Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Savaş Gündeminin Ardından

Bayram tatili sonrasındaki ilk Hafta Bakış sayısında iki haftalık gündemi inceliyoruz.

15 Nisan 2024 12:02

Güncellenme: 15 Nisan 2024 12:08

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatlar konusunda çoğu kişi mutsuz olsa da önemli olan marketin genel trendinin ne yönde olduğudur. Anlık fiyat takibi yerine gündemdeki haberlere bakarak kararı siz verin. Keyifli okumalar.


Uniswap-SEC

SEC, Uniswap’e ‘wells notice’ denilen resmi bir yazı gönderdi. Bu yazı, SEC’in Uniswap’e dava açma niyeti olduğunu gösteren bir ön bilgilendirmedir. Daha önce benzer süreci SEC’in Coinbase’e açtığı dava öncesinde de görmüştük. SEC’in davayı ne zaman açacağıyla ilgili net bir tahmin yürütmek mümkün değil. Dava kısa bir süre sonra da açılabilir aylar sonra da…


Uniswap, tam da gelirin bir kısmını toplulukla paylaşmayı, mevcut hazineyi çeşitlendirmeyi ve yasal şirket statüsüne geçmeyi planlarken SEC’in zamanlaması Uniswap için daha kötü olamazdı. Tüm bu süreçlerin sekteye uğraması, uğramasa da efektifliğini yitirmesi beklenebilir.


Uniswap’ın SEC’e karşı cesur bir tavır sergilediğini, mücadele edeceklerine dair atılan tweetler üzerinden gördük. Normalde, regülatörlere karşı yürütülen hukuki süreçlerde bu tür açıklamalar pek görülmez. Bu mücadeleci davranışın öncüsü aslında Coinbase oldu. Brian Armstrong, bu tavrı sayesinde piyasadaki liderlik vasfını pekiştirdi. Ancak hukukçular genel olarak bu tavrın sağlıklı olmadığı ve negatif etki yaratacağı görüşünde.


FTX Dosyası Yıl Sonunda Kapanabilir 

ABD’deki FTX yönetimi, ana şirketin bulunduğu Bahamalar’daki sürece müdahil olmama kararı almıştı. Oradaki süreç ayrı bir likidatör tarafından bağımsız, ancak koordineli şekilde yürütülüyor. İki taraf geçenlerde bir toplantı gerçekleştirdi ve geri ödemelerin bu yıl sonunda başlamasını planladıklarını açıkladılar. FTX tam geri ödeme yapacağı için 2025 yılına FTX probleminden kurtulmuş olarak girebiliriz.


Ayrıca, Bloomberg’in iddiasına göre FTX’in elinde bulunan ve 4 yıl kilitli kalacak olan SOL tokenler satıldı. Tokenlerin, tanesi 64 dolar gibi piyasa fiyatının altında bir rakamdan, içerisinde Galaxy Digital ve Pantera Capital gibi isimlerin olduğu bir grup alıcıya satıldığı belirtliyor. FTX’in satıştan elde ettiği tahmini gelir 1.6-1.9 milyar dolar arasında.


Ethena İşleri Karıştırdı

Ethena, USDe adlı yeni bir algoritmik stabilparayı piyasaya sürdü ve oldukça ses getirdi. Kimileri bunu yeni Luna olarak duyursa da birçoğu da projenin gelecek vaat ettiğini belirtiyor. MakerDAO, gelecek vaat ettiğini düşünen tarafta yer alarak USDe stabilparasını teminat olarak kabul etmeye başladı. Teminat karşılığında DAI alınabiliyor. Ancak bu karar soru işaretleri oluşturdu. Aave üzerinde yapılan oylamada DAI’nin artık teminat olarak kabul edilmemesi, çünkü USDe üzerinden ciddi bir risk taşıyabileceği belirtildi.


Asıl korku USDe’nin herhangi bir problemden dolayı karşılıksız çıkması halinde DAI’nin de karşılıksız olacak olması denebilir. Oylama sonucunda orta yol bulundu. DAI tamamen kaldırılmadı ancak DAI teminat karşılığında verilecek kredi miktarında %12 oranında azaltma uygulanarak Aave’nin riski minimize edilmek istendi. Starknet üzerindeki Nostra Finance ise daha sert bir adım atarak DAI’yi desteklemeyi bıraktı.


Ethena dışındaki gelişmeler böyleyken, Ethena teminat olarak kabul ettiği kriptoparalara BTC’yi ekledi. Mevcuttaki stake Etherler gibi faiz getirisi sunmasa da stabilparanın kredibilitesi ve sağlamlığı için önemli bir adım olarak tanıtıldı. 


Eigenlayer Aktif

Bir süredir gündemin odağında bulunan ve restaking gibi yeni bir trend başlatacak kadar popülerlik kazanan Eigenlayer, Ethereum üzerinde faaliyete geçti. Başarılı bir operasyonun ardından platformun node katılımcıları da göz kamaştırıyor. Coinbase Cloud, Google Cloud başta olmak üzere Deutsche Telekom MMS, HashKey Cloud, P2P, Nethermind, Figment, Everstake, Kiln ve AltLayer diğer node katılımcıları arasında bulunuyor.

 

Sushi Savaşları

Sushiswap, uzun bir süredir güç mücadelesi içerisinde bulunuyor. Platformda yüksek oy hakkına sahip olan birkaç kullanıcı, platformun yönetimi konusunda bir türlü anlaşamayınca bu mücadele de uzadıkça uzadı. Öyle ki, platforma bir süre CEO bile seçilemedi. Şu anki mevcut CEO Jared Gray ise tarafları ortak noktada birleştirmede başarısız oldu.


Yakın zamanda, yönetimin çalışma şeklini güncellemeyle ilgili verilen öneriler, yine yönetim tarafından kaldırılıp sansürlenerek platformun otoriterleştiğine dair ilk mesajları almamızın ardından şimdi de Sushiswap hazinesinin yönetimin tam kontrolü altında olan tek bir cüzdanda toplanılması için oylama başlatıldı. Mevcut durumda, ciddi harcamalar için DAO’nun onayı gerekiyor. Ancak bahsettiğim gibi büyük oy sahipleri arasındaki mücadele nedeniyle oylamalar her zaman rasyonel yürümüyor. Bu nedenle mevcut yönetim oylama sürecini bertaraf etmek için cüzdan yapısını değiştirmek istiyor.


Kimilerine göre bu hackerların ekmeğine yağ sürecek ve bir merkezilik yaratarak güvenlik problemi oluşturacak. Kimilerine göreyse mevcut koalisyon krizini aşmak için denenmesi gereken mantıklı bir yöntem. Oylama 17 Nisan tarihinde sona erecek.


Pac Finance

Blast ağındaki defi platformu Pac Finance yanlışlıkla kullanıcılarının bazılarını likide ederek 26 milyon dolarlık bir zarara neden oldu. Algoritmada yapılmak istenen bir değişikliğin beklenmedik şekilde likidasyon seviyesini düşürmesiyle birlikte likide olmaması gereken krediler likide oldu. Platform, sorun üzerinde çalıştıklarını açıkladı.


Pac Finance, Aave platformunun çatallanmasıyla yani kopyalanmasıyla oluşturuldu. Aave CEO Stani bir tweet atarak ekibin algoritmalara tam olarak hakim olmadığını söyledi.


Agora

Uluslararası bankacılık otoritesi BIS, Agora adlı yeni bir projesini duyurdu. Proje, aralarında AB’yi temsilen Fransa, Japonya, Kore, Meksika, İsviçre, İngiltere ve FED New York merkez bankalarını içeren geniş bir katılımcı grubuna sahip. Proje kapsamında ticari banka mevduatlarının tokenizasyonu ve bunların merkez bankası varlıklarıyla entegre çalışabilmesi üzerine projeler geliştirilecek. Daha kısa bir açıklamayla uluslararası bir tokenizasyon altyapısı oluşturulması için ortak bir çalışma yürütülüyor.


Stabilpara Rekabetinde Yeni İsimler

Alışık olduğumuz USDT-USDC ve DAI stabilparalarına ek olarak Ethena’nın USDe ile piyasaya adım attığını yukarıda belirtmiştik. Ek olarak Ripple da kendi stabilparasını çıkartacağını duyurdu. SEC ile olan davanın sona ermeye oldukça yaklaşmasıyla şirket bir süredir genişleme planlarını uygulamaya koymuştu. Stabilpara bu planların en yenisi olarak karşımıza çıkıyor. Stabilparanın, mevcut XRP altyapısı sayesinde faaliyete geçer geçmez geniş bir altyapıya sahip olması bekleniyor. Transfer sürecinde stabilparanın önce XRP’ye dönüştürülüp, hızlı ve ucuz transferinin yapılıp, ardından tekrar stabilparaya geri dönüştürülmesi üzerine bir altyapı oluşturulması bekleniyor. Böylelikle Circle’ın CCTP altyapısına benzer bir süreci Ripple için de görebiliriz.


Yakın zamanda kendi stabilparasını çıkaran bir başka şirket Paypal ise PYUSD’nin yurt dışına transfer edilebileceğini açıkladı. Bu hizmet sadece ABD’li kullanıcılara özel olarak sunuldu. Yani ABD’li bir kullanıcı PYUSD’yi yurt dışına transfer ettiğinde, teslim alan kişi bu parayı dönüştürmek veya kendi ülkesi içerisinde transfer etmek zorunda.


Stabilpara piyasasında bir de potansiyel bir rakip var. Nikkei, Sony’nin kendisine bağlı Sony Bank üzerinden Polygon ağında stabilpara denemeleri gerçekleştirdiğini yazdı. Sony, hem kriptopara hem NFT konusunda araştırmalarını bir süredir yürütüyor. Stabilpara konusu ise ilk kez gündeme geldi. Ayrıca, Sony’nin Startale Labs ile birlikte kendine ait bir blokzincir geliştirdiği de biliniyor. Bu zincirin de yakın zamanda faaliyete geçmesi bekleniyor.


IBIT Liderliğe Doğru

Blackrock’un BTC ETF ürünü IBIT, gördüğü yüksek taleple Grayscale’in liderlik koltuğunu elinden almaya hızla ilerliyor. Şirketten yapılan açıklamada, IBIT için yetkili şirket sayısında yeni onayların verildiği paylaşıldı. Bu şirketler, kendi müşterilerine IBIT ürününü pazarlayabilecek, yeni paylar oluşturabilecekler. Onay alan şirketler arasında Wall Street’in önde gelen isimleri olduğu için yeni talep dalgasının ciddi boyutlarda olabileceği tartışılıyor. Onay alan şirketler: ABN AMRO Clearing USA , Citadel Securities, Citigroup Global Markets., Goldman Sachs & Co. ve UBS Securities


Daha Çok BTC ETF

ABD’de sükse yapan Bitcoin ETF ürünü Hong Kong tarafından hızlı bir şekilde kopyalanmaya çalışılıyor. Bu hafta başında ilk Bitcoin ETF’nin onaylanması beklenen Hong Kong’da aracı borsa olarak hizmet verecek Hashkey tüm altyapı çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Başvuru yapan şirketler arasında Çin merkezli China Southern Fund(284 milyar dolar) ve Harvest Fund (230 milyar dolar) gibi büyük isimler de bulunuyor.


ABD’deki birçok BTC ETF için aracı kuruluş görevini gören Coinbase’in görevini Hong Kong da Hashkey borsası üstleniyor. Hatta doğrudan Coinbase’in iş modelini kopyalayan Hashkey, Ethereum üzerinde kendine ait Layer 2 blokzinciri oluşturdu. Hashkey Chain adlı blokzincirin 1 yıl içinde faaliyete geçmesi bekleniyor.


Hong Kong dışında Avustralya da yarışa dahil olmak istiyor. Ülkenin ilk Bitcoin ETF başvurusu Monochrome tarafından yapıldı. 2024’ün ortasına doğru onayın verilmesi bekleniyor.


Kripto Nintendo 

Adet olduğu üzere yazının sonuna gelirken kapanışı bir web3 haberi ile yapalım. 


Playtron ve Mysten Labs ortaklığında Nintendo’nun ünlü oyun konsolunun bir benzeri geliyor. Bu konsoldaki oyunlar kriptoparayla satın alınabilecek. Mysten Labs, Solana’nın kendi telefonları için sunduğu airdrop teşviğine benzer şekilde teşvikler sunacaklarını ancak bu teşviklerin token üzerinden olup olmayacağının kesin olmadığını belirtti.




Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışSEC Kararlarıibit

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Tether, Blackrock Neurotech'in 200 Milyon Dolarlık Çoğunluk Hissesini Satın Aldı

29 Nisan 2024 18:17

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk