıyor.

  • The Sandbox, dünyaca ünlü şef Gordon Ramsay ve onun programı Hells Kitchen NFT’lerini satışa sundu.

  • Polygon ağı, Binance’nin NFT marketine entegre edildi.

  • Metalabel markası üzerinden Vitalik Buterin’in de dâhil olduğu bir NFT projesi satışa sunuldu. Projeden elde edilen gelir yardım kuruluşlarına gönderilecek.

  • Yuga Labs, BTC NFT koleksiyonu Twelve Fold için yaptığı açık arttırma etkinliğinde 16 milyon USD değerinde satış gerçekleştirdi.

Starbucks, kendi NFT altyapısı üzerinde ilk etkinliğini hayata geçirdi. 2000 adet Siren Collection adlı NFT’ler, sadece Starbucks Odyssey NFT sahiplerinin sahip oldukları NFT başına 2 tane olacak şekilde alımına açıldı. Birkaç görev yaptıktan sonra alınabilen NFT’ler 100 USD karşılığında satıldı ve ikincil marketlerde 550 USD’ye kadar değerlendi.




Daha Fazla Oku

    silvergate bankSilicon Valley Bankdefi

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
P2 Ventures, Polygon Ekosistemindeki Girişimcilere 50 Milyon Dolar Taahhüt Etti

17 Nisan 2024 17:26

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk