Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Yoğun bir gündemden herkese merhaba… Neredeyse her alandan haberlerin olduğu dolu dolu bir Haftaya Bakış hazırladım. Keyifli okumalar
Hepsi ayrı ayrı önemde 3 madencilik haberiyle başlayalım.
Bireysel bir madencinin tek başına Bitcoin blok ödülü kazanması sosyal medyada çok konuşuldu. %0.02 ihtimal dense de ihtimalin çok daha düşük olduğunu söyleyenler bulunuyor ki ben de katılıyorum. Çok nadir yaşanan bu olay, Bitcoin’in ne kadar güzel bir altyapısı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Milyarlarca dolarlık şirketler birbirleriyle yarışsa da Bitcoin hepimize ait bir teknoloji olduğunu, herkesin eşit olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.
İkinci önemli haber, devasa madencilik şirketlerinden Marathon Digital’den geldi. Şirket faaliyetini 2 katına çıkartarak büyüme planlarını açıkladı. Hemen halving’in ardından bu tür planlamalar belki garip gelebilir, çünkü fiyat yükselmedi ve gelirler %50 düştü. Halbuki böyle düşünmemek lazım. Burada aslında planlı para politikasının şirketlerin uzun vadeli plan yapmasını ne kadar kolaylaştırdığını görüyoruz.
Marathon Digital diyor ki biz zaten bu halvinge yıllardır hazırlanıyoruz, planlarımızı ona göre yaptık, yatırımlarımızı da planladık. Bu da ancak halving gibi bir mekanizmayla mümkün olabiliyor. Merkez bankalarının ne karar alacağını tahmin ederek plan yapmaya çalışan şirketlere kıyasla, madencilik şirketleri son derece avantajlı konumda bulunuyor. Belirsizlik son derece düşük.
Üçüncü haber ise Alliance Resource adlı bir kömür madencilik şirketinin 425 adet Bitcoin’e sahip olduğunun ortaya çıkmasıyla gerçekleşti. Şirketin normalde kriptoparalarla herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen, kamuyla paylaşılan finansal kayıtlarda ortaya çıkan 425 Bitcoin, meğer bu kömür şirketinin 2020-2021 arasında ek enerji kaynağını verimli kullanmak için Bitcoin madencilik cihazları satın aldığını ortaya çıkardı. Şirket herhangi bir alım satım faaliyetinde bulunmadığını, sadece madencilikten Bitcoin kazandığını belirtmiş.
Bu tür haberler sektörün sandığımızdan çok daha büyük olduğunu gösteriyor. Daha önce de madencilik yapan veya sadece Bitcoin aldığı ortaya çıkan şirketler, hatta ülkeler oldu. Bu da aslında Bitcoin’in mesajının insanları etkilediğini, ikna ettiğini gösteriyor. Alternatif bir sistem ve gelecek fikrinin keşfedilmeye açık olduğunu gösteriyor.
Consensys’un SEC’e açtığı davadaki iddia metninin açık hali yayınlandı. 28 mart 2023’de SEC’in ETH’nin menkul kıymet olup olmadığıyla ilgili bir başvuruyu kabul ettiği ve resmi incelemeye aldığı, bu nedenle de o dönemde aslında ETH ile ilgili tüm şirketleri soruşturma yetkisine sahip olduğu belirtiliyor. Ancak sonrasında ETH futures ürünleri onaylandığı için Consensys SEC’in ETH için menkul kıymet değildir kararına vardığını, yoksa futures ürünleri de onaylamayacağı tezi üzerinden ilerleniyor. Çünkü, eğer menkul kıymetse o zaman kayıt dışı bir futures ürünü şu an işlem görüyor diyorlar. Gensler’in sırf politik çıkarları için işi yokuşa sürdüğü, yatırımcıları ve piyasayı negatif etkilediği belirtiliyor.
Binance kurucusu CZ’nin duruşmasından 4 aylık hapis cezası çıktı ki bakanlık 36 ay gibi bir süre talep etmişti. Oldukça makul bir anlaşma olarak yorumlandı, ayrıca 50 milyon dolarlık da bireysel bir para cezası kesildi.
CZ ucuz kurtuldu ancak Binance’ın Fransa’daki kuruluşunun MiCA lisansı konusunda problem yaşayabileceği konuşulmaya başlandı. Çünkü CZ artık resmen hüküm giymiş bir suçlu, ancak Binance Fransa şirketinin en büyük hissedarı da yine kendisi. Dolayısıyla şirketin Fransa’daki lisans sürecinin sekteye uğramaması için hisselerin satışı veya transferinin söz konusu olabileceği konuşuluyor.
Tether’in ilk çeyrek karı bir kez daha dudak uçuklattı. Şirket ilk çeyrekte 4.5 milyar dolar kar açıkladı. Bu kısmı gelir olarak okuyanlar varsa tekrar edeyim, gelir değil doğrudan kar edilen rakam bu. Tether daha önce de milyarlarca dolarlık kar oranları açıklamıştı ancak bu rekor oldu.
ABD’deki faiz oranları ve FED’in mevduatlara yönelik teşvikleri Tether’in gelirlerini ekstra arttırdı. Kriptopara piyasasındaki boğa beklentileri de kar miktarının ana itici gücü oldu. Tether her senaryoda kazanan bir gelir yapısına sahip. Faizlerin yükseldiği veya sabit kaldığı senaryoda mevduatlar üzerinden yüksek faiz kazanmaya devam ederken, faizlerin düştüğü senaryoda da kripto piyasasında artacak yoğunluk sayesinde yine gelirlerini maksimize edebilme şansına sahip. Bu kar oranlarını gördükten sonra Paypal ve Ripple’ın kendi stabilparalarını çıkartma istekleri hiç de sürpriz haberler değil. Ancak stabilparanın ABD merkezli olması yaptırımlar ve yasal karmaşa nedeniyle yarardan çok zarar getiriyor. Tether’in belki de en büyük avantajı ABD dışında konumlanması denebilir.
Kriptonun en büyük bankacılık servislerinden biri Aave, V4 adlı yeni bir ana hedef duyurdu. Chainlink’in kısa süre önce, zincirler arası mesajlaşmayı mümkün kılan CCIP altyapısını genel kullanıma açması sonrasında, Aave de yeni platformun CCIP üzerine kurulacağını açıkladı. Bu yılın sonlarına doğru prototip çalışmalarına başlanacak V4 geliştirmesinin, 2025 başlarında kodlarının yazılmaya başlanması, 2026-2027 civarında hayata geçmesi planlanıyor.
CCIP sayesinde Aave halihazırda faaliyette olduğu bütün blokzincirlerdeki havuzlarını birbirleriyle etkileşime sokabilecek. Yani tüm havuzlar birbirleriyle çalışabileceği için aslında tek bir tane devasa likidite havuzu olarak düşünülebilir. Böylelikle blokzincirlerde likidite yetersizliği gibi durumların yaşanmaması, her blokzincire aynı standartta hizmetin götürülebilmesi mümkün olacak. Özellikle yeni blokzincir girişimleri için bulunmaz bir fırsat.
ABD’de iki senatör, staking sonucunda elde edilen ödüllerin, satıldığında veya transfer edildiğinde vergilendirildiği bir vergi düzenlemesini gündeme getirdi. IRS’in yayınladığı bildiriye göre stake ödüllerinin, teslim alındığı anda gelir olarak vergi dökümanına eklenmesi gerekiyor. Ancak hem kriptoparalar değer kaybedebileceği için ödenen verginin adaletsiz olabileceği hem de satış sonrasında kar edildiği için aynı varlık üzerinden ikinci bir vergi alınarak yasadışı bir işlem yapılabileceği için bunun düzenlenmesi isteniyor.
Bu tür öneriler giderek daha değerli hale geldi. Çünkü Ethereum üzerinde LST tokenlerin yanında bir de restaking rüzgarı esmeye başlamışken, özellikle büyük balıkların bulunduğu ABD’de vergi düzenlemesinin net olması son derece önemli.
Zero Knowledge teknolojisi sanırım geçen sene ve bu senenin en çok konuşulan konularının başında geliyor. Günümüzde de tüm blokzincirlerin neredeyse ortak hedefi veya en kötü ihtimalle gelecek planlamalarında yer alan bir teknoloji denebilir. Transfer işleminin içeriğinin gizlenirken, doğruluğunun da bir o kadar kesinlikle kanıtlanabilmesi anlamına geliyor zero-knowledge altyapısı.
Aynı anda, otoritelerin de kriptonun gizliliğiyle ilgili rahatsızlığı ve denetimleri artmaya devam ediyor. Mixerler başta olmak üzere aktif müdahale devam ederken, bir yandan da Venezuela ve İran’ın kriptoparalar üzerinden yaptırımları deldikleri ABD’de tekrar gündeme gelmeye başladı. Kuzey Kore’nin verdiği rahatsızlıktan bahsetmeye zaten gerek bile yok diye düşünüyorum.
Wasabi Wallet adlı cüzdan uygulaması da gizlilik sunan Coinjoin servisini desteklemeyi bıraktığını, sebebinin de otoritelerin bu alandaki negatif görüşü olduğunu belirttiler. Kısacası, zero knowledge gizlilik muammasındaki orta yol olarak tanınabilirse son derece faydalı bir arayol bulunmuş olabilir. Kriptoparaların giderek büyümesi ve tanınmasıyla otoritelerin müdahalesi sınırı aşan bir hale gelmesi durumunda ise neredeyse tüm blokzincirler zero-knowledge adaptasyonu yaptığı için sektörün tehlikeli bir dönemece girdiğini de görebiliriz.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk