Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Tether’in Tornado Cash Çıkışı O kadar da Cesur Değil

Stabil coin üreticisi Tether, Tornado Cash bağlantılı adresleri hemen engellemeyeceğini açıkladı. Ancak bu göründüğü kadar cesur bir hareket değil.

26 Ağustos 2022 13:27

Güncellenme: 26 Ağustos 2022 15:28

USDT stabil coin’inin yaratıcısı Tether, Çarşamba günü yayımladığı bir açıklamada ABD’de kullanılması yasaklanan kripto para karıştırıcısı Tornado Cash ile bağlantılı adresleri tek taraflı olarak kara listeye almayacağını duyurmuştu.

Bu açıklama kripto dünyasında düzenleyici otoriteye karşı yapılan cesur bir duruş olarak görüldü.


Gerçek pek o kadar olmasa da yine de bu hamle kriptonun başarılı olabilmesi için cesur olunması gerektiğine dair bir hatırlatıcıydı.


ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, bu ayın başlarında Tornado Cash’i yasaklı listesine almıştı. Bu, Tornado Cash açık kaynak protokolünü kullanan tüm ABD vatandaşlarını suçlu durumuna düşürüyor.


Tornado’ya yaptırım uygulanması kriptodaki finansal mahremiyeti azaltıyor ve merkeziyetsiz finans (DeFi) dünyasında işleri bozuyor. Bazıları bunun anayasaya aykırı olduğunu ve açık kaynak gelişimine yönelik bir tehdit olduğunu söylüyor. Bu yaptırıma itiraz edilmesi gerekiyor ve Coin Center gibi kripto şirketlerinin bu konuda mahkemelerde verdiği mücadele övgüye değer.


Tether’in kararının da kripto avukatlarının seslerini duyurmak için mücadele edeceğini gösteriyor. Bu, bozulmuş bir finansal sistem kopmak için Bitcoin’in yarattığı sihre benziyor. Eğer buna gerçekten inanıyorsanız Tether’in açıklamasını bir daha okumanızı öneririm.


Tether’in buradaki pozisyonu aslında temel olarak “uyum sağlamak… ama sonra” Şirket henüz Tornado ile bağlantılı adresleri engellemedi çünkü bu onlardan talep edilmedi. Tether’in açıklamasında “Tether normalde hemen her gün iletişime geçtiği ABD’li yetkililerden gelen taleplere uyar” deniliyor.


Öte yandan Tether, “Adresleri yetkililerden herhangi bir talep gelmeden yasaklamak potansiyel olarak bu kurumların soruşturmalarına müdahale olabilir” diyor.


Ayrıca Tether, şu anda yapılması gereken radikal hamlenin ABD Hükümetinin birkaç satır kodu yasaklamasına uymak olduğunu belirtiyor. Hatta şirket, en önemli rakibi USDC stabil coin’inin yaratıcısı Circle’ın 38 adresi dondurmasının çok erken bir karar olduğunu çünkü bunun global regülasyon çalışmalarını tehlikeye atabileceğini vurguluyor.


Kripto ne kadar düştü. Tether’in karara uymaması aslında hükümetin, ayrı tutulması ve kimseden direktif almaması gereken sistemlere müdahalesini haklı çıkarıyor.


Tabii, Tether’in adresleri dondurmamasındaki asıl motivasyonu bilemeyiz. Bu durum en azından Ethereum cüzdanlarının tasarlandığı gibi işlem yapmaya devam etmesini sağlıyor. Tüm bunların arkasında şirketin kendini kanunlara uymamaktan mahkemede bulması halinde yasal bir kılıf bulma amacı olabilir.


Öte yandan şirket kendi dominantlığını kaybetmeye başladığı rakibi USDC’den ayrışma amacı da taşıyor olabilir. Ama şu anda zaten toplam 119 milyar dolarlık değere sahip bu iki en büyük stabil coin’in talep edilmesi halinde blok zincir adreslerini kara listeye alacakları bir dünyada yaşıyoruz. Şu ana kadar Tether 702, Circle ise 82 adresi yasakladı.


Kripto araştırmacısı ve podcast yapımcısı Bennett Tomlin, Tether’in Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar ve Engellenen Kişiler (SDN) listesinde bulunan ve yasaklanan adresleri henüz kara listeye almadığını belirtti ve bu kararın agresif olmakla birlikte şirket için mutlaka uyulması gereken bir kural olmadığını söyledi.


Tornado Cash yaptırımı önemli çünkü ABD hükümeti ilk kez akıllı kontratları engellemiş oldu. Tornado’nun burada desteklenmesinin sebebi finansal mahremiyetin ve açık kaynak geliştirmenin bir suç olmaması.


ABD Hazine Bakanlığı 2019 yılından beri Tornado üzerinde 7 milyar dolarlık kara para aklama yapıldığını belirtti. Ancak bu aslında protokol üzerindeki fonların toplam değerini temsil ediyor. Bu miktarın sadece bir kısmı yasa dışı işlemlerle alakalı. Protokol aynı zamanda insani amaçlar için de kullanılıyor.


Geçen hafta DeFi geliştiricilerin Tornado bağlantılı cüzdanları kara listeye aldıkları için eleştirilmemeleri gerektiğini yazmıştım. Çünkü izinsiz protokoller oluşturma riskini alıyorlar ve on-ramp oluştururken sorumluluğun paylaşılması lazım.


Dolayısıyla Tether’in de eğer adresleri dondurmak durumunda kalırsa eleştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.


Şirketin adresleri hemen engellememe kararı “Bu tür şeyleri yapabilirler” demenin bir başka yolu. Kripto’nun asıl amacı yaptırıma dayanıklı sistemler oluşturmak ve Tether hiçbir zaman böyle olamayacak.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Daniel Kuhn

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Fatih Otluoğlu, BitHero'nun CEO'su Oldu

23 Nisan 2024 11:49

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk