Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Biri Çözülürken, Bir Diğeri Başlıyor

Kripto para ekosisteminin kalbi 2 hafta boyunca çeşitli global etkinliklerle İstanbul’da atıyor. Ülkemizin potansiyelini kullanması açısından sevindirici gelişmelerle birlikte, piyasadaki adaptasyon ve likidite süreciyle ilgili yeni aşamalara tanıklık ediyoruz.

13 Kasım 2023 15:44

Güncellenme: 13 Kasım 2023 15:55

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Likidite krizindeki problemler bir bir sona ererken, bir yandan yenileri de sıraya ekleniyor. Celsius, başarılı bir yeniden yapılanma planıyla mahkemeden onay alarak tekrar faaliyete geçecek. Fahrenheit konsorsiyumu, 450 milyon dolar yatırım yaparak şirketin yeni yöneticileri olacaklar.


Başarısız bir örnek ise Singapur merkezli Hodlnaut’dan geldi. Yeniden yapılanma denemeleri sonuçsuz kaldı ve şirketin likide edilmesine yani varlıklarının alacaklılara dağıtılarak şirketin feshedilmesine karar verildi.


Yeni problem ise Roger Ver’in Matrixport’a açtığı 8 milyon dolarlık dava ile başladı. Parasını çekmek istemesine karşın bloke edilen miktarın, doğrudan Matrixport’un CEO’su Jihan Wu tarafından engellendiği iddia ediliyor. Yine iddiaya göre Jihan Wu, Coinflex’deki yatırımlarının değersizleşmesi nedeniyle Roger Ver’i sorumlu tuttuğu için bu parayı vermiyor. Çünkü Coinflex, Roger Ver’in borsaya olan borcunu ödememesi nedeniyle kriz yaşayıp iflasa sürüklenmişti. Kısacası, eski hesaplaşmalar gün yüzüne çıkıyor. 


Poloniex Hacklendi 

En eski borsalardan Poloniex hacklenerek 100 milyon dolar civarında bir para kaybetti. Hacker’a, %5 komisyon karşılığında parayı iade etmesi halinde resmi suçlamada bulunulmayacağı yönünde bir çağrı yapıldı.


Blockchain üzerine kurulan izleme sistemleri geliştikçe, üzerinden vakit geçse bile hackerlar eninde sonunda yakalanıyorlar. Eski bir dolandırıcılık girişimi Onecoin’in hukuki işlerden sorumlu yöneticisi Irina Dilkinska, 110 milyon dolarlık para aklama operasyonuna yardım ettiğini itiraf etti. Davada suçlanan son kişiydi Irina. Şirketin kurucularından Ruja Ignatova ise halen kayıp ve FBI’ın en çok arananlar listesinde bulunuyor. Estetik ameliyatla yüzünü değiştirdiği ve kartel tarafından infaz edildiğiyle ilgili teoriler üzerinde duruluyor.


Self-Custody Cüzdanlar İlk Hedef 

Birleşik Krallık regülatörünün yayınladığı bir çalışmada, stabil paraların henüz sistemik risk teşkil edecek kadar büyümediği ve ilgi görmedikleri ancak böyle bir ihtimalin mevcut olduğundan bahsedildi. Özellikle Tether’in Pound bazlı bir stabil parayı piyasaya sürme planlarının ardından çalışmaların yoğunlaştığı düşünülüyor. Regülatöre göre eğer bir düzenleme yapılacaksa, öncelikle en büyük riski oluşturan self-custody cüzdanların düzenlemesi gerektiği belirtiliyor. Anonim olarak açılıp kullanılabildikleri için regülatörleri en rahatsız eden meselelerden birisi bu. AB genelinde düzenlenen MiCA’da buna benzer düzenlemeler öngörüyor. Cüzdanların kimliklendirilmesiyle ilgili daha çok çalışma görebiliriz. 


Adaptasyon Hız Kazandı 

Bir önceki sayıdaki gibi yine özellikle tokenizasyon amacı güden adaptasyon hamlelerinin arka arkaya geldiğini görüyoruz. Kripto paralara olan ilgi, ciddi ölçüde artmış durumda.


  • Hong Kong regülatörü, tokenize edilmiş menkul kıymet ürünlerinin ticaretine izin vereceğini duyurdu ve istenen standartları yayınladı. Hong Kong hükümeti bu alanda zaten Şubat’ta 800 milyon dolarlık bir tokenize tahvili kendisi piyasaya sürerek desteğini göstermişti.

  • BlackRock, BTC ETF başvurusundan sonra büyük ihtimalle ETH ETF için de başvuruda bulunacak. Wall Street devi, aynı BTC ETF için izlediği yolun benzerini izleyerek Delaware’de ETH ETF için resmi başvuruda bulundu. Sonrasında SEC’e başvurması bekleniyor.

  • İsveç Merkez Bankası, CBDC için pilot testlere başladığını duyurdu.

  • İsviçreli Metaco, HSBC ile birlikte menkul kıymet tokenizasyonu için saklama hizmeti sunacaklarını açıkladı. Ayrıca, fiziksel altının tokenizasyonunu da yapmayı planlıyorlar.

  • JPMorgan, kendi JPM tokeni üzerinden yine kendi Onyx blockchain ağında sunduğu servisleri genişletiyor. Artık JPM token ile otomatik ödeme, ileri tarihli programlanmış ödemeler gibi fonksiyonlar kullanılabilecek. Özellikle mesai dışı ve tatil günleri için efektiflik sağlaması bekleniyor.

  • Circle, geçen sene olgunlaşmasına rağmen iptal edilen halka arz edilme sürecine tekrar başladı.

  • Kraken’in, Coinbase’i takip ederek kendi layer-2 altyapısını oluşturmayı hedeflediği öğrenildi.

 

Aragon DAO Hazinesi Dağıtılıyor 

Bir süredir DAO’ların hazinelerinin topluluğa dağıtılması için alternatif planlar izlendiğini görüyoruz. Aragon DAO da 166 milyon dolarlık hazinesini yatırımcılarına dağıtma kararı aldı. Buna göre, 11 milyon dolar projenin faaliyetlerini devam ettirmesi için ekibe ayrılırken, geri kalan 155 milyon dolar yatırımcılara dağıtılacak.


Bir diğer DeFi haberi ise Evmos’un artık Cosmos ağını desteklememe kararı almasıydı. Evmos, sadece Ethereum’a odaklanacak.


OpenSea Kan Kaybediyor 

NFT platformları arasında en bilinen marka OpenSea. Ancak Blur ile rekabeti, OpenSea’nin bocalamasına ve belki de hatalar yapmasına neden oldu. Rekabetin en bilinen konularından birisiyse, NFT yaratıcılarının ikincil satışlardan aldığı Royalty Fee adlı ücretti. Blur bunu tamamen opsiyonel yaparak yeni bir sayfa açmış, OpenSea önce bunun karşısında durmuş sonrasında Blur’un çizgisine gelerek opsiyonel hale getirmişti. 


En ünlü ve değerli NFT koleksiyonu Bored Ape Yacht Club’ı üreten Yuga Labs, bu değişiklikten memnun kalmamış olacak ki Magic Eden ile birlikte yeni bir NFT platformu kuracaklarını ve Royalty Fee’nin opsiyonel olmayacağını açıkladılar. OpenSea, Blur ile uğraşırken diğer oyuncular pastadaki paylarını arttırıyorlar.


Web3 Oyunları 

Illivium’un uzun süredir beklenen oyununun beta sürümü Epic Games’de yer alacak. Haberin duyulması bile heyecan uyandırmaya yetti.


Ubisoft, web3 alanındaki girişimlerinde Immutable ile beraber çalışacağını açıkladı. İki şirket güçlerini birleştiriyor.


Crossmint, Milan’ın futbol stadyumunu parsel parsel NFT olarak satışa çıkartan bir modeli hayata geçiriyor. Kullanıcıların sahip olduğu parsellerde gol-asist veya sarı kart gibi olaylar gerçekleşirse, kullanıcılar puan kazanıyor ve bu puanları sonrasında çeşitli ödüller için kullanabiliyorlar. Bu model yeni değil aslında ancak Milan düzeyinde bir markayla daha önce yapılmamıştı.




Daha Fazla Oku

    nftOpenSeaweb3poloniexhack

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitci, Bodrum’da Bitci Summer ile Yeni Yol Haritasını Paylaştı

24 Temmuz 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk