Teknoloji
Bitcoin Balinaları Ani Cüzdan Hareketleriyle Kripto Twitter’ı Korkutuyor
Bitcoin’in ilk cüzdanlarından olan en az dört adres, son birkaç gün içinde faaliyet göstermeye başladı.
25 Nisan 2023 13:52
Güncellenme: 25 Nisan 2023 16:48
Birkaç yıl boyunca hiçbir faaliyet göstermeyen ve büyük meblağlarda Bitcoin (BTC) içeren cüzdanlar aniden yaşam belirtisi göstermeye başladı. Bu gelişme, Twitter’daki kripto kitlelerinin olası nedenleri merak etmesine yol açtı.
Kripto topluluklarında kullanılan balina, herhangi bir token’ı çok büyük meblağlarda saklayan sahipleri ifade ediyor. Balinalar, varlıklarının büyüklüğü nedeniyle bir token’ın fiyatını ve direncini etkileyebiliyor.
Veriler, en son 2012 yılında aktif olan bir cüzdanın, hafta sonu boyunca 400 BTC’den (11 milyon dolar) fazla aktarım yaptığını gösteriyor. 360 BTC’yi tek bir cüzdana, diğer 40 BTC’yi farklı cüzdanlara aktaran balinanın, 2012 yılında yaklaşık 900 Bitcoin aldığı ve varlıklarını sakladığı için yaklaşık yüzde 40 binlik bir kazanç sağladığı biliniyor.
Başka bir balina cüzdanı, on yıldan fazla süre pasif kaldıktan sonra nisan ayının başlarında yaklaşık 279 BTC’sini başka bir cüzdana taşımıştı. Balinanın, fiyatın 12 ila 195 dolar arasında dalgalandığı 2012 ve 2013 yılları arasında 1,128 BTC satın aldığı biliniyor.
Token’larını farklı hesaplara taşıyan balinalar yalnızca Bitcoin’le kalmıyor. Geçtiğimiz hafta ilk dijital para arzına (ICO) katılan bir cüzdan, sekiz yıllık pasiflikten sonra 1 Ether’i (ETH) başka bir cüzdana aktarmıştı. Cüzdan, ICO sırasında her biri 31 sentten satın aldığı ve şu an 4 milyon doların üzerinde değere sahip 2,356’dan fazla ETH tutuyor.
Bu balinaların kimlikleri bilinmiyor ve hiçbiri, on-chain mesajlar dahil herhangi bir yolla hareketlenmelerinin arkasındaki sebebi açıklamıyor.
Balinaların sessizliğini koruması ise Twitter’daki kripto topluluklarını farklı spekülasyonlar yaratmaya itiyor. Bazıları bu hareketlilikleri kötü gelişmelerin habercisi olarak görürken bazıları da cüzdan şifrelerinin hack’lendiğini iddia ediyor.
CEHV ortağı Adam Cochrane, “Şu anda birden fazla varlıkta aktivite gösteren çok fazla 10 yılı aşkın cüzdan var. Bu cüzdanlar herhangi bir şekilde Mt Gox soğuk cüzdanlarıyla alakalı değilse, bazı eski cüzdan üreticileri sorun yaşamış olabilir.” diyor.
Eski cüzdanların zaman zaman hacker’ların ve çevrimiçi hırsızların hedefi olduğu göz önünde bulundurulduğunda Cochrane’ın söylediği çok da haksız durmuyor.
Bu ayın başlarında, Ethereum hizmet sağlayıcısı MyCrypto’nun kurucusu Taylor Monahan, balinaları ve Ether’in ilk sahiplerini etkileyebilecek bir “cüzdan boşaltma operasyonu” tehlikesine dikkat çekmişti.
Monahan, saldırı sonrasında cüzdanlardan 5 binden fazla ETH aktarıldığını tahmin ediyor ve ekliyor: “Tahminimce, yaklaşık bir yıl öncesine ait veri önbelleğine erişim sağlayamayı başaran biri, düzenli olarak cüzdanları boşaltıyor.”
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele