Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Kucoin vs. Adalet Bakanlığı

Geçtiğimiz hafta, Kucoin ve FTX gündemin ana maddeleri oldular. Bu sayının girişinde de bu iki konuya değinerek başlayacağım. Bilgi sahibiyseniz doğrudan 3. başlığa geçebilirsiniz. Herkese iyi haftalar

1 Nisan 2024 13:57

Güncellenme: 1 Nisan 2024 14:56

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Kucoin, müşteri kaydını (KYC) ayrıntılı şekilde tutmaması ve kara para aklamayı önleme(AML) politikalarına uymaması nedeniyle, 9 milyar doların üzerinde para aklama ve kayıt olmadan para transfer servisi sunduğu suçlamalarıyla ABD Adalet Bakanlığı tarafından suçlandı.


Açıkçası, KYC ve AML konuları üzerinden kriptopara borsalarına dava açılması klasik bir durum. Yani bu davayı özel yapan çok fazla bir konu yok. Kriptopara borsalarının büyük bir kısmı zaten son 3-4 yıldır KYC konusunu ciddiye alıyorlar. Dolayısıyla, globalde hizmet veren ve ABD’li kullanıcısı olan her borsa, aslında bu tür davaların konusu olmaya adaydır.


Kucoin, KYC konusunda geçen sene temmuz ayına kadar ciddi bir adım atmayarak, bu konuyu opsiyonel bir seçenek olarak bırakmış. Diğer borsalara kıyasla konuyu baya bir geciktirmişler.


Kucoin’e ayrıca CFTC de paralel bir dava açtı. Borsanın kayıt olmadan türev ürün sunması nedeniyle suçlamada bulunuldu. Sosyal medyada, CFTC’nin iddianamesinde ETH emtia olarak tanımlandığı için bir nevi zafer kazanıldığı söylendi. Ancak maalesef durum böyle değil. CFTC, SEC’in aksine zaten ETH için emtia tanımını bir süredir kullanıyor. Dolayısıyla yeni bir gelişme olduğunu söyleyemeyiz. Regülatörler arasında bu konuda bir uyuşmazlık mevcut.


Adil mi? Yoksa Ucuz mu Kurtuldu? 

FTX’in eski CEO’su SBF için mahkeme 24.3 yıl hapis cezasını uygun buldu. Ayrıca alacaklılara ödenecek 11 milyar dolarlık bütçe de SBF’nin yükümlülüğü olarak belirtildi. Yani mevcut FTX yönetimi, herhangi bir şekilde eksik ödeme yapmak durumunda kalırsa, eksik kısım SBF’nin borcu olarak kalacak.


Son yıllardaki dolandırıcılık vakalarına kıyasla SBF’nin bazılarına göre fazla, bazılarına göre az ceza aldığı görüldü. Sosyal medyada da cezanın az veya çok olduğunu belirten farklı yorumlar olduğu görülüyor. Genellikle, SBF’nin ayı piyasasının kurbanı olduğu, yozlaşmış sistemde hepimizin payı olduğu bu nedenle SBF’ye fazla yüklenildiği üzerine yorumlar yapanlar cezayı fazla bulurken, birçok kişinin hayatını mahvettiği ve bunun affedilemeyeceğini savunanlar daha yüksek bir ceza talep ediyorlar.


Ayrıca, FTX’in Antrophic AI şirketindeki hisselerinin satılması için mahkemeden onay çıktı. Satış sonrasında 800 milyon doların üzerinde bir gelir hedefleniyor. Antrophic AI şirketine Amazon gibi devlerin de ciddi yatırımları bulunduğu için FTX’in buradaki hisseleri bir süre gündem olmuştu.

 

MiCA Dedikodusu

Sosyal medyada, AB’nin kripto para regülasyonu MiCA’nın bu yıl sonunda yürürlüğe girmesiyle MetaMask gibi cüzdanlar için KYC zorunluluğu geleceği ve anonimliğin ortadan kalkacağıyla ilgili dedikodular dolaşmaktaydı. Bunların asılsız olduğu ortaya çıktı.


Sadece başkaları adına cüzdan yönetenlerin bu cüzdanlara ait bilgileri kaydetmesi zorunlu tutuluyor. Yani borsaların, kullanıcı bilgilerini kaydetmesi gerekiyor ki bu zaten olağan bir durum. Kişisel cüzdanınızla ilgili herhangi bir müdahale bulunmuyor. Ledger, Trezor gibi cüzdanlar da başka cüzdanları yönetmedikleri ve bilgilerini depolamadıkları için bu düzenlemeden muaf tutuluyorlar.


GDIF 

Grayscale, ilk kez aktif yönetilecek bir fon kuracağını duyurdu. GDIF isimli yeni fon, Proof-of-Stake altyapısını kullanan blok zincirlere yatırım yapacak ve yatırımcılara staking üzerinden kar beklentisi vaat edecek. Staking üzerinden gelir elde etmek giderek popüler hale geliyor.


Eigenlayer altyapısı ve bu altyapıya bağlı platformlar staking piyasasında ciddi bir hacim yaratırken, Fidelity’nin ETH ETF ürününde de staking servislerinde varlıkların değerlendirilebileceği belirtilmişti. Grayscale’in ürünüyle birlikte staking alanına olan talep giderek artıyor.


Erken Önlem 

Defi Education Fund, Beba adlı şirketin müşterilerine airdrop yapması sonrasında SEC’i beklemeden doğrudan kendisi SEC’e dava açtı. Davada, airdrop üzerinden dağıtılan tokenlerin menkul kıymet olmadığı iddia edilerek, konunun SEC’in yetki alanı dışında olduğunun teyit edilmesi istendi. Airdrop için hiçbir kullanıcının bir yatırım yapmadığı ve kimseyle kontrat imzalanmadığı belirtildi ve dolayısıyla tokenlerin menkul kıymet olamayacağı belirtildi.


ABD’de Declaratory Judgment Act. adlı bir yasa sayesinde, eğer ileride regülatör tarafından yapılacak bir suçlamaya tabii olunacağı düşünülüyorsa, konunun erkenden görüşülmesi için bu tür davalar açılabiliyor. Davanın kazanılması halinde, airdrop ile ilgili SEC’in elinin kolunun bağlanması hedefleniyor. Böylelikle, diğer projeler de bu davayı emsal gösterebilecekler.


Coinbase Davası Görülecek 

Coinbase, SEC’in kendisine açtığı davanın temelsiz olduğunu söyleyerek davanın görüşülmemesi, düşürülmesi için talepte bulunmuştu. Yargıç, davanın görülmesi için yeterli argümanın bulunduğunu söyleyerek bu talebi reddetti. Bu karar, SEC’in lehine bir durumu belirtmiyor. Sadece davanın görüşülmesinin mantıklı bulunduğunu gösteriyor. Coinbase’in hukuk departmanının başındaki Paul Grewal, özellikle davacı tarafın regülatör olduğu davalarda yargıçların bu tür karar vermelerinin olağan olduğunu, bu kararı bekledikleri söyledi. Yani bir nevi usulen itiraz ettiklerini söylemiş oldu. Pozitif olan taraf ise, yargıç bu davada Coinbase Wallet için yapılan suçlamaları düşürme kararı aldı. Cüzdan uygulaması artık bu davanın bir konusu değil. Dolayısıyla SEC’in cüzdan uygulamalarına karşı açacağı potansiyel davalarda da mevcut argümanlarını değiştirmesi gerektiği görüldü.


Adaptasyon 

Bitcoin ETF sonrasında geleneksel finansın kriptoya olan adaptasyonunda yeni bir ivme kazanılmıştı. Bu haberlere, geçtiğimiz hafta yenileri eklendi.


21Shares, SIX Swiss Exchange üzerinde halihazırda işlem gören kripto para ürünlerine, TON kripto parasını ve TON ağında staking yapılmasını kapsayan yeni bir ürünü ekleyeceğini duyurdu. TON’un bu dönemdeki büyüme hamlelerine bir yenisi eklendi diyebiliriz.


Nomura’ya bağlı Laser Digital finans şirketi, kurumsal müşterilerinin MATIC yatırımı yapabilmesi için özel bir fon kurduğunu duyurdu. Kurulacak fon, aynı zamanda Agglayer altyapısı için validatör olacak. Agglayer, Polygon’un zkEVM tabanlı blok zincirleri tek bir arayüzde çalıştırmak için kurduğu bir altyapı. 


Hong Kong’daki kripto para açılımının bir sonucu olarak HSBC bankası tokenize altın ürününü piyasaya sürdü. Altının tokenizasyonu yeni bir olay değil ancak Hong Kong’daki açılım dahilinde yapılması ayrı bir önem katıyor. HSBC’nin bu ürününün blok zincir üzerinde işlediği söylendi ancak hangi blok zincir olduğu söylenmedi. Bu nedenle büyük ihtimalle kendi özel blok zincirleri olabilir.


Call of Duty 

Call of Duty oyunu üzerinde hile yapmak için kullanılan bir program üzerinden çok sayıda kullanıcının çeşitli platformlardaki hesap bilgilerinin ele geçirildiği ve bu kullanıcıların Bitcoin’lerinin çalındığı söylendi. 


Şu ana kadar çalınan hesap sayıları ve platformlar şu şekilde:


- 3,662,627 Battlenet

- 561,183 Activision

- 117,366 Elite PVPers 

- 572,831 UnknownCheats

- 1,365 PhantomOverlay


Hacklenenler hack programı kullananlar olduğu için hackerın belki de beyaz şapkalı olduğu söylenebilir. Ancak çalınan varlıkların nereye gittiği bilinmiyor.


Kısa Kısa 

  • SEC, Ripple’dan 1.9 milyar dolar talep etti. Ripple’ın, kurumsallara dağıtılan XRP tokenler üzerinden suçlu bulunması bekleniyor. Ripple itiraz edeceğini duyurdu.

  • Nijerya’da ev hapsinde bulunan iki Binance yetkilisinden Nadeem Anjarwalla cuma namazına giderken ülkeden kaçmayı başardı. Nijerya ile Binance ilişkileri agresif bir biçimde bozulmuştu. Ev hapsinde tutulan yetkililer bir nevi koz olarak kullanılıyordu. Nijerya hükümetinin Binance’ten 10 milyar dolar civarında bir para talep ettiği söyleniyor.

  • Polygon zkEVM, 27 saat boyunca faaliyetini durdurdu. Genellikle Solana ağından alıştığımız bu durum ilk kez Polygon için yaşandı. Problem sadece zkEVM ağında görüldü, Polygon’un kendi ağında bir problem yaşanmadı.

  • Craig Wright, Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ettiği davayı kaybedince dava masrafları da onun üstüne kaldı. Crypto Open Patent Alliance (COPA)’nın dava masrafı 6.7 milyon pound olarak açıklandı. Wright, varlıklarını İngiltere dışına taşımaya başlayınca mahkeme uluslararası bir karar çıkartarak Wright’ın 6 milyon poundluk varlıklarının dondurulmasına karar verdi.

  • Prisma Finance hacklendi. 3258 ETH çalındı.

  • Degen adlı meme coin, Arbitrum altyapısını kullanarak Layer-3 nlok zincirini faaliyete geçirdi.



Daha Fazla Oku

    KuCoinMİCAFTXCoinbase

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Kripto Piyasası Duraklama Döneminde

29 Nisan 2024 17:40

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk