Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

DAO’ların Önündeki Engelleri Kaldırmak

The DAO Handbook kitabının yazarı, merkeziyetsiz otonom organizasyonlara yayılan koordinasyon ve düzenleme sorunlarına çözümler öneriyor.

4 Şubat 2023 11:00

Güncellenme: 4 Şubat 2023 11:00

Scott Fitsimones

Scott Fitsimones, Wyoming'de 40 hektarlık bir arazinin yönetiminden sorumlu olan CityDAO'nun kurucusu ve "The DAO Handbook" kitabının yazarıdır.

Twitter'da Takip Et:

@scottfits

DAO’lar, 2021 yılında blok zincirinin sınırlarını aşıp gerçek dünyaya yayılan bir konsept oldu. O günden beri birçok merkeziyetsiz otonom organizasyon finansal protokollerini yönetme ve dijital varlıklarını etkin kullanma noktasında sıkıntılar yaşıyorlar. 


ABD’de Wyoming, Vermont ve Tennessee gibi eyaletlerde çıkarılan kanunlardan ümitlenen kripto kolektifleri aralarında nadir bulunan sanat eserleri, golf sahası, ABD anayasasının bir kopyası, NBA takımı ve gayrimenkul gibi birçok farklı varlık satın almanın peşine düştüler. (Açıklama: Bu makalenin yazarı Wyoming’de 40 hektar arazi alan CityDAO’nun kurucusudur.) 


Büyük maliyetler

Ancak DAO’ların gerçek hayata dalmasıyla birlikte kitlesel fonlama ve karar alma yaklaşımına dayanan bu yeni organizasyonların koordinasyon ve düzenlemeler gibi büyük maliyetlerle karşılaştıkları ve faydalarının azaldığı gerçeği görülmeye başlandı. Girişimciler, yatırımcılar ve düzenleyiciler, bu maliyetlerin detaylarına hâkim oldukça DAO’ların daha adil bir internet oluşturma vaatlerini hayata geçirmelerine daha fazla yardımcı olabilirler. 


Koordinasyon boyutunda DAO’larda kaynakların kullanımında üyelerin onayı gerektiği için çoğu zaman sıkışmalar yaşanabiliyor. Bugün birçok DAO’da, Ethereum kurucularından Vitalik Buterin’in “vetokrasi” olarak tanımladığı ve genelde cevabın “hayır” olduğu bir sarmala düşme ve projelere destek bulmak için sonu gelmez oylamalara takılıp kalmak durumu yaşanabiliyor. Bazı durumlarda ise demokratik sürecin sürtünme oluşturması bir hata değil, bir özellik olarak değerlendirilebiliyor. 


Kullanıcıların milyonlarca dolar parasını emanet ettiği finansal protokoller söz konusu olduğunda on binlerce kişiyi etkileyecek değişiklikleri yapmak kolay olmamalı. Ancak değer oluşturmanın erken aşamalarında bir çekirdek ekip amaca giden yolda küçük aksiyonlar alabilecek otoriteye sahip olmalı.


Birçok projede bu otoriteden feragat ediliyor ve DAO kitlesi erken aşamada da devreye sokularak bir topluluk dinamizmi hedefleniyor. Ancak bu durumda bebek adımları atmak için bile binlerce kişinin koordine edilmesi gibi zorlu bir iş ortaya çıkıyor. Bunun da üzerine, birçok DAO altyapısı ve aracı, DAO’ların akıllı sözleşmeler üzerinden etkileşim kuracağını varsayarak tasarlanmış durumda ve üyelerin gerçek hayatta aksiyona geçmelerine dair bir bakış açısı yeterince dikkate alınmamış. 


Düzenleme boyutuna bakılırsa bir DAO kurmak kolay. Bir multisig kurmak için birkaç dakika yeterli. Ancak kurallara uygun hareket eden bir DAO oluşturmanın maliyeti oldukça büyük olabiliyor. 


Bir tüzel kişilik oluşturmaktan çeşitli harç ve vergi ödemelerini yapmaya kadar birçok işlem haftalar süren hukuki çalışmalar gerektirebiliyor ve sonunda ortaya çıkan fatura DAO’yu anlamsız kılacak kadar yüksek olabiliyor. Eğer bir DAO işlev görmek için bir avukata ve muhasebeciye ihtiyaç duyuyorsa bu ciddi bir giriş engeli olabilir.


İş para toplamaya geldiğinde yeterince açık olmayan menkul kıymetler kanunları kitlesel fonlamayı riskli bir girişim haline getirebilir. Zincir dışı bir alanda para harcamak için DAO’nun kurumsal bir işlem hesabına veya bir off-ramp yapıya ihtiyacı olacak ki bu da aylarca süren bir kurulum sürecini gerektiriyor. 


Bir DAO arazi veya fikri mülkiyet gibi gerçek dünya varlığına sahip olursa bir grubun diğer grupla fikir ayrılığı sonucu başka bir yöne gitmesi süreci olan çatallanma yapmak zor veya imkânsız hale gelebiliyor.


DAO’ların çalışmasını sağlamak

Bu koordinasyona ve düzenlemelere yönelik maliyetlerin birçoğu inovasyonlar ile çözümlenebilir. Girişimcileri DAO’ların ödeme, uyum ve yönetişim sıkıntılarını çözümlemeyi hedefleyen araçlar geliştiriyorlar. Bu sıkıntıların bazıları politika seviyesinde çözümlenmeli. Örneğin DAO’ların statüleri ve menkul kıymet kanunundaki yeri belirlenmeli. Ayrıca DAO’ların vetokrasiye düşmemesi ve liyakatin öne çıkması için de yönetişim mekanizmalarına dair daha derinlemesine araştırmalar yapılmalı. 


Bazı durumlarda ise koordinasyona ve düzenlemeyle dair yüksek maliyetleri karşılamak en akıllı çözüm olabilir. Örneğin birçok kişinin hayatına dokunan internetin altyapısal bileşenlerinin merkeziyetsizleştirilmesi önemli. Stabil para DAI’nin merkez bankasıymış gibi hareket eden MakerDAO bu konuda iyi bir örnek zira bu yapı tek bir kişinin isteklerine göre değil geniş bir grubun beklentilerine göre hareket edebiliyor. Bitcoin’in, Ethereum’un ve internetin başarısı merkeziyetsiz olmalarından geliyor ve böylece sistemler güçlü ve ilgi çekici hale geliyorlar.


DOA’ların işlev görmelerini sağlamak insanlık açısından önemli bir proje çünkü bu yapılar bizlere kendi varlıklarımızın sahibi olduğumuz ve bunları kendimizin yönettiği demokratik bir gelecek vaat ediyorlar. Demokratik sistemlere olan talebin arttığı ve insanların birkaç platformun interneti yönetmesinden hazzetmediği bir gerçek. 


Koordinasyona ve düzenlemelere dair maliyetleri azaltarak DAO’ların çok daha işlevsel olmasına ve çok daha demokratik bir internet oluşumuna katkı sağlanabilir. 




Daha Fazla Oku

    daoDüzenlemeYönetişim

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Scott Fitsimones, Wyoming'de 40 hektarlık bir arazinin yönetiminden sorumlu olan CityDAO'nun kurucusu ve "The DAO Handbook" kitabının yazarıdır.

Twitter'da Takip Et:

@scottfits

Scott Fitsimones, Wyoming'de 40 hektarlık bir arazinin yönetiminden sorumlu olan CityDAO'nun kurucusu ve "The DAO Handbook" kitabının yazarıdır.

Twitter'da Takip Et:

@scottfits

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Yerli Girişim Clave Artık Herkese Açık

10 Nisan 2024 21:49

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk