Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: SEC’e Bir Kötü Haber Daha

FTX davası geçtiğimiz hafta görülmeye başlandı. Haliyle FTX haberleriyle dolu bir gündem yaşadık. İlk bölümde davayı, sonrasında FTX dışı konulara değindim. Davaya hakimseniz doğrudan diğer başlıklara geçebilirsiniz.

9 Ekim 2023 09:02

Güncellenme: 9 Ekim 2023 13:33

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Dava Başladı 

FTX davası için uzun süredir beklenen gün geldi çattı. Öncelikle SBF’nin suçlu olup olmadığına karar verecek jüri üyeleri seçildi. Aralarından kripto para yatırımı yapıp kaybedenler elendi ki ön yargılı bir karar verilmesin.


Ana yönetim kadrosunun neredeyse tamamı SBF’ye karşı tanıklık yapmak için savcılıkla anlaşma yapmıştı. Bu isimlerden Gary Wang, Alameda’nın borsada eksi bakiyeye inebilen tek hesaba sahip olduğunu, sınırsız para çekme yetkisinin olduğunu ve Alameda’nın işlemlerinin diğer kullanıcılardan hızlı gerçekleşmesini sağlayan bir yazılım olduğunu doğruladı. Borsa iflas ettiğinde, Alameda’nın 8 milyar dolarlık para çekmiş olduğunu ve 65 milyar dolar kredi borcu olduğunu belirtti. 


Alameda’nın borsaya arka kapıdan erişerek kullanıcı paralarını çekebildiğini zaten haberlerde daha önce görmüş, bende burada yazmıştım. Davayla beraber ortaya çıktı ki bu arka kapı meğer aylar öncesinde LedgerX şirketinin risk analizi tarafından keşfedilmiş. Julie Schoening endişelerini belirtiyor ancak susmayınca, FTX ile aralarında sessiz kalması yönünde 5 milyon dolarlık anlaşma yapılıyor. Borsa iflas edince ödeme yapılamıyor, zaten anlaşmanın da bir anlamı kalmıyor.


FTX batınca olay sadece hukuki süreçle sınırlı kalmadı. Kitap, film, dizi hakları hemen satın alınmaya başlandı. Konuyla ilgili yazılan “Going Infinite: The Rise and Fall of a New Tycoon” adlı kitapta SBF ile ilgili enteresan iddialar var. İddiaya göre, SBF cumhuriyetçi senatörlere 15-30 milyon dolar arası para vererek, kendi içlerindeki Trump destekçilerini bastırmasını istiyor. Bununla da yetinmeyerek doğrudan arka kapılardan Trump’a haber göndererek, seçime katılmaması için kaç para istediği soruluyor. Yine kitaptaki iddiaya göre Trump’ın aracıları 5 milyar dolar talep ediyor. Magazinsel açıdan son derece ilgi çekici olsa da tüm bunların kitapta yazanlar olduğu, kimse tarafından doğrulanmadığını unutmayalım.


Hatırlarsanız FTX batmadan hemen öncesinde CoinDesk, FTT tokenlerin likit olmadığı, çoğunluğunun FTX bünyesinde olduğunu ortaya çıkaran belgeler açıklamıştı. Nitekim FTT’nin değerinin düşmesine sebep olan ve FTX’in yapay krallığını baltalayan ilk darbe bu olmuştu. Hemen sonrasında CZ, elindeki FTT’leri satacağını açıklayınca piyasa iyice karışmış, sonrasında SBF ile anlaştıklarını söyleyip FTX’i satın alacaklarını söylemişti. 1-2 gün sonrasında ise durumun çok kötü olduğunu görüp anlaşmadan vazgeçtiği açıklanmıştı.


Bu kısa özeti anlatıyorum, çünkü CZ’ye bu konu yüzünden yeni bir dava açıldı. İddiaya göre CZ FTT tokenleri satacağını açıkladığında zaten 535 milyon dolarlık FTT’yi halihazırda satmıştı. Ayrıca şirketi satın almaya karar verip vazgeçmesi gibi hareketler de CZ’nin iyi niyetle hareket etmediğine yönelik yorumlanarak, manipülasyon suçlaması yapıldı. İstenen tazminat 5 milyon dolar. Bu tutar CZ için pek önemli bir rakam değil açıkçası ama suçluluğu kanıtlanırsa başka davaların önü açılabilir.


Celsius 

Önceki sayıda Celsius’un yeniden yapılanmaya gireceğinden bahsetmiştim. Bu konunun detayları gelmeye başladı. Likit varlıklar alacaklılara dağıtıldıktan sonra eksik kalan tutar kadar yeni şirketten hisse verilecek. Yani şirketin sahibi alacaklılar olacak. Ancak yönetim, Celsius ihalesini kazanan Fahrenheit Konsorsiyum’da bulunacak. Konsorsiyum, 50 milyon dolarlık bir varlıkla şirketi faal hale getirecek. Ardından tohum yatırım turunda 450 milyon dolar toplanılması hedefleniyor. Yeni şirketin Nasdaq’da listelenmesi gibi planlar da söz konusu.


SEC’e Bir Kötü Haber Daha 

Ripple davasında, hakimin XRP’yi menkul kıymet olarak tanımamasına itiraz etmek isteyen SEC’in ara temyiz başvurusu reddedildi. Davanın seyrini değiştirecek ciddi bir etkiye sahip olmaması, reddin gerekçesi olarak gösterildi. Yani XRP ilk açıklanan yargılamadaki gibi sadece kurumsallara yapılan satış süresince suçlu bulunarak bir cezaya tabi tutulacak. Geri kalan süreçlerde SEC’in suçlamaları düştü.


Jeotermal Madencilik 

Ana gündem maddelerini bitirip, bence en önemli gelişmelerden birine geldik. El Salvador, BTC’yi resmi para yapmasıyla birlikte 3 büyük girişim sözü vermişti. Bunlar, turistik bir BTC şehri kurmak, BTC bazlı tahvil çıkartmak, ülkedeki jeotermal enerjiyi kullanarak BTC madenciliği yapmaktı. Sonuncu madde, geçtiğimiz hafta ete kemiğe tam anlamıyla büründü. Ülkedeki enerji sağlayıcı Volcano Energy ile madencilik operasyonlarını yürüten Luxor Technology anlaşma sağladı. Buna göre, Lava Pool adlı kurulacak BTC havuzu, ülkenin jeotermal enerjisi kullanılarak kazılan BTC’lerin değerlendirildiği havuz olacak. Havuzun gelirinin %23’ü özel-kamu işbirliği nedeniyle devletin kasasına aktarılacak.


El Salvador’un bu adımı umarım tüm ülkeler için örnek olur. Bitcoin madenciliği, hiçbir siyasi, politik dinamiğe bağlı kalmadan, düzenli gelir elde edebilecek saf bir kaynağı temsil ediyor. Her ülke, kendi kaynaklarının bir kısmını madenciliğe ayırarak, feda ettiği enerjiden daha fazlasını kazanabilir.


Singapur’a Doğru Genişlemeye Devam 

SEC darbe üstüne darbe alınca, baskı altında olan Coinbase ve Ripple gibi şirketler rahatladılar. Geçen hafta, Coinbase Singapur’dan tam lisans almayı başarırken, Ripple da dijital ödeme servisi sunmak için lisans almayı başardı.


Kripto para piyasasında çok bilinen piyasa yapıcılardan GSR da Ripple ile aynı lisansa başvurdu ve prensipte anlaşma sağlandı.


Çin nasıl ki ABD’nin Asya’ya açılan ana kapısı haline geldiyse, Singapur da benzer şekilde kripto para konusunda ABD’li şirketlerin ikinci vatanı haline geliyor. Bu talep sadece ABD’den değil AB şirketlerinden de yoğun şekilde sürüyor. Hong Kong - Singapur arasındaki hub olma yarışını izlemek keyifli olacaktır ileride.


Adaptasyon 

İsviçre’nin en büyük finans holdingi UBS’nin, Singapur merkezli kuracağı fon, tokenize bir şekilde faaliyet gösterecek. UBS kendi tokenizasyon servisini daha önce oluşturmuş, diğerlerinden farklı olarak kapalı bir ağ yerine Ethereum kullanmıştı. O nedenle bu girişim son derece önemli. Tokenizasyon alanında son zamanlarda ciddi girişimler görüyoruz. 


Honda, FCF Pay ile anlaşarak kripto para kabul etmeye başladı. Kripto paralar doğrudan Honda’nın kasasına girmiyor. Klasik yöntemle, kullanıcının kripto para ödemesi, fiat paraya çevrilerek teslim ediliyor. Yine de böyle bir kanalın açılmış olması sevindirici.


MEXC borsasının venture departmanının, Telegram’ın web3 yapılanması Ton ağına 8 rakamlı bir yatırım yaptığı iddia edildi. Telegram’ın devasa bir web3 uygulaması olması hedefleniyor.


PayPal, NFT satın alma ve transfer etme üzerine patent başvurularında bulundu. PayPal’ın halihazırda kripto-fiat köprüsünü sağlayan API servisi var. Bunu NFT platformları isterse entegre edebilirler. O yüzden bu patentin belirli bir platforma servis vermekten öte, ileride doğrudan PayPal’ın kendi NFT platformunu kurabileceğine yönelik yorumlamak daha mantıklı gözüküyor.


NFT 

  • OpenSea Studio, geçtiğimiz hafta duyuruldu. NFT çıkartmak isteyenlerin basit bir şekilde kullanabileceği yeni arayüz, kredi kartı seçeneği gibi çeşitli kolaylıklar tanıtıldı.

  • GTA’yı yapan Take-Two şirketi, kendisine ait Zynga üzerinden Sugar Town web3 oyunundan 5 milyon dolarlık hacim yaratmayı başardı.



Daha Fazla Oku

    FTXSam Bankman FriednftXRPpaypal

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
"Yasanın Asıl Kapsamı SPK’nın Getireceği İkincil Düzenlemeler Sonrasında Görülecek"

19 Temmuz 2024 16:59

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk