Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Kripto Politikayla İç İçe

Genellikle politik gelişmelerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık.

13 Mayıs 2024 10:25

Güncellenme: 13 Mayıs 2024 10:59

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Robinhood Wells Notice Aldı

Robinhood, Coinbase ile benzer bir senaryoyu paylaştı. Aynı Coinbase gibi SEC ile sürekli olarak toplantılar yaptıklarını ve kayıt olmaya çalıştıklarını ancak SEC’in karşılığında kendilerine Wells Notice göndererek dava açma niyetlerini bildirdiğini belirttiler. SEC için bu yöntem klasik hale geldi. Zaten sektörde bu yüzden bir isyan var. Çünkü kayıt olmanın ve yasalar dahilinde çalışabilmenin mümkün olmadığı belirtiliyor. Robinhood bu durumu bir kez daha kanıtlamış oldu.


Buna rağmen, Robinhood’un Coinbase ve Uniswap’dan farklı bir yaklaşıma sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. SEC ile iletişimde kalmaya devam edeceklerini belirterek ılımlı bir yol izliyorlar. Piyasada yaygın olarak bir manifesto ve agresif bir savaşma dürtüsü görmeye alışmıştık. Robinhood’un trende katılmadığı söylenebilir.


Trump

Trump, kendi NFT koleksiyonunu satın alan yatırımcılarla bir araya geldi. Soruları yanıtlayan Trump, kripto para dostu bir görünüm takındı. Daha öncesine Bitcoin özelinde gelen bir soruya verdiği cevap neticesinde kripto karşıtı olarak nitelendirilmişti. Biden yönetiminin kripto para karşıtı olması neticesinde, Trump’ın taraf değiştirdiği görülüyor. 


Bu sırada, Coinbase’in kurduğu Stand With Crypto adlı lobi girişimi, kripto para dostu politikacıları desteklemek için 440 bin üyesinden fon toplamaya başladığını duyurdu. SEC davaları arka arkaya gelirken bu tür girişimler politikacıların Bitcoin lehine karar almasını sağlamayı amaçlıyor. Özellikle seçim sürecinin giderek yaklaşması ve Trump’ın açıklamalarıyla beraber düşünüldüğünde bu tür girişimler daha da anlamlı hale geliyor.


DWF Labs 

Wall Street Journal’ın haberine göre 2023 yılında Binance’ın kendi araştırmacısı, en büyük VIP müşteri DWF Labs’ın 300 milyon dolarlık sahte hacim ile manipülasyon yaptığını ve hesabın engellenmesini talep ediyor. Sonucunda ise araştırma müdürünün kovulduğu DWF’ye dokunulmadığı belirtiliyor.


Binance durumu reddederken, ayrıca 2.5 trilyon dolar hacim yapan 355.000 kullanıcıyı manipülasyon nedeniyle engellediklerini belirtti. Yani hacme göre müşteri kayırmıyoruz demeye getirdiler. Ancak Binance’in davasındaki suçlamaları hatırlayınca bu tür durumların olmuş olması oldukça muhtemel denebilir. ABD’deki dava nedeniyle Binance sürekli olarak sıkı bir şekilde denetleniyor. O nedenle bu tür olayların günümüzde olma ihtimali eskiye kıyasla çok daha düşük.


Geri Ödemeler 

FTX’in açıklamasına göre alacaklıların %98’ini oluşturan 50.000 dolar ve altı ödeme alacak olan kullanıcılara %118 oranında bir geri ödeme yapılacağı belirtildi. %18’lik fazlalık sayesinde bir miktar faiz getirisinin de ödeneceği söylenebilir. FTT token sahiplerine ise kötü haber geldi. Büyük bir ihtimalle FTT sahiplerine geri ödeme yapılmayacak. Ancak FTX’de NFT tutanlar, varlıklarını geri alabilecekler.


Likidite krizinde batan bir diğer şirket BlockFi websitesi de bu ay kapanacak. Kullanıcıların bundan sonraki süreci Coinbase hesapları üzerinden takip etmeleri gerekiyor. Ödemeler bu hesaplara yapılacak. Eğer kullanıcıların Coinbase hesabı yoksa nakit olarak gönderilecek.


DGC’nin Yüzü Gülüyor 

Likidite krizinde Genesis üzerinden ciddi bir darbe yiyen Digital Currency Group, likidite bulabilmek için sonrasında CoinDesk markasını da satışa çıkartmıştı. Spot Bitcoin ETF’lerin onaylanmasından sonra Grayscale üzerinden ciddi bir gelir elde edilmeye başlanarak holdingin bir nebze rahatladığı söylenebilir.


Grayscale’in GBTC ürününden çıkışlar devasa boyutta olsa da komisyon oranları yüksek olduğu için DCG gelir elde etmeyi başarmış oldu. 229 milyon dolar çeyrek geliri açıklayan DCG, geçen yıla kıyasla %50, bir önceki çeyreğe kıyasla %11 ek gelir elde etmiş oldu.


Revolut X 

İngiltere merkezli fintech devi Revolut, kriptoparalara özel girişimi Revolut X’i duyurdu. Halihazırda zaten kriptopara hizmeti veren Revolut, yeni platform üzerinden bir nevi borsavari bir kriptopara çeşitliliğine sahip olmayı planlıyor. Yönetmelikler gereği ticari hesaplar için kısıtlı işlem özgürlüğü bulunurken bireyseller serbest. Revolut müşterileri doğrudan yeni platforma geçiş yapabilecekler. Şirketin geniş ağı düşünüldüğünde oldukça önemli bir haber. Ek talebin oluşması, tanınırlık ve erişim kolaylığı açısından fayda sağlayacağı kesin.


Kısa Kısa 

  • Kod bilmeden meme coin çıkartmaya yarayan pump.fun girişimi, o kadar popüler oldu ki haftalık komisyon gelirlerinde tüm DeFi platformlarını geride bıraktı. Pump.fun, Ethereum’un ardından ikinci sırada geldi.

  • Jupiter, mayıs sonu veya haziran başında mobil aplikasyonunu faaliyete geçireceğini açıkladı.

  • Ethena’nın stabilparası USDe, artık Bybit’te kaldıraçlı işlemlerde teminat olarak kullanılabilecek.

  • Monero bazlı borsa Localmonero, operasyonlarını durdurma kararı aldı. 



Daha Fazla Oku

    nftDonald TrumpFTX

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk