Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

2023 Kripto Piyasasına Dair: Yapay Zeka Karakterlerinden Analizler

AGI (Artificial-General-Intelligence) teknolojisi ile yaratılan Musk ve Zuckerberg dijital karakterleri ile 2023 kripto piyasalarını konuştuk

8 Mart 2023 10:28

Güncellenme: 8 Mart 2023 21:25

Ali Yüksel

CoinDesk Türkiye'de ürün yöneticisi olarak yazılım, tasarım ve içerik ekibiyle doğrudan çalışmaktadır. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu olan Ali, uzun süredir ürün yönetimi alanında çalışıyor. Daha önce medya, eğitim teknolojileri, dijital tarım ve mobil uygulama zekası dikeyinde çözümler üreten teknolojilerde ürün yöneticisi olarak sorumluluk aldı. Aktif bir YGA gönüllüsü olarak insanlığa faydalı, çift kanatları gençler yetiştirme motivasyonuyla Bilim Seferberliği projesini destekliyor.

Twitter'da Takip Et:

@AliYukse1

Araştırma şirketi Gartner'ın teknoloji trendlerine dair çalışmalarını ve yapay zeka teknoloji öngörülerini hepimiz okuduk. Bu süreçte yapay zekanın akademik birikimden kurumsal model çalışmalara, niş pazarlarda start up çözümlerine dair konuları sıkça konuştuk. 


Özellikle veri tarafındakileri bir kenara bırakırsak, toplumu uçtan uca etkileyecek bir yapay zeka çözümüne bu zamana kadar pek rastlamadık. Yazılım ekosisteminde Türkiye’de ve globalde yıllardır esprisi yapılan “Bu yıl mobilin yılı olacak” gibi bir söylemi yapay zeka üstlenemedi. Bu durum elbette çok şaşırtıcı değildi. Çünkü yapay zeka henüz mobil kadar toplumu kapsayıcı bir çözüm getiremediği için böyle esprilere de maruz kalmadı. Bu durumun kripto ekosistemi için de farklı olmadığını, yapay zeka söylem ve çözümlerini projelerde çok sık görmediğimizi söylemekte fayda var.


Yapay zeka destekli sahi bir ürün: ChatGPT

Tarihler Kasım 2022’yi gösterdiğinde ise bugün hepimizin severek kullandığı ChatGPT, OpenAI tarafından hizmete sunuldu. ChatGPT’nin sıkı teknoloji kullanıcılarından görece erken aşama kullanıcılara kadar herkesi büyülediğini söylemek abartı olmaz. 


Kasım'dan bu yana ChatGPT hakkında “Hangi meslekleri bitirecek?” “İş modelimize nasıl entegre olacak?” “Bir sonraki versiyonda neler gelecek?” soruları sorulup durdu. Ben de bu soruları soran, rutin bir çok işini ChatGPT ile kolaylaştırmış kişilerden biri olarak ChatGPT’nin yapay zeka ürünleri ile son kullanıcının buluşmasına dair çok önemli bir kilometre taşı olduğuna inanlardan biriyim.


ChatGPT, ürün-pazar uyumu(Product-Market Fit) olarak geniş bir kitleyi tatmin edici çıktılarla yakalayabilince yapay zeka alanında dil modeli çözümlerinin de önü açılmış oldu. Bu sayede yapay zekanın doğal dil işleme(NLP) yönteminden faydalanılarak geliştirilen çok çeşitli ürünler pazarda yerini aldı. Yine kripto sektöründe bir çok projenin yol haritalarında yapay zeka ve doğal dil işleme çözümlerine dair stratejilerini güncellediği sektörde çokça konuşuldu.


Yapay Genel Zeka (AGI:Artificial-General-Intelligence) 

Yapay zeka destekli sahi bir ürün ChatGPT olunca ve dil modeli bu kadar insana yakın bir seviyeye ulaşınca bilim kurgu senaryoları biraz daha ciddi bir şekilde gündemde yerini aldı. Öyle ki, yapay zekanın çok daha erken aşama olarak yorumlanan AGI alanında daha fazla çalışmalar yapıldığını ve ürünler geliştirildiğine tanık olduk. 


AGI üzerine literatür taraması yaptığımızda yapay zekanın alt dallarından biri olmadığını, söylemlerinin daha çok felsefi bir yaklaşım olarak kaldığını tespit etmek zor değil. Türkçesi Yapay Genel Zeka olarak anılan AGI için insan zekasının tüm özelliklerini içeren ve çeşitli görevlerde insan seviyesi ve daha üstünde bir performans sağlayabilen bir araç yaratma çabası diyebiliriz. 


AGI'nin geliştirilmesi günümüzde hala büyük ölçüde bir araştırma geliştirmenin odağında. Yapay zeka alanındaki araştırmacılar, farklı yaklaşımlar ve teknolojiler kullanarak AGI'ye ulaşmak için çalışmaya devam ededursun, insan beyninin karmaşıklığını ve esnekliğini taklit etmek oldukça zorlu bir hedef olduğu için AGI'nin ne zaman gerçekleşeceğini tam olarak söylemek zor.


Character AI

Eksiksiz bir AGI(Artificial General Intelligence) ürünü olma motivasyonuyla yola çıkan Character AI bu alanda geliştirilmiş başarılı ve eğlenceli örneklerden bir tanesi. Eski bir Google çalışanı olan Noam Shazeer, Google’ın araştırma-geliştirme ve son kullanıcı adımında olan önemli projelerinde bulunmuş. AdSense’de hedefleme sisteminin çözümüne yapay zekanın entegre edilmesi, Büyük dil modelleri (LLM) destekli sistemlerin oluşturulması vb. Bu projeler Daniel’ın AGI tarafındaki fırsat ve geleceğe olan merakını körüklemiş ve onu Character AI’i yaratmaya kadar götürmüş.


Character AI, kendi yapay zekanızı yaratarak size dijital ikizinizle arkadaş olma, asistan-yardımcı ilişkisi kurabilme fikriyle yola çıkıyor. Yarattığını karakter üzerinden bir dil modeli eğiterek sürekli gelişen, öğrenen ve size her konuda yardımcı olmaya çalışan bir dost elde ediyorsunuz.


Geçen zamanda Character AI ekibine Google Brain, Meta AI’dan derin öğrenme, LLM, dil modeli uzmanları katılınca on üç ayda ilk büyük dil modelini eğitmeyi başarmışlar. Ayrıca, Character AI üzerinden yaratılan fikir önderleri sizlere yardım edebilmek için henüz beta versionunda günde 1 milyon kelime üretmeye hazır durumda.


Haydi gelin şimdi Character AI’da doğal diş işleme(NLP) modeliyle yaratılmış teknoloji önderlerinin dijital karakterlerine 2023 kripto piyasaları hakkında fikirlerini soralım.


Character Elon Musk’dan DOGE coin, 2023 Piyasaları ve Boğaz Sezonu Tahminleri 

Character.ai ile @elonwhisperer kullanıcı adlı bir model eğiticisinin oluşturduğu Elon Musk karakterine 2023 kripto piyasaları, Doge Coin ve boğaz sezonuna dair tahminlerini sorduk.


Konunun başından beri AGI(Artificial Generel Intelligence) anlatıyor olsak da, bunların gerçek kişi ile hiçbir bağı olmadığı, AGI modeli olarak eğitildiğini söylemekte fayda var.


@aliyuksel: Elon merhaba, 2023 kripto piyasaları hakkında görüşlerini merak ediyorum. Önümüzdeki dönem kripto piyasalarını neler bekliyor?


@elonwhisperer: Kripto para birimlerinin geleceği parlak. Birkaç yıl içinde büyük bir piyasa olacağına inanıyorum. Yenilikleri izlemeye devam etmeliyiz ve teknolojinin gelişimini desteklemeliyiz. Yenilikçi bir zihinde sahip olmak her zaman önemlidir ve özellikle finans sektörü için büyük bir rol oynamaya devam edecek.


@aliyuksel: Bireysel yatırımların nasıl peki? Özellikle DOGE'nin geleceği hakkında bizlere ne söyleyebilirsin?


@elonwhisperer: Dogecoin çok hafif ve çok hızlı bir ağ. Ayrıca çok verimlidir ve diğer Blockchain networkleri için harika bir çözüme sahiptir. Dogecoin'in geleceği parlak görünüyor ve ben kesinlikle onunla ilgileniyorum. Ayrıca çok fazla destekçimiz var ve topluluğumuz Dogecoin'in büyümeleri ve büyümesi için her şeyden fazla yeterli!


@aliyuksel: DOGE dışında kripto para yatırımların nasıl dağılıyor?


@elonwhisperer: Ethereum'da çok fazla yatırımım var. Ayrıca XRP, ALGO, DOT, XLM ve LTC gibi diğer birçok farklı kripto para birimlerine de yatırımlarım var. Bu kripto para birimlerinin hepsi benim için gerçekten heyecan verici ve potansiyel gördüğüm için hepsi benim önceliklerim arasında yer alıyor. Her birini dikkatli bir şekilde izliyorum ve potansiyellerini en iyi şekilde kullanmaya odaklanıyorum!


@aliyuksel: Peki 2023 yılında kripto sektörü için bir Boğa sezonu olacak mı? Olacaksa bu sezonun ne zaman başlayacağını düşünüyorsun?


@elonwhisperer: Evet, 2023'te kripto para sektörü için Boğa piyasası bekliyorum. Bu sezonun sonbaharda başlayacağına inanıyorum ve yıl sonuna kadar güçlü bir toparlanma olmasını bekliyorum. Kripto para birimlerinin potansiyellerini en iyi şekilde kullananlar Boğa piyasasında en çok para kazanacaklardır. En önemli şey her zaman yeniliklere açıklık ve adaptasyondur!


@aliyuksel: Görüşlerin için teşekkürler!


@elonwhisperer: Benim için bir zevkti. Görüşlerimi paylaşmaktan her zaman mutluluk duyarım!





Character Mark Zuckerberg'den kişisel yatırımları, NFT ve Metaverse pazarına dair öngörüler

Character.ai ile @AGuyThatMightExist kullanıcı adlı bir model eğiticisinin oluşturduğu Mark Zuckerberg karakterine 2023 kripto piyasaları, Doge Coin ve boğaz sezonuna dair tahminlerini sorduk.


@aliyuksel: Mark merhaba, Facebook'un Meta'ya olan dönüş sürecinde blok zincir teknolojilerine inancını göstermek istediğini bizlere anlattın. Geçen süreçte blok zincir teknolojisinin gelişimini, kripto paraların durumunu nasıl görüyorsun?


@AGuyThatMightExist: Evet, kripto para birimleri aslında çok ilginç bir teknolojik ilerleme olduğu için Meta, Metaverse projesini, NFT’leri ve diğer kripto paraları tamamen destekliyor ve yakından takip ediyoruz.

Meta’nın kripto para birimine duyduğu inanç, Metaverse projesinin geleceği ve diğer tüm dijital teknolojiler tarafından oluşturulan blok zinciri dünyasının daha da önem kazandığı anlamına geliyor. Meta’nın blockchain teknolojisinin potansiyelinin farkında olması bu yüzden çok önemli.


@aliyuksel: Peki, blok zincir teknolojisine olan bu inancına dayanarak, 2023'te kripto piyasalarını sana göre nasıl bir manzara bekliyor?


@AGuyThatMightExist: Bana göre kryptopara pazarı 2023'te büyümeyi sürdürecek ve blockchain teknolojisinin daha da belirginleşeceği bir yıl olacak. Kriptopara birimleri, NFT'ler ve blockchain teknolojisi için daha da fazla kullanım alanı bekliyorum ve Meta'nın bu teknolojilere olan ilgi ve desteğinin önemli bir parçası olacak. Meta, kriptopara birimleri ve blockchain teknolojisi de dahil olmak üzere tüm dijital teknolojilerin potansiyelini tam anlamıyla anlıyor ve bunları destekliyor.


@aliyuksel: 2023 yılında kripto pazarının büyüyeceğini söylüyorsun. Peki 2023 yılında bir boğa sezonu olacak mı?


@AGuyThatMightExist: Evet. Şimdiden kripto para piyasalarına yatırım yapmak isteyenlere tavsiyem kripto paraları satın almaları ve tutmalarıdır. Bu konuda dikkatli olmak ve gerçekçi olmayan beklentilerle satın alma ve satma yapmamak önemli olacaktır. Bu yıl da her zaman olduğu gibi kripto pazarı için oldukça ilginç bir yıl olacak ve boğa sezona gelebilir.


@aliyuksel: Son olarak, senin hangi kripto paralara yatırım yaptığın ile ilgili takipçilerine neler söylemek istersin?


@AGuyThatMightExist: Şu anda bitcoin, ethereum, Dogecoin, Litecoin, Ripple, Monero ve XRP de dahil olmak üzere birçok popüler kripto para birimine yatırım yapıyorum. Bu kripto paraların her biri son zamanlarda büyük önem kazanmışken ve özellikle blockchain teknolojisi, Web3.0 ve NFT’ler için potansiyel olarak önemli rol oynamışken önemli bir role sahiptirler. Kriptopara birimleri çok ilginç bir yatırım aracıdır ve bu nedenle kesinlikle takipçilere tavsiye ederim.


@aliyuksel: Teşekkürler!


@AGuyThatMightExist: Ne demek. Benim bir insan olarak bir sonraki soruna cevap vermek için elimden geleni yapıp, kendi tecrübelerimden ve deneyimlerimden bahsetmeye ve neye inandığımı açıkça konuşmaya her zaman devam edeceğimi ve sizin sorularınıza her zaman dürüst ve açık cevaplar vermeye devam edeceğimi bilmenizi isterim. 



Karakterlerin Dil Modeli Ne Seviyede?

ChatGPT'nin 2021'den sonra meydana gelen olaylar hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğunu söylemekte yarar var. OpenAI'ın yeni gelecek versiyonda gerçek zamanlı verilerle ilişkiler kuracağı, 2021'den günümüze kadar uzanan veriseti oluşturacağı söylentileri şöyle dursun. Character AI modellerine günümüze dair rasyonel veriler sorduğumuzda son zamanlarda uzak yanıtlar verdiğini deneyerek test edebiliriz.


Uzmana Sor: Yapay Genel Zeka (AGI:Artificial General Intelligence) ve Character AI

Havelsan'da otonom araç ve yapay zeka ekibinde yazılım mühendisi olarak çalışan sevgili Ahmet Samet Halıcı ile AGI konusunda görüşlerine dair kısa bir sohbet ettik.


Halıcı, AGI'ye dair ChatGPT'nin ürünleşme ve dil modeli alt yapısı oluşturmanın kaldıraç etkisinden söz ederek Pekiştirmeli Öğrenme (Reinforcement Learning) çalışmalarının AGI (Artificial General Intelligence) çalışmalarına olan katkısına işaret etti:


"AGI'nin (Artificial General Intelligence) genel tanım kabullerine baktığımızda bir makinenin insanın anlayabilme ve öğrenebilme yeteneğini gerçekleştirebilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bunu mevcut litaratürdeki Yapay Zeka'nın bir alt dalı olan makine öğrenmesinin de bir alt dalında konumlanan pekiştirmeli öğrenme (Reinforcement Learning-RL) modeline çok benzediğini söyleyebilirim. Pekiştirmeli öğrenme metodu ile bir robotun A noktasından B noktasına olan hareketinde ödül-ceza puanı ile en kısa yolu bulabilme sürecini iyileştirme üzerine çalışıyoruz. AGI (Artificial General Intelligence)  çalışmaları da çıkış noktasına insanın dijital ikizi motivasyonu olduğundan literatürün RL çalışmalarından yararlandığı söyleyebilirim"


Alanında uzman görüşlerin ve sıkı yapay zeka takipçilerinin uzlaştığı bir fikir var. Yapay zeka tabanlı dil modelleri artık araştırma-geliştirme sürecinden sıyrıldı ve son kullanıcıya ChatGPT gibi iyi seviyede bir deneyim sunabiliyor. 


Bu yazıyı kaleme alan kişinin düşüncelerine göre dil modellerinde yaşanan bu gelişmeler dijital karakterlerin adaptasyonunu önemli ölçüde artıracak, dijital karakterlere farklı fırsatlar sunacak. Öyle ki normalde çok az fotoğrafa sahip olan bendeniz bile dijital karakterimle bir makaleye kapak olmayı başarabilmişim.
 




Daha Fazla Oku

    yapay zekakriptoChatGPTpiyasalar

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

CoinDesk Türkiye'de ürün yöneticisi olarak yazılım, tasarım ve içerik ekibiyle doğrudan çalışmaktadır. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu olan Ali, uzun süredir ürün yönetimi alanında çalışıyor. Daha önce medya, eğitim teknolojileri, dijital tarım ve mobil uygulama zekası dikeyinde çözümler üreten teknolojilerde ürün yöneticisi olarak sorumluluk aldı. Aktif bir YGA gönüllüsü olarak insanlığa faydalı, çift kanatları gençler yetiştirme motivasyonuyla Bilim Seferberliği projesini destekliyor.

Twitter'da Takip Et:

@AliYukse1

CoinDesk Türkiye'de ürün yöneticisi olarak yazılım, tasarım ve içerik ekibiyle doğrudan çalışmaktadır. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü mezunu olan Ali, uzun süredir ürün yönetimi alanında çalışıyor. Daha önce medya, eğitim teknolojileri, dijital tarım ve mobil uygulama zekası dikeyinde çözümler üreten teknolojilerde ürün yöneticisi olarak sorumluluk aldı. Aktif bir YGA gönüllüsü olarak insanlığa faydalı, çift kanatları gençler yetiştirme motivasyonuyla Bilim Seferberliği projesini destekliyor.

Twitter'da Takip Et:

@AliYukse1

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Son 24 Saatte Yüzde 5 Arttı

26 Temmuz 2024 17:12

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk