Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Apple’ın BTC Hayranlığı, DeFi’daki Gelişmeler

Geçtiğimiz hafta ülkelerden çok özel şirketlerin ve DeFi platformlarının gelişmeleriyle dolu bir gündem oldu.

8 Nisan 2023 12:26

Güncellenme: 8 Nisan 2023 12:51

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

FTX ve Terra

  • FTX’in Vietnam müşterileri geçtiğimiz hafta bir e-posta aldılar. E-postada, Vietnamlı kullanıcıların borsadaki paralarını geri alacağı, ancak tam bir ödeme mi yoksa kısmi bir ödeme mi olacağının mahkeme kararına bağlı olduğu belirtildi. Zaten tüm FTX alacakları bu durumda olduğu için mailin gerekliliği biraz soru işareti doğurdu.

  • G.Kore, Terra Luna yöneticilerinin mallarına el koymaya başladı. Çoğunluğu gayrimenkul olmak üzere 160 milyon USD değerinde varlığa el konuldu. 

Ne Olur Ne Olmaz

 CFTC’nin Binance’ye açtığı davada, yapılan suçlamalar yasadışı emtia ticareti yapıldığı üzerineydi. Özel bir hukuk şirketi olan Moskowitz Law Firm ve Boies Schiller Flexner, Binance’ye bir dava daha açarak bir de yasadışı menkul kıymet ticaretinden suçlamada bulundular. Yani olur da CFTC davayı kaybederse biz kazanalım mantığıyla açılmış bir dava denebilir. 


CFTC Piyonu İlerletti

 CFTC’nin Binance davasıyla birlikte SEC’den rol çalma hamlesinde bulunduğunu görmüştük. SEC’in menkul kıymet dediği kriptoparaları emtia olarak tanımlayarak bir ikililik oluşturan regülatör, şimdi de kendisine bağlı NFA üzerinden yeni standartlar belirledi.


NFA, kaldıraçlı finansal ürünleri düzenleyen bir regülatör. Geçtiğimiz hafta dijital varlıklar için de standartları açıkladı. Ancak önemli olan nokta ETH’nin de emtia olduğunu varsayarak bu standartların açıklanması oldu. Böylelikle SEC’in ETH’yi menkul kıymet olarak tanımlama hamlesine karşı bir adım daha atılmış oldu.


Ayrıca, Biden’in bütçe planlamasında SEC’e 2.4 milyar USD ayırdığı görüldü. Bütçe böylelikle nerdeyse 2 katına çıkarılmış oldu. Yani hükümet SEC’in çalışmalarından memnun ve CFTC’ye bir pay vermiş gibi görünmüyor.


Bir Satış Baskısı da ABD Hükümetinden

 ABD, yasadışı internet marketi Silkroad’ı hackleyen James Zhong’u yakalayarak, 51.000’den fazla BTC’ye el koymuştu. Geçen hafta 9861 adet BTC’nin satıldığı duyuruldu. Geri kalan miktarın da bu yıl 4 parça halinde satılacağı açıklandı.


Ek olarak Adalet Bakanlığı, yapılan operasyonda 112 milyon USD değerinde kriptoparanın ele geçirildiğini açıkladı. Bu miktarın da ileride satılması mümkün.


ABD Borsaları

En eski kriptopara borsalarından Bittrex, faaliyet göstermenin artık karlı olmadığını belirterek faaliyetlerine son verdiğini duyurdu. Borsanın herhangi bir nakit problemi yok. Müşteriler paralarını geri alacaklar.


Binance.US, bankacılık kriziyle birlikte banka partnerlerinin kalmamasıyla tüm bankacılık servislerinin askıya alındığını açıkladı. Borsaya sadece kriptopara ile para gönderilebiliyor.


Kripto borsalarına ek olarak, bir de Nasdaq’ın kriptopara saklama hizmeti vermek için onay beklediğini görmüştük. Geçtiğimiz hafta da S&P, DeFi konusunda uzman bir yönetici için iş ilanı yayınladı. Son olarak, New York Borsası’nı yöneten ICE’nin sahibi olduğu Bakkt, Apex Crypto’yu satın aldı.


Tüm bu göstergeler, kriptopara piyasası bu kadar baskı altındayken, Wall Street devlerinin hamle yaptığını gösteriyor. ABD’de sektörün bitmesini değil ama patronların değişmesini bekleyebiliriz.


Banka Adaptasyonu

 İsviçre’de devlete bağlı ve 2.5 milyon kullanıcısı olan Post Finance, kriptopara hizmeti sağlayan Sygnum Bank ile anlaşarak BTC-ETH alım-satım ve saklama hizmeti vermeye başladı. Kamu şirketinin böyle bir hizmet vermesi ekstra bir önem taşıyor.


Fransız Credit Agricole CIB ve İsveç merkezli SEB Bankası, çevre dostu bir altyapı oluşturmak için blockchain tabanlı bir dijital tahvil platformu kuracaklarını açıkladı.


Latin Amerika’nın en büyük yatırım bankası BTG Pactual, kendi kriptopara platformu Mynt üzerinden bankaya bağlı ilk stabilparayı duyurdu. Stabilparayı basan ve yönetenin banka olması bir ilk.


Merkezi Finans

  • Genesis zorlu bir sürecin ardından, yeniden bir yapılanma için BitGo ile anlaşma sağladı. Kurumsal yatırımcıların varlıkları BitGo üzerinde muhafaza edilecek.

  • Coinflex borsasının ismi OPNX olarak değiştirildi. Borsanın kurucuları arasında 3AC’den tanıdığımız Kyle Davis ve Su Zhu da var. Borsa resmen faaliyete başladı geçen hafta.

  • MicroStrategy, 1045 BTC daha alarak BTC varlıklarını 140.000’e çıkarttı.

Apple BTC Hayranı Çıktı

 Mac cihazların macOS Catalina ve üzeri versiyonlarını çalıştıranlarında, gizli bir klasörde BTC Whitepaper’ın otomatik yüklü olduğu ortaya çıktı. Apple, bu güne kadar kriptoparalara hep mesafeli durduğu için şaşırtıcı bir gelişme. Ayrıca neden gizli bir klasörde olduğu da komple teorilerini körüklüyor. Şirketten konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Bunun bir şirket kararı mı olduğu yoksa bir mühendisin kendi kendisine yaptığı bir hamle mi olduğu bilinmiyor.


Arbitrum’da Kriz

 Arbitrum’un token çıkartmasıyla birlikte artık yönetim kararların oylamalar yapılmaya başlandı. İlk önermelerden birisi de resmi bir vakfın kurulması, vakfa 1 milyar USD’ye kadar bütçenin verilmesiydi. Bu bütçe vakıf tarafından onay beklemeden bütçeyi harcayabilecekti.


Bu öneri, topluluk tarafından reddedildi. Ancak oylama beklenmeden halihazırda ufak bir harcamanın yapıldığının ortaya çıkması, toplulukta tepki yarattı. Bunun üzerine teklifin parça parça tekrar sunulması planlandı. Çünkü bir vakıf kurulması bürokratik işler için yararlı ancak parasal kısım biraz sorun yarattığı için onun ayrıca oylanması planlanıyor.

 

Hack Gelişmeleri

 Eular’ı hackleyen hacker, elinde kalan tüm parayı iade etti. Ufak bir kısım dışında tüm para platforma geri dönmüş ve sorun çözülmüş oldu.


AllBridge, stabilpara havuzundaki bir açık nedeniyle 570.000 USD hacklendi. Hacker daha sonrasındaki görüşmeler neticesinde 1500 BNB geri gönderdi. Platform böylelikle 470.000 USD kadar bir parayı geri almış oldu. Kalan miktar, hacker’a ödül olarak verildi.

Daha önce 4 milyon USD civarı bir rug pull ile kullanıcıların parasını çalan Kokomo Finance geliştiricileri, platformda kalan 1.5 milyon USD’yi de çalarak toplamda 5.5 milyon USD ile kaçmış oldular.


Huobi ve Gala Games, pNetwork nedeniyle zarar gören kullanıcılara 50 milyon USD değerinde varlık ve hisse üzerinden ödeme yapılacağını açıkladı. Gala’nın pNetwork’e açtığı 27.7 milyon USD değerindeki dava da bir yandan devam ediyor.


Kısa Kısa

  • Uniswap’ın son versiyonunun kopyalanmasını engelleyen lisansın süresi bitti. PancakeSwap ilk kopyalamayı yapan platformlardan oldu.
     
  • Uniswap Layer2 ağı Metis üzerinde faaliyet göstermeye başladı.

  • Optimism’in proje fonlama turu tamamlandı. Başvuru yapan 195 projenin tamamı fon almaya hak kazandı. Proje başına ortalama 22.825 OP token verildi.

  • Yakın zamanda faaliyete geçen ZkSync, kısa sürede 100 milyon USD varlık depoladı.

  • Paxful’un CEO’su platformun faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı.

  • Coinbase Venture, Rocketpool’un node grubuna dahil oldu.

  • Metamask cüzdanına getirilen yeni düzenlemeyle, artık NFT’ler görsel olarak görülebilecek.

  • Aave, Polygon zkEvm dışında BNB ve Starknet üzerinde de faaliyete geçebilir.


Ronin Launchpad Oluyor

 Axie Infinity’nin yaratıcısı Ronin, RON token için staking servisini aktif hale getirdi. Ayrıca, SkyVu,Bowled.io,Bali Games,Tribes Studio stüdyolarıyla anlaşarak platform üzerinde oyun yayınlanması için harekete geçti.


Ronin böylelikle Axie dışında birçok oyunu görebileceğimiz geniş bir launchpad girişimine dönüşmüş oldu.


NFT Biletler

 Algorand ağını kullanan TravelX, Arjantin havayolu Flybondi ile NFT bilet üretmek için anlaştı. Biletler, başkalarına transfer edilebilecek ve isimleri değiştirilebilecek. 


Ayrıca Arsenal de Staynex ile anlaşarak 400 adet NFT üretecek. 360 adet NFT maça giriş bileti ve 4 yıldızlı hotelde konaklama sunarken geri kalan 40 adet NFT ise VIP koltuklar ve 5 yıldızlı konaklama içeriyor. 


Otherside Geliyor

Yuga Labs, Coindesk’in de davetli olduğu özel bir etkinlikte, Otherside’nin ilk denemelerini kullanıcılara sundu. Geri dönüşler olumlu oldu.


Yuga ayrıca bir önceki sayıda bahsettiğim Gucci anlaşmasının ilk ürününü duyurdu. Gucci tasarımıyla çıkarılacak fiziki bir mücevher, aynı zamanda NFT formunda da kullanıcılara verilecek. 


https://kodapendant.otherside.xyz/


Alibaba’dan Özel Destek

Alibaba’nın Bulut servisi departmanı, web3 için özel bir ‘Blockchain Lab’ kurma kararı aldı. 2023’e kadar bulut servisi içerisinde web3’e özel bir node kurulması planlanıyor. Kurulacak lab, aslında bir topluluk merkezi olma amacı taşıyor.


  • Fifa, Altered State Machine ile birlikte 4’e 4 oynanabilen mobil bir futbol oyununu piyasaya sürdü. Oyunun ileride NFT ürünlere sahip olacağı açıklandı.

  • Opensea, Blur’a karşı hamle olarak Opensea Pro’yu duyurdu. Bu aggregator üzerinden şu anda komisyonsuz işlem yapılabiliyor. Ayrıca Blur’un token vermesine karşılık olarak Opensea de hacime oranla NFT dağıtacağını açıkladı.


Metaverse Fashion Week, geçtiğimiz seneki ilgiyi göremedi. Etkinlik geçen sene 108 bin katılımcıyı çekerken, bu sene sadece 26 bin katılımcı çekebildi.




Daha Fazla Oku

    Haftaya Bakışdefikripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk