Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Her şey Silicon Valley Bank’ın likiditesinin yetersiz olabileceğine dair şüphelerin artmasıyla başladı. Bankadan bir bir parasını çekmeye başlayan büyük şirketler bu şüpheyi daha da arttırdı.
Banka ise geri ödeme yapmak için yatırım yaptığı şirket tahvillerini satmak zorunda kaldı. FED faiz arttırdığı için bu tahviller bir süredir düşüşteydi. Bu tahvilleri satarak zararını realize eden Banka, zarar ettiği miktarı ek yatırım alarak toplamaya çalışsa da henüz bunu başaramadan bank-run, yani müşterilerin çoğunluğunun toplu para çekme isteğiyle karşı karşıya kaldı. Bu talebi karşılayacak kadar parası olmadığı için de operasyonlarını durdurdu.
Doğal olarak piyasada “Benzer problemi yaşayan başka banka var mı?” sorusu doğdu. Cevabın “evet” olduğu öğrenilince de panik havası oluştu. Pandemi döneminde basılan paralar bankalara girince görüldü ki özellikle ufak çaplı bankalar bu parayı şirket tahvillerine yatırmışlar. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) verilerine göre realize edilmemiş zararların büyüklüğü 620 milyar USD. Dolayısıyla benzer bir para çekim isteğinde sıra sıra tüm bankaların zararlarını realize etmeleri ve batmaları mümkün hale gelecekti.
ABD’lilerin yüzde 30’unun parasını ufak çaplı bankalarda tutması da krizin önemini arttırdı. FED müdahale etti ve mevduat sahiplerinin tam geri ödeme alacağını, 25 milyar USD değerinde bir fon kurarak gerekirse bankalara acil durum yardımı yapılacağını belirtti. En önemlisi ise şirket tahvillerinin teminat olarak kabul edileceğini ve bankalara borç verileceğini belirtti.
Biden ve Yellen de açıklama yaparak halkı sakinleştirmeye çalıştı. FED’in bu hamlesinden sonra bankaların yüklü miktarda kredi aldıkları görüldü. Yani müdahele edilmeseydi büyük bir ihtimalle zincirleme bir banka batışıyla karşı karşıya kalacaktık. Müdahaleyle birlikte FED’in bir süredir yürüttüğü para sıkılaşması (faiz artışı) politikası da etkisiz hale gelmiş olabilir. Çünkü dolaşımdaki parayı çekerek enflasyonu düşürmeye çalışan FED, şimdi mecburen piyasaya tekrar yüklü miktarda para sürmek zorunda kaldı. Dolayısıyla enflasyonun tekrar artması veya yatırım araçlarında yüksek performansların yaşanması beklenebilir.
Bu kriz en çok Circle’yi etkiledi. Çünkü Silicon Valley Bank’da 3.3 milyar USD rezerv tuttukları ortaya çıktı. Tüm mevduatların geri ödeneceği açıklanmadan önce USDC’nin karşılıksız olma riski ortaya çıktığı için ciddi bir satış baskısına maruz kaldı. Ancak şu anda böyle bir tehlike yok.
Ripple, BlockFi, Pantera, Avalanche, Nova Labs, Dapper Labs bankada parası bulunan diğer kripto para şirketleriydi. Ancak onlar da tam ödemelerini alarak krizden etkilenmediler.
En ilginç gelişme ise herhangi bir kriz içerisinde olmamasına rağmen Signature Bank’ın New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı (NYDFS) tarafından kapatılması oldu. Regülatörün bu hamlesi kripto sektörüne sopa sallandığı şeklinde nitelendirildi. NYDFS ise bu suçlamaları reddetti ve bankanın bilgi paylaşımında yetersiz kaldığı için kapatıldığını açıkladı.
Signature kapanınca USDC basma ve yakma işlemlerinin otomatik olarak yapıldığı altyapı da ortadan kalkmış oldu. Circle, bu amaçla Cross River Bank ile anlaştığını açıkladı.
Hem Silicon Valley Bank hem de Signature için satın alım teklifleri bu hafta içerisinde alındı ve teklif süreci sonlandı. Henüz kesin bir sonuç açıklanmadı.
ABD Adalet Bakanlığı ve SEC, Silicon Valley batmadan bir gün önce yüklü miktarda hisse satan yöneticiler hakkında soruşturma başlattı. Yatırımcıların mağdur edilmesi söz konusu olduğu için soruşturma önemli.
Senatör T.Emmer, mevcut finansal kaostan faydalanılarak kripto sektörünün bankalarla ilişkisinin kesilmeye çalışıldığını söyleyen bir mektup kaleme aldı. Doğrudan FDIC’ye yazılan mektupta 3 önemli soru da bulunuyor.
1- FDIC, bankaları kripto para şirketleriyle iş yapmaması konusunda bilgilendirdi mi?
Eğer bilgilendirdiyse buna sebep olan analiz çalışmasının teslim edilmesi isteniyor.
2- FDIC, resmi veya gayri-resmi olarak bankalara 'eğer kripto para şirket müşterilerinizi arttırırsanız denetiminiz zorlu geçer' şeklinde bir uyarı yaptı mı?
3- Yaygın kanı bu bankaların batma sebebini kripto paralarla ilişkisi olarak gösteriyor. Ancak bankalar faiz değişkenliğinden kaynaklı belirsizliği yönetemediği ve likidite eksikliği çektiği için battı. FDIC, bankaları belirsizliği nasıl yöneteceklerine dair bilgilendirdi mi?
Tüm bu sorular aslında kripto paralara karşı Biden hükümetinin yürüttüğü engelleme politikasına karşı bir hamle niteliği taşıyor. Çünkü bu engellemeler herhangi resmi bir yasak olmadan yapılıyor. Sorular da bu yasa boşluğuna işaret ederken, aslında mevcut politikanın uygunsuzluğuna dikkat çekiyor.
SEC başta olmak üzere resmi kurumların Voyager’ın Binance.US’e satışına yaptığı itirazların reddedilmesinin ardından Adalet Bakanlığı konuya doğrudan müdahale ederek bu anlaşmanın askıya alınmasını talep etti. Ancak davanın yargıcı bakanlığın talebini de reddetti ve anlaşmanın devamına karar verdi.
Bakanlık, özellikle Binance.US’nin, Binance ile olan ilişkisinin araştırılması ve Voyager çalışanlarının vergi kaçırma şüphelerine dair yürütülen soruşturmaları sebep gösterdi. Yargıç ise dava uzarsa vatandaşlar daha çok zarar görür diyerek itirazı yetersiz buldu.
Voyager, tüm bu süreç yürürken bir yandan da kripto paralarını satarak stabil paraya çeviriyor. 1 Ocaktan bu yana 500 milyon USD civarında varlık satışı yapıldı. Geriye 166 milyon USD kalmış bulunuyor. En çok satılan kripto paralar sırasıyla ETH, Shiba, Matic, Vgx, Link oldu.
Birkaç ay önce her seviyeden kullanıcısına kripto para alım-satım servisi sunacağını açıklayan Fidelity’nin bu servisi resmen faaliyete geçti. 37 milyon kullanıcısı olan Fidelity, şu anda sadece BTC ve ETH ticaretine izin veriyor.
BlackRock yöneticisi Larry Fink, yaptığı bir konuşmada ABD’nin özellikle para transferinde inovatif olmadığını ve geri kaldığını söylerken Hindistan ve Brezilya’dan örnekler verdi. En önemlisi ise tokenizasyonun finans araçlarının geleceğinde önemli bir yeri olduğunu belirtti. Fink, daha önce de sektörün getirdiği yenilikleri önemsediğini belirtmişti.
Coinbase, kendi cüzdan uygulamasının entegrasyonunu basitleştirmek ve yaygınlaştırmak için önemli bir geliştirme yaptı. Artık her e-ticaret, oyun vb. platformlara entegre edilebilecek Coinbase Wallet’ı kullanmak için Web 2.0 örneklerindeki gibi sadece e-posta ve şifre yaratmak yeterli olacak. Private key veya Mnemoric Phase gibi güvenlik önlemleri, kripto para piyasasının dışındaki kullanıcılara zor gelebiliyor. O nedenle bu geliştirme önemli.
Europol, Belçika, İsviçre, Polonya otoriteleriyle ortaklaşa yürüttüğü operasyon sonucunda bugüne kadar 3.8 milyar USD kara para akladığı şüphesiyle ChipMixer servisini kapatma kararı aldı. Platformda bulunan 46 milyon USD ve 7tb veriye de el konuldu.
AB Parlamentosu’nda dijital veri transferiyle ilgili sunulan bir yasa tasarısı, akıllı kontratları da kapsayabileceği düşüncesiyle endişe yarattı. Yasaya göre akıllı kontratların müdahale edilebilir olması, gerektiğinde işlemleri durdurabilmesi ve dizayn edilebilmesi talep ediliyor. Ayrıca ticari sırların da gizlenmesi gibi şartlar da var. Bu yasa eğer akıllı kontratları kapsarsa merkeziyetsizliğe karşı önemli bir darbe olabilir.
Consensys hukuk danışmanı Natalie Linhart ise bu yasanın 30. maddesine dayanarak, akıllı kontratların değil sadece IOT (internet of things) verilerinin kapsandığını belirtti. Buna rağmen belirsizlik sürüyor.
Bu öneri AB Parlamentosu’nda kabul edildi ancak henüz yasa haline gelmedi. 28 Mart tarihinde AB otoriteleri topluca öneriyi tartışacak.
Gerek merkeziyetsizliğin korunması gerekse bilgi eksikliği nedeniyle regülasyon çalışmaları genelde olumsuz ve kısıtlayıcı içeriklere sahip oluyor. Ancak olumlu regülasyonlar da olmuyor değil. Geçtiğimiz hafta Utah’da DAO’ları resmi bir şirket yapısı olarak tanıyan yasa onaylandı. Utah, bu inovasyonu gerçekleştiren ABD’deki ikinci eyalet oldu.
CBDC alanındaki çalışmaları beraber yürütmek amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan arasında prensip anlaşması imzalandı.
İsviçre Bankalar Birliği ise özel şirketlerin ürettiği stabil paralara bağlı kalmamak için Deposit Token adlı yeni bir çalışmayı duyurdu. Bir nevi CBDC’ye benzeyen bu tokeni merkez bankası yerine ticari bankalar üretebilecek. Her bir bankanın kendine ait tokeni olacak ve özellikle arka plandaki finansal işlemlerin efektifliğini arttırmak için kullanılacak. Deposit Tokenler, bankalar tarafından çeşit çeşit üretilebilecek olsa da teknik standardı ve teminat gereklilikleri sabit olacak.
BAYC, en son çıkarttığı oyununa özel olarak çıkarttığı Sewer Pass NFT’lerine sahip kullanıcılar için HV-MTL adlı yeni bir koleksiyon çıkarttı. Bu NFT’leri satın alan kullanıcılar Sewer Pass NFT’lerini yakmış olacak. Yeni koleksiyon, sıradaki oyuna erişim veriyor.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk