Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Piyasalarda Çalkantı, Do Kwon, Stabilparaların Rezerv Riskleri ve Haftanın Tüm Gündemi

Geçtiğimiz hafta saymakla bitmeyecek çok sayıda manşet haberle dolu, yoğun bir gündeme sahipti. Kriptopara piyasasının neredeyse her alanında major gelişmeler gördük. Gelin, hız kaybetmeden doğrudan özete geçelim

13 Mayıs 2023 12:04

Güncellenme: 15 Mayıs 2023 08:25

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Geçtiğimiz hafta saymakla bitmeyecek çok sayıda manşet haberle dolu, yoğun bir gündeme sahipti. Kriptopara piyasasının neredeyse her alanında major gelişmeler gördük. Gelin, hız kaybetmeden doğrudan özete geçelim


Do Kwon’un Kaderi Ne Olacak?

Sahte belge bulundurmaktan Karadağ’da yargılanan Do Kwon, 400.000 Euro kefaletle hapishaneden çıkartıldı. Polis gözetiminde, ev hapsinde kalacak olan Kwon, artık hangi ülkeye iade edileceğinin karar verilmesini bekleyecek.


G.Kore, iadeyi kendi ülkesine almak için Terra Luna’nın yönetici seviyesindeki ilk davasını 26 Mayıs’ta görmeye başlayacak. Kuruculardan Daniel Shin’in yargılanmasıyla başlayacak davanın, Kwon’un iadesini talep etmek için asıl gerekçe görevi görmesi bekleniyor.


G.Kore aynı zamanda Kwon’un 176 milyon USD değerindeki çeşitli mal varlıklarına da geçtiğimiz hafta dondurduğunu duyurdu.


FTX’in Tekrar Faal Hale Gelmesi Hayal Olabilir

ABD vergi dairesi IRS, FTX şirketler grubunun tamamından toplamda 44 milyar USD vergi ödemesi talep ettiğini belirten resmi belgeyi mahkemeye gönderdi. Belgede, sadece Alameda’nın 20 milyar USD civarında vergi borcunun olduğu görüldü. Rakamlar çok yüksek olduğu için bu borcun ödenebilirliği tartışmalı. Ayrıca ödemenin yapılması için de kesin hüküm verilmesini beklemek gerekiyor. Çünkü bu miktar, FTX’in şu ana kadar topladığı paranın da çok üstünde olduğu için borsanın tekrar faaliyete geçmesini bırakalım, alacaklıların bile geri ödeme alıp almayacağı riske girebilir.


Geri Ödemeler Başlıyor

Likidite kriziyle birlikte iflas eden kuruluşların geri ödemeleri kısmi şekilde de olsa başladı.


  • Voyager, Binance anlaşması suya düşünce kendi varlıklarıyla ödeme yapıp şirketi feshetme kararı aldı. Alacaklılar %36 civarı geri ödeme alacaklar. Regülatör baskısı olmasaydı Binance sayesinde bu oran %70’in üzerine çıkmıştı.

  • Celsius, platformu sadece parasını saklamak için kullanan, gelir elde etmeyen kullanıcılara geri ödeme yapmaya başladı.

  • Aynı şekilde BlockFi, sadece saklama hizmetini kullananlara 297 milyon USD ödeme yapmak için mahkemeden onay aldı.

  • Çok daha önce iflas eden Kanada merkezli QuadricaCX borsası da 200 milyon USD alacağı bulunan kullanıcılara bir ara ödeme yapacağını açıkladı. 

Entegrasyon

Bu başlık altında hem ülke çapında hem şirket bazında kriptoparalarla ilgili çalışmaları inceleyeceğiz.


  • Liechtenstein Maliye Bakanı, BTC’nin kamu kurumlarına yapılacak ödemelerde kabul edeceğini duyurdu. Ancak bu haber çok büyük bir gelişme değil aslında. Çünkü kamu kuruluşları bu ödemeleri anında İsviçre Frangı’na çevirecek, yani BTC tutmayacak. Açıklamanın asıl önemli kısmı, ileride kamuya bağlı yatırım şirketlerine BTC almaları için izin vermeyi düşünmeleriydi. Bu BTC için çok daha olumlu bir gelişme.

  • Kenya Hükümeti, Abu Dhabi merkezli Venom şirketiyle, ülkede bir Web3 ve Blockchain merkezi kurma konusunda anlaşma imzaladı.

  • İçerisinde BNP Paribas, Deloitte, Cboe Global Markets, Goldman Sachs, Broadridge , S&P Global, ve Microsoft’un bulunduğu Canton Network adlı bir oluşum, kendilerine özel gizlilik odaklı bir blockchain ağı kurdu.

  • Dünya devi EY, karbon emisyonlarının takip edilebileceği bir tokenizasyon sistemini Ethereum üzerinde kurduğunu açıkladı.

  • Fransız BNP Bankası, Bank of China ile Dijital Yuan’a özel bir entegrasyonla kurumsal müşterilere özel bir kanal açtı.

  • Alman fintech şirketi Unstoppable Finance, DeFi odaklı bir banka kuracağını ve MiCA yasalarına uygun Euro bazlı bir stabilpara çıkaracağını duyurdu.

Stabilparaların Rezervlerinde Risk Değişimi

ABD’de ek borçlanma teklifinin cumhuriyetçiler tarafından onaylanmaması, ABD’nin teknik olarak iflas etmesine yol açabilir. Bu risk her geçen gün artarken, hem Tether hem Circle çeşitli önlemler almaya başladı.


Tether, rezervindeki hazine tahvillerine ek olarak ilk kez Altın alarak bu riski dengelemeye çalışıyor. Ayrıca 1.5 milyar USD tutarında BTC mevcut.


Circle da elindeki tüm tahvilleri Haziran ayında sonlanacak şekilde güncelledi. İflastan etkilenmemek için Haziran sonrası getirili tahviller elden çıkarıldı.


Bu arada Tether, beklentilerin çok üzerinde bir kar açıkladı. 2023’ün ilk çeyreğinde 1.5 milyar USD net kar açıklayan Tether, ABD’deki regülasyon belirsizliği nedeniyle Circle’dan büyük bir pay kaparak bu gelirini arttırmış oldu.


ABD Borsaları

Coinbase CEO Armstrong, Bermuda’da uluslararası bir şirket açtıktan sonra bir de Birleşik Arap Emirlikleri’ne giderek kraliyet ailesiyle görüşmelerde bulundu. Coinbase’nin ABD dışına doğru büyüme hamleleri iyice vücut bulmaya başladı.


Bittrex, SEC davasının ardından şimdi de resmen iflas başvurusunda bulundu. Şirket müşterilerine geri ödemeleri başarıyla yaptığı için bu başvuru hukuki bir avantaj elde etmek için yapılmış olabilir.


Ek olarak, ABD Adalet Bakanlığı, Ruslara karşı yaptırımları delip delmediğiyle ilgili Binance hakkında inceleme başlattığını duyurdu.


SEC’den Yeni Bir Yasaklama Hamlesi

SEC, yönetmeliğindeki varlık saklamayla ilgili kuralları güncellemek istiyor. Yeni düzenlemede dijital varlıkların da sadece yetkili kuruluşlarda saklanması için bir madde var. Bu madde özellikle mevcut saklama hizmeti veren banka benzeri kuruluşları öne çıkartıyor. Kriptopara saklamak için kurulmuş şirketlerin çoğu bu tanımın içerisine giremediği için bu karar aslında kullanıcıların paralarını kriptopara borsalarında tutmasını engelliyor. Coinbase yetkili saklayıcılardan biri olsa da Coinbase dahil sektörün önde gelen oyuncuları karara itiraz ettiler.


Kongre SEC’e Sopayı Gösterdi

Daha önce başta FTX davasıyla ilgili belgeler olmak üzere, SEC’e kayıt olmak isteyen kriptopara şirketlerine dair halka açık olmayan tüm belgelerin incelenmek üzere Kongre’ye gönderilmesini talep eden Finansal Hizmetler Komitesi, SEC’den cevap alamayınca, 19 Mayıs’ı son tarih olarak belirten bir ültimatomu regülatöre gönderdi.


SEC, 19 Mayıs’a kadar bu belgeleri göndermezse Gensler Kongre’ye ifade vermeye çağırılacak. Komite üyelerinden Bill Huizenga, Gensler kendi iş akışının dışına çıkmamaya devam ederse onun görevini yapacak başkalarını buluruz diyerek Gensler’e sopayı göstermiş oldu.


Madencileri Koruyan Yasalar

Geçtiğimiz bir ay içerisinde madencileri hem koruyan hem engelleyen çeşitli yasa tasarıları eyalet çapında arka arkaya sunulmuştu. Bunlardan bir tanesi yasa haline gelmeyi başardı.


Montana’da kabul edilen yasaya göre eyalet otoriteleri kriptopara madencilerine özel herhangi bir uygulamada bulunamayacak. Sektöre özel bir engelleme, yasaklama getirilemeyecek. Bireyler evlerinde kriptopara madenciliği yapma hakkına sahip olacaklar.


Bir yasa da Texas’dan geldi. Petrol, doğalgaz gibi tesislerin havaya saldığı zararlı gazları enerjiye çevirip BTC madenciliğinde kullanan sisteme özel olarak çıkan yasada, bu uygulamayı teşvik etmek için vergi indirimi dahil teşvikler sağlanarak, yasal zemin oluşturuldu.


Ek olarak;


  • Marathon, Zero Two ile ortaklık kurarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde Arabistan’ın en büyük madencilik tesisini açma konusunda anlaştı.

  • ABD’li şirketlerin yurt dışına taşma isteklerini teşvik eden bir gelişme daha oldu. Marathon, SEC’den bir mahkeme celbi aldı. Celb, SEC’in Marathon’a ait 3 bölgedeki tesisinde herhangi bir menkul kıymet kural ihlali yapıp yapmadığını incelediğini belirtiyor.

  • Son olarak Kazakistan, Çin’den gelen madencileri ülkeye kabul edip gelir elde etme konusunda başarı sağlamış görünüyor. 2022 yılında madencilerden toplanan vergi geliri 7 milyon USD olarak açıklandı.

Alpha-Iron Bank Probleminde Yeni Dönem

Alpha, borcunu ödeyemeyince müşterilerin bir kısım parası Iron Bank(IB)’da kilitli kalmıştı. IB’ın oylamada kabul ettiği yeni öneriye göre, ödenmesi gereken borcu temsil eden Borç Tokenleri yaratılacak. Kullanıcılar IB’den parasını çekebilecek, çekilen her para için IB’de Borç Tokeni birikecek. Alpha 63 milyon ALPHA token ile bu tokenleri teminatlandıracak. Krediyi geri ödedikçe bu tokenleri IB’den geri alacak. Bir nevi senet görevi görüyor yani bu tokenler. Sonuç olarak kullanıcıların parasını aradan çıkartarak problemi kendi aralarında çözmeye karar verdiler. Aksi halde konu mahkemeye gidecekti.



DeFi Gelişmeleri

  • Aave, Scroll’un testnet ağına entegre oldu.

  • Telegram’ın blockchain ağı TON, Ethereum ve BNB ağı ile köprü altyapısı kurdu.

  • Solana’nın telefonu Saga, genel siparişe açıldı

  • MakerDAO, kredi ve faiz veren yeni platformu Spark’ın faaliyete geçtiğini açıkladı.

  • Metamask, uygulama üzerinden kriptopara almayı sağlayan Buy fonksiyonuna PayPal’ı entegre ettiğini açıkladı.

  • Deus Finance 6 milyon USD hacklendi.

NFT Piyasası

Pudgy Penguins, eski koleksiyonlardan biri olmasına rağmen ciddi bir atak yaparak pazarlama alanında Holywood’un en büyük yetenek ajanslarından William Morris Endeavor (WME) ile koleksiyonun tanıtımı konusunda anlaştı. Ayrıca 9 milyon USD yatırım topladı.



Binance, bir ilke imza atarak Metaverse üzerinde bir reality show programı duyurdu. Build The Block adlı programda canlı yayında yarışmacılar yarışacak ve jüri oylayacak.



Binance ayrıca NFT marketine Bitcoin NFT’lerini entegre edeceğini duyurdu.


Son olarak, Moon Birds NFT koleksiyonu, Spotify ile anlaşarak, Spotify’ın token sahiplerine özel içerik üretme programının bir parçası oldu.






Daha Fazla Oku

    Haftaya Bakış

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Yarılanması Kapıda, Fiyatlar Yükseliyor

19 Nisan 2024 16:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk