Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Meme Coinler, Piyasalar, Regülasyon ve DeFi

Piyasalar, meme coinler, regülasyonlar ve DeFi ile yoğun bir Mayıs ayı başına bakış.

9 Mayıs 2023 10:13

Güncellenme: 9 Mayıs 2023 10:29

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Meme kripto paraların domine ettiği bir gündemde, en çok konuşulan konu Pepe oldu. Böyle olunca bu sayıdaki içerikler de  önceki sayılara göre biraz daha az ama oldukça önemli. Pepe hengamesinde gözden kaçırmış olabileceğiniz önemli tüm gelişmelere gelin beraber göz atalım.


Srinivasan Balaji

Bu sayımıza hepimizin bildiği bir magazin haberiyle başlamak istiyorum. Bitcoin 3 ay içerisinde 1 milyon dolar olacak diyerek ortaya 1 milyon dolar da para koyan Balaji, iddiayı kaybetmiş oldu. Söz verdiği miktarın fazlasını vererek, 500.000 USD iddiaya girdiği Medlock’a, 500.000 USD Bitcoin geliştiricilerine, 500.000 USD hayır kurumlarına bağışladı.


Balaji hem iddiayı hem de parayı kaybetmiş olabilir. Ancak belki de bu parayla yaptıramayacağı kadar ciddi bir reklam elde etmiş oldu. 


Sermaye ABD Dışına Kaçıyor

Önce Gemini, Gemini Foundation ile Hindistan’da yeni bir şirket kurmuştu. Geçen hafta da Coinbase Bermuda’da resmen Coinbase International şirketini kurduğunu duyurdu. İki borsa da ABD’deki servislerini sadece spot işlemlerle sınırlandırarak, türev ürünleri bu yeni kurdukları şirketler üzerinden ABD dışındakilere sunacaklar. ABD hükümetinin politikaları, en sonunda sermayenin yurt dışına kaçmasına neden oldu.


Soruşturmalar, Davalar

-California regülatörü, Coinbase’nin KYC sürecinde müşterilerden aldığı biyometrik dataları standartlara uygun şekilde korumadığı, bu dataların muhafazası ve silinmesiyle ilgili süreci belirten bir düzenlemeye sahip olmadığı gerekçesiyle borsaya dava açtı. KYC onayı aldıktan sonra bu verilerin silinmesi talep edildi.


Açıkcası regülatörün bu hamlesi diğerlerinin aksine sevindirici. Müşterilerin datalarının korunmasıyla ilgili her sektörde yüksek standartların belirlenmesi ve gerekli değilse bunların kalıcı olarak silinmesi herkesin yararına olur.


-Bitflyer borsası, NYDFS tarafından yetersiz siber güvenlik önlemleri nedeniyle 1.2 milyon USD cezalandırıldı.


-2017’de ICO yapan Coinme şirketi, Uptoken’in kayıt dışı menkul kıymet olarak nitelendirilmesiyle SEC tarafından 4 milyon USD ödemeye mahkum edildi.


Circle ABD’de Kalır Mı?

Silicon Valley Bank ile birlikte batan bankalar nedeniyle Circle, USDC operasyonlarını sürdürmek için yeni bir partner arayışına çıkmıştı. Bu amaçla Cross River Bank ile anlaşıldı. Geçen hafta, bankanın riskli işlemler yapmış olması şüphesiyle resmi bir uyarı mektubu, regülatörden bankaya gönderildi. Bu uyarı, gerçekten de bankanın kripto dışındaki bilançosunun sağlıksız olmasından mı kaynaklandı?, yoksa kriptopara şirketiyle çalıştığı için mi böyle bir uyarı gönderildi?


Bu soruların cevaplarını tabii ki henüz bilmiyoruz. Ancak olur da Signature Bank gibi bu banka da cezalandırılmak istenirse, o zaman sadece Coinbase ve Gemini değil Circle da kendisine yurt dışından yeni bir ofis bakmaya başlayabilir. Nitekim, Tether de önce ABD’de faaliyet göstermeye çalışmış, regülatörler önünü tıkayınca mecburen yurt dışına çıkmak zorunda kalmıştı.


Ron DeSantis

Florida Valisi DeSantis, CBDC’ye karşı olduğunu, hükümetin ileri düzeyde bir izleme aracı olarak CBDC’yi kullanacağını söyledi. Hükümetin kriptoparalara karşı savaş açtığını, çünkü kontrol edemediği bir sektörü istemediğini açıkladı. Kendisi ise kriptopara yatırımı yapmanın vatandaşların hakkı olduğunu savunduğunu belirterek bir nevi sektöre göz kırpmış oldu. DeSantis, şu anda cumhuriyetçilerin en güçlü başkanlık adaylarından ve Trump ile yarışıyor. O nedenle söylemleri önemli.


%30 Vergi

Beyaz Saray’ın ekonomi tavsiye kurulu, doğrudan başkana çeşitli öneriler sunmakla görevli. Geçtiğimiz hafta bu kurul, kriptopara madencilerinin tükettiği yüksek elektrikten dolayı topluma verdikleri zarara karşılık %30 ek vergi ödemelerini tavsiye etti. 


BTC, özellikle Rusya eliyle giderek bir emtia haline gelirken, Biden böyle bir vergiyle sahip olduğu üretim gücünü yurt dışına çıkartma riskini göze alır mı göreceğiz.


Bhutan’dan 500 milyon USD Yatırım

Küçük bir ülke olan Bhutan, muhafazakar bir ekonomiye sahip. Ancak kamuya bağlı yatırım fonunun kriptoparalara yatırım yaptığı geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkmıştı. Bu fon, şimdi de Bitdeer madencilik şirketiyle 500 milyon USD değerinde bir yatırım için el sıkıştı. Bu yılın sonuna kadar 100 MW gücünde madencilik tesisinin Bhutan’a kurulması planlanıyor. Ülkedeki enerjinin tamamı yenilenebilir enerjiden sağlandığı için bu yatırım sadece Bhutan için değil hem çevre için hem Bitcoin ağı için son derece faydalı.


Bankalarda Kripto Etkisi

Rusya, uluslararası ödemelerde kriptopara kullanmayı konuşurken, Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Moiseev, bu amaçla oluşturulacak kurulda Bakanlık ve Merkez Bankası yetkililerine ek olarak hukukçuların bulunacağını, kurulun onay mercii olacağını açıkladı. Böylelikle bu girişimin hayata geçmesine dair giderek daha ciddi adımlar atıldığını görüyoruz.


Filipinler’e bağlı China Bank, Katar ve Filipinler arasındaki para transferlerini daha efektif hale getirmek için QNB ile Ripple’nin ODL sistemini kullanmak için anlaştı. Filipinliler Katar’a çalışmak için gittikleri için ailelerine para gönderirken kolaylık sağlanması amacıyla bu anlaşmanın yapıldığı belirtildi.


Regülasyonlar

  • ABD Vergi Dairesi IRS, 12 ay içerisinde kriptoparaları vergilendirmeyle ilgili detaylı bir rehber hazırlamayı planladıklarını açıkladı.

  • Birleşik Krallık, kriptopara regülasyonu hazırlamak için sektörden görüşlerini bildirmesini talep etmişti. Polygon, Binance, a16z ve Circle resmi olarak görüşlerini ilettiler. Genel olarak, mevcut yönetmeliklerin genişletilmesini değil, doğrudan kriptoparalara özel düzenlemelerin yapılması talep edildi.

  • Nijerya SEC, hisse senedi, mülk ve borçlanma araçlarının tokenizasyonu konusunda çalışma yürütttüklerini açıkladı.
     
  • Kenya, yabancı kriptopara şirketlerinin komisyon gelirlerine %1.5 vergi getirmeyi planlıyor.

DeFi Gelişmeleri

  • Alpha Homora, Iron Bank’da kalan parası için hukuki yollara başvuracağını açıkladı. Iron Bank, kredi geri ödenmediği için parayı vermeyi reddediyordu.

  • Curve, kendi stabilparası crvUSD’nin Ethereum ağında faaliyete geçtiğini duyurdu.

  • Sui, geçtiğimiz çarşamba resmen ana ağında faaliyete geçti.

  • Blockchain ağları arasında varlıkların transferini sağlayan Wormhole, Connect adlı yeni bir altyapı geliştirmesiyle artık yazılımcıların sadece birkaç kodla kendi uygulamalarına Wormhole altyapısını entegre edebileceklerini duyurdu.

  • Polkadot, Deloitte ile anlaştı. Deloitte, Kilt adlı dijital kimliklendirme servisini kullanarak mevcut KYC altyapısını güçlendirecek.

Magic Eden

Magic Eden Solana ağında büyüyen bir NFT marketi olmasına rağmen bu pozisyonunu kaybetmek üzere. Özellikle Ethereum ağına entegre olduktan sonra, şimdi Solana’ya tekrar yoğunlaşma yönünde bir strateji izleyeceklerini belirttiler.


Bu çabanın bir ürünü olarak DEX platformlarındakine benzer bir havuz mekanizmasını duyurdular. Bu mekanizma, kullanıcıların bir NFT koleksiyonundan kaç adet alıp/satmak istediklerini ve bunu kaç adet ile sınırlandırmak istediklerini kontrata dökerek otomatik hale getiriyor. Böylelikle bir nevi borsalardaki alım-satım tahtası gibi her kullanıcının kendi tahtasını oluşturması mümkün oluyor.


Örneğin bende 4 adet X koleksiyonundan NFT olsun. Bu mekanizmayla 3 X NFT’mi 10 USD fiyattan alan olursa satmak istediğimi, 5 USD’den satmak isteyen olursa da 8 adet almak istediğimi belirterek gerekli tutarı kilitliyebiliyorum. 


Doodle Labs - Pharrel Williams

Pharel Williams işbirliğinin bir ürünü olarak Doodle NFT sahipleri, The Studioo uygulaması üzerinden sahip oldukları karakterleri giydirebilecekleri NFT’lere ücretsiz ulaşabilecekler. Giyilebilir NFT’ler Pharel’in beraber çalıştığı markaların ürünleri olacak. Markalar arasında Adidas, Human Made, Billionaire Boys Club (BBC) ve Ice Cream bulunuyor. Bu NFT’lerle birlikte bir de token verilecek. Token karşılığında itemler fiziksel olarak da talep edilebilecek.


NFT Haberleri

  • Blur, NFT teminatlı kredi verdiği Blend adlı yeni platformunu tanıttı. Blend ilk haftada 37 milyon USD civarında kredi vermeyi başardı.

  • Sports Illustrated, Consensys işbirliğiyle Polygon ağında Box Office adlı bir girişim başlattı. NFT formunda biletlerin dışında, özel kampanyalar, koleksiyon ürünleri ve ‘en güzel hareketler’ adlı NBA Top Shot benzeri NFT’ler de buradan kullanıcılarla buluşturulacak.

  • Star Wars NFT’leri Flow blockchain ağında Cryptoys üzerinden Disney işbirliğiyle satışa sunulacak. NFT’ler 40 USD fiyatla Google Pay ve Apple Pay ile alınabilecek.

  • Eski Opensea çalışanı Nathaniel Chastain, vitrine çıkarılacak NFT’leri önceden alarak kar sağladığı gerekçesiyle dava edilmişti. Dolandırıcılık suçundan suçlu bulundu.

  • Lebron James, Nike'nin NFT stüdyosu RTFKT'ye ait bir ayakkabıyı giyerken görüntülendi.




Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışBitcoinEthereumnftdefi

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
ABD Nisan Ayı İstihdam Verileri Beklenenin Altında Kaldı, BTC Yükseliyor

4 Mayıs 2024 13:04

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk