Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Yani Hedef Sensin Tayfun

Konu yeni teknolojiler olunca gözler ABD ve Çin’e bakıyor. Her ne kadar -somutlaştırılamasa da teknoloji ve finans G20 görüşlerinin ABD gündemleriyle yönlendiği aşikâr. Peki aşağıdaki gündemlerle nasıl bir regülasyon bizi bekleyebilir?

24 Nisan 2023 10:16

Güncellenme: 24 Nisan 2023 17:38

Nesibe Kırış

Nesibe Kırış, Lex Tech danışmanlık şirketi kurucusu olarak web3 başta olmak üzere diğer teknoloji şirketlerine kamu ile ilişkiler danışmanlığı vermektedir. Ayrıca web3 ekosistemindeki global/yerel regülasyon ve politika gelişmelerine dair haftalık yayımlanan Web3 Brew bülteninin editörüdür. Aynı zamanda LunaPark Web3 Hub’da kamu ve kurumsal ilişkiler yöneticisi olarak yer almaktadır. Nesibe, dijital medya organı olan Aposta’da politika alanında köşe yazarlığı yapmaktadır. Koç Üniversitesi Hukuk ve Sosyoloji mezunu Nesibe Kırış teknoloji girişimlerinde risk sermayesi ve fikri mülkiyet/marka alanlarında hukuki danışmanlık vererek iş hayatına başlamıştır. Daha sonra Ussal Danışmanlık’ta birçok global kripto borsalarının yanında fintek, regtek, veri transferi, e-ticaret gibi alanlarda faaliyet gösteren teknoloji şirketlerine kamu ile ilişkiler danışmanlığı yapmıştır.

Twitter'da Takip Et:

@nesibekiris

Kolpaçino’nun her meseleye uygun bir repliği var di mi? Evet, burada da bizi yalnız bırakmadı. “Hedef sensin kripto, deneme tahtası sensin.”


Yaz aylarına yaklaşıyoruz. Yavaş yavaş meclis hareketleri artıyor, bizim gündemimiz seçim o sebeple bir süre bu köşede Türkiye’den yazı göremeyeceksiniz. Ancak globalin meclis gündemlerinde farklı başlıklar var. Son iki çeyrekteyken; bir taraftan kapanacak diğer taraftan ise yeni dönemde açılacak mevzular artık hükümetlerin gündemini daha yoğun şekilde meşgul ediyor. Kripto varlık piyasalarında büyük dalgalanmalar yaşanması da buna tüy dikti. Ee, bu dalgalanmalar dünya genelinde hükümetlere yansırken elbette ki birçok uluslararası kuruluşu da etkiledi. Özellikle ABD'nin son zamanlardaki kripto varlıklar üzerine yaptığı açıklamalar küresel endişeleri artırdı. Beraber inceleyelim.


G20 zirvesi yaklaşıyor. Bu sene zirvenin ev sahibi Hindistan. Zirveye hazırlık evresindeki politika raporları, G7 görüşmeleri ve bakanlar kurulu toplantıları gündemin önemli noktalarını bizlere haber veriyor. Bu süreçte ABD’nin kripto varlıklara yönelik hızlanan aksiyonları da görüşmeleri hayli etkiliyor. Malum ABD, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri. Hele ki konu yeni teknolojiler olunca gözler ABD ve Çin’e bakıyor. Her ne kadar -somutlaştırılamasa da teknoloji&finans G20 görüşlerinin ABD gündemleriyle yönlendiği aşikâr. Peki aşağıdaki gündemlerle nasıl bir regülasyon bizi bekleyebilir?


Minik başlıklarla ABD’de neler olduğuna bakalım (tabii ki bunlarla sınırlı değli).


Davalar…

  • ABD Adalet Bakanlığı, eski bir yatırım bankacısı ve kayıtlı aracı olan Rashawn Russell'ın kripto varlık yatırım dolandırıcılığı şemasını işlettiği iddiasıyla suçlamalarla tutuklandığını açıkladı. ABD Emtia Gelecek İşlemleri Komisyonu da Russell'a karşı sivil yaptırım başlattı ve dolandırıcılık yoluyla en az 1 milyon doların zimmetine geçirildiğini belirtti.

  •  ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu (CFTC), Binance ve CZ’yi ABD federal yasalarına uymadığı ve kullanıcılarını da yasalara uymamaya yönlendirdiği gerekçesiyle yargı sürecine soktu.

Lisans redleri ve bildiriler

  • ABD Federal Rezervi, 24 Mart'ta Custodia Bank'ın lisans başvurusunun reddedilme nedenlerini detaylandıran 86 sayfalık bir rapor yayımladı. Ocak ayında Custodia Bank'ın üyelik başvurusunu reddetme nedenlerinden birisi de kripto şirketlerine yakınlığı.


  • SEC’in nefreti ve tüm bu gelişmeler birçok kripto işletmesinin (Coinbase dahil) Wells Bildirimleri veya tebligatlar almasına sebep oldu. Bu arada SEC'nin kripto varlık ve siber birimi için iş ilanları yayımlayarak sektöre korku salmaya devam ediyor.

Regülatör açıklamaları… 

  • CFTC Washington toplantısında şu anda DeFi'ı etkileyen temel konuları ele almak üzere sunumlar yaptı.



  • ABD Hazine Bakanlığı, Bitcoin ve diğer kripto varlık birimleri için hazırladığı regülasyonlar hakkında bilgi talepleri için bir çağrı yaptı. Bakanlık, düzenlemelerin piyasanın şeffaflığını artırmayı, tüketicileri korumayı ve finansal istikrarı sağlamayı amaçladığını belirtti.

  • SEC, "borsa" tanımına yönelik tartışmalı önerilen değişiklikler için yorum sürecini 13 Haziran 2023'e kadar tekrar açtı. SEC Başkanı Gensler, kripto sektöründen birçok yorum aldıklarını söyledi. Yorum sürecinin yeniden açılmasıyla, SEC önerilen değişikliklerin kripto varlık işletmelerine, "DeFi" sistemleri de dahil olmak üzere uygulanacağını açıkça belirtti. Bu sistemlerin ulusal menkul kıymet borsaları olarak veya aracı kurumlar olarak kaydolmaları ve ATS düzenlemelerine uymaları gerekecek.

G20 hazırlıkları

Şubat ayı G20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında ana gündem maddelerinden biri kripto varlıkların regülasyonuydu, buna dair Şubat IMF raporu değendirildi. G20'ye bağlı olan FSB, Eylül ayındaki G20 Liderler Zirvesi'nde onaylanacak olan kripto varlıkları ve stabilkoinler için politika önerilerini sonuçlandıracak. Bu arada geçen hafta 2023 IMF Bahar Toplantıları sona erdi. Maliye bakanları ve merkez bankası başkanları G20 gündeminin finans izini tartışmak üzere kapalı kapılar ardında toplandı. Tüm bu hazırlık aşamalarından sonra da IMF ve FSB ortak raporu verilerek, zirvede değerlendirilecek.
 

  • Hindistan’ın ev sahibi olması oranın bakış açısından bakmaya bizi davet ediyor. Hindistan'ın son dönemde kripto varlıklar üzerindeki düzenlemelerinin artması, ülkeyi teknoloji yatırımları için bir seçenek haline getirmeye başladı. Malum yatırımcılar düzenleyici çerçeve ve bu sayede öngörülebilirlik istiyor. Hindistan Merkez Bankası (RBI), toptan ve perakende dijital varlık birimi pilotları da dahil olmak üzere kripto varlık birimleri ve CBDC'ler için yeni düzenlemeler üzerine çalışıyor. Hindistan’ın G20 için en büyük gündemlerinden biri kripto varlık düzenlenmesi. Olası başlıklar; kripto varlık piyasalarının düzenlenmesi, tüketicilerin korunması, varlık aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele, vergilendirme ve denetim standartlarının belirlenmesi. G20’de bu durumu kesinleştirip Asya’nın ilkleri olma peşinde. 

Neler oldu?

  • IMF, kripto varlık birimleri piyasalarının daha sıkı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.

  • 2023 IMF Bahar Toplantıları’na karşı, Kripto Konseyi İnovasyonu, FSB'ye halka açık bir konsültasyon mektubu gönderdi ve küresel bir dijitalekonomi oluşturmak için bütüncül, disiplinlerarası bir yaklaşım önerdi.

  • G-7 zirvesinde ortak açıklamayla daha sert kripto politikalarının talep edileceği yönünde haberler var. Özellikle son çöküşler ve ABD’deki regülatör kavgalarından (kriptonun en fazla kullanıcıya sahip ülke olmasının da etkisiyle) sonra şeffaflık ve tüketici korumaya odaklanacağını ve bu düzlemde küresel kripto düzenlemesini sertleştirileceği duyuruldu. G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, kripto varlık birimleri piyasalarının düzenlenmesi konusunda bir çalışma grubu oluşturacaklarını açıkladı.

  • Kripto varlık birimleri için henüz standart bir muhasebeleştirme yöntemi belirlenmedi ve şirketlerin kripto varlıklarının muhasebeleştirilmesi ve açıklanması konusunda belirsizlikleri devam ediyor. Financial Accounting Standards Board (FASB), 2019’dan beri devam eden çalışmaya ilişkin daha spesifik bir raporu geçen hafta yayımladı. Bu rapor aslında bir görüş çağrısı.

Kripto düzenlemesiyle ilgili tartışmalar, artık teknolojinin önünü açmanın değil bir an önce suçluları engelleyip bu teknolojiyi kontrol altına(?) almanın etrafında. Mayıs ayı ortasında maliye bakanları ve merkez bankacıları ile gerçekleştirilecek toplantı öncesinde hızlanması bekleniyor.


Tabii hızlanacak. 


ABD ortalığı davalar ve regülatör kavgalarıyla bulandırırken iki farklı gündem ABD’ye “artık bir karar ver” dedirtti. Ne mi? (a) Çin’in kripto adımları -bu, Çin ve ABD’nin yapay zeka geliştirme savaşlarından sonra ciddi bir tehdit unsuruydu, başka bir yazıda konu alalım- (b) MiCA’nın artık resmi olarak kabul edilmiş olması. Unutmayalım, nasıl kapitalizmde rekabet inovasyonu ve üretimi artırıyorsa uluslararası ilişkiler de aynı böyle. Sadece şirketlerin yerini hükümetler alıyor. ABD dört senedir G20 zirvesinin gündeminde olan kripto varlık düzenlemesine her sene farklı ataklarla “ben bir şeyler yapıyorum” derken; Çin kriptoyu yasaklarken blokzincir teknolojisine yönelik gelişmelerini duyurdu. AB ise globaldeki tek kapsamlı regülasyonu yaptı. Çin regülasyon olarak örnek alınan ülkelerden değildi, AB ise teknoloji konusunda ABD’den çok daha geride geliyordu. Global gündemi ABD’nin meşgul etmesi konsensüs oluşturularak kapsayıcı bir düzenleme yapılmasına – belki de – engel oldu. Şimdi ise durum farklılaştı. ABD, G20 zirvesine Çin’in ve AB’nin “ilerlemiş olması” baskısıyla girecek. ABD’de bu kafa karışıklığı varken ABD kripto regülasyon taslakları nasıl bir şekle bürünecek merak konusu. Ancak Eylül’e kadar bir kesinlik bekliyorum. Hadi bakalım. Oyun başladı!




Daha Fazla Oku

    G20abdregülasyonIMF

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Nesibe Kırış, Lex Tech danışmanlık şirketi kurucusu olarak web3 başta olmak üzere diğer teknoloji şirketlerine kamu ile ilişkiler danışmanlığı vermektedir. Ayrıca web3 ekosistemindeki global/yerel regülasyon ve politika gelişmelerine dair haftalık yayımlanan Web3 Brew bülteninin editörüdür. Aynı zamanda LunaPark Web3 Hub’da kamu ve kurumsal ilişkiler yöneticisi olarak yer almaktadır. Nesibe, dijital medya organı olan Aposta’da politika alanında köşe yazarlığı yapmaktadır. Koç Üniversitesi Hukuk ve Sosyoloji mezunu Nesibe Kırış teknoloji girişimlerinde risk sermayesi ve fikri mülkiyet/marka alanlarında hukuki danışmanlık vererek iş hayatına başlamıştır. Daha sonra Ussal Danışmanlık’ta birçok global kripto borsalarının yanında fintek, regtek, veri transferi, e-ticaret gibi alanlarda faaliyet gösteren teknoloji şirketlerine kamu ile ilişkiler danışmanlığı yapmıştır.

Twitter'da Takip Et:

@nesibekiris

Nesibe Kırış, Lex Tech danışmanlık şirketi kurucusu olarak web3 başta olmak üzere diğer teknoloji şirketlerine kamu ile ilişkiler danışmanlığı vermektedir. Ayrıca web3 ekosistemindeki global/yerel regülasyon ve politika gelişmelerine dair haftalık yayımlanan Web3 Brew bülteninin editörüdür. Aynı zamanda LunaPark Web3 Hub’da kamu ve kurumsal ilişkiler yöneticisi olarak yer almaktadır. Nesibe, dijital medya organı olan Aposta’da politika alanında köşe yazarlığı yapmaktadır. Koç Üniversitesi Hukuk ve Sosyoloji mezunu Nesibe Kırış teknoloji girişimlerinde risk sermayesi ve fikri mülkiyet/marka alanlarında hukuki danışmanlık vererek iş hayatına başlamıştır. Daha sonra Ussal Danışmanlık’ta birçok global kripto borsalarının yanında fintek, regtek, veri transferi, e-ticaret gibi alanlarda faaliyet gösteren teknoloji şirketlerine kamu ile ilişkiler danışmanlığı yapmıştır.

Twitter'da Takip Et:

@nesibekiris

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk