Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kripto Ödemelerinin Geleceği Merkezileştirilecek

Flexa'nın kurucu ortağı, saklama cüzdanlarının perakende kripto ödemelerinin temel taşı olacağını söylüyor.

25 Ağustos 2022 21:05

Güncellenme: 25 Ağustos 2022 21:11

Tyler Spalding

Yazar

Başlangıçta eşler arası (P2P) elektronik nakit mantığıyla tasarlanan kripto para birimleri, perakende ödemeler için ideal özelliklere sahiptir. Bu izinsiz ağlar, varlıkların bağımsız şekilde doğrulanmasını ve benzersiz ödeme güvencesini sağlar.

 

İşlemleri doğrulamak, global ödeme pazarında 1,9 trilyon dolar gelir elde etmenin öncelikli maliyeti olduğundan, blok zincirler kaçınılmaz bir biçimde ana teknolojiler haline gelecektir. Fakat bu inanılmaz faydanın gerçek dünyada nasıl ortaya çıktığı (örneğin, kıyafet satın alma) muhtemelen internetin kendisinin benimsenmesini yansıtacaktır ve bu durum birçok merkezi bileşen anlamına gelir.


Kriptoda Merkeziyetsizlik Meme'i

 

Tüm kripto para protokollerinde değişen oranlarda merkezileştirme vardır. Genel olarak, kabile argümanları Nakamoto katsayısının belirteç dağılımlarının ve harici merkezi bağımlılıkların farklı yorumlarının çevresinde toplanır. Örneğin, donanım/yazılım ihtiyaçları genellikle ortalama kullanıcıların ağ ortamına katılmasını ciddi şekilde sınırlandırır ve bu durum merkezi madenciliğe neden olur.

 

Sahiplik açısından bakıldığında, birçok proje içerdekiler ve özel alıcılarla yoğunlaşan tokenlere sahiptir. Bitcoin protokolünün mucidi Satoshi Nakamoto bile, bir yıl boyunca metodik olarak sayısız adrese çıkışı yapılanbir milyona yakın bitcoini kontrol etmeye devam ediyor.  Saklama hizmetleri, ana akım tavrın kritik bir itici gücüdür ve Coinbase tek başına şu anda tüm kripto pazarının yüzde 11’i değerinde müşteri varlıklarını elinde tutuyor.

 

Hedge fonları, risk sermayesi, şirketler, hükümetler ve tüccarların sahip olduğu kripto varlıkları göz önüne alındığında, tüm bitcoin’in yarısından çoğunun sanal varlık servis sağlayıcıları (VASP’ler) tarafından sağlandığı düşünülüyor. Hatta saklama hizmetleri dahi yaklaşan Rth 2 birleşmesi için hisseli etherin en az yüzde 61’ini elinde tutmaya devam ediyor. 

 

Potansiyel protokol merkezileştirmenin dışında, merkezi hizmetler olmadan blok zinciri varlıklarıyla etkileşim kurmak neredeyse imkansızdır. Eleştirmenler genellikle Ethereum ekosisteminin Infura'ya olan bağımlılığından şikâyet ederler, ancak bu yalnızca web tarayıcınız, işletim sisteminiz, cüzdanınız ve hatta internet servis sağlayıcınızın bir kripto para birimi işleminde genellikle güvenilir katılımcılar olduğu düşünüldüğünde bu sorunun sadece küçük bir kısmını oluşturur. Kullanıcılar genellikle Web 3 etkileşimleri için web sitesine ve Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS) sertifikalarına güvenir ve çok düşük bir oranda açık kaynaklı cüzdan indirmelerini denetler.

 

Anahtarların değil, madeni paraların değil.” Ancak, sizin için anahtarları oluşturan merkezi yazılımın tamamını kapsamlı bir şekilde denetleyip takdir ettiniz mi? En azından, merkezi bir otorite olmadan bir araya gelen bu hizmetlerin karmaşıklığını tıpkı kalem yapmak gibi hepimiz takdir edebiliriz.

 

Merkezi Finans Lego Tuğlaları

 

Marc Andreessen, internetin orijinal günahının lokal web ödemelerini destekleme şansını kaçırmak olduğunu mükemmel bir şekilde belirtti. Netscape'in entegre ödemeler oluşturma isteğine rağmen, bankaların destek ve eksikliği sebebiyle bu girişim başarısız oldu çünkü yatırım yapmaya değmeyeceğine inanıyorlardı. Yaklaşık 30 yıl sonra, ana akım kripto ödemelerini geniş ölçekte etkinleştirmek, çeşitli (merkezi) entegrasyon noktaları gerektiriyor.

 

En azından tüccarlara kripto kabulü sunan ağlar ya da ödeme hizmeti sağlayıcılarının, çalışma alanları için hizmet düzeyi anlaşmaları yapmaları ve para aktarıcı lisansları almaları gerekecek.

 

Lightning Network gibi makul ölçüde, merkeziyetsiz yönlendirme yöntemleri bile mutlaka lisans gerektirecektir; Aksi halde bu tür ödemelerin kabul edilmesinin yasaklanması önemsizdir.

 

Ek olarak, kripto ödemelerinin 10 milyar dolarlık satış noktası donanımının çevrimiçi platformlar (Shopify, Magento vs.) hatta mobil uygulama iOS ve Android ile uyumlu olması gerekecek. Kripto devrimi, çok sayıda merkezi finans tuğlasıyla inşa edilecek.

 

 

Saklama Cüzdanları ve Kripto Ödemeleri

 

İdealizm ve teknolojinin ötesinde, insanlar hayatlarını kolaylaştıran ürünler kullanırlar. İnsanlar çoğunlukla perakende ödemeler için saklama cüzdanlarını kullanacaklar. Bu ürünler ortalama bir insan için daha güvenli, daha ucuz ve daha basittir. İnsanlar ödemelerin nasıl çalıştığıyla ilgilenmezler; sadece çalışmalarını isterler. Burada bir parolayı unutarak veya bir başlangıç ifadesini yanlış yerleştirerek varlıklarını sonsuza dek kaybetme ihtimali konusunda kesinlikle rahat değiller.

 

Bu nedenle operasyonel güvenliği öğrenmek, takdir etmek ve uygulamak için önemli ölçüde zaman ayırmaya gelince, daha büyük nüfus Gudetama’nın insan enkarnasyonudur . En yaygın kullanılan internet şifresinin hala 123456 olduğunu unutmayın.

 

Kriptonun zarafeti, gerçek dünya kullanımı için merkezi ara yüz katmanların ve entegrasyonları gerektirmesine rağmen gerçek bir seçim özgürlüğü sunmasıdır. Kullanıcılar tıpkı fiziksel nakit para gibi, kendi kendine saklama ve merkezi olmayan P2P ödemelerinin avantajlarını seçebilirler. Bu nedenle açık kaynaklı ağlar, onlarla etkileşim kurmak için merkezi özelliklere ihtiyaç duyulsa da hala inanılmaz derecede değerlidir.

 

Gelecekte, kripto ödemelerinin büyük bir kısmını saklama ürünleri ve çoklu merkezi bileşenler içerecek. Bunun yanında, kriptoyu birçok türüyle kullanmak, ödeme maliyetlerini en aza indirecek ve dünya çapında daha adil bir ekonomik erişim sağlayacaktır. Bireylerin seçme özgürlüğü ne kadar fazla olursa para da o kadar kapsayıcı hale gelir.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Web3 Oyunu XOCIETY, Sui Blok Zincirinde Çalışacak

26 Nisan 2024 16:48

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk