Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

Teknoloji

Öğren

Politika

DeFi

TV&Video

Podcast

Etkinlikler

Sponsorlu İçerik

Consensus Magazine

E-Bülten

Yazarlar

Metaverse'te Kimiz ve Kim Olduğumuzu Nasıl Kanıtlıyoruz?

Kendini yöneten kimliğin Web 3'ün DNA'sına işlenmesi gerekiyor.

30 Mayıs 2022 18:46

Güncellenme: 25 Ağustos 2022 18:57

Juan Pablo "JP" Bedoya

Serbest yazar.

Twitter'da Takip Et:

@@juamps

Şu anda internetle girdiğimiz etkileşimi, çok yakında metaverse ve Web 3 ile de gerçekleştireceğiz. Yine de Web 2 'nin aksine, bu yeni nesil web daha hayatın içinden hissettirecek.


Web 3, aynı zamanda metaverse için birincil pasaportumuz olacak "kendini yöneten bir kimlik katmanı" içerme fırsatına sahip. Kendini yöneten kimlik, internetin mevcut sorunlarının çoğunu çözecek, ve belki de kim olduğumuzu nasıl gösterdiğimizi (ve kanıtladığımızı) yeniden düşünmemize de fırsat verebilir.


Kendini yöneten kimlik, bir birey olarak çevrimiçi olarak ürettiğiniz veya çevrimiçine taşıdığınız verilere sahip olmanız anlamına geliyor. Bu kimlik "bağımsız" bir kimlik, çünkü istediğiniz sonuca ulaşmak için daha fazlasını paylaşmanıza gerek olmadan verilerinizin belirli öğelerini gerektiği kadar paylaşmayı seçebilirsiniz.


Web 3 'ün dijital ve fiziksel yaşamımızın birçok farklı alanını birleştirmesiyle, bu çeşitli katmanlarda nasıl temsil edildiğimiz konusunda hassas bir kontrole ihtiyaç var.


Uç nokta, temelde, ürünlere, hizmetlere eriştiğiniz veya dijital topluluklara katıldığınız yer. Temel unsurlarına bakıldığında, kendini yöneten kimlik birden fazla elementten oluşuyor.


Özel, ancak erişilebilir ve ölçeklenebilir


Şirketler her şeyden önce kullanıcılarla ilgilenirler. Şirketlerin ilk tasarımdan pazarlamaya kadar yaptıkları her şey, esasen temel bir ana sorunun bir varyasyonuna cevap aramaktadır: Bu, daha fazla kullanıcı getirmeye yardımcı olabilir mi? Bu, onları kolay bir şekilde müşterilerimiz arasına almamıza yardımcı olabilir mi? Onları "elde etmenin" daha kolay bir yolu var mı? Aynı şekilde şirketlerin, "Web 3 stratejilerini" oluştururken, metaverse'deki müşterileri hakkında düşünmeleri gerekiyor.


Bir şirketin kimliğe yaklaşımı, kullanıcılarla ilişkileri hakkında çok şey belirleyecektir. Süreç hantal, müdahaleci ve tekrarlayıcıysa, birçok potansiyel müşteriyi uzaklaştıracaktır. Oryantasyon süreci, kullanıcı dostu olmalı ve en önemlisi mümkün olduğunca hızlı olmalıdır.


Kullanıcılar birden fazla kez bilgi girmek veya birden fazla kimlik bilgisi yüklemek zorunda kaldıklarında, bu belgelerin onaylanması için 48 saat veya daha fazla bekledikten sonra, işlemi sonuçlandırmak için hâlâ atmaları gereken adımlar olursa, bu süreç onlar için çok fazla iş demek olacaktır.


İnsanları satın alma hunisinden çıkmaya iten her şey bir iş riski demektir. Kripto şirketleri, yalnızca kötü aktörleri kapıda geri çevirmek için bile olsa, "müşterini tanıma gereksinimleri"nin oldukça farkındadır. Tabii ki bazıları yine da arada kaynayacaktır, bu da iş yapmanın bir maliyeti.


Bir Web 3 geliştiricisinin kimlik çözümleri sağlamadaki amacı, kullanıcı edinmeye engel olmaksızın en yüksek düzeyde güven sağlamaktır. Bileşik, yeniden kullanılabilir ve farklı zincirler arasında çalışan kimlik çözümleri bu konuda bir zorunluluk.


Tek tıklamayla kimlik doğrulama işlemi tüm Web 3'e fayda sağlayacaktır.


Kimlik seviyeleri


Fakat metaverse'deki biz kimiz?


Yani, biz kim olmak istiyoruz? Kimlik, varoluşsal bir kriz olmak zorunda değil. Örneğin, LinkedIn'de kendinizi bir profesyonel olarak tanıtıyor olabilir, Twitter'da biraz daha az resmi davranıyor, ve Discord'da ise muhtemelen aynada gördüğünüz kişiden tamamen ayrı; anonim, öylesine birisi olabilirsiniz.


Metaverse'teki kendini yöneten kimlik çözümleriyle, halka açık kimliklerimizi duruma göre özelleştirebiliriz. Nasıl sunulmak istediğimizi seçebiliriz.


Günümüzde sosyal medya platformlarında şirketler genellikle avatarın arkasındaki kişinin kim olduğunu biliyorlar. Zira bir hesap oluşturduğumuzda doğrulanabilir bilgiler sağlıyor, ancak bu verilerin nasıl kullanıldığını kontrol edemiyoruz. Bu Web 2 platformları verileri depoluyor, kontrol ediyor ve bilgiyi başka bir amaca yönelik olarak tekrar düzenliyorlar.


Oysa, metaverse'e–anonim olabilecek, değiştirilemeyen tokenlar (NFT'ler) kullanılarak– uygulanmış Web 3 kimlik standartları sayesinde, kimliklerimiz bir blok zincirindeki doğrulanabilir bilgilere indirgenebilir olacaktır. Böylece karşı taraftan herhangi birinin hangi verilere gerçekten göz atabilmesi gerektiğine veya neyi paylaşmak istediğimize karar verebileceğiz.


Tokenize edilmiş kimlik de her zaman önceden doğrulanır olacak, böylece web siteleri için tekrar tekrar oturum açma, parolalar oluşturma ve bir güvenlik duvarı arkasındaki web siteleri için yedekleme gibi çözümler yaratma ihtiyaçlarını ortadan kaldıracaktır.


Bu kimlik katmanları tüm platformlarda her zaman dinamik olarak uygulanabilir. İşte tam olarak birbirine gerçekten bağlı bir metaverse de bu şekilde tasarlanmalıdır.


Sosyal kimliğin yapı taşları olarak NFT'ler


Kripto cüzdanlarımız Web 3'te bizi temsil ediyor ve bu cüzdanlardaki NFT'ler yasal değilse bile gerçek bir dijital kimlik yerine geçiyor. Biz blok zincirinde ne yapıyorsak oyuz. NFT'ler hangi topluluklara ilgili olduğumuzu, hedeflerimizi, değerlerimizi gösterirler, ve bunu kelimeleri bile kullanmadan dinamik, sürekli değişen bir şekilde yapabilirler. (Bir profil fotoğrafı 1000 kelimeye bedeldir.)


NFT'ler, yüksek çözünürlüklü görüntülere ve video içeriğine odaklanan günümüz internet kullanıcıları için uygun olan estetik bir dildir. NFT'ler, web'deki temsili kimliğin son aşaması mı, yoksa daha uzun bir yolculukta hızlı bir durak mı? JPEG'lerin ötesinde ne var?


İnsanlar kabilesel varlıklardır, tutkulu olduğumuz şeylere odaklanan benzer fikirli topluluklara ait olmak ve kendimizi onlara dahil etmek isteriz. Ve tıpkı insanlığın başlangıcından beri olduğu gibi, kabileler kurma, bu kabileler içinde iletişim standartları geliştirme ve birbirimizi koruma konusundaki doğuştan gelen dürtülerimize boyun eğiyoruz.


NFT toplulukları, bu temel (veya Sıkılgan Maymun Yat Kulübü'nün bir üyesiyseniz, ilkel veya maymunsu) ait olma arzusuna hitap ediyor. Tabii ki, topluluklar fiziksel alanın kısıtlamaları olmaksızın oluştu(rul)ğunda, işler biraz garipleşebiliyor. Kimliklerimiz daha akıcı hale geliyor.


Bu ilkel ve fakat teknik sektöre bir kuş bakışıyla bakıldığında metaverse'ün ufku da, aynı şekilde kendimizi yeniden yaratma yeteneğimiz de sonsuz görünüyor. Bu nedenle, bireylerin kendilerini tanımlama özgürlüğünü korumak için Web 3'ün DNA'sına bu teknik yetenekleri ekleme konusunda çalışmalıyız.



Günün Gelişmeleri İçin E-Bültenimize Abone Olun

E-Bültenimize abone olarak onaylamış ve CoinDesk Türkiye ürün ve hizmetleri için iletişim kurulmasına izin vermiş olursunuz.


YASAL UYARI

Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

Serbest yazar.

Twitter'da Takip Et:

@@juamps

Serbest yazar.

Twitter'da Takip Et:

@@juamps

Fiyatları İncele

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Trend Haberler

1
Güne Bakış: Bitcoin Yarılanması Kapıda, Fiyatlar Yükseliyor

19 Nisan 2024 16:57

Kripto Varlık

Sosyal Meyda Trendi

Trendleri İncele

Kategoriler

Yazarlar

Piyasalar

Şirketler

E-Bülten

Politika

Teknoloji

Kripto Paralar

Hakkında

Hakkında

Kişisel Verileri Koruma Kanunu

Künye

Çerez Politikası

Reklam Verin

KVKK Başvuru Formu

İletişim

Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası


Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan yatırım bilgisi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel olarak sunulmaktadır. Bu sitede veya e-bültenlerimiz kapsamındaki sözel, yazılı ve grafiksel dahil olmak üzere tüm bilgi ve analizler; herhangi bir karara dayanak oluşturması noktasında herhangi bir teminat, garanti oluşturmamakta ve yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla paylaşılmaktadır. Coindesk Türkiye hiçbir şekil ve surette ön onay, ihbar ve ihtara gerek olmaksızın söz konusu bilgileri değiştirebilir veyahut silebilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı vermeniz beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu sitedeki yorumlardan, eksik bilgi ve/veya güncel olmama gibi konularda ortaya çıkabilecek zararlardan Coindesk Türkiye ve çalışanlarının herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

@2022 CoinDesk