Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Geleneksel Finansın ve Ülkelerin Adaptasyonu

Geçtiğimiz hafta yine ABD’nin gündemi meşgul ettiği, özellikle regülasyonlar konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı bir hafta oldu.

1 Mayıs 2023 09:01

Güncellenme: 1 Mayıs 2023 09:20

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Geleneksel taraftaki hengame devam ederken DeFi alanında dikkat çekici gelişmeler var.


FTX ve Terra Luna

Bu sayıda FTX ile ilgili gündem oldukça kısa. FTX grubuna bağlı LedgerX şirketi, varlıkların satılarak para toplanması kapsamında Miami International Holdings’e 50 milyon USD karşılığında satılması için anlaşmaya varıldı ve onay verildi.


Hemen krizin diğer baş aktörüne geçelim. Do Kwon’un tutuklanmasının ardından sakladığı tüm kartları tek tek oynayan G.Kore’de şirketin kurucularından Shin Hyun-Seung (veya Daniel Shin) savcılık tarafından resmen suçlamaya tabii tutuldu. 


Ayrıca, G.Koreli yetkililer Terra Luna hazinesinden, çöküşün hemen öncesinde 100 milyon USD değerinde BTC’nin İsviçre’deki Sygnum Bankası’na transfer edildiğini tespit etti. Bu paranın hukuki giderleri ödemek gibi çöküş sonrası ihtiyaçlar için ayrıldığı görülüyor. Bankada kalan paranın dondurulması için resmi talep iletildi.


Şu anda hem ABD hem G.Kore Do Kwon’un iadesini kendi ülkesine yapmak için adeta yarışıyor. G.Kore, hem diğer sorumlulara resmi suçlamalar yönelterek, hem varlıklara el koyarak bu davanın altyapısını sağlamlaştırmak için hızlı adımlar attı son birkaç haftadır. Sygnum Bank’daki varlıkların dondurulması için ABD’nin de talebi bulunuyor. Bankanın hangi talebe yanıt vereceği de bu rekabet kapsamında önemli.


Coinbase SEC’in İmajını Kırmaya Çalışıyor

Coinbase geçtiğimiz hafta SEC’e dava açtı. Davanın konusu, borsanın geçen sene SEC’e gönderdiği resmi bilgi talebine cevap verilmesi. Bu talep, SEC’in regülasyon konusunda borsaya bir yol göstermesi, yapılması gerekenleri detaylandırması yani rehberlik etmesiyle alakalıydı ki SEC buna cevap vermedi. Yani Coinbase davayı kazanırsa SEC bu talebe cevap vermek zorunda kalacak. 


Bu hamle çok önemli, çünkü Gensler’in konuşmaları, söylemleri SEC’i bağlamıyor. Şahsi görüş olarak değerlendiriliyor ve mahkemede SEC’e karşı kullanılamıyor. SEC resmi olarak bir yanıt verirse kendisini net bir şekilde konumlandırmış olacak. Bu durumda SEC’i eleştirebilmek, hatalarını bulmak kolaylaşacak. Ayrıca kriptoparalara yeni güncellemeler gelince, SEC’in görüşleri geçersiz hale gelip, regülatörün işini zorlaştırabilir. O nedenle SEC, net bir konum belirlemeden, olabildiğince geniş çaplı bir müdahale alanı elde etmek istiyor. Coinbase ise iletişim kurmaya zorlayarak SEC’in pozisyon almasını sağlamaya çalışıyor.


Coinbase ve SEC arasındaki tek çekişme bu değildi. Bir de hem yazılı hem de videolu bir cevapla, SEC’in Coinbase’ye dava açmasının ABD’nin çıkarına olmadığı, regülasyon belirsizliğinin giderilmesi gerektiği belirtildi. 


Coinbase, halka açık bir şirket olduğu için ve bu süreçte de SEC’den onay aldığı için aslında diyor ki böyle bir ikililik yaparsanız bu ülkedeki piyasaları etkiler, regülatöre güvensizlik doğurur. Çünkü onayı veren SEC, dava eden yine SEC. 


Ayrıca, SEC’in yarattığı bu korku imparatorluğunu yıkmak için bu tür duruşlar önemli. Coinbase pasif bir yaklaşım benimsemiyor. Dava açılmadan kendisi önce hamle yaparak aktif bir iletişim politikası izleyerek hem sektörün sözcülüğünü yapıyor hem de korku bariyerini ortadan kaldırıyor.


ABD Borsaları

SEC’in regülasyon baskısı nedeniyle hem Coinbase hem de Gemini’nin yurt dışında şirketleşmeye gideceğinden bahsediliyordu. İlk hamle Gemini’den geldi. Gemini Foundation ismiyle kurulan şirket, ABD’li kullanıcılara hizmet etmeyecek. Kaldıraçlı işlemler sunacak ve Türkiye dahil birçok ülkeye hizmet verecek. 


Binance.US, hükümetin baskısı ve regülasyon belirsizlikleri sonrasında Voyager’ı satın almaktan vazgeçtiğini açıkladı ve anlaşmayı askıya aldı. Hükümetin baskısı sonucu olan alacaklılara oldu. Binance sayesinde %74 oranında geri ödeme alacak olan kullanıcılar, artık çok daha düşük bir tutar alacaklar. Anlaşmaya göre yeni bir açık arttırma olmayacak ve Voyager’ın mevcut varlıkları alacaklılar arasında bölüştürülecek.


Binance ayrıca Rus kullanıcılara olan kısıtlamaları esnetmeye başladı. Öncelikle borsaya para yatırma limitlerini kaldırdı, şimdi de Rus bankalarının bank-kredi kartlarını tekrardan kabul etmeye başladı.


İflas sürecinin en pürüzsüz geçmesi beklenen Genesis’de, alacaklıların yeni taleplerde bulunması nedeniyle mevcut anlaşma bozuldu. Böylelikle, iflas sürecindeki diğer şirketler gibi Genesis’in de uzun bir müzakere sürecine girmesi mümkün.


ABD’li kriptopara borsası Bittrex, birkaç hafta önce operasyonlarını durdurduğunu açıklamıştı. Hemen sonrasında da SEC tarafından dava edildi. Ancak bu davaya Bittrex’in global şirketinin de dava edilmesini eleştiren Bittrex, kendilerini savunacaklarını, çünkü global şirketin ABD’li kullanıcılara servis vermediğini söyledi.


Regülasyon Hazırlıkları

Ukrayna’nın menkul kıymet ve hisse senedi piyasasını düzenleyen otoritesi, Ukrayna’nın AB’nin MiCA regülasyonunu ülkeye entegre etmeyi düşündüğünü açıkladı.


G.Kore, kriptopara regülasyonuyla ilgili altyapıyı oluşturuyor. Hazırlanan regülasyon, çeşitli süreçlerin ilkinden başarıyla geçti. Düzenlemeyle birlikte dijital varlıklar üzerindeki her türlü araştırma, inceleme yetkisi ülkedeki finans regülatörü FSC’ye verilecek. Ayrıca dijital varlıkların alım-satım, saklama ve satışı düzenlenirken, borsaların şirket parasıyla müşteri paralarını ayrı tutması, rezerv yönetimi ve sigortalama yapmaları zorunlu hale getiriliyor.


Hong Kong finans regülatörü, lisanslanmış kriptopara şirketlerinin banka hesabı açma ve bankacılık hizmetlerine erişiminde herhangi bir problem beklemediğini belirtti. Bu açıklama bankalara yönelik bir mesaj olarak yorumlandı.


Geleneksel Finans Adaptasyonu

Paypal, kendi uygulaması üzerinden sunduğu kriptopara alım-satım ve transfer servisini, şimdi Venmo’nun ABD’li kullanıcılarına sunmaya başlayacağını açıkladı.

Bitpanda, Viyana merkezli Raiffeisen Bank ile işbirliğine vardı. Banka, müşterilerine kriptopara hizmeti sunacak.


Bitget borsası, Hong Kong’da faaliyete geçtiğini duyurdu. Lisanslamanın netleşmesiyle birlikte birçok borsanın Hong Kong’a akın etmesi beklenebilir.


Ülkelerin Adaptasyonu

Çin'in Changshu şehrinde, mayıs ayından itibaren kamuya bağlı tüm kuruluşlarda çalışanlar (bürokratlar, memurlar, doktorlar vs.) maaşlarını Dijital Yuan ile almaya başlayacak. Böylelikle Çin, CBDC alanında yine cesur ve öncü bir hamle gerçekleştirmiş oldu.


Fransız Societe Generale bankası, EURCV adında, Ethereum ağında bir stabilpara çıkarttığını duyurdu. Kurumsal müşterilere özel olarak hazırlanan bu para, kurumsalların geleneksel finans ile kriptopara piyasası arasında geçiş yapması için köprü niteliğinde olacak. 


Fransa, İsviçre ve İspanya bankaları, Ethereum gibi halka açık ağlarda en ileri düzeyde geliştirme ve denemeler yapan bankalar olarak Avrupa’da öne çıkıyorlar.


Rusya’nın Yurtdışındaki BTC Havuzları

Rusya Merkez Bankası Başkanından çok önemli iki tane açıklama


Bunlardan ilki, kriptoparaların yurt dışı ödemelerde kullanılmasıyla ilgili deneysel çalışmalar yaptıklarıydı. İkincisi ise kamu bağlantılı kuruluşların yurt dışında kriptopara madenciliği yapabilmeleri için özel bir izin üzerinde çalıştıklarını duyurması oldu.


Bu izin, Rusya’nın çeşitli ülkelerde BTC kazarak, para havuzları oluşturmasını sağlayabilir. Bu havuzlar sayesinde hem ticari operasyonların sigortalanmasında hem de kredi işlemlerinde teminat olarak BTC’nin kullanıldığını görebiliriz. Yaptırımları delmek için Rusya’nın kriptopara ilgisi giderek yoğunlaşıyor ve büyüyor.


Circle’nin Yeni Zincirler Arası Geçiş Altyapısı

Bir blockchain ağından diğerine USDC transferi köprüler üzerinden yapılıyor. Transfer yapılırken, önceki ağdaki token yakılıp, yeni ağda token yaratılıyor. USDC bu sistemi bir adım daha ileri götürdü. 


Şu anda sadece Ethereum ve Avalanche ağlarında çalışan bu sistem, kullanıcıların Avalanche ağındaki USDC bakiyeleriyle Ethereum ağında işlem yapabilmelerini sağlıyor. Yani köprüden para transferiyle kullanıcıların uğraşması gerekmiyor, sistem otomatik olarak o parayı köprü aracılığıyla transfer ederek işleyişi hızlandırıyor. İleride daha çok ağın bu altyapıya entegre edilmesi planlanıyor.


DeFi Gelişmeleri

  • Makerdao, rezervinden 1.6 milyar USD’yi Coinbase Custody'e koyma yönünde karar almıştı. Bu planın parçası olarak 500 milyon USDC geçen hafta transfer edildi. MakerDAO bu transfer karşılığında %2.6 faiz getirisi elde edecek.

  • Uniswap, geçen hafta 1.5 trilyon USD hacim barajını aşarak önemli bir dönemeci geride bırakmış oldu.

  • Layerzero, Polygon zkEVM ağında faaliyete geçti.

  • Cüzdan uygulaması Phantom, 1 Mayıs’tan itibaren Ethereum ağını da kapsayacak.

  • Sui Blockchain ağının tokeni SUI, ana ağın 3 Mayıs’ta faaliyete geçmesinin ardından Bybit, OKX, Kucoin borsaları üzerinden satışa sunulacak.

  • Google, bulut servisi üzerinden sürdürdüğü start-up destekleme programına Web3.0 girişimlerini de dahil etti. Aptos, Celos, Flow, HBAR Foundation, NEAR ve Solana Foundations işbirliğiyle yapılacak bu programda hem teknik hem finansal destek sağlanacak.

  • Google bulut servisi, Polygon ile anlaşmaya vardı. Polygon node’ları, Google bulut üzerinde blockchaine özel olarak ayrılmış olan Blockchain Node altyapısından yararlanabilecek.

  • ABD’deki en büyük 3 kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan TransUnion, kredi veren DeFi platformları için de not vermeye başlayacağını duyurdu.

  • Trust Wallet uygulamasında güvenlik açığı tespit edildi. 170.000 USD çalındı. Açık giderildikten sonra Trust Wallet ile Web3auth arasında hem güvenliğin arttırılması ve kullanım kolaylığının arttırımlası için anlaşmaya varıldı.

  • Polygon ağında faaliyet gösteren 0VIX DeFi platformu, hacklendi ve 2 milyon USD kaybetti.

Dapper Labs’da İşler İstenildiği Gibi Gitmiyor

NBA Top Shots ile adını duyuran Dapper Labs, sonrasınca kurucusundan kaynaklı skandallar ve finansal problemlerle gündeme gelmişti. Son olarak, şirketin çıkarmayı planladığı NFL’e (Amerikan futbolu) dayalı NFT koleksiyonu sahiplerinin, aynı zamanda NBA Top Shots sahipleri olduğu görüldü. Yani yeni girişimin yeni kullanıcı çekemediği, dolayısıyla büyüme sağlamadığı öğrenildi.


Dapper Labs’da işler kötü giderken, oyun şirketi Myhtical yine benzer şekilde NFL temalı bir mobil oyunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Oyun NFT ürünlere dayalı olduğu için Web3.0 oyunlarının mobil piyasaya girmesi anlamında önemli bir gelişmeyi ifade ediyor.


Son olarak, The Sandbox ve Ledger arasında imzalanan anlaşmada, iki şirketin kendi müşterilerine birbirlerinin reklamını yapması ve Sandbox cüzdanındaki NFT’lerin Ledger’da saklanması konularında uzlaşıldı.




Daha Fazla Oku

    Haftaya BakışdefiregülasyonlarDapper LabsCoinbase

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk