Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: FTX Krizi ve Sektörün Likidite Sorunları

Bu sayımızda, öncelikle FTX ile ilgili gelişmelere, ardından likidite problemlerine ve son olarak NFT haberleri üzerinden aynı zamanda Solana ağının kan kaybetmesine değineceğim.

31 Aralık 2022 15:11

Güncellenme: 31 Aralık 2022 15:31

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Yılbaşı kutlamaları ve tatili nedeniyle belki de en kısa sayımızla tekrar beraberiz. Önceki dönemlere kıyasla oldukça sakin geçen dönemde, yine de kayda değer önemli gelişmeler oldu. Bu sayımızda, öncelikle FTX ile ilgili gelişmelere, ardından likidite problemlerine ve son olarak NFT haberleri üzerinden aynı zamanda Solana ağının kan kaybetmesine değineceğim.Keyifli okumalar. 


Batan Geminin Malları

Sam Bankman-Fried’in (SBF) daha önce satın aldığı Robinhood şirketine ait 450 milyon USD değerindeki hisseler, birden fazla tarafın hak iddia etmesi nedeniyle kaosa neden oldu. Yakın zamanda iflas başvurusu yapan BlockFi, SBF ile yapılan sözleşmede bu hisselerin kendilerine verileceğine dair söz alındığını iddia ederken, mevcut FTX yönetimi de bu hisselerin şirkete ait olduğunu iddia ediyor. Hisselerin bulunduğu Emergent Fidelity Technologies doğrudan SBF’ye ait olduğu için SBF şahsi olarak da bu hisseler üzerinde söz hakkı durumda. Hisselerin kullanımı dondurulmuş durumda ve kime ait olduğuna dair karar mahkeme tarafından verilecek.


PAXG Token’lar Kurtarıldı

FTX’in iflas başvurusu yaptığı tarihte, borsanın cüzdanlarından yüklü miktarda para transfer edildi. Şüpheli transferlerin bir kısmının FTX tarafından yapıldığı ve paranın soğuk cüzdanlara aktarıldığı öğrenildi. Ancak transferlerin büyük kısmının (yaklaşık 400 milyon USD) hacker tarafından yapıldığı anlaşıldı. Çalınan varlıklar arasında Paxos’un altın teminatı karşılığında ürettiği 20 milyon USD değerindeki PAXG token’lar da bulunuyordu.


Paxos, token’ların bulunduğu hackerın cüzdanını pasif hale getirerek bu token’ları değersiz hale getird,. Ardından aynı miktarda token’ı tekrar basarak çalınan tutarı kurtarmış oldu.


Ayrıca, ABD Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz hafta SBF’nin dolandırıcılık davasından ayrı bir süreç oluşturarak yaklaşık 400 milyon USD tutarındaki bu hacklenme için soruşturma açtığını duyurdu.


Hakim Davadan Çekildi

FTX davasına bakan hakim, kocasının kurduğu hukuk şirketinin daha önce FTX’e danışmanlık vermesi nedeniyle oluşabilecek olası bir çıkar çatışmasını önlemek ve davanın objektifliğini korumak için davadan gönüllü olarak çekilme kararı aldı. 


Kullanıcılar FTX ve Gemini’ye Dava Açtı

Genesis’in para çekimlerini durdurmasıyla Earn programı üzerindeki 900 milyon USD tutarındaki bakiyesine erişemeyen Gemini, kullanıcıları tarafından dava edildi. Davada, Gemini’nin Earn ürünü üzerinden menkul kıymet satışı yaptığı, ancak regülatörlere bu ürün için başvurmadığı belirtilerek yasanın çiğnendiği iddia edildi. 


Bir başka dava da dört FTX kullanıcısının borsaya dava açarak, iflas sürecindeki geri ödemelerde borsadaki normal kullanıcıların öne alınmasını talep etti. Dava gerekçesi olarak, FTX’in Alameda’ya kullanıcı bakiyelerini transfer etmesiyle birlikte borsanın kendi politikasını kendisinin çiğnediği, bu nedenle kullanıcı ve borsa arasındaki politika gereği kullanıcı paralarının borsaya ait olduğuna dair maddenin de geçersiz olduğu iddia edildi.


Kullanıcıların okumadan onaylayarak üye olduğu ve para yatırdığı kripto para borsaları, platforma yatırılan bakiyeleri hukuken kendi bakiyesi olarak kabul eder. Bu nedenle, iflas süreçlerinde yapılan geri ödemelerde normal kullanıcılar en sonda yer alır. Çünkü bu kullanıcıların talep ettiği miktar, hukuken borsanın olduğu için geri verilmeme ihtimali bile bulunmaktadır. Dolayısıyla, öncelikle borsaya yatırım yapan, borsayı varlık saklama için kullanan, borsadan alacağı olan yani kısacası sözleşme veya teminatla garanti altına alınmış gelirler için geri ödemeler önceliklendirilir. Dört kullanıcının açtığı dava ise kendilerinin bağlı olduğu hükmün, borsa tarafından çiğnendiği ve bu nedenle de kendilerinin de ön sırada yer alması gerektiğiyle ilgilidir.


İflas Etmek ya da Etmemek!

Terra Luna krizi esnasında iflas trenine katılan şirketlerden biri Vauld’un Nexo tarafından satın alınması için görüşmelere başlandığı geçtiğimiz Temmuz ayında belirtilmişti. O zamandan bu yana herhangi pozitif bir gelişme yaşanmazken, geçtiğimiz hafta Nexo’nun yaptığı açıklamada anlaşmanın oldukça yavaş ilerlediği, birçok anlaşmazlığın olduğu ancak görüşmelerin halen devam ettiği belirtildi. 


Nexo yakın zamanda ABD pazarından çekilme kararı aldığı için aslında bu tür bir satın alma anlaşmasından kaçınmak isteyebilir. Yani ilk başta belki haklarından minimum ölçüde feragat etmek isteyen Vauld yöneticileri anlaşma sürecini yavaşlatırken, belki de şu anda Nexo mevcut piyasa durumu nedeniyle anlaşmayı yavaşlatıyor olabilir.


Bir başka likidite sıkıntısıyla boğuşan şirket Argo, en büyük madencilik şirketlerinden olduğu için son derece dikkat çekiyor. Argo geçtiğimiz hafta Nasdaq üzerinde işlem gören hisselerinin işleme açılmamasını talep etti. Şirketin likidite sıkıntısı nedeniyle iflas etme ihtimali olduğu, üçüncü taraflarla görüşmelerin sürdüğü belirtildi.


Kısa bir süre sonra Argo’nun 12 bin 500 m2 büyüklüğündeki en büyük madencilik tesisini Galaxy Digital’e sattığı duyuruldu. Ancak söz konusu anlaşma madencilik cihazlarını kapsamıyor. Yani tesis içerisindeki cihazlar Argo için çalışmaya devam edecek. Galaxy Digital ise bu tesisin sahibi olarak yer kiralama ücreti alacak.


Argo’nun likidite problemini çözmek için ayrıca tesisteki cihazlar Galaxy’e teminat olarak verildi ve karşılığında 35 milyon USD kredi alındı. Bu sayede Argo’nun operasyonlarını sağlıklı şekilde sürdürme ve iflas etmeme ihtimali kuvvetlendi.


Vergi İndirimi İçin Son Günler

ABD’de kripto para alım-satımından elde edilen gelir ve zararlar vergilendiriliyor. Eğer yatırım yapılan coin zarar etmişse, bu coin satılarak elde edilen zarar kadar vergiden düşüş elde edilebiliyor. Bu hafta, bu satışların yapılabilmesi için son tarihler olduğu için piyasada satış baskısının artması oldukça normal.


Yüklü miktarda BTC sahibi olmasıyla adından sıkça söz ettiren MicroStrategy şirketi de bu avantajdan faydalanmak için 704 adet BTC satma kararı aldı ki bu miktar yaklaşık 11,8 milyon USD değerinde.


Mango Market Manipülasyonu

Solana üzerindeki merkeziyetsiz borsa Mango, platforma ait MNGO token’ının manipüle edilmesiyle 110 milyon USD kaybetmiş ve likidite problemi yaşamıştı. Kullanıcıların bakiyelerini geri çekememeleri ise bu olayın yankılarını büyütmüştü. ABD Adalet Bakanlığı bu manipülasyona katıldığı bilinen Avraham Eisenber’i tutuklama kararı aldı. Bakanlığın yönelttiği suçlamalar, emtia dolandırıcılığı ve emtia manipülasyonu üzerine olurken, Eisenberg’in o dönemde attığı tweet ile operasyona katılanlardan biri olduğunu belirtmesi de enteresan bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor.



Bu tutuklama, kripto para manipülasyonu yapmanın ve hacklemenin giderek zorlaştığını gösterirken caydırıcı bir etki de bırakıyor. Dolayısıyla piyasa için pozitif bir adımın atıldığı söylenebilir. 


Solana Kan Kaybetti

Solana üzerinde açık ara farkla en büyük değere sahip iki NFT projesi DeGods ve y00ts koleksiyonları Ethereum ve Polygon ağına geçme kararı aldıklarını duyurdular. Böylelikle Solana ağındaki piyasa büyüklüğü ciddi bir küçülmeye giderken, likiditenin de düşmesi bekleniyor. 


FTX’in Solana üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, borsanın batmasıyla birlikte Solana’nın da son derece zor dönemler yaşadığı görülüyor.


Kısa Kısa 

  • Yuga Labs daha önce BAYC NFT’lerini stake ederek APE token kazanılabileceğini açıklamıştı. Binance bu süreç için aracı bir altyapı sağlarken, talebin yoğunlaşması nedeniyle limit getirme kararı almak zorunda kaldı. Karar sonrasında, her bir kullanıcı sadece üç adet NFT stake edebilecek.
     
  • Çin kripto para karşıtı bir politikaya sahip olsa da teknolojik gelişmelerden geri kalmamak için önemli hamleler gerçekleştiriyor. Ülkenin mevcut metaverse girişimlerine ek olarak bir de NFT market projesi duyuruldu. Opensea benzeri NFT’lerin ticaretinin yapılabileceği bu platform, çeşitli bakanlıkların desteğiyle hem kamu hem de özel sektör girişimlerinin ortak çalışmasıyla kurulacak. Çin’e ait özel bir ağda hayata geçmesi planlanan marketin halka açık ağlarla etkileşime geçmesi beklenmediği için Çin marketinin kendine özgü NFT’lere sahip olması bekleniyor.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
P2 Ventures, Polygon Ekosistemindeki Girişimcilere 50 Milyon Dolar Taahhüt Etti

17 Nisan 2024 17:26

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk