Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Finansal Danışmanların Bir Sonraki Değer Önermesi: Dijital Varlık Geleceğine Hazırlık

Yeni teknolojiler, danışmanların müşterileri için oynadığı rolü değiştirdi. İndirim platformları, uygulamalar ve algoritmalar, işlevlerini artık brokerler ve hisse senedi toplayıcıları olarak değiştirdiğinden dolayı, yeni finansal ortamda nasıl hareket edileceği konusunda eğitim vermek kilit önemde olacak.

16 Nisan 2023 10:30

Güncellenme: 16 Nisan 2023 10:34

Adam Blumberg

Yazar

1987 yapımı bir film olan “Untouchables”da, Al Capone'un çetesi tarafından vurulan ajan Jim Malone'nin ölüm anının yer aldığı unutulmaz ve duygusal bir sahne var. Son anlarında kan tükürürken, Elliott Ness'e, mafyanın muhasebecisinin tren tarifesinin bulunduğu bir kağıt gösterir ve kulaklarda yer edinen şu sözü söyler: "Bu konuda ne yapmaya hazırsın?"


Finansal danışmanların da kendilerine, birbirlerine ve müşterilerine şimdi aynı soruyu sormaları gerektiğine inanıyorum. Finansal piyasalarda karışıklık, bankacılıkta belirsizlik, Ukrayna'da savaş ve dünya genelinde protestolar var. Çin ve Rusya, İran ve Hindistan'la Mihver ittifakı kurdu.


Enflasyon ve yüksek faizle boğuşuyoruz. ABD hükümeti, kriptoyu Amerikan topraklarında düzenlemeye çalışıyor.


Çoğumuz artık kötü haberlerden bıktık. Bazılarımız birbirimize, bu durumu Twitter veya LinkedIn üzerinden bile şikâyet ediyor. Şahsen ben de aynısını yaptım ve şikayet ettim. Sonra zeki karım bana, bu duruma nasıl hazırlandığımızı sordu. Komikti, çünkü henüz hazırlık yapmamıştım. 


Halbuki, müşterilerin finansal danışmanlardan yönlendirme bekleyeceği ve onların da bir sonraki değer dalgasıyla ilgili bilgi vereceği zamanın tam ortasındayız.  


Değer dalgaları

Finans uzmanları, değer önermelerini her zaman geliştiriyor gibi görünürler.


Önceleri hisse senedi toplama ve brokerlik alanlarına eğilimliydiler. Ancak, algoritmalar alfa fırsatlarını aşındırdıkça, odaklarını portföy çeşitlendirmeye kaydırdılar. Odak noktaları daha sonra finansal davranışlara yöneldi; müşterilerine, nasıl, ne kadar ve hangi araçlarla tasarruf edeceklerine karar verirken yardımcı oldular. Şimdilerde ise, daha fazla içerik sağlayarak müşterilerini daha fazla eğitmeye yoğunlaştıklarını görüyoruz.


Bu değer dalgalarının her biri, değeri doğrudan bireysel yatırımcıyla buluşturarak finansal danışman piyasasını kökten değiştiren bir teknolojiyle geldi. Online indirim brokerleri, robo-danışmanlar ve otomatik yeniden dengelemenin ortaya çıkışından sonra hisse senedi brokerlerinin keyifleri kaçtı. Finansal danışmanlar, bütçe planlaması ve takibi sağlayan Mint ve Acorns gibi uygulamalarla mücadele etmek zorunda kaldı.


Danışmanların müşterilerine sunacakları bir sonraki değer dalgasının finansal geleceğe hazırlık aşamasında olduğunu düşünüyorum.


"E, tabii Adam. Her halükârda danışmanın işi bu.” diyebilirsiniz. Ancak, benim hazırlık ve finansal geleceğe ilişkin tanımlarım farklı. 


Geçmiş, şimdi ve gelecek

Geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca, planlamanın büyük kısmı, araçları nispeten kolay şekilde ekleme ve çıkarma becerisi sağlayan çeşitli sabit değerler etrafında inşa edildi.


  • Dolar açık ara dünyadaki rezerv para birimi ve yerini alabilecek ikinci bir alternatif yok
  • Ultra düşük enflasyon
  • Merkezi saklama kuruluşları finansal varlıklarımızı güvende tutuyorlar
  • Bankalardaki paramıza güvenebiliyoruz
  • Çoğu iş veya işletme, çalıştığımız bir veya birkaç konumu kapsıyor

Sadece son birkaç yılda, bu sabit değerlerin birkaç faktör tarafından sınandığını gördük ve bence bu sınamalar devam edecek:


  • 15 yıl boyunca keyfi olarak belirlenen düşük faiz oranları
  • COVID-19
  • Rusya-Ukrayna Savaşı
  • … ve bu gelişmelere ilişkin tüm hükümet kararları.

Savaş zamanlarındaki oranlara yakın enflasyon artışları görüyoruz. Rekor düzeyde artan faiz oranları bankaların sermayelerinin eksiye düşmesine, böylece halkın, paralarını çekmek amacıyla bankalara koşmasına ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ile FED'in, 250 bin dolarlık FDIC standardının üzerinde mevduat garantisi vermelerine sebep oldu.


ABD, Fransa, Almanya ve İsrail'de olduğu gibi, Batı tarzı demokrasilere güvenimizi daha da yitirdik. Çünkü bazıları seçilmiş, bazıları atanmış hükümet yetkilileri yasal süreç olmaksızın düzenlemeleri ve yaptırımları değiştirmeye başladılar. Bu, kişinin ufak bir hatası nedeniyle banka hesabının kapatılmasını ve kendisine yaptırım uygulanmasını da kapsıyor.


Bütün bunlar gelecekle ilgili birkaç soruyu beraberinde getiriyor:


  • Son 30 yıla benzemeyen bir geleceğe nasıl hazırlanabiliriz?
  • ABD doları aslında egemen bir para birimi değilse, onun yerini başkası alır mı?
  • Pek çok insan, varlıklarını bir banka veya başka bir saklama kuruluşu yerine elinde tutarken daha rahat hissedecek mi?
  • ABD borsasıyla daha az korelasyon gösteren yatırım seçeneklerine göz atacak mıyız? Peki, emlak, sanat, koleksiyonlar ve belki kripto gibi alternatifler?
  • İster kripto ister FedNow gibi merkezi bir hizmet aracılığıyla olsun, anlık ödeme, bireysel ve ticari finansal modellerini nasıl değiştirecek?

Kriptonun uygun olduğu yer

Yıllarca kriptoyu tartışan insanlar, daha teorik finansal ve politik gelişmelerden bahsediyorlardı. Ancak geçen yıl, bu teoriler gerçeğe döndü. Belki de daha fazla insan, artık kriptoyu takip etmeye ve daha ciddiye almaya başlayacak.


Yukarıda işaret ettiğim sorunlardan birçoğu kripto sayesinde kısmen veya tamamen çözülebilir: Bitcoin (BTC), enflasyondan koruyacak bir varlık; kişisel cüzdan, varlıkları banka harici bir yerde tutmanın yolu; kripto, korelasyonsuz bir varlık sınıfı...


Ayrıca, kripto alanındaki çalışmalarım ve edindiğim bilgi sonucunda, ekonomiyi ve finansal sistemi çok daha iyi anladığımı açık yüreklilikle söyleyebilirim. Mevcut finansal sistemimizi, pek fazla sorgulamadığımız bir noktaya kadar kaşıkla besledik. Sadece, işe yaradığı konusunda hemfikiriz. Kripto sektörünü öğrenmek, herkesin küresel finansal sistemi daha iyi anlamasına ve elde ettiği bilgilerle daha fazla kaygı duymasına yardımcı olacaktır.


Kendilerini ve müşterilerini geleceğe hazırlayan danışmanların, muhtemelen ekonomi ve sermaye piyasaları hakkında biraz daha detaylı düşünmeleri ve açık fikirli olmaları gerekecek. Bu, coğrafi bölge ve muhafaza seçeneklerini artıracak ve varlıklarımı birden fazla yargı alanında (İsviçre) ve teknolojik imkanlarla (cüzdanlar) tutmamı sağlayacak. Gelecekteki finansal plan, birden fazla gelir akışının ele alınmasının yanı sıra, bir süre yurtdışında yaşama olasılığını da içerecek.


Geçmişte finansal planlama, bir portföydeki yatırım riskini azaltmaya dönüktü. Gelecekteki planlama, bankaya hücum, hükümetin el koyması ve hiperenflasyon durumunda servetin kaybolma riskini azaltmayı kapsayacak. Ayrıca, kripto dolandırıcılığı riskini minimize etmeyi de içerecek.


Kripto, DeFi, bitcoin ve Web3'ün her şeye cevap verebileceğini düşünmüyorum. Kolayca bitcoin alıp almamanın ötesinde, teknolojinin yaygınlaşmasını ve finansal planlamalara ilişkin yönelimleri değiştirmesini bekliyorum.


Eğer bir finans uzmanıysanız, mikro ve makro ekonomi ve sistemlerdeki tüm hızlı ve büyük değişimleri reddediyor ve on yıl önce bildiğimiz dünyaya geri dönmemizi mi istiyorsunuz? Yoksa, finansal gelişmelere dikkat kesilip kendinizi ve müşterilerinizi, paralarını kullanmaları gerekebilecekleri dünyaya mı hazırlıyorsunuz?




Daha Fazla Oku

    dijital varlıkFDICbtcfinans

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
'Bitcoin Satın Al' Tabelası Açık Artırmada Yaklaşık 1 Milyon Dolara Satıldı

25 Nisan 2024 14:46

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk