Yazarlar
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Trump henüz aktif olarak başkanlık görevine başlamadı. O nedenle vaatlerin ne kadar tutulacağını söylemek için erken. Buna rağmen şimdiden yeni hükümetin kripto dostu olması nedeniyle hamleler yapılmaya başlandı.
Topluluğun görüşüne bakıldığında, aslında ilk beklenen kısım SEC başkanıyla ilgili değişimler. Genelde yeni başkanın kendi ekibini kurması için kurumların başlarındaki kişiler istifalarını verirler. Gensler de bunun sinyallerini verdi ve bir zorluk çıkartmayacağa benziyor. Yaptığı konuşmada, SEC’de gururlar görev yaptığından bahsederken geçmiş zaman kullanması, istifa sinyali olarak yorumlandı.
Yeni SEC başkanının kripto karşıtı olmayacağı beklentisiyle şimdiden çeşitli ETF başvuruları aldı başını gidiyor. Ripple davasının kazanılması nedeniyle XRP başvurularına kesin gözüyle bakılırken, SOL-HBAR-APT gibi altcoinler için de başvurular yapıldı ki mevcut SEC yönetimi altcoinlerin geneline kesin olarak menkul kıymet gözüyle bakıyor. Bu görüşün değişmesiyle birlikte ABD borsalarının kriptopara borsalarından pek de farkı kalmayacak. Birçok altcoinle birlikte hisse ve kriptoparalara aynı yerden ulaşabileceğiz. Tabii bu durum kriptoparaların artık üvey evlat muamelesi görmesinin de önüne geçecek. Diğer finansal varlıklar kadar güvenilir ve yatırım yapılabilir olduğunu göstermiş olacak.
Nitekim Bitcoin ETF bile bu tür bir itibarın kazanılmasında son derece yardımcı oldu. Birçok emeklilik fonu, üniversite ve eyaletin normalde yasal problem yaşamamak için Bitcoin almadığı, ETF sonrasında bunu yapabildiklerini görmüş olduk. Florida, 800 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklarken, Pensilvanya eyaleti de 7 milyar dolarlık eyalet rezervinin %10’u ile Bitcoin alınması için verilen yasa teklifini görüşüyor.
Bir diğer önemli konu tabi ki regülasyonlar. En başta, bankaların kriptoparalarla etkileşime geçmesini üstü kapalı şekilde önleyen SAB-121 düzenlemesinin kaldırılması bekleniyor. Çünkü bu düzenleme Trump öncesinde de kaldırılmak istenmiş, Senato’dan onay alınmış ancak doğrudan Biden tarafından veto edildiği için olmamıştı. Dolayısıyla senatörlerin bile hemfikir olduğu bu konunun kolayca yürürlüğe konulabileceği düşünülüyor.
SAB-121 kalktığında veya yeniden düzenlendiğinde, bankalar da artık kriptopara trendinden faydalanabilecek. Gerek saklama hizmetleri gerekse de tokenizasyon konusunda çeşitli hamleler ve ödeme servisi konusunda geliştirmeler görebiliriz. Böylelikle kriptoparaların günlük hayatta kullanımının da artması doğal olacaktır. Bunların dışında acil gözüyle bakılan stabilpara regülasyonu ve SEC-CFTC arasında net bir görev ayrımının yapılarak kriptoparalara uygun bir regülasyon altyapısının kurulması da bekleniyor.
Halka arz konusu da ETF’ler kadar önemli bir konu. Kraken’in bu konuda bir girişim yapacağı uzun süredir konuşuluyor. SEC’in açtığı davada suçlu olduğunu kabul edip ödeme yapmasının ardından bu girişim askıya alınmıştı. Aynı şekilde Circle da uzun süredir halka arz girişimlerini bekletiyor. Trump sonrasında birçok kriptopara şirketinin borsaya girmesi ve halka arz olması bekleniyor.
Halka arz konusu sadece ABD şirketleriyle kısıtlı değil. Japon kripto borsası Coincheck, NASDAQ üzerinde listelenmek için onay aldı. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde ABD borsalarında kriptopara yoğunluklu birçok hisse ve ETF ürünü göreceğimiz neredeyse kesin. ETF ürünler doğrudan kriptopara fiyatlarına etki ederken, kripto şirketlerin hisse senetlerine olan talep de bu şirketlerin yatırımlarını güçlendireceği için dolaylı yoldan fiyata etki edecek, günün sonunda kazanan kriptopara piyasası olacaktır.
Kısacası, kriptopara sektörü bir süredir düğümlenmiş problemlerin etkisi altında frene basmış durumdaydı. Trump sonrasında dile getirilen boğa söylemleri, sadece halving sonrasında gelen yükseliş döngüsünden kaynaklanmıyor. Yukarıda da gördüğümüz üzere, kriptopara açılımlarıyla birlikte mevcut potansiyelin değerlendirilmesi ve çok daha yüksek likiditeye sahip piyasalarla etkileşime geçilmesi de boğa piyasası beklentilerinin temelini oluşturuyor. Son zamanlarda ciddi hız kazanan tokenizasyon girişimleri boşuna değil. Trilyon dolar yöneten şirketler şimdiden yeni ekonominin altyapısını kurmaya çalışıyorlar.
ABD başkanlık seçim bahsi açarak özellikle politik alanda önemli ses getiren Polymarket, seçimlerin ardından FBI baskınına uğradı. Evi basılan CEO göz altına alınırken elektronik cihazlar da incelenmek üzere alındı. Bir önceki seçimde Trump’ın hile yapıldığıyla alakalı açıklamaları ve ondan öncesinde de Rusya’nın seçimlere müdahalesi gibi konuları hatırlarsak, Polymarket konusu da çok sürpriz değil. Yine seçimlere müdahale kapsamı altında yapılan bir operasyon olarak bakılabilir.
Polymarket, 2022 yılında açılan dava sonucunda ABD’ye hizmet vermeyi durdurmuş, ancak tabii VPN ile herkes erişmeye devam etmişti. Yasal olarak ABD’ye hizmet vermediği için ne kadar ciddi bir suçlama yapılabilir henüz bilinmiyor.
Burada odaklanılması gereken, 15 yıllık kriptopara piyasasının bu kadar kısa sürede dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’nin politikasını doğrudan etkileyebilecek uygulamalar çıkartabiliyor olmasıdır. Unutmayalım ki Polymarket başlı başına bir teknolojik altyapı değil, binlerce kriptopara uygulamasından bir tanesi. Merkeziyetsiz altyapının serbest piyasa ekonomisini uygulamaya izin vermesi, her türlü talebe karşı arz yaratılabilmesini sağlıyor. Aslında kapitalizm ile bu kadar içli dışlı olan ABD için bu denli bir serbest piyasa, halkın neleri talep ettiği ve regülasyonların ne kadar engelleyici olduğuyla ilgili önemli bir ipucu veriyor. Mevcut ABD yönetimine de bakıldığında, ABD’nin tekrar inşa etmesi gerektiği söylenerek bürokrasinin ayak bağı olmasından söz ediliyor. Kriptoparalar bu durumu olabildiğince şeffaf bir şekilde ortaya çıkarıyor. Polymarket’in, böyle bir soruşturmanın konusu olması, kriptoparaların kısa sürede ne kadar önemli bir değişim dinamiği haline geldiğini bize kanıtlıyor.
Tether, Hadron adlı tokenizasyon platformunu faaliyete geçirdi. Birkaç aydır denemeleri yapılan platformda, klasik hale gelen tahvil tokenizasyonu tarzındaki işlemler yapılabilecek. Ancak bu platformun benzerlerine oranla çok daha büyük bir potansiyeli bulunuyor.
Tether, geçtiğimiz Ekim ayında 670 bin varillik Ortadoğu petrolünün ticaretinde aracılık yaptığını açıkladı. Petrol ticaretinde yapılan uluslararası ödemelerin Tether’in sağladığı tokenizasyon altyapısıyla yapıldığı belirtildi. Yüksek faiz nedeniyle her çeyrek milyarlarca dolar kar açıklayan Tether, hem giderek daha güvenilir ve saygı duyulan bir şirket oluyor hem de yatırımlarını çeşitlendiriyor.
Tether’in bu tür geleneksel piyasa işlemlerini kendi üzerinden tokenize etmesi Hadron’un bu alanda kilit rol oynayabileceğini gösteriyor. Petrol gibi yüksek hacimli işlemlerde ödemelerin transferinde rol oynayan aracılar ve bu ticaret için yapılan sigortalar ciddi maliyetler getirdiği için Hadron’un tüm bu süreçleri akıllı kontratlarla çözdüğü, prestijli bir market altyapısına dönüşmesi oldukça muhtemel.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Bodrum-Muğla'da doğup büyüdü, Marmara Üniversitesi Ekonometri Bölümü mezunu. Yaklaşık 7 yıldır kripto paralarla ilgileniyor. Yazılı ve videolu içerik üretimine ek olarak danışmanlık hizmeti veriyor.
Twitter'da Takip Et: @AybeyBerkay
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk