Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Blackrock’un BTC ETF başvurusu yapması gündemin tüm odağını değiştirdi. Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi olmasının yanısıra, başvurunun aslında bir ETF olmadığı ve Trust olduğuyla ilgili teknik tartışmalar da bu gündemin baş sıraya oturmasına neden oldu. Bu konuya açıklık getirmek gerekirse, başvuruda doğrudan spot BTC ETF’si yerine Trust olarak isimlendirilen bir üründen bahsedildiği doğru, ancak tecrübeli isimler, Trust ürünlerin ETF şapkasıyla listelenebildiğini bunun da benzer bir başvuru olduğunu söylediler. Dolayısıyla Spot BTC ETF başvurusu demek yanlış değil.
Bu başvuru neden önemli?
Öncelikle SEC’in kriptopara şirketleriyle uğraşmayı hem sevdiğini hem de alıştığını biliyoruz. Bu seferki muhattabı ise ABD’nin en önde gelen şirketlerinden birisi. Yani şirketin ağırlığı ve lobi faaliyetlerinin SEC’i çok daha zorlayacağını söyleyebiliriz. Ancak daha da önemlisi, bu büyüklükteki bir şirketin, bu zamana kadarki tüm Spot BTC ETF başvuruları reddedilmesine rağmen, bile bile yeni başvuru yapmayacağı beklentisidir. Öyle görülüyor ki Blackrock ya sistemde bir açık buldu, ya da hiçbirimizin bilmediği başka birşey biliyor.
SEC’in bu başvurulara cevap verme süresi de oldukça uzun, hatta ek uzatma da alabiliyor. Bu yüzden Blackrock’un 2024 başkanlık seçimlerine endeksli bir başvuru yapmış olma ihtimali de bulunuyor. Blackrock’u burada kale kapısını açarken kullanılan koçbaşı olarak düşünebiliriz. Çünkü SEC eğer onay verirse, daha önce benzer şekilde sayısız başvuru yapan şirketler, arka arkaya yeni başvurular gönderecektir. Bu da BTC’nin itibarını ve popüleritesini tekrar kazanması anlamına geliyor.
Daha kısa vadeli etkisi ise Grayscale’nin GBTC ürününe olacaktır. Trust olarak tanımlanan GBTC ürünü, bir süredir ETF’ye çevrilmeye çalışılıyor, hatta Grayscale ve SEC arasında bu konuyla ilgili bir dava süreci mevcut.
Grayscale’nin bağlı olduğu ana şirket DCG, şu anda yine kendisine ait Genesis üzerinden bir likidite problemi yaşıyor. Genesis özelinde iflas başvurusu yapıldı ve alacaklılarla anlaşma yolları aranıyor. Eğer Grayscale, Blackrock sayesinde ürününü ETF yapmayı başarırsa, GBTC’nin de içerisinde bulunduğu likidite problemi ortadan kalkıyor. Buradaki kazanım Genesis’e dolayısıyla DCG’ye ve yine dolayısıyla Gemini borsasının alacaklarının ödenmesine kadar bir dizi pozitif gelişmeyi tetikleyebilir.
SEC’in Binance ve Coinbase davalarının yatırımcı ve senatör bazında etkileri oldu. Coinbase’nin 2026’da faiziyle birlikte geri ödemek üzere sattığı tahvilleri satın alan bir şirket, tahvilleri geri satmak istedi. Coinbase %29 indirimle tahvilleri geri aldı. Coinbase için aslında gayet iyi bir anlaşma. Kısa vadeli nakit ihtiyacını giderdikten sonra bir de indirimle geri almış oldu tahvilleri. Borsanın borçlanması içerisinde %0.5 büyüklüğe sahip geri alınan tahviller, yani endişelenecek genel bir durum da bulunmuyor.
Bir diğer etki de senatoda görüldü. Cumhuriyetçi Tom Emmer ve Warren Davidson, Gensler’in görevden alınması ve SEC’in yapılandırılması için bir yasa önerisi verdi. Ancak bu önerinin kabul edilme ihtimali oldukça düşük görünüyor. Çünkü demokratların desteğine ihtiyaçları var. Göstermelik olsa da tepki gösterilmesi açısından önemli.
Galaxy Digital, Bitgo’yu satın almak için bir anlaşmaya varmıştı. Toplamda 1.5-2 yıllık bir süreç sonunda Bitgo, düzenli olarak şirket verilerini Galaxy ile paylaşacak ve anlaşılan standartlar sağlanırsa Galaxy şirketi satın alacaktı. Ancak likidite krizinin başlamasıyla hemen hemen aynı dönemde Galaxy bu anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Sebep olarak, Bitgo’nun finansal verilerini zamanında teslim etmediğini söyledi.
Bitgo, bu gerekçeyi kabul etmeyerek Galaxy’e dava açtı ve anlaşmadan haksız yere çekildiği için 100 milyon USD tazminat talep etti. Davada Galaxy haklı bulundu. Ancak Bitgo’nun itiraz etme hakkı bulunuyor.
ABD Adalet Bakanlığı (DoJ), Mt. Gox borsasını hackleyen ve 647.000 BTC’yi aklamaya çalışan Alexey Bilyuchenko ve Aleksandr Verner hakkında suç duyurusunda bulundu. Borsanın hacklenmesi yeni bir olay değil ve hacklenenlerin bulunması oldukça sevindirici. Çünkü, hackerlar için kriptopara piyasası zaman zaman kolay para olarak görülebiliyor maalesef. Bu tür cezaların hackerlar için caydırıcı bir güç olması son derece önemli.
Çin kamu bankası Bank of China, Hong Kong üzerinden Ethereum’da 28 milyon USD değerinde tahvil tokenizasyonu gerçekleştirdi. Çin’in Hong Kong’u ülkenin kriptoya açılan kapısı haline getireceğini tahmin ediyorduk ama bu kadar hızlı bir adaptasyon şaşırtıcı oldu.
Ağ olarak Ethereum’un seçilmesi son derece sevindirici. Çünkü kriptoparaları yasaklamış olmasına rağmen blockchain ve metaverse üzerine Çin’in yatırımlarını sürdürdüğünü görmüştük. Sadece merkeziyetsiz, kontrol edemedikleri platformlardan çekiniyorlardı. Ethereum’u kullanmaları bu bakış açılarını değiştirdiklerini gösteriyor.
Tahvil tokenizasyonu ise Fransa-Çin işbirliğine işaret ediyor. Macron’un Çin ziyareti sonrasında ilişkiler olumlu seyretmişti. Ziyaretin hemen ardından BNP bankasıyla Bank of China arasında Dijital Yuan’a özel bir kanal oluşturulmuştu. Fransızlar yaklaşık 3-4 yıldır tahvil tokenizasyonu konusunda çok çeşitli denemeler yapıyorlar. Bank of China’nın tokenizasyon yaparken yine Fransa’dan know-how türü bir bilgi akışıyla bunu yapmış olması muhtemel görünüyor. Çünkü Fransızlar da bu tokenizasyonları Ethereum üzerinde gerçekleştirmişlerdi.
Sonuç olarak, Hong Kong’un çok hızlı bir şekilde piyasaları etkilemeye başlayacağı ve Dijital Yuan paritesinin sık sık karşımıza çıkacağı bir kriptopara endeksine doğru hızlı şekilde ilerliyoruz.
Ayrıca, Hong Kong para otoritesinin geçen hafta HSBC, Standard Chartered ve Bank of China ile masaya oturup, kriptopara şirketlerini müşteri olarak kabul ederken kolaylık sağlanmasını talep ettiğini de unutmamak lazım.
Uniswap 4. versiyonun kodlarını açıklayarak, yeni özellikler duyurdu. Topluluktan alınan geri dönüşler sonrasında tam olarak faaliyete geçecek yeni versiyonda, on-chain alım-satım emirlerinin verilmesi, kredi platformlarına otomatik para transferi gibi yine birçok öncü yeniliği beraberinde getiriyor. Kodlar açık kaynak kültürü gereği şeffaf bir şekilde yayınlansa da kopyalanması bir süre yasak. Böylelikle Uniswap bu geliştirmeleri toplulukla paylaşırken, piyasadaki konumunu da koruyabiliyor.
MakerDAO, teminatların bulunduğu hazinesinde yer alan 500 milyon USDP’nin sıfırlanması için yapılan öneriyi kabul etti. Paxos’a ait stabilpara üzerinden platformun herhangi bir faiz getirisi almadığı, bu miktarın daha efektif olabilecek diğer stabil varlıklarla değiştirilmesi bekleniyor.
MakerDAO merkeziyetsiz bir platform yaratmak istemesine karşın yüksek oranda USDC’ye bağlı olduğu için bunu bir türlü sağlayamadı. Çözüm olarak, USDP gibi başka merkezi platformlara risk dağıtımı yaparak, en azından tek şirkete bağımlı kalmamak hedefleniyordu. Ancak şu anda bu strateji de yavaş yavaş terk ediliyor olabilir.
DeFi platformu Sturdy Finance 442 ETH hacklendi
Kriptopara broker şirketi Floating Point Group (FPG), siber güvenlik açığı nedeniyle 15-20 milyon USD arasında bir kayıplarının olduğunu duyurdu. Tutarın geri alınması için otoritelere resmi başvuruların yapıldığı belirtildi.
Ava Labs, Web2 oyun şirketlerinin Web3 oyunları üretmesi, entegre olması için Arcad3 adlı yeni bir platform kurduğunu duyurdu. Japon Gree ve Gumi’nin platforma şimdiden katıldığı açıklandı.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk