Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Politika

ABD Senatosu Tasarısı CFTC'ye Kripto Piyasasını Denetim Yetkisi Verecek – Ancak Ne Ölçüde Olacağını Söylemiyor

Bu düzenleme, CFTC'yi piyasanın büyük bir kısmı için gözetleyici konumuna getirecek, ancak tokenlerin menkul kıymet mi yoksa emtia mı olduğu hususunda bir tanımlama yapmıyor.

4 Ağustos 2022 16:18

Güncellenme: 4 Ağustos 2022 16:44

ABD'deki kripto denetimini Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'na (CFTC) yönlendirmeye ilişkin son yasama girişimi her iki partinin de desteğine sahip. Ancak kripto endüstrisinin en önemli sorusuna cevap olacak pek bir şey söylemiyor: Bir tokeni menkul kıymet veya emtia yapan şey nedir?


Senato Tarım Komitesi liderleri tarafından sunulan tasarı, dijital varlıkların ticaretiyle uğraşan kripto firmaların – Bitcoin (BTC) ve ETH (ETH) de dahil olmak üzere – CFTC'ye birincil düzenleyicileri olarak kaydolmalarını gerektirecek. Bu gelişme esasen FTX kurucu ortağı ve CEO'su Sam Bankman - Fried gibi sektör liderleri tarafından da kenardan destekleniyor.


Ancak tasarı, CFTC'ye kripto spot piyasalarını denetlemek için genişletilmiş bir yetki verirken, hangi tokenlerin emtia olarak kabul edilebileceği hususunda sınırların belirlenmesi meselesini mahkemelere ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) bırakıyor.


Çarşamba günü tasarıyı Komitenin kıdemli Cumhuriyetçi Senatörü John Boozman (R - Ark.) ile kamuoyuna duyuran Komite Başkanı Senatör Debbie Stablenow (D - Mich.), "Şu anda, gerçekten yamalı bohça gibi bir dizi eyalet yönetmeliği var, kripto para birimleri üzerinde denetim yapacak federal bir kurum yok ve bunun değişmesi gerektiğini biliyoruz. Amerikalı tüketicilerin parası risk altında” dedi. 


Adıgeçen senatörlerin komitesi emtialar üzerinde otoriteye sahip, dolayısıyla gözetim yetkisi yalnızca CFTC'ye kadar genişliyor. Bu, Senatör Cynthia Lummis (R - Wyo.) ve Senatör Kirsten Gillibrand'ın (D - N.Y.) kriptoyla ilgili sundukları daha kapsamlı yasa tekliflerinin aksine, sadece senatörlerin çabalarını genişletmek istedikleri noktaya kadar uzanıyor.


Stabenow, çarşamba bir internet görüşmesinde, gazetecilere "Kendi şeridimizde kalıyoruz, ancak tüketiciler için gerçekten önemli bir şerit" dedi ve kripto paraları menkul kıymet olarak tanımlamama kararının Senato heyetinin yetki alanında kalmakla ilgili olduğunu açıkladı. Kripto emtialara gelince, mevzuat onları aracılık yapan herhangi bir kurum olmaksızın insanlar arasında doğrudan aktarılabilen dijital bir mülkiyet çeşidi olarak tanımlıyor.


Bununla birlikte tasarı, SEC'in daha önce emtia olarak tanımladığı bitcoin (BTC) ve ether (ETH) örneklerini vermek dışında bu tanımla ilgili pek de ayrıntıya girmiyor. Tasarı ayrıca, CFTC'nin SEC tarafından menkul kıymet olarak kabul edilmeyen kripto varlıklara emtia damgası vurabileceğini belirtiyor.


Diğer yandan, CFTC Başkanı Rostin Behnman da varlıkların doğrudan el değiştirdiği dijital emtia spot piyasalarını düzenleyecek yeni bir yetki için çabalıyor. Yeni tasarı bu yetkiyi verecek. Tasarı metnine göre CFTC'ye "dijital bir emtia ticaretiyle ilgili herhangi bir hesap, anlaşma, sözleşme veya işlem üzerinde münhasır denetim yetkisi" verilecek.


Behnam, yasa koyuculara "hedef odaklı" çabalarından dolayı övgüde bulundu, ancak doğrudan, CFTC'nin, belirli bir sektöre eşi görülmemiş şekilde erişimi anlamına gelen, nakit piyasalar üzerindeki önemli yeni rolüne değinmedi.


Behnam yaptığı açıklamada, "Belirsizlikleri gidermek ve düzenleyici bir çerçeve sağlamak için yeni yasama yetkisine ihtiyaç duyulan kritik bir dönüm noktasındayız" dedi.


Meslektaşları Cory Booker (D - NJ) ve John Thune (R - SD) tarafından desteklenen iki senatör, tasarıya son halini vermek üzere Eylül ayında Senato'da bir açık oturum düzenlemeye çalışacaklarını söylüyor.


Senatörler tasarının amacının sadece bu konuda bir tartışma başlatmak olmadığı konusunda kararlılar. Lummis - Gillibrand tasarısının büyük oranda önümüzdeki yıl gerçekleşmesi beklenen bir tartışmanın çerçevesini çizeceği düşünülürken, Stabenow ve Boozman her iki parti tarafından da desteklenen yasalarını bu yıl geçirmeyi planladıklarını ifade ettiler.


Stabenow, eylülde tasarıya nihai halini verecek komite oturumunun yapılmasının "çok gerçekçi" olduğunu söyledi ve tasarıyı yalnızca tek bir komiteden geçirmenin süreci kolaylaştırdığını belirtti.


Daha önce Temsilciler Meclisi'ne sunulan benzer bir yasa tasarısı ise henüz komite oylaması aşamasına ulaşabilmiş değil.


Eğer söz konusu tasarılar kanunlaşırsa, CFTC kripto piyasasının değer açısından büyük kısmını denetliyor olacak, çünkü bitcoin ve eter açık ara en büyük tokenler. Borsa taciri, aracı, emanetçi ve ticaret hizmeti veren platformların her birinin CFTC'ye yeniden kayıt olmaları gerekecek ve bu işletmelerden alınacak ücretler CFTC'nin ihtiyaç duyacağı personel büyümesini finanse edecek.


Boozman, yasanın, emtia ve menkul kıymetle ilişkili kurumların birbirleriyle yakın çalışacağını öngördüğünü, ancak "Kripto endüstrisi üzerindeki yetkinin CFTC'ye ait" olduğunu söyledi.


"Bu konunun üstesinden gelmek için aşama kaydederken SEC ve CFTC arasında işbirliğine ihtiyacımız olacak" dedi.


Stellar Development Foundation'ın CEO'su Denelle Dixon, geçen hafta daha fazla düzenleyici netlik için senatörlerle bir araya gelmişti. Attığı tweette tasarının "bu yönde büyük bir adım" olduğunu ifade etti. 


Bankman - Fried, çarşamba günü Twitter'da övdüğü yasanın "dijital varlık emtia piyasalarına yönelik net bir federal gözetim sağlayacağını" ve firmasının bu önerilen düzenleme kapsamında kayıt yaptırmaktan mutluluk duyacağını söyledi.


Bu son tasarılar aslında Kongre'deki bir eğilimi yansıtıyor. Kripto endüstrisinin başlıca vergi endişelerinden bazılarını gidermeyi ve dolara endeksli stabil coinleri düzenlemeyi öngören iki partili yasa teklifleri var. Ancak kongrenin yaz tatiline girecek olması ve ara seçimler nedeniyle hepsi gecikmelerle karşı karşıya.


Bir zamanlar kripto parayı geçici bir finansal eğilim olarak gören ve kabullenmek istemeyen kanun yapıcılar artık fikirlerini değiştirdi.


Stabenow, "Herkes kriptonun ortadan kaybolacağını, hiçbir şey ifade etmediğini düşünüyordu," diyerek bu durumu teyit ediyor. “Ancak, 'hiçbir şey değil' değilmiş." Bu konuya ciddi bir şekilde eğilmemiz ve sorumluluklarımızı ciddiye almamız gerekiyor."


Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.


Jesse Hamilton

Jesse Hamilton, CoinDesk'in Washington merkezli Küresel Politika ve Düzenleme ekibinde yönetici editör yardımcısı. 2022'de CoinDesk'e katılmadan önce, Bloomberg News ve Businessweek'te Wall Street düzenlemelerini de kapsayan on yıldan fazla bir süre çalıştı. Kripto hakkında ne yapılacağına karar vermeye çalışan federal kurumlardakii ilk dedikodular hakkında yazdı. Irak'ta savaş muhabirliği ve gazetelerde polis muhabirliği yaptığı zamanlar da dahil olmak üzere, muhabirlik kariyerinde birçok ulusal ödül kazandı. Jesse, gazetecilik ve tarih okuduğu Western Washington Üniversitesi'nden mezun oldu. Kripto varlığı yok.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin'in Ani Düşüşü

25 Temmuz 2024 17:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk