Teknoloji
Vitalik Buterin’den Yapay Zeka Tabanlı Kod Denetimleri Önerisi
Kripto kullanıcıları, kapsamlı ekosistemi ve yüksek profilli projeleri nedeniyle en yüksek kayıpları yaşayan Ethereum, 2023'te tanık olunan hack'ler ve dolandırıcılıklar nedeniyle tahmini 2 milyar dolar kaybetti.
22 Şubat 2024 14:41
Güncellenme: 22 Şubat 2024 15:05
Yapay zeka ile ilgili token’lardaki artışın yaşandığı bu dönemde, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, kod denetimlerinin yeni teknolojiyi kullanmak isteyen yapay zeka (AI) projeleri için olası bir uygulama olabileceğini söyledi.
Buterin, "Beni heyecanlandıran yapay zeka uygulamalarından biri de kod ve hata bulmadaki kullanımları" dedi. "Şu anda Ethereum'daki en büyük teknik risk kodlardaki hatalar, bu konuda değişim yaratabilecek herhangi bir gelişme harika olurdu."
Yapay zeka sektörü, geçtiğimiz haftalarda OpenAI'ın yeni ürünleri ve çip üreticisi Nvidia'nın (NVDA) piyasayı sollayan yenilikleri sayesinde yeni bir atak yaptı. CoinGecko verilerine göre, bazı AI token’larının fiyatları geçen hafta iki kattan fazla arttı.
Ethereum odaklı iki geliştirici, bu hafta CoinDesk'e verdikleri röportajda Buterin'in kod denetimleri için yapay zeka kullanma fikrinin, istismarlar ve dolandırıcılıklarla bilinen bir sektörde güvenliği artırabileceğini söyledi.
Yapay zeka, kod denetimlerine nasıl yardımcı olabilir?
Blok zinciri projeleri halihazırda çeşitli otomatik araçların yardımıyla akıllı sözleşme denetimleri yürütüyor, ancak bu programların önemli bir kısıtlayıcısı bulunuyor: Bir AI aracının yapabileceği şekilde yeni bilgilere uyum sağlayamıyorlar.
Anonim kalmak isteyen bir TokenFi geliştiricisi, CoinDesk'le görüşmesi sırasında şunları söylüyor: “Yapay zeka, yeni bilgileri ve bağlamı tanımak ve bunlara uyum sağlamak için eğitilebilir, bu da onu statik analiz kuralları tarafından kapsanmayabilecek güvenlik açıklarını belirlemede daha etkili hale getirir.”
"Yapay zeka araçları yeni veri kümeleri ve kalıplarla güncellenebilir. Bu uyarlanabilirlik, güvenlik açıklarının ortaya çıkabileceği ve mevcut güvenlik açıklarından yararlanmak isteyenlerin harekete geçebileceği akıllı sözleşme ortamında oldukça önemlidir.”
- İlginizi çekebilir: Yapay Zekadan Kripto Sektörüne Kritik Destek: Veri Koruma
“Yapay zekanın zaman içinde öğrenme ve gelişme yeteneği, derin analiz ve örüntü tanıma kapasitesiyle birleştiğinde insan destekli denetimler için sınırları zorlayabilecek bir konuma geliyor.”
CoinDesk’le görüşen başka bir geliştirici de yapay zeka sistemlerinin geçmiş ve tahmin verilerine dayanarak güvenlik açıklarını tahmin edebileceğine inanıyor. Geliştiriciye göre, yapay zekanın bu konuya dair incelemeleri insan denetimiyle birlikte güçlü bir sistem kontrol mekanizması oluşturabilir.
Ethereum layer-2 Taiko'nun geliştiricilerinden RJ Ke, “Yapay zeka sistemlerine önceki deneyimlere dayanarak nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğreterek süreci hızlandırabilir ve potansiyel endişeleri gerçekleşmeden önce tespit etmeyi sağlayabiliriz” dedi. “Yapay zeka, kodun çeşitli koşullar altında beklentilere yönelik davranmasını sağlamak gibi son derece teknik görevlerde bile yardımcı olabilir.”
“Yapay zeka ve insan denetiminin bu kombinasyonu sadece kodları güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda Ethereum ekosisteminde daha da heyecan verici ilerlemeler için bize umut veriyor.”
Kayıpların kapsamı
Kripto kullanıcıları, kapsamlı ekosistemi ve yüksek profilli projeleri nedeniyle en yüksek kayıpları yaşayan Ethereum, 2023'te tanık olunan hack'ler ve dolandırıcılıklar nedeniyle tahmini 2 milyar dolar kaybetti.
Aktif kullanıcılar ve kilitli değer açısından en büyük blok zinciri olan Ethereum, tahmini 170 olayda yaklaşık 1,35 milyar dolarlık zarar kaydederek en yüksek kayıpları yaşadı.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele