Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Sango Token ve Orta Afrika Cumhuriyeti

Sango token ile vatandaşlık, e-vatandaşlık ve parsel alımı gibi seçeneklerin sunulması planlanıyor.

30 Temmuz 2022 07:39

Güncellenme: 30 Temmuz 2022 09:41

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

FED’in faiz artışı, Powell’in açıklamaları, FTX’in bitmeyen iştahı, Do Kwon’a seyahat yasağı, Minecraft’ın NFT kararı gibi her hafta olduğu gibi, çeşitli sektörlerden pek çok gelişmeyi sizler için derledim. Gelin, hızlıca haftalık özete geçelim…

 

Faiz Dengesi

 

Fed, 075 oranında faiz artışıyla enflasyonu engellemek için sert müdahelelerde bulunmaya devam ediyor. Powell’ın faiz artışıyla ilgili açıklamalarında, bu artışla birlikte ekonominin aslında dengeyi bulduğunu belirtmesi çok önemlidir. Burada kastedilen, mevcut faiz oranıyla aslında ekonominin ne çok zorlandığı ne de çok frene basıldığı denge noktaya ulaşıldığıdır. Bu nedenle, bundan sonraki süreçteki faiz artışlarının, ekonomik verilere çok daha fazla bağlı olacağı belirtildi.

 

‘Ekonomik verilere çok daha fazla bağlı olacak’ kısmı dikkatinizi çekmiş olabilir. ‘Bundan öncekiler bağlı değil miydi?’ gibi bir soru aklınıza gelmesin. Enflasyonla mücadelenin en önemli ayaklarından birisi de psikolojik aşamasıdır. Halkın ekonomi yönetimine güven duyması, enflasyonun kontrol altına alınacağına inanması, alınan önlemlerin çok daha hızlı bir şekilde etki etmesini sağlar. Bu açıklama, aslında psikolojik üstünlüğü sağlamak için faizlerin olması gerekenden fazla bir şekilde arttırılmış olabileceğine işaret etmektedir. Dolayısıyla, bundan sonraki faiz artışlarına psikolojik kısmın daha az etki edeceği, ekonomik verilerin daha dominant olacağı belirtilmektedir. 

 

Sonuç olarak, enflasyon probleminin hemen bitmesi beklenmiyor. Ancak veriler olumlu olursa, faiz artışlarının yumuşayacağıyla ilgili sinyal alındığı söylenebilir.

 

Kıskaç Daralıyor

 

Piyasadaki mevcut likidite krizinin baş tetikleyicisi Terra Luna’nın CEO’su Do Kwon için açılan soruşturmalarda yeni gelişmeler yaşandı. Güney Kore’de soruşturmayı yürüten ekip, daha önce ülkedeki kriptopara borsalarının Terra Luna ile ilgili tüm kayıtlarına incelemek için el koymuş, platformun geliştiricilerinin de yurt dışına çıkması yasaklanmıştı. Bu yasaklama kararı, geçtiğimiz hafta genişletilerek Do Kwon ve platformun üst düzey diğer yöneticileri için de alındı. Geliştiricilere getirilen seyahat yasağının yaklaşık 1 ay sonra Do Kwon’a uygulanması, soruşturmada doğrudan Do Kwon ile ilişkilendirilebilecek bulguların bulunmuş olabileceğine dair şüpheleri arttırıyor.

 

Ek olarak, Bragar Eagel & Squire hukuk firması da Terra Luna’yı ABD’de dava ederek soruşturmanın genişlemesini sağladı.

 

FTX’in İştahı

 

Likidite krizi boyunca, iflas eden şirketler dışında en çok duyduğumuz isim şüphesiz ki FTX oldu. Kriz zamanında yüksek likiditeye sahip bir şirketin, krizi fırsata dönüştürmesi oldukça normaldir. Voyager, iflas başvurus yapmadan önce, FTX’den yüklü miktarda bir kredi alarak bilançosunu güçlendirmişti. Bu anlaşmanın ardından FTX’den bir yeni kurtarma teklifi daha geldi. Ancak bu seferki Voyager’ın pek hoşuna gitmedi…

 

Voyager üzerinde kriptoparası olan kullanıcılar, varlıklarını geri almak için başka şirketlere verilen 6 milyar USD kredinin geri gelmesini beklemek zorundalar. Bu kredilerin 658 milyon USD’lik kısmı 3AC’ye verildiğini ve geri ödenme ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtmek lazım. Diğer kredilerin de ne kadarının geri ödeneceği belirsiz. Bu nedenle, FTX yeni bir teklifte bulunarak Voyager’dan alacaklı olan kullanıcıların varlıklarının bir kısmını hemen kullanıcılar için açılacak FTX hesaplarına yatırmayı teklif etti. Bu sayede, kullanıcıların iflas sürecini beklemesine gerek kalmıyor ve Voyager’ın yükümlülükleri de azalıyor. Bu teklifin karşılığında ise Voyager’ın geri ödenmesini beklediği krediler, FTX’e devredilecek. Yani 6 milyar USD büyüklüğündeki krediden elde edilecek faiz geliri FTX’in olacak. 

 

Voyager, FTX’in bu teklifini reddetti. FTX’in aslında burada oynadığı koz, sabırsız ve agresif müşterileri cezbetmekti. Voyager’ın bu teklifi reddetmesi, kullanıcıları sinirlendirerek platform üzerindeki baskıyı arttırabilir.

 

Bu gelişmelere ek olarak, FTX’in Güney Kore borsası Bithumb’ı almak için birkaç aydır görüşmelerini sürdürdüğü öğrenildi. 2014 yılında kurulan borsanın günlük hacmi 500 milyon USD’nin üzerinde bulunuyor.

 

Hacking

 

Harmony Blockchain ağının, diğer ağlarla etkileşime geçtiği Horizon Köprü’sü, geçtiğimiz haftalarda hacklenerek 100 milyon USD büyüklüğünde bir zarara neden olmuştu. Zarar gören kullanıcıların zararını karşılamak için geçtiğimiz hafta bir plan açıklandı. Plana göre, Harmony ağının desteklenmesi ve teşvik edilmesi için hazinedeki bakiyenin kullanılmaması, zarar eden kullanıcılar için yeni token basılmasına karar verildi. 

 

Topluluğa sunulan oylamada, zararın %100’üne eş değer miktarda veya %50’sine eşdeğer miktarda token basımı için topluluğun görüşü soruldu. Zararın tamamının karşılanması istenirse, daha yüksek bir enflasyonla karşılaşılacak. Yeni basılacak tokenler, 3 yıllık bir periyotta dağıtılacak.

 

Harmony dışında yeni bir hack vakası Audius platformundan geldi. Merkeziyetsiz müzik yayın platformunun tokeni AUDIO, hacker’ın kontratlarda bulduğu bir açık sayesinde çalındı. 18 milyon AUDIO çalan hacker, bu tokenleri 1.1 milyon USD olarak dönüştürmeyi başardı.

 

Sango Token

Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin’i yasal para birimi olarak tanıyan 2. ülke olmuştu. Hükümet, kriptopara planlarını genişleterek, ülkedeki madenlerin tokenizasyonu amacıyla Sango Token’in satışına başladı. Beklentiler 1 milyar USD üzerinde bir satış olsa da ilk 24 saatte 1 milyon USD değerinde token satıldı.



Madenlerle desteklenen Sango token, aynı zamanda birçok yeniliğe öncülük edebilir. Çünkü, sonraki aşamalarda Sango token ile vatandaşlık, e-vatandaşlık ve parsel alımı seçeneklerin sunulması planlanıyor. 

 

Pek çok ülke belirli bir yatırım tutarı karşılığında vatandaşlık ve oturum izni gibi çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Orta Afrika Cumhuriyeti, 60.000 USD değerinde Sango token alınır ve 5 yıl boyunca kilitlenirse vatandaşlık alınmasını, 6.000 USD değerinde Sango token 3 yıl kilitlenirse e-vatandaşlık alınmasını ve 10.000 USD değerinde Sango tokenin 10 yıl kilitlenmesi karşılığında her biri 250 metrekare olan başkente yakın devlet arazilerinin kiralanmasını mümkün hale getirmeyi planlıyor.

 

Metaverse Maliyeti

 

Tüm odağını NFT ve Metaverse alanına kaydıran Meta(Facebook), bu alandaki çalışmaları için Reality Labs adında ayrı bir departman kurdu. Çeyreklik finansal raporlara göre, bu departmanın 2022 2. çeyrekteki performansı -2.8 milyar USD oldu. Bir önceki çeyrekte de zarar eden Reality Labs’ın bu seneki bilançosu -5.7 milyar USD seviyesine ulaştı. Departmanın önceki seneki bilançosuyla birlikte şu ana kadar Meta’ya toplam maliyeti 16 milyar USD oldu.

 

Buna rağmen, Meta’nın gelirlerinde önemli bir düşüş görülmedi. Şirketin 28.9 milyar USD seviyesindeki gelirleri 28.8 milyar USD seviyesine düşerek dengeli bir seyir izledi. Mark Zuckerberg’in metaverse’den beklentileri, şirketin adının değişmesine neden olmuştu. Reality Labs’ın mevcut maliyetleri, Meta’nın metaversede ne kadar yüksek bir potansiyel gördüğünü kanıtlıyor.

 

Minecraft NFT Kapılarını Kapattı

 

Dünyaca ünlü Minecraft oyununun geliştiricisi Mojang Labs, oyunun herhangi bir blockchain ve NFT ürünüyle etkileşimini yasakladı. Kararın sebebinin, Mojang Labs’ın bilgisi dışında Minecraft ile ilgili NFT ürünlerin satılması veya bu yönde geliştirmelerin yapılmasının olduğu söylenebilir. 

 

Mojang Labs’ın sahibi Microsoft, metaverse dostu bir şirket olsa da oyunun yapısını korumak ve erişilebilirliğini yüksek kılmak için böyle bir yol izlediği görülüyor.


Bu haftaki gelişmelerin sonuna geldik. Haftaya tekrar görüşmek üzere...



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Aptos, Microsoft, Brevan Howard ve SK Telecom ile DeFi Ortaklığı Kuruyor

18 Nisan 2024 18:18

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk