Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Bybit’e 950 Milyon Dolarlık Dava

Uzun bir zaman sonra, sadece bir adet likidite kriziyle ilgili haberin olduğu Haftaya Bakış serisiyle beraberiz. Geçtiğimiz hafta, kriz yerine bol bol geleneksel ekonominin ve DeFi oyuncularının adaptasyon ve geliştirmelerine tanık olduk.

20 Kasım 2023 11:31

Güncellenme: 20 Kasım 2023 13:25

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

İflas eden şirketler, iflas etmeden 30 gün önce yaptığı ödemeleri geri talep edebiliyor. Mevcut FTX yönetimi bu hakkını kullanarak birçok defa geri ödeme talep etmişti. Şimdi de sıra kripto borsası Bybit'e geldi. İflasın hemen öncesindeki 1-2 gün içerisinde Bybit’e bağlı yatırım şirketi Mirana’nın sahip olduğu VIP ayrıcalıklı hesap sayesinde yüklü miktarda para çektiği belirtildi.


Açılan davada, Bybit, Mirana ve yine bu gruba bağlı trade şirketi Time Research Ltd. olmak üzere toplamda 3 davalıdan 950 milyon dolarlık geri ödemenin FTX’e yapılması talep edildi.


Guardian Projesi 

Singapur’daki regülatörün DeFi-CeFi yani geleneksel ve merkeziyetsiz platformların birleşmesiyle ilgili yayınladığı bir çalışma doğrultusunda, bir süredir finans devleri çeşitli testler yürütüyorlar. Bu testlerin belki de en ses getireni JPMorgan’ın başlattığı girişim oldu. 


JPMorgan, Guardian Proje girişimini, Evergreen alt ağının merkezi ağ oluşturmaya izin vermesi nedeniyle, Avalanche üzerinde yürüteceğini duyurdu. Varlıkların tokenize edilmesi, bu tokenizasyonun fon yöneticileri tarafından yapılması, tüm sürecin otomatikleştirilmesi ve bankacılık servislerinin de entegre edilmesini hedefleyen kapsamlı bir proje bu. O yüzden de birçok partnere sahip.


JPMorgan’ın bu tür servisler için kullandığı Onyx ağı bir Avalanche alt ağı gibi çalışacak ve Wisdomtree ile Apollo şirketleri varlık yönetim tarafında, Avalanche-Oasis Pro- Provanence Blockchain-Biconomy şirketleri blok zinciri üzerine teknik destek tarafında, ağlar arası iletişim ve operasyon için Layerzero ve Axelar projenin ortakları olarak açıklandı.


Avalanche gibi halka açık, merkeziyetsiz bir ağ üzerinde bankaların regülasyon ve banka standartlarını karşılayabilecek merkezi bir ağ kurabilmelerine izin verdiği için bu girişim çok önemli. 


Avalanche ağı geçtiğimiz haftayı yoğun geçirdi. JPMorgan dışında Citibank ve Republic de tokenizasyon için Avalanche ile çalışacaklarını açıkladı. 


Bankalar Kriptoya Koşuyor 

Her sayıda mutlaka geleneksel finans oyuncularının kripto para adaptasyonuyla ilgili çok sayıda haber yazıyorum. Bu hafta da diğerlerinden farklı olmadı.


  • CBOE, spot BTC ve ETH işlemlerine ek olarak kaldıraçlı BTC ve ETH işlemlerini piyasaya sürmeyi planlıyor.

  • UBS, HSBC ile işbirliği yaparak belirli bir varlık düzeyinin üzerinde olan Hong Kong’daki müşterilerine kripto paralarla ilgili ETF’lere yatırım yapma imkanı tanıyacak.
     
  • Blackrock, spot BTC ETF başvurusunun ardından resmen spot ETH ETF başvurusunda bulundu.

  • G.Kore’nin ulusal emeklilik fonu, ilk kez kripto para bağlantılı bir yatırım yaparak 20 milyon dolara yakın Coinbase hissesi satın aldı. Piyasanın hareketleneceğini beklediklerini gösteriyor.

  • Geleneksel ekonomi sayılmaz ama CoinShares, ABD’ye genişleme planları çerçevesinde Valkyrie’nin kripto para ETF operasyonlarını satın almak için bir opsiyon anlaşması imzaladı. Birinci çeyreğin sonuna kadar geçerli olacak opsiyon, ETF’ler sayesinde ABD piyasasının kripto para oyuncularından tekrar ilgi görmeye başladığını gösteriyor.

DeFi Dolu Dizgin 

  • Circle, 2021’den sonra ilk kez altyapı geliştirmesini v2.2 ile duyurdu. Ethereum’un Account Abstraction geliştirmesiyle daha uyumlu çalışma, daha ucuz işlemler ve EVM tabanlı ağlara olan desteğin arttırılması gibi geliştirmeler içeriyor.

  • Circle, ayrıca Sei blok zinciri ağına yatırım yaptığını duyurdu.

  • Sushi, Filecoin ağında faaliyete geçtiğini açıkladı. Bu ağdaki ilk DEX Sushi oldu.

  • Aave ve ona bağlı kuruluşlar, artık Avara adlı üst bir şirkete bağlı olacak. Şirket yapılanması değiştirildi.

  • OKX borsası X1 adlı yeni bir Layer 2 ağının testnet aşamasına geçtiğini duyurdu. Ethereum’da Polygon desteğiyle faaliyete geçen ağda, borsanın kendi tokeni OKB’nin kullanılması bekleniyor.

  • dYdX, kendi ağını faaliyete geçirmesinin ardından, trade işlemlerinin de faal olduğunu açıkladı. Yavaş yavaş ağ tam kapasite çalışmaya doğru ilerliyor.

Web3 

  • Oyun devi Square Enix, ilk NFT entegreli oyunu Symbiogenesis’i piyasaya sürdü. Hikaye bazlı oyunu oynaması ücretsiz ancak tüm bölümleri bitiren ve NFT’lere sahip olan kullanıcılardan 3 tanesi, oyunun nasıl biteceğiyle ilgili hikayeyi belirleme opsiyonuna sahip olacak.

  • Disney, biraz geç de olsa piyasa hareketlenmeye başlamışken sektöre adım attı. Dapper Labs ile birlikte Disney Pinnacle adlı yeni bir NFT marketin faaliyete geçeceği duyuruldu. İçerisinde hepimizin bildiği Walt Disney, Pixar ve Star Wars markaları da bulunacak.

  • Decentraland’ın geleneksel müzik festivali bu yıl da 80’den fazla sanatçının katılımıyla gerçekleştirildi. Metaverse kavramının güçlü kalabilmesi açısından bu tür etkinliklerin düzenli yapılması çok önemli.

  • Londra merkezli Degen Distillary, NFT entegrasyonlu Vodka markasını piyasaya süreceğini duyurdu. NFT sahipleri, isterlerse NFT karşılığında 1 şişe vodka alabilecek. Ancak NFT’yi tutmak isterlerse markanın ticari haklarını kullanma hakkına sahip olacaklar. Yani Vodka markasını kullanarak ticari bir gelir elde edebilecekler. 



Daha Fazla Oku

    web3defiBybitkripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin'in Ani Düşüşü

25 Temmuz 2024 17:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk