Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

“Web3 Mevcut Ekonominin Yarattığı Eşitsizliği Onarabilir”

CoinDesk Türkiye’nin Yeni Paradigma etkinliği kapsamında düzenlenen ‘Web3’te Eşitlik için Birlikte Çalışmak’ oturumunda farklı sesler ortak fikirde buluştu: “Web3 eşitlik için çok önemli bir fırsat.”

22 Ekim 2022 12:13

Güncellenme: 22 Ekim 2022 12:21

İstanbul Blockchain Women Kurucu Başkanı Ebru Güven, Celo Foundation Ecosystem Lideri Meltem Şendağ ve IMECE Direktörü Buğra Çelik, CoinDesk Türkiye’nin Yeni Paradigma etkinliği kapsamında düzenlenen ve İstanbul Blockchain Women kurucu üyelerinden Dr. Hale Cide Demir’in moderatörlüğünü yaptığı ‘Web3’te Eşitlik için Birlikte Çalışmak’ etkinliğinde buluştu.


Dr. Hale Cide Demir, konuşmasına Web3’ün yeni bir kavram olduğunu ve bu yeni dünyanın eşitlikçi etik kodlarla oluşturulmasının mümkün olduğunu vurgulayarak başladı. Katılımcıların toplantıda değindikleri önemli noktalar şu şekildeydi:


İstanbul Blockchain Women Kurucu Başkanı Ebru Güven

  • Dijital etkileşim ve iletişimin etkin olduğu, kolektif bir çalışma ortamının birlikte yaratıldığı günümüzde kadının sosyal, teknolojik, finansal ve inovatif girişimcilik düzlemlerinde geride kalması toplumsal algıyı ister istemez erkek egemen odaklı hale getiriyor. Sonuçta tek cinsiyetin bakış açısıyla tasarlanmış arabalar, geliştirilmiş oyunlar, şehir tasarımları, sosyal alışkanlıklar şekillenmeye başlıyor. Bu da bir süre sonra tek düzeliği, sıradanlığı getiriyor ve birlikte gelişim potansiyelini yarıya indiriyor. Bu, aynı zamanda düşünce kalıplarına sığdırılan bir takım cinsiyetçi kodların teknolojide de geçerli olması riskini doğuruyor.

  • Blokzincirin getirdiği felsefi bakış açısı ve teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde kapsayıcılık, eşitlik ve demokratik erişim hiç olmadığı kadar eşit bir şekilde toplumun her kesimine hitap edebilir. Ancak bunun için bizim bugünden doğru adımları atmamız önemli. Örneğin, Web3’ün en önemli ürünlerinden biri olan NFT'leri sadece belirli bir kesim yerine herkesin eşit olarak kullanabilmesi için şimdiden kurguların çok adil bir şekilde şeffaf ve doğru yapılması gerekiyor. Çünkü henüz emekleme dönemlerinde ve inşa evresinde olan çok yeni bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu yeni altyapılar, ortamlar ve uygulamaların geliştirilme aşamasında birlikte çalışabilmek hem hedeflenen bu kitlesel adaptasyonu hem de bunun doğal sonucu olarak kapsayıcılığı arttıracak.

  • Amacımız başta kadınlar olmak üzere toplumun her kesimine Web3’ü anlatabilmek. Bunun için eğitimler yapıyor, etkinlikler düzenliyoruz. Kuluçka merkezleri, hızlandırma programları, teknoparklar, inovasyon merkezleriyle iş birlikleri yapıyoruz. 18-25 yaş arasındaki STEM alanında okuyan, çalışan kadınlara mentorluklar veriyoruz. Dünya Kadınlar Günü’nde de toplumsal cinsiyet eşitlerine dikkat çekmek üzere bir açık çağrı yaptık sanatçılara ve fiziki bir NFT sergisi yaptık.

Celo Foundation Ecosystem Lideri Meltem Şendağ

  • Günümüz finansal sisteminde çok fazla aracı var. Bu da daha yavaş dağılımı ve daha yüksek maliyetleri beraberinde getiriyor. Süreçler çok şeffaf değil. Katılım sağlamak isteyenler karar mekanizmalarına dâhil olamıyor. Sonuçta finansal imkânlar asıl ihtiyaç duyanlara ulaşamıyor. Web3, en basit haliyle tüm bu sorunları çözme potansiyeline sahip.

  • Örneğin, açık ve merkeziyetsiz bir platform olan Celo üzerinde geliştirilen Impact Market adında evrensel bir temel gelir projesi var. Bu uygulama temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan bazı dezavantajlı grupların finansal katılımını sağlamaya amaçlıyor. Topluluklara günlük bir dolar gibi çok düşük miktarlarda yardım yapılabilmesini sağlayan bir mobil uygulama. Yapılan yardımlar neredeyse maliyetsiz olarak bu topluluklara ulaştırılabiliyor bu teknoloji sayesinde. Aynı zamanda kullanıcılar Impact Market üzerinde dezavantajlı bir topluluk için kendi evrensel temel gelir mekanizmasını da kurabiliyor. Bu da çok önemli çünkü bu özellik sistem içinde toplulukları pasif halden aktif hale getiriyor. Şu ana kadar Brezilya'dan Sri Lanka'ya 28 ülkede yaklaşık 3 milyon dolar 42 bin kişiye dağıtıldı. Bağışçı sayısı da 5500 civarında.

  • Impact Market bu geniş ağa aslında blokzinciri üzerindeki merkeziyetsiz yapılanma sayesinde ulaşabiliyor. Hem bu küçük miktarlar telefonu olan herkese maliyetsiz bir şekilde ulaştırabiliyor hem de bağışçılar yaptıkları bağışın ihtiyacı olanlara gerçekten ulaştığını takip edebiliyor. Tüm bunlar Impact Market'in protokolünde yazılan akıllı sözleşmeler sayesinde oluyor. Impact Market'in token’ı olan PACT’i alarak bağışçı olmak mümkün. PACT token’ı olanlar ödüller kazanılabiliyor. Ayrıca yakında kurulacak DAO aracılığıyla karar alma süreçlerine de dahil olabilecekler.

IMECE Direktörü Buğra Çelik

  • Web2'den Web3'e geçilen bu tarihi dönemde kutuplaşmayı, eşitsizlikleri arttıran mevcut ekonomiden onarıcı bir ekonomiye doğru yol açmamız gerekiyor. Web3 paradigma değişiminin yalnızca Web2'nin sebep olduğu negatif etkileri değil, endüstri devriminden beri gelen teknolojilerin, ekonomik modelimizin yarattığı ekolojik etkileri de onarması gerekiyor.

  • Bu noktada devreye eşitlik kavramı giriyor. Çünkü bu kompleks sistemler içerisinde belirsizlikler içerisinde hareket edebilmek için farklı bakış açılarına ihtiyacımız var. Geliştirilen protokolün, projenin, platformun tüm muhataplarının sesinin duyulduğu ve farklı görüşlerinin masada olduğundan emin olduğumuz süreçler tasarladığımızda mucizevi değişimlere şahit oluyoruz.

  • Web3 dünyasında dayanışma temelli, kolektif hareketi ödüllendiren bir teknoloji var. Bu merkeziyetsiz otonom organizasyonların (DAO) kısa sürede Web2 dünyasının start-up’larından sahneyi devralacaklarını öngörüyoruz. Nasıl ki start-uplar, büyük şirketlerin bu teknolojiyi kullanamamalarını ve bu dinamiklere uygun hareket edememelerini kendi avantajlarına dönüştürdüyse, bu topluluklar da bu teknolojiyi kullanarak çok daha büyük inovasyonları, çok daha hızlı dönüşümleri getirecekler.

  • Artık iki kurucu ortak bir garaja ya da bir kuluçka merkezine girdik ve dünyayı değiştiren bir fikri yatırımcılarımızla ve 5-6 çalışanımızla beraber hayata geçirdik dünyası bitti. Artık daha çok insanı, kurumu teşvik edip karar alma süreçlerinde ortak bir amaçta koordine eden bir sistem var. Refi Türkiye'de biz aslında Web3 ile toplumsal, çevresel dönüşüm yaratan etki ekosistemini bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Onarıcı finans hareketinde Türkiye'yi önemli merkezlerden biri yapmayı istiyoruz.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Deniz Türsen

Deniz Türsen, CoinDesk Türkiye'de Blockchain, Metaverse ve NFT faaliyetlerine ilişkin haberler ve röportajlar yapan editördür. Daha önce Hürriyet Gazetesi'nin Hürriyet İK ekinde ve Bloomberg Businessweek Türkiye dergisinde yönetim, insan kaynakları, istihdam üzerine röportajlar va haberler yapmıştır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
P2 Ventures, Polygon Ekosistemindeki Girişimcilere 50 Milyon Dolar Taahhüt Etti

17 Nisan 2024 17:26

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk