Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: IRS FTX Anlaşması

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmeleri.

11 Haziran 2024 10:06

Güncellenme: 11 Haziran 2024 17:06

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

IRS, FTX’den 24 milyar dolarlık devasa bir vergi cezası ödemesi talep etmişti. Sonrasında istenen miktarın büyüklüğü tartışmalara ve FTX tarafından gelen tepkilere neden oldu. Geçtiğimiz hafta iki taraf arasında anlaşma sağlandı. IRS, 200 milyon dolarlık bir ön ödeme alacak. Ardından adeta bir FTX mağduru gibi düşük öncelikli ödeme yapılacak kullanıcılar arasına alınacak. Bu kategoriye ödemeler başladığında 650 milyon dolarlık ek bir ödeme daha alınacak. IRS’in istediği rakamla aldığı rakam arasında ciddi bir uçurum var. Biraz umduğunu değil bulduğunu yeme gibi bir süreç sonuçlanması görüyoruz. Buradan zararlı çıkanlar aynı zamanda FTX mağdurları da oldu. Onlara gidecek ödemenin bir kısmı IRS’e ayrılacak. 


Tigran Gambaryan 

Binance’ın Nijerya’da tutulan yetkilisi Tigran Gambaryan için senatörler başkan Biden’a mektup gönderdi. Gambaryan’ın bir ABD vatandaşı olduğu ve şu anda Nijerya’da rehine statüsünde tutulduğu belirtilerek kurtarma girişimlerinin Beyaz Saray nezdinde yürütülmesi istendi.


Mektupta, Gambaryan’ın mahkeme duruşmasına getirilmediği, son duruşmaya geldiğinde ise ayakta duramadığı ve sağlık durumunun hayati önem taşıdığı belirtilerek durumun aciliyeti belirtilmiş.


USDL 

Paxos, USDL adlı yeni bir stabilparanın duyurusunu yaptı. %5 civarında faiz verecek bu stabilparanın Arjantin merkezli olarak piyasaya sürüldüğü belirtildi. Verilen faiz FED’in faiz oranına oldukça yakın ve Arjantin de ekonomik problemlerle boğuştuğu için Paxos için güzel bir pazar olabilir.


SEC’in menkul kıymet suçlamasından kurtulmak için USDL, Paxos’un Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Paxos International şirketi üzerinden çıkartıldı. Son zamanlarda Ethena ile birlikte gördüğümüz faiz veren algoritmik stabilparaların aksine, Paxos’un stabilparası klasik usül yani itibari para teminatlı çalışıyor.


Starkware Bitcoin’e Genişliyor 

Bitcoin üzerinde geliştirilen Ordinals ve Runes gibi altyapı geliştirmeleri, Bitcoin’in trendini ciddi ölçüde değiştirdi. Defi ile Bitcoin’i birleştiren çözümler neredeyse yeni bir sektörün oluşmasını sağladı diyebiliriz. Starknet’i geliştiren Starkware şirketi de bu trende katılmayı planladığını açıkladı. Starkware kurucularından Eli Ben-Sasson, mevcut Starknet altyapısının değiştirilmeden Bitcoin’e entegre edilebileceği bir girişim planını duyurdu. Bitcoin’i ölçeklendirmek ve sıfır bilgi (ZK) teknolojisinin entegrasyonu, ilk sıradaki amaçlar olarak açıklandı.


DMM Bitcoin 

300 milyon doların üzerinde Bitcoin’i hacker saldırısı sonucu kaybeden DMM Bitcoin borsası, bağlı olduğu ana DMM Group ve kardeş şirketler üzerinden borçlanmaya giderek zararı telafi etmeyi başardı. İlk aşamada 32 milyon dolarlık, 7 Haziran’da 307 milyon dolarlık ve son olarak 10 Haziran’da 13 milyon dolarlık borç üzerinden likidite elde ederek kullanıcıların çalınan Bitcoin’leri tekrar yerine konulmuş oldu.  


Eski Oyuncular Yerlerini Yenilere Bırakıyor 

Geçtiğimiz hafta iki satın alma haberi ilgi çekti. Bunlardan birincisi 2011’de kurulan ve halen faaliyette olan en eski borsa Bitstamp’ın Robinhood tarafından 200 milyon dolar karşılığında satın alınmasıyla ilgili yapılan görüşmelerdi. Bitstamp daha önce oldukça popüler olmasına karşın son yıllarda adından pek bahsedilmemeye başlandı. Bu yüzden de normalde bir borsa için oldukça düşük sayılabilecek 200 milyon dolarlık bir teklif normal karşılanabilir. Görüşmelerde bir problem olmazsa 2025’in ilk yarısında satın alımın tamamlanması bekleniyor.


İkinci satın alma ise Bakkt’ın yeni bir yapılanmaya gidebileceğiyle ilgili Bloomberg’in haberine dayanıyor. Henüz dedikodu seviyesinde olsa da Bakkt için benzer haberler daha önce de çıkmıştı. Şirketin ya satılması ya bağımsız bir şirket olarak hayatına devam etmesiyle ilgili planlamalar gündemde bulunuyor. Bitcoin ETF ile birlikte kriptopara trendi pozitife giderken arkasında ICE gibi bir dev olan Bakkt’ın pasif kalması da enteresan konulardan birisi.


Bitcoin Talebi Artıyor 

Bir önceki sayıda bahsettiğim Semler Scientific, SEC’e gönderdiği raporda Bitcoin için ekstra 150 milyon dolar ayıracağını duyurdu. Şirketin daha önce satın aldığı 57 milyon dolarlık Bitcoin’e ek bir yatırım yapılacak. 


Wisconsin emeklilik fonunun 160 milyon dolarlık IBIT satın aldığı öğrenildi. Bitcoin ETF sayesinde Wisconsin’deki emeklilerin artık Bitcoin’leri mevcut.


Bitcoin ETF’ler piyasaya çıktıkları günden bu yana en büyük ikinci talebi geçtiğimiz hafta gördüler. 4 Haziran tarihinde 886 milyon dolarlık Bitcoin, ETF üzerinden satın alındı.

 

Watford Kulübü Satılıyor 

Uzun bir süre Premier Lig’de mücadele eden şimdi ise bir alt ligde bulunan İngiliz futbol kulübü Watford, kaynak yaratmak için kulübün %10’luk hissesinin satılacağını açıkladı. Bizi ilgilendiren kısım ise yatırımcılar, arzu ederlerse hisseleri token olarak alabilecekler. Token olarak hisse alanlara ek ayrıcalıklar tanınacağı söylenerek bir nevi teşvik edilmiş olundu. Tokenizasyona oldukça güzel ve itibarlı bir örnek.


Violin 

Bir başka dikkat çekici tokenizasyon örneği ise Yat Sui ve Galaxy Digital’den geldi. Animoca Brands’in kurucusu Yat Sui, daha önce satın almış olduğu tarihi ve Stradivarius Violin’i teminat göstererek Galaxy Digital’den milyonlarca dolarlık kredi aldı.


Violin, Hong Kong’daki bir kuruluş bünyesinde muhafaza edilirken, violini temsil eden token, Galaxy Digital’e teminat olarak verildi.


Kısa Kısa 

  • Arbitrum’un 3 yıl boyunca oyun girişimlerine toplamda 225 milyon ARB dağıtacağı öneri DAO’da onay aldı.

  • Wormhole, W token sahiplerinin oy verip önerilerde bulunabileceği bir DAO hayata geçiriyor.

  • Friend.tech, Base ağından ayrılarak Friendchain’e geçiş yapılacağını duyurdu.

  • Popüler oyun projelerinden Illivium, 25 Temmuz’da beta sürümüyle kullanıcılara açılacak.

  • 18 Haziran’da dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby’s üzerinden altın kaplamalı Yuga Labs NFT’leri paket halinde açık arttırmaya çıkarılacak. NFT’lerin henüz hype döneminde olmaması ve daha da önemlisi Yuga Labs’ın zor zamanlar geçirdiği bu günlerde yapılacak açık arttırma, Yuga’ya olan talebin halen devam edip etmediğine yönelik önemli bir test.

  • Dapper Labs, NBA Top Shot üzerinden menkul kıymet suçlamasına maruz kaldığı dava için 4 milyon dolar karşılığında anlaşma sağladı.



Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışBitcointigran gambaryanBinancewatford

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk