Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Blockchain Projeleri Sosyal Fayda İçin Neler Yapabilir?

Etki yatırımı ve Blockchain teknolojisi arasında doğal bir kesişme vardır. Bazı Blockchain girişimleri, olumlu bir sosyal etki yaratmaya odaklanmıştır.

13 Nisan 2022 11:19

Güncellenme: 26 Mayıs 2022 10:55

Megan DeMatteo

Megan DeMatteo şu anda New York'ta yaşayan serbest gazetecidir. 2020'de CNBC Select'in başlatılmasına yardımcı oldu ve şimdi CoinDesk, NextAdvisor ve MoneyMade gibi yayınlar için yazıyor. CoinDesk'in Crypto for Advisors bültenine katkıda bulunuyor.

Twitter'da Takip Et:

@megdematteo

Günümüz yatırımcıları, karar vermelerinde sürdürülebilirlik ve sosyal etki faktörünün yüksek olduğunu kanıtladılar. 2020'de çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG)  fonları ilk kez 1 trilyon doları aştı ve kısmen koronavirüs pandemisi boyunca  artan sosyal ve politik farkındalıkla  hızlandı.


Etki yatırımı ile   blokchain arasında doğal bir kesişme vardır.– Bu alanda kişisel çıkarı olan herkese sorun. Yatırımcılar, yöneticiler ve geliştiriciler potansiyel olarak hem kâr hem de sosyal faydaya yol açabilecek vizyoner hedeflere sahip olmakla tanınırlar.


Bu makale ilk olarak Danışmanlar için Kripto, CoinDesk'in kripto, dijital varlıklar ve finansın geleceğini tanımlayan haftalık bülteninde karşımıza çıkmıştır.Her Perşembe almak için buradan kaydolun. 


İşler henüz gelişmemişken, blockchain uzmanları  blockchain teknolojisinin  gelecekteki kullanım durumlarının hükümet yolsuzluğundan servet eşitsizliğine kadar her türlü sorunu çözebileceğini savunuyorlar.


Birkaç kurucu ve düşünce lideriyle merkezi olmayan projelerinin, fedakarlıktan fikri mülkiyete ve veri güvenliğine kadar nasıl olumlu sosyal etki yaratabileceği hakkında konuştum.


İlginç bir şekilde, bu alanların her biri, doğru bir şekilde yürütülürse, kripto ve takas edilemez token'lar (NFT'ler) aracılığıyla marjinalleştirilmiş insanlar için servete erişimin kilidini açarak potansiyel olarak servet eşitsizliğini ele alabilir.


Oyunlaştırma ve fedakarlığı teşvik etme

Kâr amacı gütmeyen NFT platformu  Leyline kurucusu ve CEO'su  Jeremy Dela Rosa, gelişmekte olan ekonomilerdeki oyunculara video oyunları aracılığıyla kripto para kazanma ve servetlerini artırma fırsatları yaratmayı planlıyor. Ayrıca kendisi NFT ödülleri ve sanal sosyal para birimi aracılığıyla fedakarlığı karlı hale getirmeyi planlıyor.


Dela Rosa, CoinDesk'e “Oyun, insanlar olarak kim olduğumuz için çok temel bir kavramdır” diyor. “Ama ekonomik sistemimizin tasarlanma şekli, yanlış şeyleri teşvik ediyor.”


 Leyline'ı kurmadan önce 10 yılını Blizzard Entertainment'ta geçiren Dela Rosa, video oyunlarının dışındaki “gerçek” dünyada özgecil davranışları motive etmenin yolunun onu oyunlaştırmak olduğuna inanıyor. Ekibi, kullanıcıların sanal bir sırt çantasında saklayabilecekleri  Proof-of-Good (PoG)  puanlarını ödüllendiren açık kaynaklı,  merkezi olmayan özerk organizasyon (DAO)  kodlamayı planlıyor.Oyuncular için bu PoG puanları, sanal dünyalarında özel ödüllerin ve güçlerin kilidini açabilecek.


Dela Rosa, “Gerçekten bu, teşvikleri insanlık için değerli olan şeylere hizalamakla ilgili” diyor.


Fikri mülkiyetin korunması

NFT'ler, fikri mülkiyet mülkiyetinde devrim yaratma potansiyelleri nedeniyle sanatçılar arasında  popülerdir.


“Oyun şirketleri danslardan milyonlarca dolar kazanıyor” diyor eski “America's Got Talent” yarışmacısı, Beauty in the Streets'in CEO'su ve kurucusu Snap Boogie. Bu yılın başlarında blok zinciri platformu Enjin ile ortaklık kurarak dans hareketi “Hızlı Yürüyüşler”i tokenize etti.


Bir dans hareketini bir NFT'ye dönüştürmek soyut görünebilir, ancak oyun şirketleri zaten sokak performanslarında ve TV'de gördükleri dans hareketlerini yakalıyor, hareket stüdyolarında dijital sensörler kullanarak atıfta bulunmadan yeniden yaratıyor ve ardından satın alınacak ekrana çeviriyorlar ve Fortnite gibi popüler oyunlar için oyun içi satın alımlar olarak satılıyorlar.


Bir dans hareketini bir NFT'ye dönüştürmek, oyun şirketlerinin ve hareket yakalama stüdyolarının, önce belirteci sanatçıdan satın almadan belirteçleştirilmiş hareketleri kullanmasını önlemeye yardımcı olur. Blockchain'in açık kaynaklı şeffaflığı, potansiyel olarak tüm işlemlerin dans hareketlerini yaratıcılarına bağlayan bir dijital defterde yaşadığı anlamına gelebilir.


Bu potansiyel fikri mülkiyet korumaları, sadece dans için değil, neredeyse tüm yaratıcı endüstriler için geçerli olabilir. Seks teknolojisi ve metaverse'in kesiştiği noktada bir düşünce lideri olan SX Noir, NFT'lerin yetişkin içerik sanatçılarının emekleri ve içerikleri üzerinde tam mülkiyet sahibi olmaları için uzun zamandır beklenen bir fırsat sunduğuna inanıyor.


"Seks işçileri genellikle günah keçisi oldu" diye açıklıyor büyük kredi kartı düzenleyicileri Visa, Mastercard ve Discover'ın 2020 yılında popüler bir yetişkin video sitesinde site soruşturmaya girdiğinde finansal işlemleri engellemeye yönelik hareketine atıfta bulunarak.


“Yıkıcıydı” diyor. "Aç bırakılan çok sayıda sanatçı vardı."


Bu arada, sözde "tube" siteleri, yetişkinlere yönelik video içeriğini izinsiz bir araya getirerek, sanatçıların fikri mülkiyetini milyonlarca kişiye ücretsiz tüketim için ifşa etmesiyle bilinir.


 Fikri mülkiyet ve NFT'ler için yönergeler  henüz emekleme aşamasındayken, dijital olarak kıt olan bir kripto tokeni, sanatçıların ve yaratıcıların benzer şekilde heyecanlandığına dair bazı olası çözümler sunuyor.


Desteklenen veri güvenliği

Instagram kullanan herkes, kullanıcı verilerinin gücünü bilir. Özel tercihlerimizi bilmek için algoritmalar tarafından tasarlanan özelleştirilmiş reklamları görmeye alıştık.


Ancak blok zinciri meraklıları, bunun "Web 2" olduğunu söylüyor - bildiğimiz ve sevdiğimiz internetin bir avuç şeffaf olmayan şirkete ait olduğu bir çağ. (Birkaç isim vermek gerekirse Google ve Facebook.)


Web 3 verilerinin reklamları olmaya devam edecek, ancak kullanıcı verileri merkezileştirilmeyecek ve ağırlıklı olarak Blokchain'de çalışacak - en azından veri güvenliği şirketi  Snickerdoodle'ın bunun için bir yolu varsa. Blokchain'in silinmez doğası, günlük internet kullanıcılarına, büyük şirketlere kullanıcı geçmişlerine erişim için ücret ödeyerek (bir kereliğine) kendi ilaçlarının tadına bakma şansı verebilir.


CEO ve kurucu ortak  Jonathan Padilla: "Snickerdoodle'da verilerin kendi bağımsızlığının son derece önemli olduğunu ve yeni bir sosyal sözleşmeyi yeniden tanımlayacağını düşünüyoruz" diyor. "İnsanlar Web 3'ü hem interneti hem de geleneksel finansal sistemleri yeniden başlatmak için bir şans olarak görüyorlar."


Snickerdoodle'ın vizyonunun uzun vadeli uygulamaları, Andrew Yang'ın kaleme aldığı “Freedom Dividend” veya evrensel temel gelir (UBI) kavramıyla paralellik göstermektedir. Padilla'ya göre, finansmanın mutlaka vergilerle artırılması gerekmeyecek.


“Veri modellerimizi doğru alırsak özel sektör tabanlı bir UBI'ye sahip olabileceğimizi düşünüyoruz” diye açıklıyor. “Özellikle bu değerin çok daha ileri gidebileceği gelişmekte olan pazarlarda, bireyleri pasif bir gelir kaynağına sahip olarak güçlendirmek için blokchain tabanlı araçlar kullanılabilir. Ve aynı zamanda bu gelir ekonomik kalkınma ve hareketlilik için uygulanabilir. Yani bu inanılmaz derecede güçlü bir şey.”


Sonuç olarak

Danışmanlar için, gelecek vadeden blokchain projeleri hakkında bilgi edinmek, bireysel hisse senetlerini araştırmak için merkezi olmamaya eşdeğerdir. Blokchain projelerini satın almak her bireysel yatırımcı için bir anlam ifade etmeyecek. Ancak uygun risk iştahına ve yeterince sağlam portföylere sahip olanlar kendilerini, çeşitlendirmenin bir yolu olarak önemsedikleri projeler için yardımcı program token'ları satın almaya yönelirken bulabilirler.


Bu tür fayda belirteçleri bir nevi kumardır çünkü hangi projelerin burada kalacağı konusunda spekülasyon içerirler. Müşterilerinizin ilgilendiği blokchain girişimleri için etkin bir şekilde parayla desteklenen bir güven oylamasıdır. Ama aynı zamanda parasal olarak da hesabı kapatabilirler. Hizmet belirteçleri, daha büyük ürünün üzerine inşa edildiği aynı blokchain'de verilir ve genellikle daha sonra para birimi olarak veya hizmet almanın bir yolu olarak kullanılabilirler.


Mali müşavir ve Onramp Invest CEO'su Tyrone Ross'un yakın tarihli "On Purpose" podcast bölümünde belirttiği gibi, eski finansal senaryolar artık unutuldu. Bir yatırımcı veya danışmanın; teknik analiz haberleri okumak ve olası yatırımları araştırmak için bir şirketin kamu mali tablolarını çıkarmak gibi geleneksel araştırma yöntemlerine güvenmeden önce, blokchain şirketlerini araştırmak için tamamen yeni bir algı geliştirmesi gerekir.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Megan DeMatteo şu anda New York'ta yaşayan serbest gazetecidir. 2020'de CNBC Select'in başlatılmasına yardımcı oldu ve şimdi CoinDesk, NextAdvisor ve MoneyMade gibi yayınlar için yazıyor. CoinDesk'in Crypto for Advisors bültenine katkıda bulunuyor.

Twitter'da Takip Et:

@megdematteo

Megan DeMatteo şu anda New York'ta yaşayan serbest gazetecidir. 2020'de CNBC Select'in başlatılmasına yardımcı oldu ve şimdi CoinDesk, NextAdvisor ve MoneyMade gibi yayınlar için yazıyor. CoinDesk'in Crypto for Advisors bültenine katkıda bulunuyor.

Twitter'da Takip Et:

@megdematteo

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Jack Dorsey'nin Kurduğu Block, Bir Bitcoin Madencilik Sistemi İnşa Ediyor

24 Nisan 2024 18:36

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk