Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Merge Ethereum Bellek Havuzlarını Nasıl Etkileyecek?

Maximal Extracted Value (MEV) Ethereum’un yapısından kaynaklanan maliyeti yüksek bir sorun. Bu sorun, Merge sonrası madencilik ortadan kalktığında bile sürebilir.

20 Ağustos 2022 16:30

Güncellenme: 21 Ağustos 2022 13:29

Nathan Thompson

Nathan Thompson bir kripto para borsası olan Bybit'in teknoloji yazarıdır. Bybit’ten önce ise Güneydoğu Asya kıtasında gazeteci olarak görev almıştır.

Twitter'da Takip Et:

@NathanWrites?s=20&t=cyzfL99LlXl0kdUeo7OQQA

Gelecek ay, yıllar süren araştırma ve geliştirme çabaları sonuç verecek ve Merge yani Ethereum blok zincirinin Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasına geçişi gerçekleşecek. Oldukça enerji tüketen ether (ETH) madenciliğinin sona ermesine dair heyecan duyulacak birçok nokta söz konusu.


Muhtemelen bunların en önemlilerinden biri Ethereum blok zincirinin uzun zamandır karşı karşıya olduğu bir konu: Maximal Extracted Value. Daha çok MEV olarak bilinen bu süreç blok üretiminden değer çıkarmaya dair gizli bir sektörün oluşmasına ve 2020’den bu yana yarım milyar dolarlık bir varlık elde edilmesine imkân vermişti. 


Konuya giriş yapmak için bellek havuzları, kısacası 'mempool' kavramına bir bakmamız gerekli. 


Ethereum blok zincirinde bir işlem gerçekleştirdiğinizde bu işlem bellek havuzundaki diğer işlemlerin yanına geçer. Aynı bir doktorun muayenehanesinin bekleme odası gibi. İşlem burada beklemeye başlar, ta ki bir madenci bir sonraki bloka bu işlemi dahil edene kadar… Bir blok dolduğunda zincire eklenir ve işlemin başarılı olduğuna dair mesajı alırsınız.


Şu ana dek her şey açık sanırım. Ancak görülen o ki mempool ortamları o kadar da güvenli değilmiş. Zira bu alanlarda cirit atan botlar arbitrajdan para kazanırken hesabı size yıkabilirler.


MEV’in açıklaması

 

Botlar tarafından gerçekleştirilen en şeytanca taktiklerden biri de “sandviç saldırısı” olarak bilinen yöntemdir. Burada bot büyük hacimli bir işlemi belirler, bu işlemin kopyasını çıkarır ve madenciye küçük bir bahşiş ödeyerek kendi işlemini hedeflenenden öne aldırır. 


Gelin hayali bir senaryo yazalım. Diyelim ki 10 ETH’ınız var ve 2.000 adet örnekcoin (EC) almak istiyorsunuz. Favori merkeziyetsiz borsanıza (DEX) girdiniz ve işlemi yaptınız. 


İşleminiz bellek havuzuna gider ve bir bot bunu fark eder. Sizin işlemi bire bir kopyalar ve madenciye bir “öncelik ücreti” (tabir-i caiz ise rüşvet) ödeyerek kendi işlemini sizinkinden öne aldırır. Yani bot 2.000 EC alır ve ETH başına 200 EC kurundan yararlanır. 


Biraz sonra sıra sizin işleminize gelir. Siz de ETH başına 200 EC alacağınızı düşünüyorsunuzdur ancak bot işlemi sizden önce yaptığı için fiyat değişir ve siz 199 EC almak durumunda kalırsınız. Yani 10 ETH karşılığında 1.990 EC sahibi olursunuz.


Sizin işleminiz de bittiğinde EC fiyatı bir kez daha değişir. Bu kez 1 ETH 198 EC olur. Yani bot elindeki 2.000 EC’yi 10,1 ETH’a satar ve birkaç dakikada 0,1 ETH kâr elde eder.


Bu size çok da büyük bir meblağ gibi görünmeyebilir ancak bu botlar her an aktif durumda ve üst üste yaptıkları işlemler sonucunda kümülatif kazanç ciddi boyutlara varabiliyor. 


Bellek havuzlarındaki botların uyguladıkları daha birçok farklı yöntem de var ve bunların bazıları son derece sofistike. Bu aksiyonların tümüne maximal extracted value adı veriliyor. 


MEV; Ethereum kullanıcıları için önemli bir sorun haline geldi çünkü buna net bir çözüm bulunamıyor. Bu algoritmaları kodlamak çok kolay ve algoritmalar son derece efektif. Gerçekten de MEV-Explore’da bu işlemlere dair bir ekran var ve 1 Ocak 2020’den bu yana 700 milyon dolar değer üretildiği görülebiliyor. 


Bu durumu kontrol etmek son derece zor çünkü bunun için merkezi bir kurum gerekli. Bu da Ethereum’un merkeziyetsiz doğasına aykırı. Ancak üçüncü taraflar bu haydutları durdurmanın bazı yollarını bulmuş görünüyor. 


Örneğin Flashbots Project uzak prosedür çağrısı (RPC) olarak adlandırılan bir yöntemle işlemleri özel bir sunucu üzerinden yapmayı mümkün kılıyor. Eden Network de benzer şekilde para sahiplerinin işlemlerini özel bir ağ üzerinden yapmalarına imkân veriyor.


Proof-of-Stake

 

Merge tamamlandıktan sonra MEV’nin de doğası değişecek. Ethereum’un gelmekte olan PoS sistemi denkleme yeni bir değişken ekliyor: Blok yapıcı. İşlem emirlerini verenler ve son onay için blok üreticisine gönderenler bunlar olacak.


PoW sisteminde işlemlerin hangi sıra ile bellek havuzuna alınacağının kararı madencilerdeydi.


Her bir blok işlemlerden oluştuğundan ve her işlem değişik ücretler ve rüşvetler ile şekillendiğinden her bir blokun değeri içerisindeki işlemlerle belirlenecek. Bu nedenle blok yapıcılar öne çıkacak.


Şu anda bile bu yeni blok yapıcılığı piyasasından pay almayı hedefleyen protokoller söz konusu. Bunun dışında MEV Boost da MEV işlemlerinin daha erişilebilir ve adil olmasına imkân verecek. 


Basitçe anlatmak gerekirse, eğer bir protokol en değerli/kazançlı blokları oluşturursa blok üreticileri öncelikle bunları finalize edecekler. Bu da daha fazla kullanıcının hizmete ilgi göstermesini sağlayacak ve sistemler daha fazla işlem seçkisine sahip oldukları için ürettikleri bloklar daha zengin olacak. Yani bir sarmal etkisi oluşacak.


Ethereum’un açık ve güvene dayalı sistemini sömüren botlara çözümün yeni sistemi daha iyi sömüren bir uygulama olması biraz Robin Hood tarzı bir durum. Bir Occam’ın usturası durumu olmasa da işe yarayabilir. 



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Nathan Thompson bir kripto para borsası olan Bybit'in teknoloji yazarıdır. Bybit’ten önce ise Güneydoğu Asya kıtasında gazeteci olarak görev almıştır.

Twitter'da Takip Et:

@NathanWrites?s=20&t=cyzfL99LlXl0kdUeo7OQQA

Nathan Thompson bir kripto para borsası olan Bybit'in teknoloji yazarıdır. Bybit’ten önce ise Güneydoğu Asya kıtasında gazeteci olarak görev almıştır.

Twitter'da Takip Et:

@NathanWrites?s=20&t=cyzfL99LlXl0kdUeo7OQQA

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk