Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Hong Kong’daki bütçe görüşmelerinde, ülkenin kripto para açılımına ve e-CNY (dijital Yuan-CBDC) için geliştirmelere devam edildiği vurgulandı. Merkez bankasının e-CNY için teknik araştırmaları ve altyapı konusunda modellemelerin oluşturulmasını içeren ilk aşamayı tamamlamak üzere olduğu ve ikinci aşamaya geçileceği söylendi.
Çin, Yuan’ın kripto para piyasasına girişi için Hong Kong’u üs olarak konumlandırıyor. Hong Kong’un zaten finansal bir hub olması, bu sorumluluğu daha kolay üstlenebilmesini sağlıyor. Şu ana kadar kripto para sektöründe Dolar’ın tahtını tehdit eden herhangi bir girişim görmemiştik. Hong Kong’un altyapı süreci tamamlandıktan sonra Dolar-Yuan rekabetinin kripto özelinde de yaşanması bekleniyor. Doğal olarak sektörde yeni bir dönemin kapısı aralanmış olacak.
Bütçe görüşmelerinde ayrıca, stabil paralara özel yasal düzenlemenin geleceğinden ve tahvillerin tokenize edilerek pazarlanma sürecinin devam edeceğinden bahsedildi.
Bitcoin ETF onayı sonrasında neredeyse tüm ETF sağlayıcılar BTC faaliyetleri için Coinbase ile anlaşma sağladı. Borsanın doğal olarak hem geliri hem prestiji arttı. ETF trendi halen devam ediyor ve yüksek talep görüyor. Bir diğer ABD merkezli borsa Kraken, hem yeni ETF başvurularının geleceği beklentisiyle hem de ETF sayesinde kurumsal şirketlerin kripto yatırımlarının artacağı beklentisiyle olacak ki Kraken Institutional adında kurumsallara özel bir borsayı hayata geçirdi. Böylelikle Coinbase ile pastayı bölüşmek üzerine cesur bir hamle yapıldığı söylenebilir.
Daha önce, staking konusunda Coinbase ile yarışmak isterken SEC ile 30 milyon dolarlık bir anlaşma yapmak zorunda kalmışlardı. Umalım ki bu seferki hamlelerinde benzer bir problem yaşamazlar.
Telegram, kanalların oluşturduğu reklam gelirlerinin yarısının Telegram’ın kendi token’ı TON ile yine kanallara geri dağıtılacağını açıkladı. Kanalların TON’u nakde dönüştürmesi veya kullanıcılara dağıtması mümkün olacak. Böylelikle hem Telegram üzerinde kanal açıp içerik oluşturmak daha karlı hale gelmiş olacak hem de kanalların üyelerine TON dağıttığı yeni ekonomik modellerin kurulmasının önü açılmış oluyor.
Tüm bunların bir kripto para üzerinden yapılacak olması, kripto sektörü için oldukça sevindirici. Telegram’ın Whatsapp başta olmak üzere diğer rakiplerine üstünlük sağlamak için kriptoyu aktif şekilde kullandığını görüyoruz. Bu hamlenin başarılı olması, rakip şirketlerin de benzer bir adaptasyon için sınırlarını zorlamalarını sağlayabilir. O yüzden bu reklam dağıtımlarını sadece TON üzerinden yorumlamamak gerekiyor.
İnternetin kimliklendirilmesi her zaman öncelikli konulardan bir tanesi oldu. Kimliklendirmeden kasıt, sosyal medyalar üzerindeki profillerimiz değil. Bu kimliklendirmenin, her türlü siteye giriş yaparken, kripto cüzdanlarınız üzerinden işlem gerçekleştirirken, kısacası her türlü etkileşiminizde rol oynaması hedefleniyor. Yani Google ile giriş yap seçeneğine benzer ancak gerçekten bir kimlikle yapılanını düşünebiliriz.
Worldcoin bu alandaki en büyük reklamı yapılan ve gelişme kaydeden girişim. Göz bebeklerini tarayarak, herkesin göz bebeğine bağlı internet kimlikleri oluşturuluyor ve bu kimlikle çeşitli uygulamalara giriş yapabilmeniz sağlanıyor. Gözünü taratan kişilere teşvik amaçlı WLD token veriliyor. Yani sistemin kripto paralarla iç içe olduğu bir gerçek.
Humane Protocol, Worldcoin’in yeni rakibi olarak dikkat çekiyor. Göz bebeği yerine kullanıcıların avuç içlerini tarayarak kimliklendirme sağlayan yeni projenin yatırımcıları arasında Polygon kurucusu Sandeep Nailwal ve Animoca’nın kurucusu Yat Siu var.
Humane Protocol doğrudan kendi layer-2 blok zinciri üzerinde çalışıyor. Polygon CDK kullandığı için Polygon altyapısıyla doğrudan entegrasyonu var. Yakın bir zamanda kripto odaklı yeni bir kimliklendirme modelini görmeye başlayacağız gibi görünüyor.
1955 yılında kurulan varlık yönetim şirketi VanEck, SegMint adlı NFT market açacağını duyurdu. Bitcoin ETF onayı sonrasında kurumsalların ilgisinin artması olağan karşılanıyordu ancak NFT alanına böyle bir giriş olağandışı sayılabilir.
SegMint’in kripto parayla içli dışlı müşteriler için açılacağı belirtilmiş ve tokenizasyon üzerine çalışmaların olacağından bahsediliyor. VanEck’in beraber çalıştığı kendi iş ortakları ve ürünlerinin de tokenizasyon ve NFT ile güncellenebileceğinden bahsedilmiş.
Uzun vadede ise emlak tokenizasyonu gibi gerçek varlıkların dönüşümüne odaklanılması mümkün. Tokenizasyon trendi, artık kripto topluluğuna ait olmaktan çıktı ve bu bayrağı geleneksel finansın önde gelen isimlerinin de taşıdığı görülüyor ki bu sanırım hepimiz için gurur verici.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk