Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kraken'in SEC'le Uzlaşmaya Varması, Kripto Staking İçin Ne Anlam İfade Ediyor?

Kripto sektörü, Kraken'la değil yaşananların staking için ne anlama geldiğiyle ilgileniyor.

18 Şubat 2023 12:00

Güncellenme: 18 Şubat 2023 12:00

Nikhilesh De

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Twitter'da Takip Et:

@nikhileshde

Geçtiğimiz hafta bir dizi iflas duruşması yapıldı. Ancak asıl haber, Kraken'in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'yla (SEC), hakkındaki suçlamalar için bir uzlaşıya varması ve sonuç olarak kendi kripto staking programını sona erdirmesiydi.


Tüm staking işlemlerinin yasaklanması



Anlatı

SEC perşembe günü, kripto borsası Kraken'e yönelik suçlamalara dair bir açıklama yayımladı. Sözkonusu açıklamada, Kraken'in kripto staking hizmeti vermesinin, ABD'de kayıt dışı menkul kıymet ürünlerini piyasaya sunmayla aynı anlama geldiği ifade edildi. Kraken, hakkındaki suçlamaları düşürmek için 30 milyon dolar ödeyecek ve ABD'deki staking hizmetlerini sona erdirecek. (CoinDesk, bu haberi ilk bildiren haber portalı oldu.)


Bu neden önemli

Bu gelişmenin ABD'de genel olarak staking hizmetleri için ne anlam ifade ettiğine dair birçok soru gündeme geldi.


Detaylara girmeden önce, bazı terimleri açıklamak uygun olacak. Proof-of-stake, node'ların, kripto paralarını kilit altına alan veya “stake eden” yatırımcılar tarafından desteklendiği bir konsensüs mekanizması. Proof-of-work’den farklı. Çünkü, blok zincirini güvence altına almak için enerji ve bilgi işlem gücü yerine “paranızı” kullanıyorsunuz.


Staking'e duyulan ilgi, son yıllarda, özellikle dünyanın en değerli ikinci kripto para birimi ağı Ethereum'un 2022'de proof-of-work'den proof-of-stake'e geçmesinden sonra artış kaydetti.


Kendi node'nuzu çalıştırmak, bunu başka birine yaptırmaktan daha zor olduğu için, şirketler ABD'de staking hizmeti veriyorlar ve ben bunu asla yargılamıyorum.


Detaylara inelim

Coinbase CEO'su Brian Armstrong çarşamba günü, SEC'in bireysel staking işlemlerini hedef aldığı söylentileri hakkında tweet atarak bir tehlikeye dikkat çekti.


Ama bana öyle geliyor ki, asıl mesele, SEC'in staking hizmetleri sunarak müşterilerine gelir elde etme sözü veren Kraken gibi şirketlerin peşine düşmesi.


Bu vesileyle, genel bir fotoğraf çekmek için SEC Başkanı Gary Gensler'in önceki açıklamalarına bakalım: Eylül ayında, staking'in Howey Testi parametrelerini karşılayabileceğini söylemişti.


Wall Street Journal'la yaptığı röportajda aracılara değinmiş; bir aracı üzerinden staking yapmanın, “görüntüdeki bazı değişikliklere rağmen borç vermeye çok benzediğini” ifade etmişti.


Kraken'la ilgili duyurunun ve dürüst olmak gerekirse, Armstrong'un tweet'inin ardından konuyla ilgili bazı dikkate değer sorular sorulmaya başladı: SEC ABD'deki tüm staking işlemlerinin peşine düşecek mi? Kripto şirketleri nasıl staking hizmeti sunacak? SEC, kendisinin gazabına uğramadan hizmet vermek isteyen şirketler için herhangi bir rehberlik sağlayacak mı?


Uzlaşma duyurusunun ardından basın toplantısında gazetecilere konuşan bir SEC yetkilisi, kurumunun temelde, staking hizmetini herhangi bir menkul kıymet hizmeti olarak gördüğünü söyledi.


Başka bir deyişle, staking hizmeti sunmayı isteyen şirketler, düzenleyiciye bir menkul kıymet platformu olarak kaydolmak ve hizmet vermek ve düzenli açıklamalar yapmak için SEC Şirket Finansmanı Bölümü'nün onayını almak zorunda kalacaklar.


Başka bir yetkili ise, bu durumda menkul kıymetin başlı başına bir yatırım programı olacağını, bu programın ise Kraken'in hizmet sunarken üzerine aldığı temsil sorumlulukları ve kullanıcılarıyla yaptığı anlaşmalar anlamına geleceğini belirtti.


SEC Komiseri Hester Peirce, bugüne kadarki en sert muhalif açıklamalarının birinde, sadece kayıt işleminin bile göründüğünden daha karmaşık olabileceğine dikkat çekti.


Pierce, “Staking hizmet programı tamamen mi tescil edilecek, yoksa her bir token'ın staking hizmet programı ayrı ayrı mı tescil edilecek? Kraken için hangi muhasebe etkileri söz konusu olacak? Görüldüğü gibi, staking gibi bir hizmet, birçok karmaşık soruyu gündeme getiriyor. ” dedi.


Yetkililer, bu gelişmenin, staking hizmetini genel anlamda etkileyip etkilemeyeceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.


SEC'in Kraken aleyhine açtığı davanın dosyasında, şirketin kullanıcılara vereceği staking ödüllerini belirlediği kaydediliyor. Kraken sadece, yatırımcılarına gerçek protokol ödüllerini göndermiyordu.


Bu tercih, bu bağlamda SEC için önemli bir neden yaratmış olabilir. Avukat Gabe Shapiro'nun da belirttiği gibi, bu tutum, muhtemelen “kanuni açıdan büyük bir fark ortaya çıkarıyor”.


Bir SEC yetkilisi bahsi geçen basın toplantısında, olaya fazla bir anlam yüklemeye gerek bulunmadığını söyledi, ancak, SEC'in bu konuda fazla yorum yapamayacağını da sözlerine ekledi.





Daha Fazla Oku

    krakenSECstaking

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Twitter'da Takip Et:

@nikhileshde

Nikhilesh De, CoinDesk'in düzenleyicileri, yasa koyucuları ve kurumları kapsayan küresel politika ve düzenlemelerden sorumlu yönetici editörüdür. BTC'de 50 dolar ve ETH'de 20 dolar'dan fazla varlık sahibi. 2020'de Kriptopara Gazetecileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından Yılın Gazetecisi seçildi.

Twitter'da Takip Et:

@nikhileshde

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk