Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kibir, Yalanlar ve FTX: Kripto İyi mi Kötü mü?

Olumsuz manşetlere karşın sektörün hâlâ insanlığa vereceği çok şey var.

26 Aralık 2022 08:31

Güncellenme: 26 Aralık 2022 13:59

Pat Duffy

Pat Duffy, kurucu ortağı Alex Wilson ile birlikte 2018'de The Giving Block'u hayata geçirdi. TGB, sivil topluk kuruluşlarının, üniversitelerin ve hayır kurumlarının kripto para cinsinden fon toplamalarına imkân veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@thisisPatDuffy

Pareidolia, insanların aslında var olmayan örüntüleri gördüğünü sanması (Ay’ın yüzeyinde insan yüzü gibi) fenomenine verilen isimdir. Var olmayan örüntülerin peşinden koşmak aslında doğal hayatta önemli bir meziyettir. Doğada hayali bir düşman görmek, gerçekte var olan düşmanı görmeyip av olmaktan daha iyidir. Ancak net düşünme söz konusu olduğunda bu özellik bir sıkıntı oluşturabilir. 


Konuları bir şeylerle ilişkilendirme yanlılığı hayatımızın her alanında kendini gösterir. Bir müzakere sırasında düşülen kolaycılıktan tutun da halka mal olmuş kişilere atfedilen özelliklere kadar birçok noktada ilişkilendirme yanlılığı kararlarımızı ve görüşlerimizi etkiler. Ve bu yanlılık aslında makul olan bazı kişilerin sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmelere karşı durmasına neden olabilir. 


Kripto sektörü son yıllarda bu konudan hiçbir sektörün ve kişinin olmadığı kadar mustarip oldu. Mt. Gox, Bitconnect ve şimdi de Sam Bankman-Fried ve FTX olayı tüm sektörü lekeledi. Aslında var olmayan kötü örüntüleri görmeye dair içgüdümüzü alın ve üzerine de bildiğimiz konuları önemli görme önyargısını ekleyin. İşte size kripto paralara dair adaptasyon sürecinin neden bu kadar kırılgan olduğunun cevabı… 


2021’de kripto tarihinin zirvelerini yapıyordu ve insanlar sonunda kriptoyu bir iyi bir şey olarak görmeye başlamışlardı. Şimdi ise bir tek kötü aktör nedeniyle on yıla yakın süredir edinilen Web3 kazanımları sorgulanır oldu. Tek bir kişinin yaptıkları yüzünden kriptonun toplum üzerindeki etkileri ve insanların hayatına katkıları gölgede kaldı. 


Kripto Lübnan, Venezuela ve Çin gibi ülkelerde insanların parasal krizlerde ayakta kalmasına yardımcı oldu. Bu ülkelerde sıradan insanların hayatta kalmak için gereksinim duydukları yiyecek, su ve ilaç satın alabilmelerine imkân verdi. Kripto, ayrıca, bankacılığa erişimi olmayanların finansal işlem yapabilmesine, Afganistan gibi ülkelerde kadınların erkeklere bağımlı kalmadan kendi finansal hayatlarını oluşturabilmelerine zemin hazırladı. 


Hayırseverlik sektöründe kripto en hızlı büyüyen bağış yönetimi haline geldi. Blok zinciri temelli merkeziyetsiz kimlikler ailelerinden kopmak zorunda kalan mültecilerin hayatlarına katkı sağlıyorlar. Kripto mahremiyeti ve şeffaflığı aynı anda sağlayarak otoriter rejimlerin insan haklarına yönelik baskılarını azaltırken tek bir defa sıkıntı yaşamayan ve on yıldır tıkır tıkır çalışan bir Bitcoin blok zincirini de bünyesinde barındırıyor.


FTX kötüydü. Ancak kripto bu gezegendeki en iyi güçlerden biri. Eğer gündemin mevcut haliyle devamına izin verirsek ilişkilendirme önyargısı bir çığ etkisi oluşturacak ve son on yılda kriptonun oluşturduğu olumlu hafızanın sistematik biçimde silinmesine neden olacak. Peki bunu engellemek için ne yapabiliriz?


Saklamayı bırakmak

Öncelikle kafamızı kuma gömüp bu işin sonlanmasını beklemekten vazgeçmeliyiz. Şu anda kriptoda kiminle konuşsanız bir durma, bekleme modunda. Hiç kimse bir şey yapmayınca görebildiğimiz yegâne hikâyeler Sam Bankman-Fried gibi kötü örneklerden oluşuyor. Eğer şu anda çıkıp konuşmuyorsanız siz de sorunun bir parçasısınız. 


Bir şeyler söylemek

Kriptonun dünyanın dört bir yanındaki iyi ve güzel etkilerini öne çıkarmaya devam etmemiz lazım. Genelde yılın bu anlamlı, son döneminde kriptoya dair insanın içini ısıtan hikâyeler bulmak mümkün. Kripto hâlâ her gün insanların hayatını kurtarıyor ancak bu hikâyeler FTX gibi olumsuz haberlerin gölgesinde kalıyor. Kripto topluluğu bir araya gelip bu haberlere odaklanırsa bunların etkisi daha kalıcı olur.


Bir şeyler yapmak

Kriptonun dünyaya yaptığı olumlu etkiyi anlatmak güzel ancak bizler de kripto kaynaklarımızla olabildiğince iyi etkiler oluşturmaya çalışmalıyız. Kripto hayırseverliği bu hikâyenin aslında küçük bir kısmı olsa da etkisi dünya çağımda hissediliyor. Çok fazla bağış yapmanıza gerek yok ancak yapılan her bağış kriptonun gerçek, somut faydasını ve bu dünyayı değiştirme gücünü göstermek anlamında değerli.


Eğer kripto topluluğu kriptonun olumlu kısmını öne çıkarmak için bu anı değerlendirebilirse FTX gibi olayları geride bırakabileceğiz ve dünyayı değiştirmeye devam edeceğiz. Eğer bunu yapamazsak insanlar SBF gibilerin peşinden gitmeye devam edecekler. Artık seçim bizim. Umarım insanlık bu seçimi doğru yapar. 




Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Pat Duffy, kurucu ortağı Alex Wilson ile birlikte 2018'de The Giving Block'u hayata geçirdi. TGB, sivil topluk kuruluşlarının, üniversitelerin ve hayır kurumlarının kripto para cinsinden fon toplamalarına imkân veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@thisisPatDuffy

Pat Duffy, kurucu ortağı Alex Wilson ile birlikte 2018'de The Giving Block'u hayata geçirdi. TGB, sivil topluk kuruluşlarının, üniversitelerin ve hayır kurumlarının kripto para cinsinden fon toplamalarına imkân veriyor.

Twitter'da Takip Et:

@thisisPatDuffy

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Layer-2 Coin'leri Öne Çıkıyor

22 Nisan 2024 18:24

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk