Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Kripto Paraların Kalıcı Olacağından Artık Eminim

Uzun zamandır kriptoya şüpheyle bakan ve hatta bir dönem yasaklanmasını savunan biri neden Duke Üniversitesi’nde kripto etkinliği düzenler?

11 Ocak 2023 10:02

Güncellenme: 11 Ocak 2023 15:54

Lee Reniers

Lee Reiners Duke Financial Economics Center'da Politika Direktörü ve Duke hukuk fakültesinde öğretim görevlisidir. Reiners, Duke'da kripto para hukuku ve politikası dersleri veriyor ve medyada sıkça görüşüne başvurulan bir uzman olarak değerlendiriliyor.

Uzunca bir süredir kripto konusuna tereddütle yaklaşan biri olarak Duke Üniversitesi’nde 2021 Ocak’ta bir dijital varlıklar konferansı düzenlemem kulağa mantıklı gelmeyebilir. Hatta bir seferinde Wall Street Journal’a bir makale yazıp kriptonun yasaklanmasını savunmuşluğum bile var! Arkasında gerçek bir destek olmayan kripto paraların (bitcoin gibi) ekonomik anlamda gerçek bir fayda oluşturmadığına ve ciddi sosyal maliyetleri olduğuna hâlâ inanıyor olsam da geniş anlamda dijital varlık sektörünün kalıcı olacağını düşünüyorum.


Peki bunu nereden çıkardım? Öncelikle şunu belirtmeliyim ki son altı yıldır Duke Üniversitesi’nde kripto paralar ve dijital varlıklar alanında ders veriyorum. Bu süre içerisinde sektör sürekli gelişti ve benimkiler de dahil bütün tahminleri boşa çıkardı. Kripto kışının kriptonun ölüm ilanı olduğunu iddia edenler de muhtemelen yanılıyor olacaklar. 


Ayrıca Duke kampüsündeki birçok öğrenci ile de sohbet etme şansım oldu. Bunlar arasında üniversitesinin çığır açıcı Finansal Teknoloji Mühendisliği yüksek lisans programına devam edenler de vardı. Bu öğrenciler dijital varlıklar ve blok zinciri alanlarında bir kariyer yapma tutkusuna sahipler. Çoğu kısa sürede parayı vurmaktan ziyade büyük bir potansiyele sahip olan bir sektörün erken aşamasında buraya dahil olmanın fırsatından etkilenmiş durumdalar. 


Son olarak dijital varlıklar kalıcı olacak zira geleneksel finans sisteminin şirketleri ve rakamlar bu yönde işaretler veriyorlar.


Güçlü sinyaller

Geçen ay Wall Street Journal’a bir makale yazan Goldman Sachs CEO’su David Solomon, blok zincirini, şirketlerin para bulma ve yatırımcıların yatırım yapma yaklaşımlarını dönüştüren “umut vaat eden bir teknoloji” olduğunu vurguluyordu. Solomon, delilere dayanarak, Goldman’ın müşteriden müşteriye alım satın platformlarında blok zinciri kullanıldığını, ayrıca bankanın Avrupa Yatırım Bankası için diğer iki banka ile 100 milyon euroluk bir bonoyu özel blok zinciri üzerinden gerçekleştirdiğini belirtiyordu. 


Yine geçen ay, BlackRock CEO’su Larry Fink “piyasaların ve menkul kıymetlerin bir sonraki nesli kıymetlerin tokenlaştırılması şeklinde olacak” diyordu. JPMorgan’ın Onyx Digital Assets adlı blok zinciri temelli şebekesi bir BlockRock para piyasası fonuna tokenize edilmiş hisseler aktardı. Özel sermaye devi KKR geçen Eylül ayında ana akım KKR sağlık fonuna tokenize hisseler şeklinde bir destek fonu aktardı.


Bu gelişmeler Satoshi Nakamato’nun hayal ettiği “tamamen uçtan uca elektronik nakit muadili” yapının henüz uzağında kalabilir ancak yine de önemli gelişmeler. Teknoloji ve sektörler tüketicilerin ürünleri kullanmaları ve tercihlerini belirtmeleri, düzenleyicilerin yeni riskleri dikkat alan uygulamaları ile gelişirler. Bazı kişilerin kriptonun merkez bankalarından ve geleneksel finansal şirketlerden bağımsız yeni bir parasal sistem olduğuna dair inançlarına karşın kriptonun kaderinde işlevsiz bırakmayı hedeflediği kurumların sistemi uyarlamaları yatıyor. 


FTX çöküşünün sarsıntısının henüz tam olarak geçmediği bu dönem kriptonun devam eden evrimini anlamak ve uzun vadede gerçek bir ekonomik değer ortaya koyacak dijital varlıkların kullanım senaryolarına odaklanmak için ideal bir atmosfer sunuyor. İşte bu nedenle Digital Assets at Duke konferansını düzenlemeye karar verdik. 


Farklı kurgu

Digital Assets at Duke bildiğiniz kripto konferanslarından farklı olacak. Binanın önüne park etmiş spor otomobiller, gece kulüplerinde after partiler, bedava eşantiyon dağıtılan şirket stantları olmayacak. Bunların yerine, Duke’ün disiplinler arası araştırma ve sektör işbirliği gücünü kullanarak dijital varlıklar sektöründeki kilit oyuncuları, düzenleyici yapıları ve seçkin araştırmacıları iki günlük bir tartışıma ortamında bir araya getirmeyi arzu ediyoruz. 


Dijital varlıkların geleceği açısından düzenleme kadar önemli bir konu yoktur ve konferansta iki önemli kurumdan yetkilileri dinleyeceğiz. SEC komisyon üyesi Hester Peirce komisyonun “zorlayarak düzenleme” yaklaşımını eleştiren ve merkeziyetsiz ağların geliştiricilerine üç yıllık bir güvenli liman sunulması gerektiğine dair bir teklif getiren bir isim. CFTC komisyonu üyesi Kristin Johnson CFTC’ye 2022’de katılmış saygın bir menkul kıymet ve hukuk akademisyeni. Johnson dijital varlıklar dünyasında tüketicilerin korunması için kamunun bütünsel yaklaşımla bir düzenleme yapması gerektiğini savunuyor.  


Stabil paralar ödemeler sistemindeki hâlihazırdaki sürtünmeleri azaltabilecek ve programlanabilir para ve mikro ödemeler gibi yeni işlem modellerini destekleyebilecek bir unsur. Konferansımızda farklı iş ve düzenleme modellerine tabi iki stabil para sahibi şirket sahne alacak. USDC’yi hayata geçiren Circle birçok ABD eyaletinde para transfer lisansına sahip ve şirketin liderleri bir ticari banka olma hayali kurduklarını söylüyorlar. Circle, kısa süre önce BlackRock ile işbirliği açıkladı ve USDC rezervlerinin yüzde 80’ini BlackRock tarafından kurulan bir fona aktarmayı taahhüt etti. USDF konsorsiyumu ise başka bir yaklaşım benimsiyor ve henüz hayata geçmemiş USDF stabil parasını korumak için konsorsiyuma üye olacakları FDIC tarafından sigortalanmış bankalarla sınırlı tutuyor. Ayrıca Provenance blok zincirinde tokanize mevduatlar oluşturmak için Figure ile işbirliği yapıyor.


Son yıllarda FTX’in ve diğer merkezi kripto şirketlerinin çöküşü kriptonun merkeziyetsiz özüne dönmesi arzusunu körükledi ve merkeziyetsiz finansın (DeFi) öne çıkmasına neden oldu. New York Fed’in kısa süre önce yayınladığı bir blog yazısında söylendiği gibi “DeFi protokolleri 2022 yılında beklendiği gibi işlev gördüler ve herhangi bir protokol kapanmadı.” Konferansımızda DeFi’ın son yıldaki performansını ve gelecekteki, büyüme potansiyelini de tartışacağız.


Digital Assets at Duke tokenizasyon, merkez bankaları para birimleri, güvenlik ve kurumsal uygulamalar hakkında tartışmaları da barındırıyor. Özetle konferans, gelecek nesil dijital varlıklar dünyasının gelişimine, hayata geçirilmesine ve düzenlenmesine odaklanan kurumları ve insanları bir araya getirecek. 




Daha Fazla Oku

    kripto paradijital varlıklarblok zinciridavid solomon

Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Lee Reiners Duke Financial Economics Center'da Politika Direktörü ve Duke hukuk fakültesinde öğretim görevlisidir. Reiners, Duke'da kripto para hukuku ve politikası dersleri veriyor ve medyada sıkça görüşüne başvurulan bir uzman olarak değerlendiriliyor.

Lee Reiners Duke Financial Economics Center'da Politika Direktörü ve Duke hukuk fakültesinde öğretim görevlisidir. Reiners, Duke'da kripto para hukuku ve politikası dersleri veriyor ve medyada sıkça görüşüne başvurulan bir uzman olarak değerlendiriliyor.

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Londra Menkul Kıymetler Borsası, Bitcoin ve Ether ETN'leri Piyasasını Başlatıyor

26 Mart 2024 12:24

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk