Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

CFTC Kriptonun Düzenleyici Kurtarıcısı mı? Kripto Firmaları Bundan Hoşlanmayabilir

SEC, kriptoda kötü adam muamelesi görüyor, ancak üyeler, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun tutumunun balayını devam ettirmeyebileceğini öne sürüyorlar

9 Ekim 2022 16:00

Güncellenme: 9 Ekim 2022 19:05

Rostin Behnam'ın, Bitcoin'in fiyatında ileride patlama yaşanabileceğine dair öylesine yorum yapan nadir hükümet yetkililerinden biri olması, kriptoya dostça yaklaştığı anlamına gelmiyor. 


Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) başkanı, kripto çevrelerince yaygın şekilde hükümetteki nispeten dost bir yüz olarak görülüyor ve Behnam genellikle bu görüşü güçlendiren ifadeler sarf ediyor.


Geçen hafta New York Üniversitesi'nde öğrencilere konuşan Behnam, kriptoya "amigoluk yapma hususunda temkinli" olduğunu söyledi, ancak sektörün patlamaya hazır büyümesini "heyecan verici" ve "büyüleyici" olarak nitelendirdi.


Behnam, "Bence bu teknolojinin ortadan kalkmasını isteyen, ortadan kalkabileceğini, off-shore hale gelebileceğini öngören birkaç kişi var, ancak sektörle ilişki kurmamızın neden önem arz ettiğine ilişkin olarak ABD açısından bazı sebepler bulunduğunu düşünüyorum" dedi.


“Kriptonun finansın ve ekonomimizin geleceği olup olmadığı konusunda zor soruları sormamız gerekiyor; belki de çok iyi olacak.”


Behnam ayrıca, kripto para sektöründeki işletmelerin nihayetinde hükümetin kurallarına ve denetimine tabi olmasının yatırımcılara daha fazla para kazandıracağını, böylece Bitcoin'in fiyatının iki katına bile çıkabileceğini öne sürdü. Bir düzenleyiciden, varsayımsal olsa bile Bitcoin'in fiyatına ilişkin tahmin duymak, hukuk firması Ropes & Gray'in Chicago'da hizmet veren avukatı Jeremy Liabo'yu "şaşırtmış."


Ancak Behnam, kripto sektörü tarafından hükümetteki kripto muhalifi olarak gösterilen Gary Gensler'i Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanı olarak seçmiş bir başkan tarafından atanan federal bir düzenleyici. Gensler'in başkanı olduğu SEC fazlaca, yaptırım eylemleriyle kriptoyu düzenlemekle suçlanıyor ve bu süreci yalnızca hızlandırmak istediğine dair işaretler gösteriyor. Behnam, dijital varlık hareketini açıktan daha az küçümseyen daha nazik bir kişi olarak değerlendirilse de kurumu bu tutumla çelişen bir yaptırım savaşı yürütüyor.


Katten Muchin Rosenman'ın eski CFTC icra avukatı Gary DeWaal, "Eğer biri CFTC'den ruhsat alacağınızı düşünüyorsa, bunun yanlış bir inanç olduğunu söyleyebilirim. Herhangi bir ihlal, herhangi bir düzenleyici tarafından yaptırım eylemlerine maruz bırakılacak ve sonuçları ağır olacaktır" diyor.


Tepki

CFTC'nin kendisi de sektörü SEC'TEN daha makul bir şekilde düzenleyeceği yanılgısına karşı tepki gösterdi.


CFTC Komiseri Caroline Pham, ağustos ayında düzenlenen Kore Blokzinciri Haftası'nda katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, "Dijital varlık sektörüne yaptırım uygulama hususunda çok güçlüyüz. CFTC'nin sert olmayacağını düşünen herkes, finansal krizden sonra tüm bankalara dolandırıcılık ve manipülasyondan dolayı milyarlarca dolar ceza kestiğimiz hususunu gözden kaçırmış olabilir" dedi.


Hukuk firması Willkie Farr & Gallagher'ın New York'ta hizmet veren avukatı Mike Selig, kripto firmalarının, yaptırım eylemlerini "dostane olmayan" düzenlemelerle eş tutmaması gerektiğini söylüyor.


"Merkeziyetsiz finansı düzenlemek için yeni yasa ve kurallara ihtiyaç duyulacağını" ifade eden Selig, “Ancak ABD'ye sorumlu inovasyon getirmek için hem komiser düzeyinde hem de personel düzeyinde kripto sektörüyle çalışmaya yönelik bir istek bulunduğunu düşünüyorum” diyor. 


Kongredeki ivme, kripto para ticareti için CFTC'yi önde gelen kilit bir düzenleyici pozisyonuna yükseltme şeklinde devam ediyor. Her ciddi yasama girişimi, Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki tarım komitelerinin CFTC'yi menkul kıymet olmayan tokenlerin spot piyasasının düzenleyicisi haline getirecek yasa tasarısında olduğu gibi bu yolu tercih ediyor. Behnam'ın görüşüne göre bu, kripto para piyasasının büyük kısmını oluşturan Bitcoin ve Ethereum'un ticareti anlamına geliyor.


Behnam'ın eski patronu, panel Başkanı Debbie Stabenow (D – Mich.) tarafından desteklenen Senato Tarım Komitesi'nin tasarısı, CFTC'ye yeni gözetim sürecini finanse etmek amacıyla kripto endüstrisinden ücret tahsil etmek için eşi görülmemiş bir yetki verecek. 700'den az çalışanıyla CFTC, Washington D.C.'nin kuzeybatısındaki mütevazı bir binaya hapsolmuş vaziyette. CFTC her daim, 4.500'den fazla çalışanı olan SEC'DEN çok daha küçük bir kurumdu, ancak bu yeni ücretler ciddi anlamda büyümesine vesile olabilir.


Sektörün CFTC'yi tercih etmesinde, dijital varlıklara "zarar verilmemesi" yaklaşımını benimseyen, bir kripto kitabı yazan, sektördeki şirketlere danışmanlık veren ve kripto çalışmalarından dolayı Fransız şövalye nişanı kazanan, şimdilerde ise Willkie'de çalışan önceki Başkan J. Christopher Giancarlo gibi isimlerin dahil olduğu önceki yönetiminin de biraz etkisi olabilir.


Kripto şirketleri, CFTC'yi daha uzun kolları ve daha büyük dişleri olsaydı yine de desteklerler miydi? 


Liabo, kripto endüstrisinde dostça bir düzenleyicinin ne anlama geldiğine dair yanlış bir kanı olduğuna inandığını belirtiyor. 


Devamla, "CFTC, yeniliğe açık olduğu için dostça bir düzenleyici. Ancak CFTC'nin dostça olması yasaları uygulamayacağı anlamına gelmiyor" diyor.


Yaptırım dalgası 

Behnam, kamuya açık beyanlarında genellikle kripto hakkında bilgili ve potansiyeli konusunda istekli görünüyor.


Geçen hafta NYU'da Behnam, kripto paraların potansiyeline ilişkin olarak gizlilik tarayıcısı Brave ve merkeziyetsiz depolama protokolü Filecoin'i örnek olarak gösterdi.


Behnam, "Filecoin'i övmeye alışkınım...bizi bireyler olarak güçlendiriyor. İnternetin şu anki işleyiş yöntemi hakkında hepimizin de farkına vardığı üzere biraz hayal kırıklığı yaşandığını düşünüyorum. Eğer yeni internet bizi bireyler olarak güçlendirebilir ve yaptıklarımız ile nasıl yaptığımızı paraya çevirmemize izin verirse, buna dahil olmayacak, bundan keyif almayacak ve ekstra para kazanmayı istemeyecek birini bulmakta zorlanırsınız" dedi. 


Bununla birlikte, CFTC'nin içinden bazı görüşleri ortaya çıkaran bir gelişme yaşandı. En son yaptırım eyleminde Komisyon, gerekli hükümet onayları veya düzenleyici kontroller olmamasından dolayı yasa dışı ticaret yaptığı suçlamalarıyla Ooki DAO'yu hedef aldı. Bu potansiyel olarak, merkeziyetsiz özerk bir kuruluştaki katılımcıları kuruluşun yanlış adımlarından sorumlu tutma konusunda tartışmalı bir emsal teşkil ediyor.

Cowen analisti Jaret Seiberg, Ooki DAO eylemine atıfta bulunarak, "CFTC yasal yetkisini zorluyor. Bu, Kongre'nin Komisyon'u kripto paralar konusunda en yetkili pozisyona getirmesi durumunda sert bir düzenleyici olacağı yönündeki görüşümüzü doğruluyor." diyor.


Behnam bu hafta üst düzey ABD'li düzenleyicilerin katıldığı bir toplantıda, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi'nin, kripto üzerindeki belirsiz hükümet yetkilerinin finansal sistemin genelini tehdit edebileceğini belirten bir rapor yayınladığını söyledi.


Behnam, "Sanırım, yeni bir yetki verilene kadar elimizdeki tüm mevcut yaptırım yetkilerini kullandığımızdan emin olmak için SEC ve CFTC olarak birlikte çalışacağız" dedi.


DeWaal, CFTC'nin Tether, Bitfinex ve Coinbase Inc. aleyhindeki davalarda olduğu gibi yaptırımlar konusunda agresif davranmayı istediğini zaten gösterdiğini öne sürüyor.


Devamla, “Kripto endüstrisinde CFTC ile SEC'in davalarına konu olmuş büyük isimleri karşılaştırdığınızda, CFTC'nin davalarında daha büyük isimlerin olduğunu görürsünüz” diyor.


Yatırım bankası Keefe, Bruyette & Woods'un alternatif sermaye satışları başkanı Paul McCaffery, "Kongre'nin vereceği karar öncesinde yetki için siyasi bir atak yapılmasından, diğer bir deyişle, kimin daha sert bir düzenleyici olduğunu göstermek için öne çıkarma arzusundan endişe ediyorum. CFTC'nin SEC temelli yaptırım uygulamalarını referans alması beni hayal kırıklığına uğrattı. Umarım her şeye rağmen yasal bir sürece ve daha az iddialı konuşmaların yapıldığına şahit oluruz. Bence Kim Kardashian'ın Gensler'le bu hafta yaptığı anlaşma buydu." ifadelerini kullanıyor. 


SEC kalıcı

CFTC birincil düzenleyici olsa bile, sektör SEC'den asla kurtulamayacak. Kriptodaki herhangi bir şey yatırım sözleşmesi gibi göründüğünde, SEC onu düzenlemek için orada olacak. Asıl mevzuat, menkul kıymetler düzenleyicisine, Gensler'in çoğu kripto para birimini içereceğini sık sık söylediği gibi, menkul kıymetler olduğunu düşündüğü tokenleri tanımlama konusunda önemli kararlar almasına izin veriyor.


Behnam, Gensler ile açıkça anlaştı.


Geçen hafta NYU'da konuşan Behnam, "Dijital varlık ekosistemindeki tokenlerin büyük çoğunluğunun menkul kıymet tokenleri olduğundan şüphem yok" dedi ve her iki düzenleyicinin de kripto endüstrisini en iyi şekilde düzenlemek için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

DeWaal, "Her iki komisyonun da ileriye dönük bir rolü olacak" diyor.

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jesse Hamilton

Jesse Hamilton, CoinDesk'in Washington merkezli Küresel Politika ve Düzenleme ekibinde yönetici editör yardımcısı. 2022'de CoinDesk'e katılmadan önce, Bloomberg News ve Businessweek'te Wall Street düzenlemelerini de kapsayan on yıldan fazla bir süre çalıştı. Kripto hakkında ne yapılacağına karar vermeye çalışan federal kurumlardakii ilk dedikodular hakkında yazdı. Irak'ta savaş muhabirliği ve gazetelerde polis muhabirliği yaptığı zamanlar da dahil olmak üzere, muhabirlik kariyerinde birçok ulusal ödül kazandı. Jesse, gazetecilik ve tarih okuduğu Western Washington Üniversitesi'nden mezun oldu. Kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Aptos, Microsoft, Brevan Howard ve SK Telecom ile DeFi Ortaklığı Kuruyor

18 Nisan 2024 18:18

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk