Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Madenciler Arası Rekabet Kızışıyor

Son model cihazları satın alabilen ve düşüşlerden minimum etkilenen devasa madencilik şirketleri ayakta kalıyor.

8 Temmuz 2024 10:20

Güncellenme: 8 Temmuz 2024 11:03

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

F2Pool’un açıkladığı verilere göre mevcut bitcoin fiyatında, birçok madencilik cihazı zararına çalışmaya başladı. 


Bu fiyattan kâr getirmeye devam eden sadece 5 ASIC modeli kaldı. Dolayısıyla yeterli likiditesi olmayan madenciler operasyonlarını ya durdurmak zorunda kalıyor ya yapay zekâ şirketlerine işlemci güçlerini kiralıyor ya da alternatif yollar aramak zorunda kalıyorlar. Peki kim ayakta kalıyor?


Son model cihazları satın alabilen ve düşüşlerden minimum etkilenen devasa madencilik şirketleri ayakta kalıyor. Riot 1 ay içerisinde operasyonlarını %50 oranında genişleterek rekor düzeyde bir atılım gerçekleştirdi örneğin. O nedenle bu dönemlerde küçük madencilerin büyük madenciler tarafından yenmesi oldukça olağan.


Diğer madenciler rekabet etmeye devam etmek için mecburen yeni kaynaklar bulmak zorunda kalıyorlar. Geçen hafta bahsettiğim bu duruma bir yenisi daha eklendi. Genesis Digital madencilik şirketi halka açılmaya hazırlanıyor. Şirketin buradan elde ettiği gelirle yeni cihazlar alarak piyasada sağlam durmak istemesi sürpriz olmayacaktır.


PoW Tekrar Moda Olabilir mi? 

Elon Musk’ın çevreci nedenlerden dolayı bitcoin ödemelerini kabul etmeyi durdurduğunu açıklaması, kriptoda bir çevrecilik trendinin fitilini ateşlemişti. Sonrasında Ethereum’un PoS altyapısına geçmesi ve staking üzerinden getirilen çeşitli iş modelleri ve ek gelirler, o zamandan bu yana staking trendinin yükselerek artmasını sağladı. Haliyle bu dönemde PoW altyapıları unutuldu. Bitcoin nedeniyle PoW kullanımı bir ara neredeyse tek seçenek gibi görülmesine karşın, günümüzde bu altyapı bitcoin’e özel hale gelmeye başladı desek yalan olmaz.


Marathon’un gelir çeşitlendirmesi adına Kaspa madenciliğine başladığını duyurması ise bence PoW altyapısının tekrar gündeme gelmesi için önemli bir ipucu sağlıyor. Madencilerin, halving sonrasındaki düşük ödüller ve yüksek rekabet nedeniyle gelir çeşitliliğine son derece ihtiyaçları var. Fiyat düşük kalmasa bile rekabetin yüksek olması nedeniyle madenciliği yapılabilecek kriptoparaya ihtiyaç var.


Marathon, operasyonlarının %1 kadarını Kaspa’ya ayıracak. Kaspa fiyatı yükseldikçe de bitcoin’in mevcut fiyat seviyesine güzel bir alternatif olma şansı bulunuyor. Dolayısıyla ileride hem küçük hem büyük madencilerin PoW tabanlı kripto paralara talep oluşturması yüksek ihtimal. Çünkü kimse yumurtalarını tek sepete koymak istemez. Özellikle de günümüzdeki gibi durumlarda bitcoin kazmak karlı hale gelmediğinde, alternatife ihtiyacınız oluyor. Bu nedenle, PoW tabanlı kripto paraların doğrudan madenciler tarafından fonlanması da olası. Sonuçta bir talep varsa, bu talep arzını da beraberinde getirir.


SEC-VC Savaşları mı Başlıyor? 

Dedikoduya göre SEC ciddi biçimde kripto paralara yatırım yapan VC’ler üzerinde araştırmalara başlamış. Kripto paraların en büyük itici güçlerinden VC’lerin korkutulması veya bezdirilmesi kriptoyu oldukça derinden etkileyebilir. Burada SEC’in kimleri ne için hedef alacağını görmek oldukça önemli. Çünkü, boğa döneminin hem altyapısını oluşturan hem de boğa sürecinde de yükselişi fonlamaya devam eden VC’ler kripto için hayati önemde olmalarına karşın, sırf portföyünü şişirmek için balonlaşmış projelere yatırım yapan veya yatırımcıların aleyhine çalışan VC’ler de bulunuyor.


SEC’in kriptoyla olan geçmişi pek parlak olmadığı ve politik amaçlı hareket ettiği kanıtlandığı için VC’lerle ilgili de benzer şekilde politik hareket etme beklentisi yüksek. VC’lerin bezdirilmesi de kripto sektörüne doğrudan zarar verecektir. Ancak tabii tüm bu konuşulanlar henüz iddia seviyesinde ve resmi bir durumla karşılaşmadık.


Telegram Kültürü 

Telegram’ın uygulaması üzerinden tıklamaya dayalı çıkartılan oldukça basit ancak kullanışlı oyunlar, meme kültürü gibi giderek kriptonun ana kültürlerinden biri haline gelmeye başlıyor. Bu oyunlar zaman zaman ağların yüksek işlem sayılarına karşı tepkilerini ölçmek yani stres testi yapmak için kullanılabildiği gibi projenin kullanıcılarla etkileşimini arttırmak için de işe yarayabiliyor.


Örneğin en son Hashkey’in dağıtacağı airdrop havuzundan yüksek pay almak için kazanılabilecek ekstra puanlar, bu tür bir telegram oyunu üzerinden verilmeye başlanmıştı. Telegram’ın kısa sürede yakaladığı bu başarı tesadüf değil. Teknik anlamda gayet pürüzsüz bir altyapı söz konusu ve kolay bir kullanıma sahip. Zor olan kısım ise bunu kültüre dönüştürmekti ki bu alanda başarılı bir süreç olduğu söylenebilir. TON ağındaki USDT miktarının kısa sürede 500 milyon doların üzerine çıkması da yine bu başarıyı istatistiksel olarak kanıtlayan başka bir metrik.




Daha Fazla Oku

    Bitcoin madenciliğiSECkriptotelegramAirdrop

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Makro Boğaları Destekliyor, BTC 69 Bin Dolara Göz Dikiyor

21 Ekim 2024 17:07

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk