Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Tornado Cash Geliştiricileri Kuzey Kore Hacker’larına Yardımcı Olmakla Suçlanıyor

Suçlamaların hedefi Roman Semenov ve Roman Storm olurken Storm tutuklanıyor.

24 Ağustos 2023 10:04

Güncellenme: 24 Ağustos 2023 10:34

Tornado Cash geliştiricileri Roman Storm ve Roman Semenov, 1 milyar dolarlık kara para aklama iddiasıyla karşı karşıya. Kuzey Kore’nin Lazarus Group’u için de 100 milyon doların üzerinde para akladıkları söyleniyor. DOJ, Storm’u çoktan tutukladı.


İşlem gören fonların kaynağını gizlemek için kullanılan mixer, Lazarus’un birden fazla kripto saldırısında bulunmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yaptırıma tabi tutulmuştu. OFAC, bu sefer de Semenov’a ait olduğu öne sürülen sekiz Ethereum adresine el koydu.


ABD hükümetinin avukatlarından Damien Williams, Tornado Cash ve operatörlerinin kara para aklamayı “bilerek kolaylaştırdıklarını” söyledi ve ekledi:


“Storm ve Semenov, bir gizlilik hizmeti sunduklarını iddia ederken aslında hacker’ların ve dolandırıcıların suçlarını gizlemelerine yardımcı oluyorlardı ve bunun farkındalardı. Bugünkü iddianame, kripto para birimi işlemleri yoluyla kara para aklamanın yasayı ihlal ettiğini ve bu tür aklamalara karışanların kovuşturmayla karşı karşıya kalacağını belirtiyor.”


Storm’un avukatı Brian Klein ise davanın “yeni bir hukuk teorisine” dayandırıldığını söyledi.


Klein, “Savcıların, yazılım geliştirmeye yardım ettiği için Bay Storm'u suçlamayı seçmeleri ve bunu tüm yazılım geliştiricileri için tehlikeli sonuçları olan yeni bir hukuk teorisine dayanarak yapmaları bizi inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğrattı. Bay Storm, geçen yıldan beri savcıların soruşturmasıyla iş birliği yapıyor ve herhangi bir suç eyleminde bulunduğu iddiasını reddediyor. Hikayenin arka planında çok daha fazla şey yatıyor ve bunlar mahkeme sırasında mutlaka ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.


Tornado Cash gibi merkeziyetsiz bir hizmeti yıkmak oldukça zor

ABD hükümetinin geçen yıldan beri süren Tornado Cash yaptırımları, merkeziyetsiz bir hizmetin kapatılmasının ne kadar zor olduğunu kanıtladı. Yazılımcılar, benzer işlevselliğe sahip yeni platformlar üretmek için Tornado Cash'in açık kaynaklı kodlarını kullandılar.


Tornado Cash'e güç veren çekirdek blok zinciri tabanlı yazılım yani “akıllı sözleşmeler” de Ethereum’da bulunmaya devam ediyor. Bununla birlikte, mevzubahis akıllı sözleşmelerin kullanımı teknik olarak yasa dışı ve Ethereum blok zinciri ile arayüz oluşturan uygulamaların çoğu tarafından kullanılan Infura ve Alchemy gibi kilit blok zinciri altyapı sağlayıcıları, yaptırımlara uygun olarak Tornado Cash uygulamasına erişimi sansürlüyor.


Adalet Bakanlığı'nın çarşamba günkü iddianamesine göre, Storm ve Semenov, hizmetlerinin yasa dışı amaçlar için kullanılacağını bilmelerine rağmen Tornado Cash'i buna uygun olarak tasarladı.


İlginizi çekebilir:



Daha Fazla Oku

    Tornado CashKuzey KorehackSiber Saldırıakıllı sözleşmeler

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Nikhilesh De

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Grayscale CEO'su Michael Sonnenshein İstifa Etti

20 Mayıs 2024 18:28

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk