Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

FTX'ten Ders Alınmayacak

Ernst & Young’ın blokzincir inovasyon lideri, blokzincirde kriptodan çok daha fazlası olduğunu ancak oraya yeterince hızlı gidemediğimizi söylüyor.

21 Ocak 2023 12:45

Güncellenme: 21 Ocak 2023 12:45

Paul Brody

Paul Brady EY'ın (Ernst & Young) Küresel Blok Zinciri Lideri'dir. EY, Brody'nin liderliğinde blok zinciri dünyasında önemli bir yer edindi. Özellikle de Ethereum üzerinde açık blok zincirleri, asürans ve iş uygulamalarına odaklandı.

Yeni bir yıl başlarken, hayatımdaki kripto şüphecileri için hiçbir şey satın almam gerekmediğini biliyorum. Bir sektör olarak, onlara milyarlarca dolar verip gerçekten paha biçilemez ve her zaman gözde bir hediye satın aldık zaten: Her zaman haklı olduklarını bilmenin verdiği kendini beğenmişlik duygusu.


2022'de yaşanan onca şeyden sonra, tüm doğru ve önemli dersleri öğrenmekle uğraştığımızı bilmek güzel olurdu. Ancak buna bel bağlamayın. Doğrulama önyargısının kerameti sayesinde, rezerv kanıtlarını, denetimi veya yalnızca kripto paranın yok olmasını savunanlar, yılın olaylarını, daha önce önerdiklerini yerine getirmemiz gerektiğinin teyidi olarak görecekler. Ben de aynı görüşteyim; evet, daha fazla denetime ihtiyacınız olacak.


Kendi adıma, bunu, borsaların ve hedge fonlarının çöktüğü veya kötü insanların yalnızca Twitter'da özür dileyerek serbestçe dolaştığı için karamsar bir ruh hali içinde yazmıyorum. Ayrıca, müşterilerin ve düzenleyicilerin uyarılarının bu harika teknolojinin büyümesini yavaşlatabileceği olasılığından dolayı hayal kırıklığına uğramış da değilim. Evet, gerçekten öyle. Beni asıl hayal kırıklığına uğratan şey, halka açık blokzincirlerin, gizlilik teknolojisinin ve sektörel uygulamaların yavaş ilerlemesi. Blokzincirde kriptodan çok daha fazlası var ve oraya yeterince hızlı gidemiyoruz.


Zaman geçtikçe, geçmişte ilerleme kaydetmiş olmamız gereken ancak bir şekilde üstesinden gelemediğimiz üç zorluk görüyorum. Birincisi, tüm hataları yaparak ve FED eski Başkanı Ben Bernanke'nin öğrenmiş olabileceği ve sayesinde Nobel Ödülü kazandığı faydalı dersleri asarak finansal düzenleme sürecini hızlandıran blokzincir programı. Her defasında, kötü düzenlenmiş veya düzenlenmemiş finansal kuruluşların banka paniği riski altında olduğuna ve finansal hizmetlerin ekonomi ekosisteminin geri kalanı için sistemik riskler yarattığına dair ikna edici kanıtlar gördük.


Bu olaylardan herhangi biri her gerçekleştiğinde, kripto destekçileri cevaben, sadece merkeziyetsiz finansın işe yaradığını ve geleceğin yöntemi olduğunu ifade ediyorlar. Bu delilik. Yalnızca zincir üzerinde çalışan ultra düşük riskli bir finansal sistem oluşturmak, sermayeyi iş kurmak için kullanabilecek risk alıcılara kanalize etmeyi amaçlayan sermaye piyasalarının amacını tamamen ortadan kaldıracaktır. Risk aldığınız an, insanların yargı alanına girer ve katı algoritmalardan uzaklaşırsınız.


İkinci hayal kırıklığım, dünya çapında iyi organize edilmiş blokzinciri ve kripto para düzenlemeleri konusunda yavaş ilerliyor olmamız. Sektördeki kötü aktörlere yönelik yaptırım eylemleri bir anlam ifade ediyor. Ancak pozitif kuralların yokluğunda bu eylemler, piyasaya girmek isteyen ancak kendilerini henüz belirlenmemiş kuralların yanlış tarafında bulmaktan korkan iyi aktörler üzerinde de caydırıcı bir etkiye sahip. Burada spekülasyon yapmıyorum. Çünkü, biliyorum. Ernst & Young, stabilcoin ve kripto alanına girmeden önce düzenlemelerin netleşmesini bekleyen birçok önde gelen finans kuruluşuna hizmet veriyor. 


Yani, halihazırda ideal duruma az bir mesafe uzaklıktayız. Kötü aktörler düzenleme eksikliğinden çekinmezler, ancak bu iyiler için geçerli değil. Sonuç olarak, kötü oyuncular daha az rekabetle karşı karşıya kalıyor. Neyse ki az çok bir rekabet var. Bu sektörde pek çok iyi aktör var. Ancak mevzuata ilişkin netlik ve standartların olmaması nedeniyle, bu aktörler bile kendilerini kötülerden ayırmakta zorlanıyorlar. Her kötü aktör, denetlendiklerini, profesyonelce yönetildiklerini ve düzenlemelere uyum sağlamayı ciddiye aldıklarını iddia ediyor. Ancak çok az sayıda son kullanıcı gerçeği kurgudan ayıracak bilgiye sahip.


“Önde gelen finansal kuruluşlar, stabilcoin ve kripto alanına girmeden önce düzenlemelerin netliğe kavuşmasını bekliyor.”

Son olarak, yaklaşan resesyon ve sonu gelmeyen kripto başarısızlıkları, sektörde risk almayı sevenlerin bütçelerini ve içindeki coşkuyu buduyor. Riskten kaçınan kıdemli yatırım danışmanlarını gelişmekte olan teknolojilere yatırım yapmaya ikna etmek çok zor. Potansiyel bir durgunluk karşısında bütçeleri azaltmayı düşünmeleri sebebiyle bu durum daha da zorlaşıyor.


Bu zor zamanlardan hiçbir yararlı ders çıkarmayacak ve bunda da bir hayır bulacaksak, o hayır, halka açık blokzincirler, Ethereum ve gizlilik teknolojisi için ilerlemenin kaçınılmaz olmasıdır. Bu yıl meydana gelen hiçbir olay, özel ve ruhsatlı blokzincirleri daha kullanışlı veya ilginç kılmadı. Aynı zamanda pek çok güzel şey de yaşanıyor. 2022'den üç tanesini sizin için buraya alıyorum.


Birincisi, birleşme. Ethereum topluluğu, küresel ölçekte önemli bir altyapıyı çalıştıramayacaklarına dair iddiaları bertaraf etti. Proof-of-work'den proof-of-stake'e sorunsuz geçiş, firmaların Ethereum'a yönelik, sistemi sorumlu şekilde yönetmek için net bir hesap verebilirlik bulunmadığı ve çok büyük bir karbon ayak izi oluşturduğu yönündeki iki temel şikayetini tek hamleyle ortadan kaldırdı. Layer-1 için verilen savaş sona erdi ve Ethereum kazandı.


İkincisi ise, değiştirilemez token'lar. Spekülatif generatif sanat piyasası büyük ölçüde sönerken, kalıcı ve aktarılabilir kişisel dijital hatıralar, katılım kanıtları ve koleksiyon piyasası ise daha yeni yeni canlanıyor. NFT'ler yakın zamanda, konser biletlerinden yarış madalyalarına kadar her şeyde kullanılıyor olacak. Mesele para kazanmakla ilgili değil. Hayatınızın ve başarılarınızın hikayelerini toplayıp onları dünyayla paylaşmakla ilgili. 


NFT'lerin ayrıca muazzam sektörel uygulamaları var. Şirketlerin ürettiği çoğu şey, yalnızca parti numarası veya seri numarası olsa bile benzersiz. O hala bir NFT, değiştirilebilir token değil.


Son olarak da DAO'lar. Merkeziyetsiz otonom organizasyonlar (DAO), blokzincir ekosisteminin mutluluk kaynaklarıdır. İnsanların, yeni şirketlerden ortak yatırım araçlarına ve kar amacı gütmeyen hayır kurumlarına kadar hemen hemen her şeyi kurması ve organize etmesi için bir araç olarak ortaya çıkıyorlar. Bu yıl, neredeyse herkesin bir DAO kurup yönetmesini kolaylaştıran geniş bir araç ve hizmet yelpazesi sayesinde ivme kazanmaya başladılar.


2022 bitti ve bir rahatlama geldi. İnşa süreci devam ediyor ve bu yılın kötü aktörleri yakında sadece bilgi yarışmalarının önemsiz sorularında kendilerine yer bulacak. Biraz ileride tabi.





Daha Fazla Oku

    FTXFedblok zincirikripto

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Paul Brady EY'ın (Ernst & Young) Küresel Blok Zinciri Lideri'dir. EY, Brody'nin liderliğinde blok zinciri dünyasında önemli bir yer edindi. Özellikle de Ethereum üzerinde açık blok zincirleri, asürans ve iş uygulamalarına odaklandı.

Paul Brady EY'ın (Ernst & Young) Küresel Blok Zinciri Lideri'dir. EY, Brody'nin liderliğinde blok zinciri dünyasında önemli bir yer edindi. Özellikle de Ethereum üzerinde açık blok zincirleri, asürans ve iş uygulamalarına odaklandı.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Bitcoin Boğa Koşusunu Yeniden Canlandırmanın Anahtarı ABD Hazinesi'nin Geri Ödeme Duyurusunda

26 Nisan 2024 14:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk