Yazarlar
Küresel stabilcoin piyasası, 2023 yılında dijital para birimlerinin geleceğini şekillendiren benzeri görülmemiş gelişmelerin yaşandığı bir yıla tanık oldu. Bu yıl, yalnızca teknolojik benimseme ve inovasyonda değil, aynı zamanda bu dijital varlıkları yöneten düzenleyici ortamda da önemli bir değişime işaret ediyor.
Stabilcoin piyasası bu yıl düzenlemedeki önemli gelişmelerin etkisiyle bir dönüşüm geçirdi. ABD'nin stablecoin'ler için açık ara birincil pazar olduğu göz önüne alındığında, Finansal İstikrar Kurulu'nun (FSB) küresel stablecoin düzenlemelerinin kapsamlı düzenlemesini ve gözetimini savunan önerilerinin çok önemli bir an olduğu kanıtlandı. Bu yönergeler, uluslararası finansal sistem içinde stablecoin'leri yönetmek için birleşik bir yaklaşımı teşvik etmeyi ve küresel finansal istikrar üzerindeki potansiyel etkilerini vurgulamayı amaçlıyor.
Ayrıca yılın başlarındaki G-20 tartışmaları, özellikle gelişmekte olan ekonomiler arasında stablecoin'lerin egemen para politikaları üzerindeki yıkıcı potansiyeline ilişkin endişeler nedeniyle bakış açılarında bir bölünme olduğunu ortaya koydu. Bu, finansal inovasyonu ulusal ekonomik güvencelerle dengeleme ihtiyacını yansıtan katı düzenleyici çerçeveler için çağrılara yol açtı. G20, ekim ayında stablecoin'ler de dahil olmak üzere kripto varlıklar için küresel bir politika çerçevesini koordine etmek adına gelişmekte olan piyasalar üzerindeki etkileri de dikkate alarak bir kripto yol haritası oluşturdu.
Birleşik Krallık'ta, Mali Davranış Otoritesi (FCA) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE), 2025 yılına kadar düzenlemeleri tamamlamak için çalışıyor ve bu da stablecoin'leri finansal ekosisteme güvenli bir şekilde entegre etme taahhüdünü kapsıyor. Benzer şekilde, Avrupa Birliği'nin Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemesi de ihraççılar için özel sermaye ve likidite gereksinimleri ile stablecoin gözetimi için yüksek bir standart ortaya koyuyor.
Amerika Birleşik Devletleri, stablecoin'leri düzenlemek için çeşitli önerilerle yasal adımlar atıyor. Japonya’nın kapsamlı stablecoin düzenleyici çerçevesi, ülkeyi diğer yargı bölgelerinin önünde konumlandırıyor.
Stablecoin piyasası için inişli çıkışlı bir yıl oldu. ABD doları destekli Binance tarafından ihraç edilen BUSD’nin 2024’e kadar duraklatıldığının duyurulmasıyla başlayan süreç, yatırımcıların ve trader’ların güvenilir alternatifler aramasına yol açtı.
Ardından, USDC ve DAI dahil olmak üzere büyük stablecoin'ler, mart ayında başlayan bankacılık kriziyle birlikte depeg oldular ve bu durum sektörün güvenilirliğini sarstı. Binance'in trueUSD (TUSD) ve tether'i (USDT) onaylaması, düzenleyici ve şeffaflık zorluklarına rağmen "güvenilir" stablecoin'ler olarak statülerini korumaları, piyasanın evriminde önemli anlara işaret etti.
Moody's Analytics, büyük itibari para destekli stablecoin'lerin 2023'te 600+ kez depegged olduğunu ve bunun da piyasadaki oynaklığı özetlediğini vurgulayan bir rapor yayımladı.
Bu yıl Visa, Mastercard ve Checkout.com gibi büyük şirketler, çeşitli uygulamalar için stablecoin'leri benimsedi. Visa, stablecoin ödeme yeteneklerini genişletti ve Solana blok zincirini kullanarak Circle'ın USDC'si ile pilot programlar başlattı. Mastercard, Yeni Zelanda ve Avustralya'da kripto ödemelerini etkinleştirmek için Immersve ile iş birliği yaptı.
Checkout.com, trader’lara hafta sonları ve tatil günlerinde bile 7/24 ödeme esnekliği sunan bir stablecoin çözümü başlattı.
2023’ün sonuna yaklaşırken, stabilcoin piyasasının önemli bir dönemeçte olduğu kesin. Dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici manzaralar, stablecoin'leri finansal sisteme güvenli bir şekilde entegre etmek için ortak bir çabayı yansıtıyor. Bu düzenleyici çabalar yaklaşım ve kapsam açısından farklılık gösterse de, ortak bir hedefi paylaşıyorlar: ilgili riskleri azaltırken stabilcoinlerin potansiyelinden yararlanmak.
Piyasa ise önemli zorluklarla karşı karşıya olmasına rağmen kayda değer bir esneklik ve uyarlanabilirlik gösteriyor. Stablecoin'lerin evrimi, gelişmiş düzenleyici uyumluluğa ve daha şeffaf, merkeziyetsiz modellere doğru kademeli bir geçişe tanık oluyor. Tüm bunlar kripto ekosisteminin bu önemli sektörü için daha güvenli ve istikrarlı bir gelecek vaat ediyor.
Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun
E-Bültenimize abone olarak kişisel verileri koruma politikamızı onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.
YASAL UYARI
Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Trend Haberler
Kripto Varlık
Sosyal Meyda Trendi
Trendleri İncele
Kripto Paralar
@2022 CoinDesk