Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

CZ Davası İş Birliği Yapmanın Önemini Kanıtlıyor

Dört aylık ceza, Binance kurucusunun hukuki stratejisinin bir sonucu.

2 Mayıs 2024 12:46

Güncellenme: 2 Mayıs 2024 13:16

Pişmanlığını bildiren Changpeng "CZ" Zhao, 2017'de kurduğu kripto borsası Binance'in yasa dışı faaliyetlerindeki “sınırlı rolü” sebebiyle dört ay hapis cezasına çarptırıldı.


Seattle'daki ABD Bölge Yargıcı Richard Jones, CZ'nin bu konudaki birçok katkısına dikkat çekti. Hayırsever biri olması ve sorumluluk kabul etmesi, CZ'nin Binance'in kasıtlı olarak suç işlediğine dair bir ön bilgiye sahip olduğu gerçeğini gölgede bıraktı.


Ceza, CZ'nin avukatlarının talep ettiği ev hapsinden daha büyük olsa da, hem resmi cezalandırma yönergelerinde belirtilenden hem de ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) savcılarının talep ettiği 36 aydan çok daha az. CZ’nin bu sürede bir cezayı neden aldığı tam olarak bilinmese de, CZ'nin suçluların iadesiyle mücadele etmek yerine kendi iradesiyle yargılanmak için gelmesi dikkate değer. Buradan çıkarılacak ders ise şu: Bir suç işlerken yakalanırsanız mutlaka iş birliği yapın.


CZ, rakip borsa FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’ın suçunu kabul etmeyerek 25 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından stratejisini bunun üzerine temellendirmiş gözüküyor. Tabii burada Bankman-Fried’dan farklı olarak CZ’nin müşterilerden çalmakla değil gerekli uyumluluk altyapısını sağlamamakla suçlandığını da unutmamak gerek.


Zhao, Washington eyaletinde tamamlayacağı hapis cezasına ek olarak, Binance’in ödediği 4,3 milyar dolarlık uzlaşma anlaşmasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası da ödedi.


Ayrıca Zhao, hacim ve varlık bakımından dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance'teki sahiplik hissesini elinde tutabilecek. DOJ avukatı Kevin Mosley bu noktanın altını çizdi: "ABD yasalarını çiğnemek, Zhao’nun mümkün olduğu kadar çok para kazanma planı açısından tesadüfi değildi. Yasayı ihlal etmek bu çabanın kaçınılmaz bir parçasıydı.”


Aile babası CZ

Cezayı suça uygun görseniz de görmeseniz de, Zhao'nun mahkemedeki duruşu oldukça şeffaftı. Gücüne rağmen Zhao büyük ölçüde mahrem bir hayat yaşadı. Neredeyse kimse Zhao’nun üniversite çağında bir oğlu olduğunu bilmiyordu ve kurucuyu desteklemek için yazılan düzinelerce mektup, kendisini “bir aile babası” olarak tanımlıyordu.


Zhao'nun dava sırasında verdiği ifadeler, eylemlerinden (ve eylemsizliklerinden) duyduğu suçluluğu ve Binance'i yönetirken yapılan hataların sorumluluğunu almaya istekli olduğunu herkese gösterdi. Buna karşılık, SBF'nin davasına bakan yargıcın da belirttiği gibi, SBF hiçbir zaman "korkunç suçların işlenmesinden dolayı tek bir pişmanlık belirtisi" göstermemişti.


ABD hükümetine uyum sağlama konusunda yalnızca CZ'nin adım atmadığını, Binance'in de diz çöktüğünü belirtmekte fayda var. Bir zamanlar belli bir merkezi olmamasıyla övünen Binance, önümüzdeki üç yıl boyunca platformda gerçekleşen işlemleri denetlemek için "bağımsız bir uyumluluk gözlemcisi" bulundurmayı kabul etti. Gelişmeyle birlikte, blok zinciri teknolojisinden yararlanan suçluları takip etmek isteyen devlet kurumları çok değerli verilere ulaşabilecek.


Venezuela, İran ve Kuzey Kore gibi devletlerin finansman aracı olarak kriptoya yöneldiği göz önüne alındığında, bu gelişme jeopolitik açıdan da önemli olabilir. Sözün özü, bu aşamada kesin olan bir şey varsa iş birliği yapmanın yararınıza olacağıdır.


Daha Fazla Oku

    changpeng cz zhaoBinancedava

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Daniel Kuhn

Daniel Kuhn, CoinDesk Layer 2 için haber muhabiri ve yardımcı yazarlar editörüdür. Ayrıca The Node haber bülteni için günlük haber özeti ve haftada iki kez köşe yazarlığı yapmaktadır. Gazetecilikten önce, lisans öğrencisi olarak felsefe, lisansüstü okulda İngiliz edebiyatı ve bir NYU profesyonel programında işletme ve ekonomi muhabirliği okudu. Onunla Twitter ve Telegram @danielgkuhn üzerinden bağlantı kurabilir veya onu Urbit'te ~dorrys-lonreb olarak bulabilirsiniz. BTC ve ETH'nin sahibidir.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Türkiye Kripto Yasası Meclise Sunuldu

16 Mayıs 2024 16:55

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk