Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

Coinbase, SEC Suçlamalarını Düşürecek Son Hamle için Hazırlanıyor

Kripto borsası, SEC'in kayıt dışı menkul kıymetlerle ilgili suçlamalarında kanıtların eksik olduğunu iddia ediyor.

23 Ekim 2023 18:20

Güncellenme: 23 Ekim 2023 18:51

Coinbase Global Inc. (COIN), bir yargıcın kendisini ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) pençelerinden kurtarması için kayıt dışı menkul kıymetler anlaşmazlığındaki son davasını açmaya hazırlanıyor.


Dava planına aşina olan bir kişi, şirketin argümanları ikiye katlayacağını söyledi: SEC, işlemlerin yatırım sözleşmeleri (ve dolayısıyla menkul kıymetler) olduğunu kanıtlayamadı çünkü herhangi bir gerçek sözleşmenin var olduğunu gösteremedi. Ayrıca komisyon, temelde federal kurumların işi olan bu sektöre karışarak ilgili doktrini ihlal ediyor.


ABD New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Katherine Polk Failla, salı günü itibarıyla her iki tarafın da tüm argümanlarını incelemeye başlayacak. Son duruşmada SEC’in argümanlarına şüpheyle yaklaşan yargıç, SEC'in bir yatırım sözleşmesi fikrinin geleneksel, imzalanmış bir anlaşmadan daha geniş olduğu yönündeki iddiasında haklı olup olmadığını tartacak. Davanın sonucu endüstrinin ABD gidişatını tamamen değiştirebilir.


Hatta Morrison Cohen’ın kripto müşterileriyle ilgilenen avukat Jason Gottlieb, “Bu sadece kripto para endüstrisi için değil, Amerika’daki tüm dijital varlıkların geleceği için son derece önemli bir dava” diyor.


Howey testi

Coinbase’in erken sonuç almak için aldığı bu karar, SEC’in sınırlarını aştığını savunuyor. Ancak komisyon, bir şeyin menkul kıymet olup olmadığını yasal olarak belirleyen Howey testinin esnek olduğunu ve geniş çaplı yorumlanması gerektiğini söylüyor. Başkan Gary Gensler da dahil olmak üzere komisyon yetkilileri, yatırımcıların projeden kâr elde etmesinin önemli bir faktör olduğunun altını çiziyor.


SEC avukatları, bu ayın başında “Coinbase, yasal argümanlarındaki hataları kapatmak için mevcut yasal çıkmaz konusunda SEC’i suçlamaya çalışıyor” demişti.


Ancak Coinbase, token’ların menkul kıymetler olmadığını ve bu şekilde tanımlanmaları için bir yatırım sözleşmesine eklenmeleri gerektiğini savundu.


SEC, kripto endüstrisine karşı başlattığı çok cepheli savaşta bir dizi aksilik yaşamaya devam ediyor. SEC'in neredeyse tüm kripto para birimlerinin menkul kıymet olduğu ve bunların ticaretini yapan kayıt dışı şirketlerin menkul kıymetler yasasını çiğnediği yönündeki suçlamalar, yargıcın XRP’nin bir menkul kıymet olmadığını söylemesi üzerine büyük bir darbe aldı.


Doktrin ihlali

SEC’in bir nebze de olsa yol katedebileceği kısım ise Coinbase’in doktrin ihlali iddiası. Birkaç ay önce yargıç Jed Rakoff, Terraform Labs davasında SEC’in doktrinle aynı doğrultuda olduğu sürece herhangi bir “olağanüstü duruma” yol açmadığını savunmuştu. Dolayısıyla komisyon, mahkemede en az bir yargıcın kendisiyle paralel görüşlere sahip olduğundan haberdar.


Bununla birlikte, Rakoff’un yalnızca belirli bir durum kapsamında karar verdiğini unutmamak gerekiyor.


Gottlieb şöyle söylüyor: “Dijital varlıkların ele alınması ve dijital varlıkların satışı oldukça büyük bir sorun ve kesinlikle doktrin kapsamında. Trilyon dolarlık bir sorundan çok daha büyük. Kelimenin tam anlamıyla küresel ekonominin geleceği.”


Önümüzdeki haftalarda kararını verecek olan Yargıç Failla, taraflardan mahkeme huzuruna çıkmalarını ve aynı argümanları şahsen savunmalarını isteyebilir. Önergeye yönelik karar 2024’ü bulabilir ancak Coinbase’in talebi reddedilse bile bu, SEC için nihai bir kazanç anlamına gelmez.


Mevzubahis dava, SEC ve Coinbase’in tek savaş alanı değil. Kripto borsası nisan ayında SEC’e dava açarak kripto sektörüne yönelik net bir kural koyup koymayacağını sormuştu. 10 Ekim’de SEC yetkililerinin mahkemeye bir öneri aşamasında olduklarını söylemeleri, davanın sonuca yaklaştığına işaret ediyor.


Daha Fazla Oku

    SECCoinbaseGary Genslerdava

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jesse Hamilton

Jesse Hamilton, CoinDesk'in Washington merkezli Küresel Politika ve Düzenleme ekibinde yönetici editör yardımcısı. 2022'de CoinDesk'e katılmadan önce, Bloomberg News ve Businessweek'te Wall Street düzenlemelerini de kapsayan on yıldan fazla bir süre çalıştı. Kripto hakkında ne yapılacağına karar vermeye çalışan federal kurumlardakii ilk dedikodular hakkında yazdı. Irak'ta savaş muhabirliği ve gazetelerde polis muhabirliği yaptığı zamanlar da dahil olmak üzere, muhabirlik kariyerinde birçok ulusal ödül kazandı. Jesse, gazetecilik ve tarih okuduğu Western Washington Üniversitesi'nden mezun oldu. Kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
ABD Başkan Adayı RFK Jr., Bitcoin'e ‘Sadık’ Olduğunu Söyledi

26 Temmuz 2024 12:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk