Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Piyasaların Öne Çıktığı Haftada Perde Arkası

Bitcoin 19 ayın sonunda 40 bin doların üstünde seyrederken gündem harekete eşlik ediyor.

4 Aralık 2023 16:14

Güncellenme: 5 Aralık 2023 11:01

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

NFT piyasasıyla ilgili haberlerin oldukça yoğun olduğu bir haftayı geride bıraktık. Ancak öncesinde, piyasanın ana konularına değineceğiz. Çeşitli hack girişimlerinin dışında genel olarak pozitif bir hafta oldu.


Genesis Krizi Bir Süre Daha Devam Edecek


Digital Currency Group(DCG)’a bağlı Genesis, iflasının ardından hem bağlı olduğu DCG hem de Gemini borsasıyla ciddi problemler yaşamaya başlamıştı. DCG ile Genesis arasındaki alacak verecek problemi, çözüme yakın. DCG’nin borçlu olduğu 324 milyon dolarlık ödemenin, uzun ve zahmetli mahkeme süreçleri yerine, zaten aynı gruba bağlı olan iki muhattap arasında çözülmesi konusunda anlaşma sağlanmak üzere. Anlaşmaya göre Genesis 200 mliyon dolarlık bir ödemeyi taksitlerle alacak ve konu kapanacak.


Gemini konusunda ise işler giderek daha çetrefilli bir hal alıyor. İflas eden şirketler, son 90 gün içerisinde yaptıkları ödemeleri geri talep edebiliyorlar. Gemini, Genesis’den 900 milyon doların üzerindeki parasını henüz geri alamamışken, Genesis Gemini’den para talep etti. İflastan önce Genesis’den 689 milyon dolar para çeken Gemini’nin bu parayı geri ödemesi talep edildi. Böylelikle Genesis’in likidite havuzunun büyütülmesi ve tüm alacaklılara daha fazla geri ödeme yapılması mümkün olacak. Bu işten en zararlı çıkan ise Gemini oldu. Çünkü kasasındaki parayı Genesis’e verip daha az bir ödemeyi henüz belli olmayan bir tarihte alacak.


Yeni Satış Baskısı?


FTX’in mevcut yönetimi, şu ana kadar borsanın elindeki volatil varlıkları elden çıkarttı ve hepsini USD ve dolar bazlı stabilparalara dönüştürdü. Bu strateji çerçevesinde, FTX’in elindeki Grayscale’in çeşitli ürünlerine ait ve Bitwise’ın BTC ürününe ait yatırım paylarının satılması için mahkemeden onay alındı. Son fiyat yükselişleriyle beraber 900 milyon dolar civarında bir değere sahip bu paylar, büyük bir ihtimalle satılarak dolara çevrilecek. Satışın zamanlaması oldukça iyi çünkü Grayscale ürünlerindeki ciddi değer kaybı azalarak ürünlerin fiyatlarının yükseldiği bir dönemdeyiz.


Dünya Çapında Tokenizasyon Geliyor


Tokenizasyon, geleneksel finans devlerinin birbirleriyle yarışa girdiği popüler bir trend olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, bu trende global aktörlerinde katılacağını öğrendik. IMF, BIS, Dünya Bankası işbirliğinde tokenizasyon için testlerin yapılacağı, İsviçre MB ile beraber çalışılacağı açıklandı. İsviçre zaten hem tokenizasyon hem de kriptoparalar konusunda son derece girişken ve doğal olarak tecrübe sahibi bir aktör olduğu için pek sürpriz bir seçim değil.


Tokenizasyon klasmanına CBDC girişimleri de giriyor. G.Kore MB, gelecek yıl seçilecek 100.000 vatandaşla birlikte merkez bankasının bastığı CBDC’ler ile mal ve hizmet alımının yapılacağı ve çeşitli testlerin gerçekleştirileceğini açıkladı.


Olağan Şüpheli


Klasik hale geldiği üzere Microstrategy yeni BTC alımları yaptığını duyurdu. 1-29 Kasım tarihleri arasında toplamda 600 milyon dolara yakın BTC satın alan şirketin realize edilmemiş karı 2 milyar dolara doğru ilerliyor. 


Şirketin CEO’su Saylor, şirketin 750 milyon doları bulabilecek yeni bir hisse satışı yapacağını açıkladı. Zamanlama açısından Saylor’u tebrik etmek lazım. BTC yatırımları nedeniyle şirketin değerlemesi artarken, yeni hisse satışlarıyla bir nevi olası bir boğa sezonuna ortak olma fırsatı vererek yatırımcıların iştahını kabartıyor.


Küstah Bir Girişim


DeFi platformlarında neredeyse her hafta bir hacklemeyle karşı karşıya kalıyoruz maalesef. Dolayısıyla hacker ile yapılan müzakere süreçleri de biraz rutin bir hal almaya başlamıştı. KyberSwap platformunu hackleyen hacker bu rutinin dışına çıkarak işleri enteresan bir yola sokmaya çalıştı.


Hacker, blockchain üzerinden gönderdiği mesajda, şirketin tüm kontrolünü talep etti. Zarar eden kullanıcılara kısmi geri ödemeler, çalışanlara %100 zamlar ve birçok detayı da teklifinin içerisine koymayı ihmal etmedi. Küstah denebilecek bu girişim tabiki karşılık bulmadı. %10’luk ödülü kabul etmeyen hacker, bir de şirketi isteyince Kyber yasal yollara başvurduğunu duyurdu. Zarar eden kullanıcılara hazineden ödeme yapılacağı açıklandı.


Ayrıca, hackerın kullandığı bir bot servisiyle %10 ödül karşılığında Kyber anlaşma sağlayarak 4.67 milyon dolarlık bir varlığı geri almayı başardı.


  • Yine hacklenen platformlardan birisi Kronos Research hackera %10 ödül teklif etti.

  • Hack paralarını mixer platformları üzerinden aklanmaya çalışıldığı herkesin malumu. OFAC, bu tür platformları yaptırım listesine alarak özellikle Kuzey Kore’nin gelir elde etmesini engellemeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Sinbad adlı platform listeye alındı. Daha önce engellenen Blend.io sitesinin ikamesi olarak kurulduğu ve K.Kore ile bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Nazar Değdi


İlk NFT entegreli AAA kalite oyunlardan olması nedeniyle bu bültende de duyurduğum Shrapnel oyunu, şirket içi çekişmelerle gündem oldu. Oyunun sahibi olan Neon Machine şirketinin yatırımcılarından 4D Factory, Neon’un kendilerine olan 45 milyon dolarlık borcunu silmeleri karşılığında Neon’u bünyelerine katma girişiminde bulundu.


4D Factory’nin CEO’su Javorone, kendini Neon’un CEO’su görevine getirse de mevcut Neon CEO Mark Long görevine devam ettiğini ifade ediyor. Bu sebeple Neon Machine, kötü niyetli satın alma girişimi suçlamasıyla 4D Factory şirketini dava etti.


AAA oyunlar hepimizin beklediği gelişme olsa da bu tür oyunlar oldukça maliyetli ve kompleks olabiliyor. Oyun devlerinin bile zaman zaman ciddi problemler yaşadığı düşünülürse henüz bu standartta oyun üretmeye yeni başlayan web3 piyasasının böyle problemler yaşamasına sanırım şaşırmamak gerek.


IP Haklarının Serbestliği

 

En ünlü NFT koleksiyonlardan BAYC’ın bir özelliği de NFT sahiplerine marka haklarını kullanmalarıyla ilgili serbestlik tanımasıdır. Yani sahip olduğunuz NFT ile istediğiniz şekilde ticari girişim kurmakta serbestsiniz. Bu serbestlik sayesinde kurulan Kingship adlı sanal müzik grubunun üyeleri BAYC ve MAYC karakterleri. Bu gruba ait Roblox üzerinde bir deneyim yaratıldı ve Yuga Labs bir kuruş para harcamadan Roblox üzerinde kendi reklamını yapmış oldu. Kingship ise kendine ait NFT’ler üzerinden özel içerikler sunuyor. Yani iki tarafın da kazandığı bir sistem. 


Illivium Büyük Oynuyor


Uzun süredir beklenen, popüler web3 oyunlarından Illivium, Team Liquid ile işbirliğini duyurdu. Team Liquid, oyunun e-spor dünyasında tanınması için çalışmalara liderlik edecek, 100.000 dolar ödüllü turnuvalarla oyun için bir taban kitle yaratmaya çalışacak. Ayrıca Team Liquid temalı oyun içi NFT’lerin üretileceği açıklandı. 


Ekstralar


  • Azuki DAO, kendisini Bean olarak tekrar isimlendireceğini ve ‘meme’ odaklı bir strateji izleyeceklerini açıkladı.
  • Magic Eden, platformda birden fazla ağda servis sunmalarına karşın bir cüzdan bütünlüğü olmaması sebebiyle, yeni bir cüzdan projesiyle, her ağa tek bir yerden ulaşım sağlamayı hedeflediğini açıkladı. 



Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışBitcoinEthereumAnaliz

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk