Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Haftaya Bakış: Teşekkürler Bitcoin

Neredeyse her alandan haberlerin olduğu dolu dolu bir haftayı geride bıraktık.

6 Mayıs 2024 13:29

Güncellenme: 6 Mayıs 2024 13:38

Berkay Aybey

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Yoğun bir gündemden herkese merhaba… Neredeyse her alandan haberlerin olduğu dolu dolu bir Haftaya Bakış hazırladım. Keyifli okumalar


Teşekkürler Bitcoin

Hepsi ayrı ayrı önemde 3 madencilik haberiyle başlayalım. 


Bireysel bir madencinin tek başına Bitcoin blok ödülü kazanması sosyal medyada çok konuşuldu. %0.02 ihtimal dense de ihtimalin çok daha düşük olduğunu söyleyenler bulunuyor ki ben de katılıyorum. Çok nadir yaşanan bu olay, Bitcoin’in ne kadar güzel bir altyapısı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Milyarlarca dolarlık şirketler birbirleriyle yarışsa da Bitcoin hepimize ait bir teknoloji olduğunu, herkesin eşit olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.


İkinci önemli haber, devasa madencilik şirketlerinden Marathon Digital’den geldi. Şirket faaliyetini 2 katına çıkartarak büyüme planlarını açıkladı. Hemen halving’in ardından bu tür planlamalar belki garip gelebilir, çünkü fiyat yükselmedi ve gelirler %50 düştü. Halbuki böyle düşünmemek lazım. Burada aslında planlı para politikasının şirketlerin uzun vadeli plan yapmasını ne kadar kolaylaştırdığını görüyoruz. 


Marathon Digital diyor ki biz zaten bu halvinge yıllardır hazırlanıyoruz, planlarımızı ona göre yaptık, yatırımlarımızı da planladık. Bu da ancak halving gibi bir mekanizmayla mümkün olabiliyor. Merkez bankalarının ne karar alacağını tahmin ederek plan yapmaya çalışan şirketlere kıyasla, madencilik şirketleri son derece avantajlı konumda bulunuyor. Belirsizlik son derece düşük. 


Üçüncü haber ise Alliance Resource adlı bir kömür madencilik şirketinin 425 adet Bitcoin’e sahip olduğunun ortaya çıkmasıyla gerçekleşti. Şirketin normalde kriptoparalarla herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen, kamuyla paylaşılan finansal kayıtlarda ortaya çıkan 425 Bitcoin, meğer bu kömür şirketinin 2020-2021 arasında ek enerji kaynağını verimli kullanmak için Bitcoin madencilik cihazları satın aldığını ortaya çıkardı. Şirket herhangi bir alım satım faaliyetinde bulunmadığını, sadece madencilikten Bitcoin kazandığını belirtmiş. 


Bu tür haberler sektörün sandığımızdan çok daha büyük olduğunu gösteriyor. Daha önce de madencilik yapan veya sadece Bitcoin aldığı ortaya çıkan şirketler, hatta ülkeler oldu. Bu da aslında Bitcoin’in mesajının insanları etkilediğini, ikna ettiğini gösteriyor. Alternatif bir sistem ve gelecek fikrinin keşfedilmeye açık olduğunu gösteriyor. 


ETH Kararı Çoktan Verildi Mi?

Consensys’un SEC’e açtığı davadaki iddia metninin açık hali yayınlandı. 28 mart 2023’de SEC’in ETH’nin menkul kıymet olup olmadığıyla ilgili bir başvuruyu kabul ettiği ve resmi incelemeye aldığı, bu nedenle de o dönemde aslında ETH ile ilgili tüm şirketleri soruşturma yetkisine sahip olduğu belirtiliyor. Ancak sonrasında ETH futures ürünleri onaylandığı için Consensys SEC’in ETH için menkul kıymet değildir kararına vardığını, yoksa futures ürünleri de onaylamayacağı tezi üzerinden ilerleniyor. Çünkü, eğer menkul kıymetse o zaman kayıt dışı bir futures ürünü şu an işlem görüyor diyorlar. Gensler’in sırf politik çıkarları için işi yokuşa sürdüğü, yatırımcıları ve piyasayı negatif etkilediği belirtiliyor. 


CZ ve Binance Fransa

Binance kurucusu CZ’nin duruşmasından 4 aylık hapis cezası çıktı ki bakanlık 36 ay gibi bir süre talep etmişti. Oldukça makul bir anlaşma olarak yorumlandı, ayrıca 50 milyon dolarlık da bireysel bir para cezası kesildi.


CZ ucuz kurtuldu ancak Binance’ın Fransa’daki kuruluşunun MiCA lisansı konusunda problem yaşayabileceği konuşulmaya başlandı. Çünkü CZ artık resmen hüküm giymiş bir suçlu, ancak Binance Fransa şirketinin en büyük hissedarı da yine kendisi. Dolayısıyla şirketin Fransa’daki lisans sürecinin sekteye uğramaması için hisselerin satışı veya transferinin söz konusu olabileceği konuşuluyor.


Tether Yeni Rekor Kırdı

Tether’in ilk çeyrek karı bir kez daha dudak uçuklattı. Şirket ilk çeyrekte 4.5 milyar dolar kar açıkladı. Bu kısmı gelir olarak okuyanlar varsa tekrar edeyim, gelir değil doğrudan kar edilen rakam bu. Tether daha önce de milyarlarca dolarlık kar oranları açıklamıştı ancak bu rekor oldu.


ABD’deki faiz oranları ve FED’in mevduatlara yönelik teşvikleri Tether’in gelirlerini ekstra arttırdı. Kriptopara piyasasındaki boğa beklentileri de kar miktarının ana itici gücü oldu. Tether her senaryoda kazanan bir gelir yapısına sahip. Faizlerin yükseldiği veya sabit kaldığı senaryoda mevduatlar üzerinden yüksek faiz kazanmaya devam ederken, faizlerin düştüğü senaryoda da kripto piyasasında artacak yoğunluk sayesinde yine gelirlerini maksimize edebilme şansına sahip. Bu kar oranlarını gördükten sonra Paypal ve Ripple’ın kendi stabilparalarını çıkartma istekleri hiç de sürpriz haberler değil. Ancak stabilparanın ABD merkezli olması yaptırımlar ve yasal karmaşa nedeniyle yarardan çok zarar getiriyor. Tether’in belki de en büyük avantajı ABD dışında konumlanması denebilir.


Aave V4

Kriptonun en büyük bankacılık servislerinden biri Aave, V4 adlı yeni bir ana hedef duyurdu. Chainlink’in kısa süre önce, zincirler arası mesajlaşmayı mümkün kılan CCIP altyapısını genel kullanıma açması sonrasında, Aave de yeni platformun CCIP üzerine kurulacağını açıkladı. Bu yılın sonlarına doğru prototip çalışmalarına başlanacak V4 geliştirmesinin, 2025 başlarında kodlarının yazılmaya başlanması, 2026-2027 civarında hayata geçmesi planlanıyor.


CCIP sayesinde Aave halihazırda faaliyette olduğu bütün blokzincirlerdeki havuzlarını birbirleriyle etkileşime sokabilecek. Yani tüm havuzlar birbirleriyle çalışabileceği için aslında tek bir tane devasa likidite havuzu olarak düşünülebilir. Böylelikle blokzincirlerde likidite yetersizliği gibi durumların yaşanmaması, her blokzincire aynı standartta hizmetin götürülebilmesi mümkün olacak. Özellikle yeni blokzincir girişimleri için bulunmaz bir fırsat.


Staking Vergileri

ABD’de iki senatör, staking sonucunda elde edilen ödüllerin, satıldığında veya transfer edildiğinde vergilendirildiği bir vergi düzenlemesini gündeme getirdi. IRS’in yayınladığı bildiriye göre stake ödüllerinin, teslim alındığı anda gelir olarak vergi dökümanına eklenmesi gerekiyor. Ancak hem kriptoparalar değer kaybedebileceği için ödenen verginin adaletsiz olabileceği hem de satış sonrasında kar edildiği için aynı varlık üzerinden ikinci bir vergi alınarak yasadışı bir işlem yapılabileceği için bunun düzenlenmesi isteniyor.


Bu tür öneriler giderek daha değerli hale geldi. Çünkü Ethereum üzerinde LST tokenlerin yanında bir de restaking rüzgarı esmeye başlamışken, özellikle büyük balıkların bulunduğu ABD’de vergi düzenlemesinin net olması son derece önemli. 


Gizlilik İkilemi

Zero Knowledge teknolojisi sanırım geçen sene ve bu senenin en çok konuşulan konularının başında geliyor. Günümüzde de tüm blokzincirlerin neredeyse ortak hedefi veya en kötü ihtimalle gelecek planlamalarında yer alan bir teknoloji denebilir. Transfer işleminin içeriğinin gizlenirken, doğruluğunun da bir o kadar kesinlikle kanıtlanabilmesi anlamına geliyor zero-knowledge altyapısı.


Aynı anda, otoritelerin de kriptonun gizliliğiyle ilgili rahatsızlığı ve denetimleri artmaya devam ediyor. Mixerler başta olmak üzere aktif müdahale devam ederken, bir yandan da Venezuela ve İran’ın kriptoparalar üzerinden yaptırımları deldikleri ABD’de tekrar gündeme gelmeye başladı. Kuzey Kore’nin verdiği rahatsızlıktan bahsetmeye zaten gerek bile yok diye düşünüyorum. 


Wasabi Wallet adlı cüzdan uygulaması da gizlilik sunan Coinjoin servisini desteklemeyi bıraktığını, sebebinin de otoritelerin bu alandaki negatif görüşü olduğunu belirttiler. Kısacası, zero knowledge gizlilik muammasındaki orta yol olarak tanınabilirse son derece faydalı bir arayol bulunmuş olabilir. Kriptoparaların giderek büyümesi ve tanınmasıyla otoritelerin müdahalesi sınırı aşan bir hale gelmesi durumunda ise neredeyse tüm blokzincirler zero-knowledge adaptasyonu yaptığı için sektörün tehlikeli bir dönemece girdiğini de görebiliriz.


Kısa Kısa

  • Eigenlayer’ın tokeni dağıtılmaya başlandı. Airdrop herkesi tatmin etmedi. Hak kazanamayanların itirazları sonuç buldu ve minimum alokasyonun 100 tokenden başlamasına karar verildi. Testnet sürecine dahil olup token alamayanlar için de ikinci sezonda düzenleme yapılacak.

  • ZKasino 33 milyon dolarlık ETH ile kayıplara karışmıştı. Almanya polisi bir şüpheliyi 12 milyon dolarlık kriptoparayla birlikte tutukladığını duyurdu.

  • Avustralya’nın en büyük borsası ASX, spot BTC ETF listelemeye hazırlanıyor.

  • Jack Dorsey’in şirketi Block, şirketin Bitcoin bazlı servislerinden kazandığı gelirin %10’u ile BTC alacağını açıkladı.

  • Michael Saylor, Bitcoin üzerinde veri depolayarak bunu tokenize eden Ordinals altyapısını kullanarak merkeziyetsiz bir kimliklendirme projesine başlayacağını açıkladı.

  • Paypal, Moonpay ile anlaşarak kullanıcılarına yüzlerce kriptopara alım-satım imkanı tanımış oldu. Sektör için sevindirici bir haber.

  • Pantera, son zamanlarda oldukça popüler olan Telegram bağlantılı TON blokzincirine yatırım yaptı.

  • BNP Paribas’ın Blackrock’un spot BTC ETF ürününü satın aldığı, Bitcoin yatırımı yaptığı ortaya çıktı. Ancak yatırım 41 bin dolarlık son derece minimal bir tutara denk geliyor. Bankanın deneme yaptığı söylenebilir. Sembolik bir önemi var şu anlık.

  • İngiltere Hazine Bakanlığı, 2022-2023 yıllarında kara para aklama suçunda en çok öne çıkan yöntemin kriptoparalar olduğunu açıkladı. İngiltere’nin kriptoparalara karşı sıkı duruşunun altında yatan en büyük nedenlerden biri de bu veriler denebilir.

  • Solana’nın oyun odaklı API servisi Gameshift, Google Cloud kullanıcılarına sunulacak. Blokzincir üzerinde oyun geliştirmek isteyenler faydalanabilecek.



Daha Fazla Oku

    BitcoinSECmarathon digitalalliance resource

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@AybeyBerkay

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin, ABD Enflasyon Verileri Öncesinde 62 Bin Doların Altında

14 Mayıs 2024 19:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk